Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
04.09.2009. Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond revidirao je procjene za svjetsko gospodarstvo i sada predviđa nešto blaži pad aktivnosti u ovoj i nešto brži rast u idućoj godini, navodi se u dokumentu koji je danas dobila na uvid agencija Reuters.

MMF sada prognozira da će svjetsko gospodarstvo u 2009. zabilježiti pad od 1,3 posto, neznatno manje u odnosu na srpanjsku procjenu njihova pada za 1,4 posto. U 2010. svjetsko bi gospodarstvo trebalo zabilježiti pozitivnu stopu rasta i to u visini 2,9 posto, u usporedbi sa srpanjskom prognozom o stopi rasta od 2,5 posto.

Brojke koje službeno trebaju biti objavljene idući tjedan potkrepljuju izjave čelnika MMF-a Dominiquea Strauss-Kahna tijekom prijepodneva u Berlinu da će gospodarski oporavak biti spor. Upozorio je također da se ne odustane prebrzo od paketa poticaja.

Za razvijena gospodarstva MMF u ovoj godini prognozira pad aktivnosti od 3,7 posto, tek nešto manje u usporedbi s 3,8-postotnim padom prognoziranim u srpnju. U 2010. u MMF-u predviđaju rast aktivnosti za 1,0 posto, nasuprot stopi rasta od 0,6 posto, prognoziranoj u srpnju.

Najbolje je u novim prognozama prošla Njemačka, koja bi u ovoj godini trebala zabilježiti sporiji pad aktivnosti, u visini 5,3 posto, nasuprot ranije prognoziranom padu od 6,2 posto. Britanija je pak prošla najlošije s novom prognozom pada za 4,5 posto, umjesto 4,2 posto koliko je prognozirano u srpnju.


FRANKFURT - Kada dođe vrijeme da se pokrene izlazna strategija iz poticajnih mjera, Europska središnja banka možda će povisiti kamatne stope i prije no što u potpunosti povuče dodatna sredstva ubrizgana u gospodarstva eurozone, izjavio je predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet.

ECB će povući višak likvidnosti ubrizgan u gospodarstva eurozone, ali još nije došlo vrijeme za to, kazao je Trichet. "Sada nije trenutak za povlačenje dodatne likvidnosti. No, želio bih jasno naglasiti da ECB ima izlaznu strategiju i da smo spremni aktivirati je kada dođe pravi trenutak", izjavio je Trichet na konferenciji u organizaciji Centra za financijske studije u Frankfurtu.

Jedan od ključnih elemenata ECB-ove izlazne strategije jest povezivanje s monetarnom politikom, drugim riječima trenutno bi se ukinule sve nestandardne mjere koje pojačavaju inflatorne pritiske dok bi se ostale mjere koje ne potpiruju inflaciju mogle zadržati koliko god je potrebno.

"Postojeći okvir dopušta mijenjanje kamatnih stopa za kratkoročne pozajmice i istodobno zadržavanje na snazi nekih nestandardnih mjera bude li i dalje potrebna kreditna potpora", pojasnio je čelnik ECB-a.

NEW DELHI- Članovi Svjetske trgovinske organizacije (WTO) planiraju nastaviti službene pregovore 14. rujna u sjedištu toga tijela u Ženevi kako bi zaključili ciklus pregovora iz Dohe, nakon povoljnog zaokreta na sastanku u New Delhiju, kazao je indijski ministar.

"Postignut je napredak u pregovorima. Sastanak u Delhiju održan je kako bi se izašlo iz slijepe ulice", kazao je indijski ministar trgovine Anand Sharma, kojeg je citirala novinska agencija IANS. Sharma je to rekao novinarima nakon završetka dvodnevnog neformalnog susreta koji je organizirala Indija a na kojem je sudjelovalo 35 ministara trgovine, uključujući one iz ključnih članica WTO-a Sjedinjenih Država, Europske unije i Kine.

Pregovori su pokrenuti 2001. u Dohi pod okriljem WTO-a kako bi se sklopio globalni pakt o slobodnoj trgovini, ali su zapeli zbog spora bogatih gospodarstava i zemalja u razvoju, uglavnom oko poljoprivrednih subvencija, izvoznih procedura i pristupa tržištu.


LJUBLJANA - Članovi slovenske Vlade i parlamentarni zastupnici danas su počeli izvanredne konzultacije o proračunu za iduće dvije godine koji idući tjedan ulazi u parlamentarnu proceduru, a koalicijske stranke podijeljene su oko dvojbe - treba li rastući proračunski deficit popraviti progresivnim oporezivanjem plaća ili povećanjem PDV-a.

Premijer Borut Pahor zadnjih je dana izjavljivao da nije za povećanje PDV-a već je skloniji progresivnom oporezivanju. Nedavni prijedlog ministra financija Franci Križaniča da se višim stopama od 45 i 50 posto oporezuju plaće koje za dva i pol puta prelaze prosječna primanja odbile su dvije stranke iz Pahorove koalicije.

Ljubljansko "Delo" je nedavno objavio i istraživanje javnog mišljenja prema kojem je većina Slovenaca, njih 64 posto, naklonjenija ideji da se u kriznim vremenima uvede progresivno oporezivanje i da se opterete viša primanja, dok se protive povećanju PDV-a jer smatraju da bi to povećalo cijene i tako pogodilo najugroženije kategorije stanovništva.


WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u ovogodišnjem je kolovozu poskočila na 9,7 posto, najvišu razinu od lipnja 1983., budući da su poslodavci ukinuli 216 tisuća radnih mjesta, pokazuju današnji podaci američke vlade.

Izvješće o zaposlenosti u kolovozu američkog ministarstva rada pokazuje manji gubitak radnih mjesta u najvećem svjetskom gospodarstvu u usporedbi sa srpanjskih, naviše revidiranih 276 tisuća.

Također se radi o najmanjem broju ukinutih radnih mjesta u SAD-u u proteklih godinu dana. Analitičari su prognozirali rast stope nezaposlenosti u kolovozu na 9,5 posto, nakon srpanjskih 9,4 posto, i ukupni gubitak radnih mjesta u visini 225 tisuća.


LONDON - Dolar je u petak na međunarodnim tržištima valuta oslabio prema euru i ojačao prema jenu uoči objave ključnih američkih podataka o zaposlenosti i početka sastanka ministara financija G20. Euro je prema dolaru ojačao na 1,4275 dolara. Prema jenu je ojačao na 132,58 jena.

Dolar je također dobio na vrijednosti prema jenu, te se njime trgovalo po 92,83 jena. Tržišni su se sudionici odlučili na čekanje uoči objave podataka o zaposlenosti u američkom gospodarstvu uz izuzetak poljoprivrednog sektora u kolovozu, u očekivanju da će pokazati da je američko gospodarstvo u tome mjesecu izgubilo 230.000 radnih mjesta, manje od srpanjskih 247.000.

"Niža broja potaknula bi apetit za rizikom i poduprla dolar prema jenu dok bi u odnosu na većinu ostalih valuta zelena novčanica oslabila", kaže Phil McHugh, analitičar u currenciesdirect.com. "Veća bi pak brojka, odnosno veća čak i od 350.000, mogla značiti oštar prijelaz na averziju prema riziku i rast dolara", dodao je.

Pozornost ulagača bit će usmjerena i na dvodnevni sastanak ministara financija i čelnika središnjih banaka 20 vodećih gospodarstava svijeta koji u petak počinje u Londonu, u potrazi za signalima početka ukidanja hitnih mjera poticaja za gospodarstva i smanjenja bankarskih bonusa. (H)

Povezani članci
03.10.14 Seminari, konferencije
Prvi seminar o komunikacijama u financijama i bankarstvu
12.11.13 Vijesti
Više od polovine Europljana doživljava kupovinu sitnih užitaka kao temeljno pravo
05.08.13 Vijesti iz regije
"Finance": Raiffeisen će smanjiti aktivnost u Sloveniji
07.05.13 Trgovina na malo
On line trgovina: Extreme Digital stigao u Hrvatsku
24.01.13 Sajmovi i izložbe
U Ljubljani otvoren turistički sajam Alpe Adria
21.12.12 Trgovina na malo
Konzum - Br. 1 najpovoljniji trgovački lanac u Hrvatskoj
21.11.12 Financije i gospodarstvo
Izmjene Zakona o proračunu: ukida se limit od 20 posto za projekte energetske učinkovitosti
20.11.12 Istraživanja
Rješavanje financijske nesigurnosti i dalje je prioritet financijskim direktorima u Hrvatskoj
14.09.11 Trgovina na malo
London dobio najveći trgovački centar u Europi
06.11.10 Financije i gospodarstvo
Rast broadbanda od 10 posto diže BDP za 1,4 posto
07.06.10 Vijesti iz svijeta
Strauss-Kahn: Gospodarski oporavak je brz, ali neujednačen
31.05.10 Financije i gospodarstvo
Razvoj bankarstva: Ljudi najveći trošak
26.05.10 Financije i gospodarstvo
Ljubo Jurčić za Zakon o obveznom roku plaćanja
29.03.10 Financije i gospodarstvo
Berlin i Pariz za uvođenje poreza za banke na razini EU
11.01.10 Vijesti iz svijeta
ECB: Svjetsko gospodarstva polako se vraća u normalu
08.01.10 Financije i gospodarstvo
The Financial Times: Zapad mora prestati propovijedati Istoku
27.11.09 Vijesti iz svijeta
Daljnji pad dolara i problemi Dubaija srušili azijske burze
23.11.09 Financije i gospodarstvo
MMF: Globalno gospodarstvo na kritičnoj točci
18.11.09 Financije i gospodarstvo
Dolar ne smije pasti
08.11.09 Vijesti iz svijeta
Pregled gospodarskih vijesti
27.10.09 Vijesti iz svijeta
U svijetu raste strah od inflacije
25.09.09 Vijesti iz svijeta
G20 postaje glavni koordinator globalnog gospodarstva
12.07.09 Vijesti iz svijeta
Ukratko iz svijeta
08.05.09 Financije i gospodarstvo
Internet kao odgovor na financijsku krizu
06.04.09 Vijesti iz svijeta
MMF: Oporavak svjetskog gospodarstva krenut će iz SAD-a
02.04.09 Vijesti iz svijeta
G20: Fokus na regulaciju financijskog tržišta
03.02.09 Vijesti iz svijeta
MMF: Oporavak azijskih gospodarstava vjerojatno u 2010.
12.12.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Istočna Europa suočena s dubljom krizom
10.12.08 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: Dublja gospodarska kriza
02.12.08 Korisne informacije
Hrvati u korištenju interneta zaostaju za EU prosjekom
18.11.08 Zaposlenost / plaće
Inženjeri informatike najbolje plaćeni
03.11.08 Korisne informacije
Internet sustiže televiziju
29.09.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Naše banke neizravno osjećaju svjetsku krizu
19.09.08 Promocije
PBZ: Novi sustav za plaćanje putem interneta
25.07.08 Zaposlenost / plaće
MojPosao: Najtraženija zanimanja prodavač, konobar i kuhar
19.06.08 Vijesti
Europski potrošači najviše se žale na internetske transakcije
09.06.08 Vijesti iz svijeta
Rast aktivnosti u svjetskom bankarstvu
09.06.08 Vijesti iz svijeta
Većina značajnih ekonomskih centara u Europi
08.05.08 Financije i gospodarstvo
FINA organizira besplatnu edukaciju na temu ulaganja
04.04.08 Financije i gospodarstvo
RBA: Trenutno dobra likvidnost financijskog sustava
31.03.08 Financije i gospodarstvo
Financijski posrednici: Leasing zadržao drugo mjesto, iza banaka
25.02.08 Financije i gospodarstvo
PBZ: Više od tri četvrtine transakcija lani obavljeno elektronički
01.02.08 Financije i gospodarstvo
Ministar financija Šuker s bankarima
01.02.08 Tvrtke i tržišta
Smart i Super novi modeli FINA-ine usluge Sigurne ruke
29.01.08 Financije i gospodarstvo
PBZ/CO: U siječnju pale cijene svih klasa imovine
09.01.08 Korisne informacije
Hrvatska po korištenju Interneta u sredini među 13 zemalja regije
20.12.07 Zaposlenost / plaće
Stopa registrirane nezaposlenosti za studeni 14,5 posto
10.12.07 Tvrtke i tržišta
Gotovo polovina kompanija u EU prepušta poslove u IT sektoru vanjskim dobavljačima
05.12.07 Vijesti iz svijeta
Cijene nekretnina u Velikoj Britaniji pale treći mjesec za redom
16.11.07 Brandovi
Microsoft želi biti među vodećima u internet oglašavanju
13.11.07 Istraživanja
Zagreb: Konferencija o internet marketingu
06.11.07 Zaposlenost / plaće
U rujnu ukupno 1.503.246 zaposlenih
30.10.07 Korisne informacije
Financijski proizvodi i usluge na Internetu
22.10.07 Zaposlenost / plaće
Stopa registrirane nezaposlenosti za rujan 14,1 posto
10.10.07 Financije i gospodarstvo
FINA predstavila uslugu "FINA opcija"
04.10.07 Trgovina na veliko
Građani dionice kupuju iz neprijavljenih zarada
02.10.07 Korisne informacije
Istraživanje: Istočnoj Europi nedostaje financijskih stručnjaka
27.09.07 Seminari, konferencije
Predstavljen servis "FINA kompenzacija"
11.07.07 Statistika
PV: Imovina financijskog sektora dosegla 150 posto BDP-a
23.06.07 Statistika
FINA: Rekordni financijski rezultati poduzetnika
12.06.07 Vijesti iz svijeta
London najveće svjetsko trgovačko središte
24.05.07 Statistika
Ministarstvo financija: proračunski prihodi porasli 15,2%
22.05.07 Tvrtke i tržišta
Konzum i FINA proširili dosadašnju suradnju
04.04.07 Seminari, konferencije
Market Research Arena: prva konferencija o istraživanju tržišta u Hrvatskoj
18.01.07 Prikazi knjiga
Istraživanje tržišta
13.12.06 Vijesti
Porezni prihodi veći 11,3 posto
30.11.06 Vijesti iz svijeta
Gospodarski rast u SAD-u snažniji no što se očekivalo
09.10.06 Izravna strana ulaganja
Ministar Šuker sastao se s norveškom ministricom financija
27.09.06 Šira regija
Nakon ulaska u EU, značajne promjene za financijsko tržište
15.08.06 Vijesti
I turizam kriv za rast vanjskog duga
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa