Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
14.08.2009. Proizvođači pšenice - krivci ili žrtve
Proizvođači pšenice tvrde da su od prerađivača i otkupljivača bačeni u ralje javnosti i podmetnuti državi da ih ona subvencionira. Za www.banka.hr govore Marina Mikšić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu i Matija Brlošić, predsjednik seljačke udruge Brazda

Zahtjevi seljaka vezani za otkup pšenice povod su za razgovor o isplativosti poljoprivredne proizvodnje. Sugovornici magazina Banka u Temi tjedna su Marina Mikšić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu i Matija Brlošić, predsjednik seljačke udruge Brazda.

Na početku razgovora upitali smo Matiju Brlošića zašto proizvođači pšenice iz godine u godinu traže od države da im ona zagarantira cijenu koju oni sami odrede, da im pokrije gubitke sredstvima poreznih obveznika.

Hrvatski seljaci su, na žalost, nakon uvođenja sustava potpora u poljoprivrednu proizvodnju postali ovisni o državi, rekao je predsjednik udruge seljaka Brazda.

Ulazni troškovi u proizvodnju u posljednje vrijeme toliko rastu da ih cijene pšenice poput ovogodišnje nikako ne prate. Mineralna gnojiva su poskupjela 40 posto u odnosu na prošlu godinu i ona danas čine 60 posto ulaganja u uzgoj pšenice, ustvrdio je Brlošić.

Prošle se godine, rekao je Brlošić, nije puno govorilo o pšenici zato što su tada prerađivači, mlinari, uvozili pšenicu iz Mađarske po 2,20 kuna po kilogramu.

I šutjeli su, dodao je, a danas Mađarsku nazivaju državom s jeftinom proizvodnjom. Kad su seljaci prošle godine tražili 1,70 kuna, pregovorima se došlo na cijenu od 1,50 kuna. Ove se, pak, godine govori da je u regiji pšenica jeftina, da su druge države bolji proizvođači od nas, ističe Brlošić.

„Očito postoji jedan interesni skup prerađivača i otkupljivača koji bi ove godine željeli tako reći besplatno dobiti osnovnu sirovinu za proizvodnju kruha i brašna. Vješto su nas bacili u ralje javnosti i podmetnuli su državu da ono što mi seljaci tražimo kako bismo bili na nuli, da to država subvencionira. Mi nismo tražili velike potpore od države, ali ona je jedan od najvećih krivaca što je proizvodnja pšenice roda 2009. skupa“, kaže Matija Brlošić iz seljačke udruge Brazda.
Pšenica s europskih burzi košta 1,10 kuna

Na činjenicu da se cijene pšenice na burzi u Budimpešti i na drugim tržištima kreću od 85 lipa do kune po kilogramu, Brlošić ističe da te cijene ne pokazuju pravu istinu.

Tvrdi, naime, da su prerađivači u drugim zemljama već kupili kvalitetnu pšenicu po puno većim cijenama, a da je pšenica koja se sada nudi po niskim cijenama niže kvalitete, odnosno da je ona višak koji nitko ne treba.

Uz to ističe i činjenicu da se na pšenicu kupljenu na burzi u primjerice Budimpešti moraju dodati troškovi prijevoza te davanja državi. „Ona u hrvatske silose ne može ući ispod minimalno 1,10 kuna. A hrvatski proizvođači su svoju pšenicu dovezli proizvođačima u silose, a da im nitko neće platiti troškove“ naglašava Brlošić.

„Nama proizvođačima pšenice je jako krivo kad dođemo u trgovinu i vidimo cijene pekarskih proizvoda, dok s našim cijenama istovremeno jedva pokrivamo troškove proizvodnje. S druge strane krajnji potrošač mora izdvojiti znatna sredstva da bi napunio svoju košaricu“, kaže Brlošić. „Da su cijene u trgovinama niže vjerujte mi da ni mi ne bismo bili toliko glasni.“

Na pitanje zašto je zasijana veća količina pšenice nego prošle godine, pa sada imamo viškove, Brlošić kaže kako je Slavonija stvorena za uzgoj uljarica i krušarica te kako hrvatski seljaci moraju proizvoditi pšenicu. Država bi trebala biti sretna da ima višak hrane.

Problem je u tome, kaže, što bi se u dogovoru s Ministarstvom trebalo odrediti kolike su količine potrebne Hrvatskoj.
Što proizvoditi?

Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu je izdao „Matičnu knjigu biljne proizvodnje“ koja bi seljacima trebala preporučiti što proizvoditi i u kojim količinama. Zavod je upravo i osnovan kako bi seljacima odgovorio na ta pitanja i rekao im što se zapravo u Hrvatskoj isplati proizvoditi, rekla je pomoćnica ravnatelja toga Zavoda Marina Mikšić.

Kaže kako je teško mijenjati tradiciju po kojoj je Slavonija regija u kojoj se proizvode uglavnom ratarske kulture poput pšenice i kukuruza. Ali u njoj se mogu proizvoditi i daleko veće količine puno profitabilnijih kultura kao što su voće i povrće, za koje nema ograničenja ni na domaćem ni na inozemnom tržištu, kaže Mikšić.

Te kulture međutim zahtijevaju jako visoka ulaganja u proizvodnju, od izgradnje objekata poput plastenika do podizanja nasada na kojima se prvi urod može očekivati tek za nekoliko godina, naglašava Marina Mikšić.

Ta ulaganja prate poslovne banke, ali i državni HBOR kroz operativne programe koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede kako bi se unaprijedili sektori voćarstva, povrćarstva, cvjećarstva, vinogradstva i maslinarstva.

Ti programi, kaže Mikšić, idu preko savjetodavne službe koja je prvi kontakt za poljoprivredne proizvođače koji imaju namjeru ulagati u takvu proizvodnju.

Tržište traži visoku kvalitetu proizvoda po, naravno, niskim cijenama, kaže Mikšić. „U Hrvatskoj imate situaciju da veličina, odnosno usitnjenost posjeda rezultira visokim troškovima proizvodnje, a time i visokim cijenama proizvoda.

Poljoprivrednici ne planiraju proizvodnju prema zahtjevima tržišta i često se odlučuju za proizvodnju onih ratarskih kultura kod kojih su manja ulaganja pa je samim time i manja zarada“, rekla je Mikšić.

Problem je i nedostatna organiziranost proizvođača u zajedničkom nastupu na tržištu, kaže Mikšić, kao i nedovoljno korištenje savjeta stručnih institucija.

Hrvatska proizvodnja nije dostatna za domaće potrebe, postoji enormno velik uvoz i veliki deficit u robnoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda.

Marina Mikšić kaže kako Hrvatska ima potencijal uzgajati velik broj poljoprivrednih kultura, ali upozorava da je problem u tome što poljoprivrednici nedovoljno koriste stručnjake i postojeće informacije koje bi im dale mogućnost da promišljaju o nastupu na tržištu i da se odlučuju za proizvodnju koju žele.

„Nije dovoljno da se samo vodi evidencija na gospodarstvu“, kaže Mikšić. „Važno je analizirati prihode i troškove, ulaganja, financiranje tih ulaganja i sve ostale elemente koji odlučuju o tome u kojem pravcu se gospodarstvo razvija.
Sustav potpora je socijalni program

Sustav potpora koji je uveden po uzoru na zemlje Europske unije pretvorio se u socijalni program, rekao je predstavnik seljaka Brlošić. „Mi smo na to upozoravali Ministarstvo poljoprivrede, no na žalost zato što one jesu socijalni program ne mogu se na selu očekivati neki brži pokreti prema naprijed.“

U sustavu PDV-a je 12 tisuća seoskih gospodarstava, a korisnika državnih potpora je oko 80 tisuća, nastavlja Brlošić.

Riječ je o ljudima koji imaju po hektar zemlje, koji se upišu u uredu za gospodarstvo i dobiju pravo na poticaj od, primjerice, 2250 kuna po hektaru, ovisno o kulturi, kaže Brlošić i dodaje da su tražili od Ministarstva da pravo na poticaje dobiju samo gospodarstva kojima je to osnovna djelatnost.

„Očito je da 70 posto sredstava za potpore i poticaje odlazi na socijalu. Trebalo je ukinuti poticaje za sve koji nisu u sustavu PDV-a, no politika to svake godine prolongira kako bi imala mir na selu“, kaže Brlošić.

Novi zakon o potporama koji je donesen proljetos postavlja upravo te uvjete za dobivanje potpora. Brlošić kaže kako će taj zakon, koji je usklađen sa zakonodavstvom EU, bude li provođen, donijeti pozitivne pomake.

Brlošić ipak ističe kako se hrvatski seljaci teško mogu uspoređivati s onima u Europi. Sustav poljoprivredne proizvodnje koji u tim zemljama postoji građen je pedesetak godina, dok je u Hrvatskoj takav sustav u primjeni desetak godina.

Naglašava da su u Europi većina poljoprivrednih proizvođača suvlasnici prerađivačke industrije. Igrom politike do prerađivačkih kapaciteta u Hrvatskoj su došli pojedinci, dok su seljaci na selu ostali samo sirovinski proizvođači. „Ne znam kako se izvući iz tog problema, kako se organizirati i stvoriti nešto drugo, novo“, kaže predsjednik seljačke udruge Breza.
Silosi su puni rupa

Skladišnica, dokument koji bi poslovanje ratarskih proizvođača učinio tržišnim, a proizvođačima omogućio između ostalog da pohranjenu robu u silosima daju kao jamstvo za kredit poslovnih banaka, te da žito prodaju u za njih povoljnijem trenutku, nije još zaživjela.

U medijima se moglo pročitati da seljaci za nju nisu spremni, no Brlošić tvrdi da njegova i druge seljačke udruge već niz godina traže da skladišnice zažive. Ove je godine donesen zakon o skladišnici, ali ona u praksi ne funkcionira. Pšenicu se nema gdje uskladištiti, kaže Brlošić. „Postoje silosi, ali da se naša pšenica uskladišti ti silosi moraju biti licencirani od strane države i vjerujte mi, država još nijedan takav silos nema.“

"Silosi su, slikovito rečeno, puni rupa i kada mi stavimo našu pšenicu u te silose, ona iscuri ni ja ne znam gdje sve. Mi imamo slučajeve gdje su ljudi prošle godine skladištili pšenicu, još je nisu prodali, a ta je pšenica otišla, nema je nigdje. Niti je čovjek dobio novce, niti svoju pšenicu može dobiti nazad. Upravo se to i sada događa", tvrdi Brlošić.

Kaže da pšenicu izvoze trgovačke kuće, ali ih ne želi imenovati. Po službenim podacima, dodaje, ove je godine izvezeno sto tisuća tona pšenice.

Predstavnici seljačkih udruga zatražili su od Ministarstva poljoprivrede da se u tu priču uključi i Državno odvjetništvo, ali još uvijek čekaju da Ministarstvo i DORH počnu ispitivati na koje sve načine pšenica nestaje iz silosa.

"Vjerujemo da bi kada bi sada institucije ušle u silose utvrdile da u njima nema sve pšenice koju su seljaci predali", ustvrdio je Brlošić. (Bankamagazin)

Povezani članci
31.08.15 Statistika
Ovogodišnji urod pšenice 25 posto veći
07.08.15 Financije i gospodarstvo
Za investicije u agraru 1,36 milijardi kuna
13.07.15 Statistika
DZS: poljoprivredna bruto proizvodnja smanjena 7,7 posto
08.07.15 Financije i gospodarstvo
DZS: površine pod pšenicom smanjene 15 posto
03.07.15 Prehrambeni proizvodi
Osijek: poljoprivrednici zabrinuti zbog otkupne cijene i novoga kodeksa otkupa
24.01.13 Turizam
Krapina: za agroturizam i poljoprivredu 886 tisuća kuna potpora
14.01.13 Vijesti iz svijeta
Irska poljoprivreda svijetla točka EU
17.12.12 Prehrambeni proizvodi
PPDIV: ulazak u EU donosi probleme prehrambenom sektoru
30.11.12 Financije i gospodarstvo
Agencija: više od 80 milijuna kuna isplaćeno kroz IPARD
19.11.12 Financije i gospodarstvo
HPK o proračunu za poljoprivredu
27.09.12 Financije i gospodarstvo
Jesenska sjetva u znaku velikih problema
21.08.12 Financije i gospodarstvo
Suša na Balkanu razotkrila zanemarivanje poljoprivrede
29.06.12 Statistika
DZS: Površine pod pšenicom povećane 14 posto
28.05.12 Financije i gospodarstvo
HPK: Stanje u poljoprivredi nikad gore
16.05.12 Statistika
DZS: Rast proizvođačkih cijena poljoprivrednih proizvoda
19.03.12 Vijesti iz svijeta
Rusija ove godine neće ograničavati izvoz žitarica
17.02.12 Prehrambeni proizvodi
DZS: U jesenskoj sjetvi više površina pod žitaricama
25.01.12 Prehrambeni proizvodi
Terminske cijene pšenice najviše u zadnjih četiri mjeseca
13.01.12 Financije i gospodarstvo
Sastanak ministra Jakovine sa predstavnicima HPK
05.01.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatski seljački savez o gorućim problemima poljoprivrede
18.11.11 Financije i gospodarstvo
HPK: Za naknadu šteta poljoprivrednicima 300 milijuna kuna
24.10.11 Prehrambeni proizvodi
DZS: Veća proizvodnja pšenice
06.10.11 Vijesti iz svijeta
FAO: Cijene hrane u silaznom trendu
26.09.11 Prehrambeni proizvodi
Nastavlja se suša u Slavoniji
29.08.11 Financije i gospodarstvo
Poljoprivrednici predlažu da banke kreditiraju isplatu poticaja
26.07.11 Financije i gospodarstvo
Čobanković: Država povećava zaštitnu cijenu pšenice
26.07.11 Financije i gospodarstvo
Seljaci odustali od prosvjeda; samo u Osječko-baranjskoj županiji prosvjed upozorenja
26.07.11 Financije i gospodarstvo
Seljaci kreću u prosvjed
19.07.11 Prehrambeni proizvodi
Podravka nudi 1,35 kuna za kilogram pšenice
14.07.11 Prehrambeni proizvodi
Žetva pšenice pri kraju
08.07.11 Prehrambeni proizvodi
Čobanković: Seljaci će ove godine zaraditi na pšenici
06.07.11 Statistika
DZS: Pad poljoprivredne proizvodnje
04.07.11 Financije i gospodarstvo
Todorić: Cijenu pšenice formiraju svjetske burze
27.05.11 Financije i gospodarstvo
Izmijenjen zakon o poljoprivrednom zemljištu
22.05.11 Financije i gospodarstvo
Osnovan Savez poljoprivrednih udruga Hrvatske
22.04.11 Prehrambeni proizvodi
Seljačke udruge traže 2,40 kuna za kg ovogodišnje pšenice
13.04.11 Financije i gospodarstvo
HPK: Smanjivanje poticaja upropastilo bi hrvatskog seljaka
29.03.11 Financije i gospodarstvo
Iz poljoprivrednog fonda IPARD 99,9 mil. kuna potpora
18.03.11 Vijesti iz regije
Srbija: Umjetne nestašice hrane
17.03.11 Vijesti iz regije
Srbija: Zabranjen izvoz pšenice i brašna
09.02.11 Vijesti iz svijeta
Suša u Kini poskupljuje pšenicu u svijetu
28.10.10 Prehrambeni proizvodi
Proizvodnja pšenice smanjena 35 posto
13.10.10 Financije i gospodarstvo
Novi model rasta: Poljoprivreda
01.09.10 Prehrambeni proizvodi
Urod pšenice u Hrvatskoj manji za 31 posto
23.08.10 Vijesti iz svijeta
Urod pšenice u Rusiji u ovoj godini manji za 38 posto
18.08.10 Vijesti iz svijeta
SAD: Na nestašici pšenice najviše će zaraditi trgovci
15.08.10 Prehrambeni proizvodi
Stupio na snagu Ruski embargo na izvoz pšenice
12.08.10 Vijesti iz svijeta
I Ukrajina razmišlja o obustavi izvoza pšenice
09.08.10 Trgovina na malo
Večernji list: Hrana je kao suho zlato! Rast cijena bila bi katastrofa
06.08.10 Financije i gospodarstvo
Podravka nadoknađuje razliku u cijeni pšenice
06.08.10 Prehrambeni proizvodi
FT: Vodi li skupa pšenica globalnoj krizi hrane
04.08.10 Trgovina na malo
Novi list: Najesen skuplji kruh
03.08.10 Financije i gospodarstvo
Seljaci zadovoljni Agrokorovom cijenom za pšenicu
03.08.10 Vijesti iz svijeta
FT: Zbog suše u Rusiji cijena pšenice naglo raste
27.07.10 Financije i gospodarstvo
Bez dogovora o otkupnoj cijeni pšenice
30.06.10 Financije i gospodarstvo
Poljoprivrednici lani morali vratiti 25,4 mil. kuna poticaja
24.06.10 Financije i gospodarstvo
Seljaci odustaju od prosvjeda
23.06.10 Financije i gospodarstvo
Uspješno završen sastanak seljaka i premijerke
23.06.10 Financije i gospodarstvo
Čobanković: Banke su spremne za otkup potraživanja poljoprivrednika
22.06.10 Financije i gospodarstvo
Čobanković i seljačke udruge bez dogovora
21.06.10 Financije i gospodarstvo
Seljaci ponovno idu u prosvjede
07.06.10 Prehrambeni proizvodi
Hrvatski seljački savez traži zaštitnu cijenu pšenice od 1,10 kuna
31.05.10 Prehrambeni proizvodi
Poljoprivredna komora: Otkupna cijena pšenice 1,10 kuna
24.05.10 Financije i gospodarstvo
Poljoprivredna komora za kazne institucijama koje ne provode zakon
16.03.10 Financije i gospodarstvo
Dogovor Vlade i seljaka: Poticaje traže i velika gospodarstva
08.03.10 Vijesti
HUP: Nepovoljan položaj gospodarstava većih od 300 hektara
08.03.10 Financije i gospodarstvo
Seljaci odblokirali prometnice
05.03.10 Financije i gospodarstvo
Zadnja ponuda seljacima: 60% poticaja u novcu plus 500 kn/ha u repromaterijalu
04.03.10 Financije i gospodarstvo
Vlada: Traži se način pomoći seljacima kroz repromaterijal
02.03.10 Financije i gospodarstvo
Seljaci ne odustaju od blokada cesta
22.12.09 Financije i gospodarstvo
DZS: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2008. porasla 10,8 posto
03.09.09 Financije i gospodarstvo
Kosor i poljoprivrednici: Problemi će se rješavati za stolom
03.09.09 Financije i gospodarstvo
Sastanak seljaka i Vlade
27.08.09 Financije i gospodarstvo
MUP zaustavio kolone seljaka na putu prema granicama
24.08.09 Financije i gospodarstvo
Seljaci prijete blokadama graničnih prijelaza
20.08.09 Vijesti iz svijeta
Ukrajinska žetva pšenice povećala svjetske zalihe i spustila cijene
15.08.09 Financije i gospodarstvo
Žitozajednica nije prihvatila cijenu od 95 lipa
11.08.09 Financije i gospodarstvo
Seljaci - posljednji hrvatski komunisti
29.07.09 Financije i gospodarstvo
Nitko ne daje ni kunu za kilu pšenice
02.07.09 Financije i gospodarstvo
Bez dogovora o cijeni pšenice
01.07.09 Vijesti iz regije
Makedonija: Otkupna cijena pšenice 1,45 kuna za kg
26.06.09 Trgovina na veliko
Nije postignut dogovor oko otkupne cijene pšenice
26.06.09 Financije i gospodarstvo
HSS traži povećanje poticaja za 50 posto
23.06.09 Financije i gospodarstvo
MPRRR: Održan sastanak o isplati punog iznosa poticaja za biljnu proizvodnju
16.06.09 Financije i gospodarstvo
Počeli pregovori o cijeni pšenice
15.06.09 Financije i gospodarstvo
Pregovori o pšenici sutra u Ministarstvu poljoprivrede
12.06.09 Financije i gospodarstvo
Novac za seljake iz proračuna Ministarstava poljoprivrede i financija
12.06.09 Financije i gospodarstvo
Seljaci i Vlada postigli dogovor
10.06.09 Financije i gospodarstvo
Seljaci traktorima blokiraju promet oko Ministarstva poljoprivrede
08.06.09 Financije i gospodarstvo
Vlada novim Zakonom smanjuje potpore agraru
15.12.08 Financije i gospodarstvo
Osniva se interventni fond za poljoprivredu od 100 mil. kuna
07.08.08 Prehrambeni proizvodi
Agrokor isplaćuje 450 milijuna kuna za otkup žitarica
24.07.08 Prehrambeni proizvodi
Kuterovac: Ima prostora za pojeftinjenje kruha
08.07.08 Prehrambeni proizvodi
Vinkovci: Uz rekordne prinose završila žetva pšenice
04.07.08 Prehrambeni proizvodi
Podravka prva započela otkup pšenice
26.06.08 Prehrambeni proizvodi
Počela žetva pšenice u Osječko-baranjskoj županiji
18.06.08 Prehrambeni proizvodi
Zadružni savez podržava zahtjeve seljaka o cijeni pšenice
16.06.08 Prehrambeni proizvodi
Cijenu pšenice formirat će tržište
13.06.08 Vijesti
SSSH i HUZP traže odgodu poskupljenja struje do kraja 2008.
13.06.08 Prehrambeni proizvodi
Žitarice na godišnjoj razini skuplje za 119,9 posto
27.03.08 Prehrambeni proizvodi
Drastičan rast cijena voća i povrća
13.03.08 Prehrambeni proizvodi
Cijena žitarica na godišnjoj razini povećana 98,3 posto
26.02.08 Prehrambeni proizvodi
EU: Neka povećanja cijena hrane ne mogu se pravdati poskupljenjem poljoprivrednih sirovina
08.02.08 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo poljoprivrede: O povećanju cijena gnojiva idući tjedan
08.02.08 Neprehrambeni proizvodi
Petrokemija: Gnojiva u prosjeku poskupila 44 posto
06.02.08 Prehrambeni proizvodi
Ministarstvo poljoprivrede: Zalihe pšenice dostatne do žetve
29.01.08 Prehrambeni proizvodi
Cijena žitarica na godišnjoj razini 65 posto viša
28.01.08 Vijesti
Polančec s predstavnicima trgovačkih lanaca o problematici rasta cijena
23.01.08 Vijesti
Sanader: Rast cijena neopravdan
11.01.08 Inspekcijske službe
AZTN na promjene cijena reagira samo kada je narušeno tržišno natjecanje
10.01.08 Prehrambeni proizvodi
U 2007. proizvedeno 812.347 tona pšenice
07.01.08 Prehrambeni proizvodi
Tržište zahvaćeno snažnim rastom cijena poljoprivrednih roba
03.12.07 Vijesti
Tomšić: Električna energija neće poskupjeti 1. siječnja
09.11.07 Seminari, konferencije
Seminari o razvoju ruralnih krajeva od 13. do 29. studenog
19.10.07 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka za veća ulaganja u poljoprivredu
13.09.07 Izvoz
Vlada uvela izvoznu carinu na pšenicu od 98 eura po toni
22.08.07 Sajmovi i izložbe
TRŽNE ŠANSE HRVATSKOG STOČARSTVA
09.08.07 Uvoz
Uskoro natječaj za bescarinski uvoz kukuruza
08.08.07 Vijesti
Brodogradnji do 2010. godine 1,3 mlrd kuna
02.07.07 Prehrambeni proizvodi
Žetva pšenice pri kraju, rezultati zadovoljavajući
22.06.07 Prehrambeni proizvodi
Dogovor ZUSSB-a i Agrokora - cijena pšenice 0,97 kuna
19.06.07 Prehrambeni proizvodi
Čobanković s proizvođačima o otkupu pšenice
15.06.07 Prehrambeni proizvodi
Otkup i prodaja poljoprivrednih proizvoda u travnju veći 10,3 posto
14.06.07 Statistika
Godišnja inflacija u svibnju 2,2 posto
12.06.07 Prehrambeni proizvodi
Žitozajednica: cijena pšenice 80 lipa po kilogramu
12.06.07 Statistika
Nastavlja se rast proizvođačkih cijena
11.06.07 Prehrambeni proizvodi
Cijena pšenice 1,20 kuna?
08.06.07 Prehrambeni proizvodi
Cijene hrane i pića u Hrvatskoj blizu prosjeka EU-a
24.05.07 Prehrambeni proizvodi
Proglašena elementarna nepogoda za dio Brodsko-posavske županije
26.04.07 Prehrambeni proizvodi
Županja: suša ugrožava poljoprivredne kulture
17.04.07 Prehrambeni proizvodi
Proljetna sjetva u otežanim uvjetima
15.03.07 Prehrambeni proizvodi
Povećana prodaja i otkup poljoprivrednih proizvoda
14.02.07 Prehrambeni proizvodi
Povećana prodaja i otkup poljoprivrednih proizvoda
11.01.07 Prehrambeni proizvodi
Povećana prodaja i otkup poljoprivrednih proizvoda
30.11.06 Prehrambeni proizvodi
Ministarstvo poljoprivrede: zakon o zaštiti životinja neće uništiti selo
23.11.06 Prehrambeni proizvodi
U Hrvatskoj zasijano 856.227 hektara poljoprivrednih površina
17.10.06 Prehrambeni proizvodi
Nagli skok cijena pšenice na svjetskim tržištima zbog suše
12.09.06 Prehrambeni proizvodi
DZS: porastao otkup i prodaja poljoprivrednih proizvoda
07.09.06 Sajmovi i izložbe
Godišnja smotra hrvatske poljoprivrede
22.08.06 Prehrambeni proizvodi
Najskuplja jesenska sjetva
13.08.06 Prehrambeni proizvodi
Seljaci zadovoljni jer su novac dobili odmah
09.08.06 Prehrambeni proizvodi
Pšenica na tržištu
01.08.06 Prehrambeni proizvodi
Hrvatska će imati dovoljno pšenice do iduće žetve
24.07.06 Prehrambeni proizvodi
Završena žetva pšenice u Slavoniji i Baranji
14.07.06 Prehrambeni proizvodi
Snažan rast otkupa poljoprivrednih proizvoda
13.07.06 Prehrambeni proizvodi
Veleprodajna cijena pšenice 0,95 kuna
20.06.06 Prehrambeni proizvodi
Ove godine pšenice i za izvoz
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa