Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
26.08.2008. HAH o proteinima u sladoledu
Redovita analiza prehrambenih proizvoda koje provodi Hrvatska agencija za hranu (HAH) pod lupu je u posljednjem istraživanju stavila sladoled posvetivši pažnju jednoj zanimljivoj sirovini koja se dodaje u ovaj prehrambeni artikal.

To je ISP (Ice Structuring Proteins) i sadrži proteine izolirane iz različitih organizama, kao što su ribe, povrće, žitarice i bakterije koje mogu preživjeti na vrlo niskim temperaturama.

Ovi proteini omogućavaju snižavanje temperature na kojoj se formiraju kristalići leda u njihovom organizmu tako da ne oštećuju stanice.

Njihova zadaća u sladoledu je da osiguraju kontrolu nad formiranjem kristalića leda u procesu proizvodnje. Na taj način postiže se kremasta struktura sladoleda i uz manji sadržaj masti.

Tehnika kojom se dobiva ISP uključuje genetsko modificiranje pekarskog kvasaca i ista je onoj koja služi za dobivanje vitamina i enzima.

ISP dobiven na ovaj način ne sadrži ostatke stanica modificiranog kvasca niti prepoznatljive rekombinantne DNA.

Odobren je za korištenje u SAD-u, Australiji i Novom Zelandu, pa su stoga proizvođači hrane u Europi podnijeli zahtjev Europskoj komisiji za dozvolu korištenja, koja je zatražila mišljenje o sigurnosti za korištenje u ljudskoj prehrani, od EFSA-e.

Početkom kolovoza ove godine EFSA je izdala mišljenje o sigurnosti uporabe ISP-a koje možete u cijelosti pročitati na ovom linku http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902041128.htm .

Ukratko, korištenje ISP-a kao dodatka u proizvodnji sladoleda (do 0,01% težinski) ako je dobiven na način prethodno opisan, potpuno je sigurno.

Znanstvenici nisu pronašli dokaze genotoksične aktivnosti u cijelom nizu testova koja su obavili. Temeljem velikog opsega rezultata testiranja, također je zaključeno da je vrlo mala vjerojatnost izazivanja alergijske reakcije kod ljudi alergičnih na riblje proteine ili kvasce ako se konzumiraju proizvodi koji ga sadrže.

ISP proteini već se konzumiraju u njihovom izvornom obliku jer se dijelom nalaze u žitaricama (zob, raž, ječam i pšenica), mrkvi, krumpiru i slatkovodnoj ribi, a to su namirnice uobičajene na europskom jelovniku i za njihovu konzumaciju ne postoje nikakva ograničenja.

Stoga zaključimo, ako se ISP dodaje u sladoled, očekivani unos kroz ovaj izvor bit će u granicama procijenjenog unosa uobičajenom prehranom.

Povezani članci
18.03.15 Vijesti
Sladoledni genijalci i ove godine kreirali novi Ledonardo sladoled
30.01.15 Vijesti
Zvijezda 90-ih, nikad zaboravljeni Silk Milk vraća se u Ledo škrinje
24.11.14 Vijesti
Najuzbudljviji Ledonardo natječaj dosad!
19.06.13 Prehrambeni proizvodi
Ledov posao otkupa mlijeka preuzima Belje
28.05.13 Vijesti
Ledovo putovanje iz snova odlazi u Osijek
22.05.13 Vijesti
Okrugli stol u organizaciji HGK: Kriza u lancu prehrane
13.11.12 Izvoz
Podravka tržištu Katara nudi Čokolino i Vegetu
16.10.12 Seminari, konferencije
Proizvodnja i sigurnost hrane svjetski prioritet
15.10.12 Promocije
Prvi put u Hrvatskoj potrošači kreiraju sladoled
04.11.11 Tvrtke i tržišta
Ledo očekuje rast prihoda i dobiti
25.10.11 Seminari, konferencije
Međunarodni skup o hrani
28.06.11 Korisne informacije
Hrvatsku agenciju za hranu posjetilo tursko izaslanstvo
17.08.10 Prehrambeni proizvodi
Poslovni dnevnik: Hoćete uvoziti hranu? Može, uz dozvolu i polog
01.05.09 Promocije
Novi Ledo sladoledi
12.02.09 Seminari, konferencije
Okrugli stol: Rezidue pesticida u hrani
21.11.08 Prehrambeni proizvodi
Suradnja agencija za hranu Hrvatske i BiH
21.10.08 Korisne informacije
Zakonodavstvo EU u području hrane i hrane za životinje
17.10.08 Korisne informacije
HAH: Obilježen Svjetski dan hrane 16. listopada
03.10.08 Brandovi
Podravka preuzela Čokolešnik i Čoko
19.08.08 Brandovi
Čokolino Day na Sarajevo film festivalu
18.08.08 Brandovi
Podravka na Sarajevo Film Festivalu
09.06.08 Prehrambeni proizvodi
GfK: Organsku hranu koristi tek 10% Hrvata
03.06.08 Brandovi
Podravka, Čokolino i Vegeta - Superbrandovi u BiH
16.04.08 Tvrtke i tržišta
Podravka i Ledo o suradnji na co-branding projektu Čokolino sladoleda
26.03.08 Prehrambeni proizvodi
Novi Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane do 31. ožujka
13.02.08 Vijesti
Zagreb: Seminar o sljedivosti hrane
05.09.07 Prehrambeni proizvodi
Snažan rast njemačkog tržišta "bio" hrane
23.08.07 Prehrambeni proizvodi
Kina uvodi nove oznake za izvoz hrane
02.07.07 Tvrtke i tržišta
Ledo povećao prihode za 12,1 posto
09.06.07 Sajmovi i izložbe
Zagreb: Šesti sajam "Proizvodi hrvatskog sela"
07.06.07 Prehrambeni proizvodi
Slovenija: Prehrambeno-prerađivačku industriju muči koncentracija trgovine i pad stimulacija
14.02.07 Prehrambeni proizvodi
Prilagodba Hrvatske europskim standardima sigurnosti hrane
16.12.06 Prehrambeni proizvodi
Hrvatska agencija za hranu: u Hrvatskoj nema prijeporne mađarske hrane
30.07.06 Prehrambeni proizvodi
Sladoled najopasniji za zdravlje
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa