Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
RSS
Međunarodno poslovanje
Trgovina
Robe
Edukacija
Potrošači
O marketingu
Info
Naslovnica
Naslovnica
>>
Robe
>>
Prehrambeni proizvodi
Petak, 26.04.2024
Robe
Neprehrambeni proizvodi
Prehrambeni proizvodi
Zakoni/Pravilnici
Građenje i opremanje
Seniko studio
Kontakt
Oglašavanje
Časopis
O nama
Impressum
Prehrambeni proizvodi
14.02.2007.
Prilagodba Hrvatske europskim standardima sigurnosti hrane
Usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s europskim na području sigurnosti hrane mora u sustav odlučivanja ugraditi načela političke neovisnosti i transparentnosti kako bi se postigla visoka razina zaštite života i zdravlja ljudi i učinkovito upravljalo rizicima, rekao je u utorak u Zagrebu ravnatelj Hrvatske agencije za hranu Boris Antunović
Otvarajući dvodnevni sastanak Nadzornog odbora Europske agencije za hranu (EFSA) s hrvatskim predstavnicima, Antunović je istaknuo kako europska pravila nalažu da nacionalne agencije za sigurnost hrane moraju biti neovisne o industrijskim i političkim interesima, otvorene za rigorozne javne provjere, znanstveno autoritativne i moraju usko surađivati s nacionalnim zdravstvenim tijelima pa se to očekuje i od Hrvatske agencije za hranu (HAH).
"Usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s europskim (na području sigurnosti hrane) mora ugraditi načela političke neovisnosti, transparentnosti i uključenja udruga potrošača u rad Hrvatske agencije za hranu", rekao je Antunović. On je pritom objasnio kako to nije važno samo zbog zaštite hrvatskih potrošača, nego i zbog pravila međunarodne trgovine po kojima se rezultati procjene rizika mogu koristiti samo ako dolaze od politički neovisnog tijela.
Sastanak Nadzornog odbora Europske agencije za hranu (EFSA) s hrvatskim predstavnicima okupio je 60-ak predstavnika institucija uključenih u sustav sigurnosti hrane u Hrvatskoj, od nadležnih ministarstava, zavoda, instituta, državnog inspektorata i fakulteta do proizvođača i udruga za zaštitu potrošača.
Skup je organiziran u okviru PHARE projekta "Unapređenje postupka prilagodbe Europskoj uniji: Jačanje sustava sigurnosti hrane u Hrvatskoj i Turskoj", koji ima za cilj pripremu dviju zemalja za uključivanje u rad Europske agencije za hranu.
Sudionicima skupa predstavljen je način funkcioniranja Europske agencije za hranu, njezini temelji i područja djelatnosti, kao i mogućnosti za suradnju, osobito u kriznim situacijama.
Europska agencija za hranu, sa sjedištem u talijanskoj Parmi, glavna je institucija EU-a za procjenu rizika hrane. Osnovana je 2002. nakon skandala s kravljim ludilom i hranom zatrovanom dioksinom potkraj 1990-ih kako bi se povećala sigurnost hrane u EU i vratilo povjerenje potrošača.
Agencija daje neovisna znanstvena mišljenja o svim pitanjima koja se izravno ili neizravno odnose na sigurnost hrane ljudi i životinja, uključujući zdravlje i dobrobit životinja, zaštitu bilja i genetski modificirane organizme (GMO) te nutricionizam.
EFSA odgovara na pitanja Europske komisije, Europskog parlamenta i zemalja članica koji njezina mišljenja uzimaju u obzir prilikom pripreme zakona i upravljanja rizicima.
Agencija objavljuje prosječno 150 znanstvenih mišljenja na godinu koja se mogu pronaći na njezinim internetskim stranicama www.efsa.europa.eu, a do sada se očitovala, primjerice, o sigurnosti umjetnog sladila aspartama, nutricionističkoj vrijednosti omega-3 masnih kiselina i sigurnosti genetski modificiranih organizama.
EFSA nema zakonodavne ovlasti i nije odgovorna za politiku sigurnosti hrane i zakone na tom području, kao ni za kontrolu sigurnosti hrane, označavanje proizvoda i sl. i ne zamjenjuje nacionalne vlasti. (H)
Povezani članci
22.05.13
Vijesti
Okrugli stol u organizaciji HGK: Kriza u lancu prehrane
16.10.12
Seminari, konferencije
Proizvodnja i sigurnost hrane svjetski prioritet
25.10.11
Seminari, konferencije
Međunarodni skup o hrani
28.06.11
Korisne informacije
Hrvatsku agenciju za hranu posjetilo tursko izaslanstvo
17.08.10
Prehrambeni proizvodi
Poslovni dnevnik: Hoćete uvoziti hranu? Može, uz dozvolu i polog
12.02.09
Seminari, konferencije
Okrugli stol: Rezidue pesticida u hrani
21.11.08
Prehrambeni proizvodi
Suradnja agencija za hranu Hrvatske i BiH
21.10.08
Korisne informacije
Zakonodavstvo EU u području hrane i hrane za životinje
17.10.08
Korisne informacije
HAH: Obilježen Svjetski dan hrane 16. listopada
26.08.08
Prehrambeni proizvodi
HAH o proteinima u sladoledu
04.08.08
Prehrambeni proizvodi
Jeftina hrana stvar je prošlosti
09.06.08
Prehrambeni proizvodi
GfK: Organsku hranu koristi tek 10% Hrvata
26.05.08
Vijesti
EU potrošačima: Kupujte hranu u skladu sa stvarnim potrebama
08.05.08
Prehrambeni proizvodi
EU odgovara na poskupljenje hrane
26.03.08
Prehrambeni proizvodi
Novi Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane do 31. ožujka
13.02.08
Vijesti
Zagreb: Seminar o sljedivosti hrane
05.09.07
Prehrambeni proizvodi
Snažan rast njemačkog tržišta "bio" hrane
23.08.07
Prehrambeni proizvodi
Kina uvodi nove oznake za izvoz hrane
09.06.07
Sajmovi i izložbe
Zagreb: Šesti sajam "Proizvodi hrvatskog sela"
07.06.07
Prehrambeni proizvodi
Slovenija: Prehrambeno-prerađivačku industriju muči koncentracija trgovine i pad stimulacija
16.12.06
Prehrambeni proizvodi
Hrvatska agencija za hranu: u Hrvatskoj nema prijeporne mađarske hrane
Međunarodno poslovanje
|
Trgovina
|
Potrošači
|
Edukacija
|
Robe
|
O marketingu
|
Info
Opći uvjeti korištenja
|
O nama
|
Impressum
Copyright(c) 2006, Sva prava pridržana.
Design by:
Stedas
Geared by:
Corvus CMS
Tražilica
Upiši pojam
Newsletter
Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!
E-mail:
Anketa
Hoće li 2016. godina napokon biti bolja?
1. Svakako će biti bolja!
2. Ne očekujem veće pozitivne pomake.
3. Ne vjerujem da će biti bolja.