21.10.2008.
Zakonodavstvo EU u području hrane i hrane za životinje
U organizaciji njemačkog Lexxion Publishes, 9. i 10. listopada 2008. u glavnom gradu Nizozemske Amsterdamu održana je Druga konferencija o zakonodavstvu u području hrane i hrene za životinje („2nd International European Food & Feed Law Conference 2008."), pod provokativnim naslovom: Više regulacije - bolja zaštita? („More Regulation- Better Protection?").
Konferenciji su prisustvovale predstavnice Hrvatske agencije za hranu, Osijek.
Republika Hrvatska je trenutno, kao kandidatkinja za pristupanje EU, u procesu usklađivanja i osposobljavanja za provedbu EU integriranog pristupa sigurnosti hrane u cilju osiguranja visoke razine sigurnosti hrane, zdravlja životinja, dobrobiti životinja i biljnog zdravstva.
U neprekinutom lancu od polja do stola, putem koherentnih mjera, nužno je osigurati primjerenu zaštitu potrošača i učinkovito funkcioniranje unutarnjeg tržišta, kroz hrvatsku legislativu.
Stoga su iskustva zemalja članica od velikog značaja za implementaciju europskog zakonodavstva u zakonodavstvo RH.
Pravni okvir osnovnih principa i zahtjeva vezanih za ovu problematiku, usvojio je Europski Parlament i Vijeće 28. siječnja 2002. g. - Regulation (EC)178/2002.
Međutim, pravna stečevina u cijelom ovom području sastoji se od velikog broja uredbi, direktiva i odluka s kojima se u praksi susreću zemlje članice EU.
O aktivnostima oko unaprijeđenja i usaglašavanja najbolje prakse vezane uz pravni okvir zakonodavstva u području hrane i hrane za životinje, izlagali su i diskutirali istaknuti predstavnici zemalja članica EU iz raznih područja znanosti i struke, proizvodnje i trgovine.
Veliki doprinos na ovoj konferenciji dali su: Bernd van der Meulen , Robert Madelin, Alberto Alemanno, Bas van Buijtenen, Vitorio Silano, Ina Gerstberger, Wolfgang Trunk, Andreu Palou, Norbert Pahne, Andreas Kadi, Susie Staerk Ekstrand, Peter Devenyi, promatrajući ovu problematiku sa različitih motrišta, međutim svi u funkciji zaštite potrošača i funkcioniranja zajedničkog tržišta.
Među njima su i predstavnici Europske komisije, Europske agencije za hranu EFSA i Europskog suda pravde, koji su iznosili svoja iskustva vezana za postojeću EU legislativu, i očekivane promjene.
Osobiti interes izazvale su teme kao što su: novi koncept nutrijenata ( „nutrient profile" ), izazovi budućnosti između sigurnosti i rizika od hrane kao posljedice rasta i promjena, administrativne barijere, racionalizacija i cost-benefit, definicija i verifikacija nove hrane, sinergijsko djelovanje proizvoda, osobna prehrambena piramida s obzirom na zdravstvene probleme i kulturološke navike potrošača, dječja hrana, te uloga i način označavanja hrane.
O izazovima pred kojima se nalazi pravna struka, ali i o potrebnoj razini informiranosti potrošača, bilo je mnogo riječi u ovim temama.
|
Može se zaključiti da veliki broj postojećih europskih propisa o hrani i hrani za životinje, sam po sebi, ne znači i bolju zaštitu, već da se očekuje da propisi prije svega budu kvalitetni - sažeti, precizni i jasni, kako bi u praksi inspekcije i odvjetnici imali što manje primjedbi, a potrošači što bolju zaštitu na zajedničkom tržištu EU.
|
|
|
|