22.05.2013.
Okrugli stol u organizaciji HGK: Kriza u lancu prehrane
Hrvatska se nema čega stidjeti, naš sustav sigurnosti hrane možda je čak i bolji nego u drugim zemljama Europske Unije, zaključili su panelisti Okruglog stola na temu: „Kriza u lancu prehrane“, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održanom 21. svibnja, drugog dana 7. Konferencije o sigurnosti i kakvoći hrane s međunarodnim sudjelovanjem u Opatiji.
Ksenija Longo, voditeljica službe za organizaciju i koordinaciju službenih kontrola u Ministarstvu poljoprivrede odmah na početku objasnila je kako je ono što mediji zovu krizom najčešće zapravo incident s hranom.
„Krizu je teško definirati, njoj je uzrok nepoznat, situacija u tom slučaju izmiče kontroli i nema koordinacije i organizacije sustava“, rekla je Longo. Osim toga, regulatorna tijela, tj. institucije koje su za to nadležne, jedine mogu proglasiti krizu.
Situacija s aflatoksinima u mlijeku zapravo je bila incident s hranom, a incidenti se događaju svakodnevno, svugdje u svijetu, pa tako ni Hrvatska nije iznimka. „Ta je situacija zahtijevala vrlo brzu reakciju nadležnih tijela, što se i dogodilo“, rekao je Ivo Afrić, pomoćnik ministra zdravlja.
Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede, složila se s Afrićem i istaknula kako je nakon izbijanja incidenta s aflatoksinima Ministarstvo donijelo akcijski plan i osnovalo operativan tim koji su tvorile tri uprave Ministarstva, službe na terenu i industrija mlijeka s kojom su svakodnevno bili u kontaktu.
„Poseban tim bio je zadužen i za komunikaciju s medijima koji su u nekim slučajevima korektno prenosili informacije, a nekim slučajevima nisu“, rekla je Rukavina.
„Ako su mediji upravljali krizom, onda stručne slube za odnose s javnošću nisu obavile svoj posao na najbolji mogući način“, zaključila je televizijska novinarka i panelistica okruglog stola Anita Martinović.
Također je rekla kako smatra da je senzacionalizam koji je u nekim slučajevima pratio ovaj incident s hranom jednako loš kao i cenzura, ali je naglasila i kako mediji nisu ni prijatelji ni neprijatelji, već moraju biti u službi javnosti.
„Osim toga, da biste shvatili kako TV novinari razmišljaju, morate znate da je hrana televizična, a kriza je uvijek dobra priča“, rekla je Martinović s kojom se složio i moderator Okruglol stola, novinar Danko Družijanić.
„No, prije nego što izađemo s bilo kakvom informacijom u medije, moramo imati pravovaljanu informaciju s terena, za što u mnogim slučajevima treba vremena“, dodala je Rukavina.
Zorica Jurković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, zaključila je da kako vrijeme prolazi, u svakom slučaju, jedemo sve sigurniju hranu, iako je i povremene incidente nemoguće potpuno izbjeći, ali ih treba smanjiti na najmanju moguću mjeru.
|
|
|
|