Seniko studio
Vijesti
22.05.2013. Okrugli stol u organizaciji HGK: Kriza u lancu prehrane
Hrvatska se nema čega stidjeti, naš sustav sigurnosti hrane možda je čak i bolji nego u drugim zemljama Europske Unije, zaključili su panelisti Okruglog stola na temu: „Kriza u lancu prehrane“, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održanom 21. svibnja, drugog dana 7. Konferencije o sigurnosti i kakvoći hrane s međunarodnim sudjelovanjem u Opatiji.

Ksenija Longo, voditeljica službe za organizaciju i koordinaciju službenih kontrola u Ministarstvu poljoprivrede odmah na početku objasnila je kako je ono što mediji zovu krizom najčešće zapravo incident s hranom.

„Krizu je teško definirati, njoj je uzrok nepoznat, situacija u tom slučaju izmiče kontroli i nema koordinacije i organizacije sustava“, rekla je Longo. Osim toga, regulatorna tijela, tj. institucije koje su za to nadležne, jedine mogu proglasiti krizu.

Situacija s aflatoksinima u mlijeku zapravo je bila incident s hranom, a incidenti se događaju svakodnevno, svugdje u svijetu, pa tako ni Hrvatska nije iznimka. „Ta je situacija zahtijevala vrlo brzu reakciju nadležnih tijela, što se i dogodilo“, rekao je Ivo Afrić, pomoćnik ministra zdravlja.

Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede, složila se s Afrićem i istaknula kako je nakon izbijanja incidenta s aflatoksinima Ministarstvo donijelo akcijski plan i osnovalo operativan tim koji su tvorile tri uprave Ministarstva, službe na terenu i industrija mlijeka s kojom su svakodnevno bili u kontaktu.

„Poseban tim bio je zadužen i za komunikaciju s medijima koji su u nekim slučajevima korektno prenosili informacije, a nekim slučajevima nisu“, rekla je Rukavina.

„Ako su mediji upravljali krizom, onda stručne slube za odnose s javnošću nisu obavile svoj posao na najbolji mogući način“, zaključila je televizijska novinarka i panelistica okruglog stola Anita Martinović.

Također je rekla kako smatra da je senzacionalizam koji je u nekim slučajevima pratio ovaj incident s hranom jednako loš kao i cenzura, ali je naglasila i kako mediji nisu ni prijatelji ni neprijatelji, već moraju biti u službi javnosti.

„Osim toga, da biste shvatili kako TV novinari razmišljaju, morate znate da je hrana televizična, a kriza je uvijek dobra priča“, rekla je Martinović s kojom se složio i moderator Okruglol stola, novinar Danko Družijanić.

„No, prije nego što izađemo s bilo kakvom informacijom u medije, moramo imati pravovaljanu informaciju s terena, za što u mnogim slučajevima treba vremena“, dodala je Rukavina.

Zorica Jurković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, zaključila je da kako vrijeme prolazi, u svakom slučaju, jedemo sve sigurniju hranu, iako je i povremene incidente nemoguće potpuno izbjeći, ali ih treba smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Povezani članci
28.10.15 Seminari, konferencije
Izazovi i prilike promijenjenog okruženja u fokusu osiguratelja na ovogodišnjoj konferenciji Dani hrvatskog osiguranja
14.04.15 HGK
HGK: digitalna inicijativa EU-a važna i za hrvatsko poduzetništvo
11.12.14 Vijesti
Održan okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina
11.12.14 Vijesti
Dinamika rasta izvoza od srpnja usporenija
11.12.14 Vijesti
Komentar HGK na BDP Q3 2014.
05.11.14 Vijesti
Burilović: HGK priprema paket novih usluga
11.03.14 Vijesti
B2B susreti austrijskih i hrvatskih tvrtki: Interes metalaca nadmašio sva očekivanja - u tijeku gotovo 300 poslovnih razgovora
17.12.13 Vijesti
Dodijeljene Zlatne kune HGK - Komore Zagreb
13.11.13 Vijesti
U HGK, 13. studenoga 2013. održan prvi dan 11. međunarodne konferencije o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala -EDUCA PLUS-
22.10.13 Vijesti
"Sajam ideja 2013" - Pokrenimo industriju i poduzetništvo
03.10.13 Vijesti
Razmjenom ideja do unaprjeđenja transporta u Hrvatskoj
12.07.13 Vijesti
Slobodno kretanje roba na unutarnjem tržištu EU - Tribina ISO Forum Croaticum
02.07.13 Vijesti
Konferencija „Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini“
19.06.13 Vijesti
HGK zatvara predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, a otvorio bi u Washingtonu
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
04.06.13 HGK
Predstavljen program Erasmus za poduzetnike-početnike
22.05.13 Sajmovi i izložbe
Brand hrvatskih vina «Vina Croatia – Vina Mosaica» predstavljen na sajmu London International Wine Fair 2013
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
26.04.13 Vijesti
HACCP radionica za voditelje HACCP tima
09.04.13 Tvrtke i tržišta
Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo krajem travnja u Kanadi
08.04.13 Vijesti
Brown Forum 2013: Pred Hrvatskom je ključnih 18 mjeseci
08.04.13 Vijesti
Izvanredan uspjeh hrvatskih inovatora na Arhimedu 2013. u Moskvi
08.04.13 Vijesti
Akcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke”
14.03.13 Vijesti
HGK: potencijal zdravstvenog turizma neupitan
12.03.13 Vijesti
Njemačka želi pridonijeti jačanju hrvatske industrije
20.02.13 Vijesti
HGK dodijelila znakove "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko"
19.02.13 Vijesti
U HGK predstavljen projekt „Žene poduzetnice pokretači novih radnih mjesta na području jugoistočne Europe“
25.01.13 Sajmovi i izložbe
PIK Vrbovec nastupio na Međunarodnom Zelenom tjednu u Berlinu
25.01.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
15.01.13 Vijesti
Hrvatski parketari ponovno oduševili na Domotexu 2013
19.12.12 Prikazi knjiga
U HGK predstavljana knjiga „Upravljanje energijama sustava – Natural Management“
11.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje omogućuje novu percepciju uloge kapitala u društvu
11.12.12 Vijesti
Javna nabava ogledalo je discipline cijeloga sustava
03.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje (DOP) nameće standarde suvremenog biznisa
29.11.12 Financije i gospodarstvo
Skupština HGK: 2013. i u gospodarstvu obilježit će ulazak u EU
16.10.12 Seminari, konferencije
Proizvodnja i sigurnost hrane svjetski prioritet
10.09.12 Vijesti
Eurochambres: Uloga Gospodarskih komora nezamjenjiva je u prevladavanju krize
12.06.12 Vijesti
Susret predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije
22.05.12 Seminari, konferencije
U Opatiji otvorena 6. konferencija o sigurnosti i kakvoći hrane
28.03.12 Vijesti
Vidošević: Ulazak u EU otežava razmjenu s BiH
17.02.12 Vijesti
Otvorena izložba “HGK 160 godina”
26.10.11 Vijesti
Vidošević ponovno član Upravnog odbora Eurochambresa
25.10.11 Seminari, konferencije
Međunarodni skup o hrani
05.09.11 Vijesti
HUP očekuje sveobuhvatnu reformu HGK
28.06.11 Korisne informacije
Hrvatsku agenciju za hranu posjetilo tursko izaslanstvo
17.08.10 Prehrambeni proizvodi
Poslovni dnevnik: Hoćete uvoziti hranu? Može, uz dozvolu i polog
12.02.09 Seminari, konferencije
Okrugli stol: Rezidue pesticida u hrani
21.11.08 Prehrambeni proizvodi
Suradnja agencija za hranu Hrvatske i BiH
21.10.08 Korisne informacije
Zakonodavstvo EU u području hrane i hrane za životinje
17.10.08 Korisne informacije
HAH: Obilježen Svjetski dan hrane 16. listopada
26.08.08 Prehrambeni proizvodi
HAH o proteinima u sladoledu
09.06.08 Prehrambeni proizvodi
GfK: Organsku hranu koristi tek 10% Hrvata
26.03.08 Prehrambeni proizvodi
Novi Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane do 31. ožujka
13.02.08 Vijesti
Zagreb: Seminar o sljedivosti hrane
05.09.07 Prehrambeni proizvodi
Snažan rast njemačkog tržišta "bio" hrane
23.08.07 Prehrambeni proizvodi
Kina uvodi nove oznake za izvoz hrane
09.06.07 Sajmovi i izložbe
Zagreb: Šesti sajam "Proizvodi hrvatskog sela"
07.06.07 Prehrambeni proizvodi
Slovenija: Prehrambeno-prerađivačku industriju muči koncentracija trgovine i pad stimulacija
14.02.07 Prehrambeni proizvodi
Prilagodba Hrvatske europskim standardima sigurnosti hrane
16.12.06 Prehrambeni proizvodi
Hrvatska agencija za hranu: u Hrvatskoj nema prijeporne mađarske hrane
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa