Seniko studio
Vijesti
13.02.2008. (Goran Pavlović) Zagreb: Seminar o sljedivosti hrane
Sljedivost treba omogućiti višu razinu zaštite potrošača

Hrvatska gospodarska komora (HGK), u suradnji s uredom Europske komisije za tehničku pomoć (TAIEX), organizirala je u srijedu u Zagrebu seminar o sigurnosti hrane pod nazivom "Sljedivost od farme do stola".

Zakon o hrani definira sljedivost kao mogućnost ulaženja u trag hrani, hrani za životinje, životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane ili tvari koja je namijenjena ugrađivanju ili se očekuje da će biti ugrađena u hranu ili hranu za životinje, kroz sve faze proizvodnje, prerade i distribucije.

Tijekom trajanja seminara, kojem nazočuje oko 200 predstavnika udruga potrošača, tvrtki i institucija, stručnjaci iz zemalja članica EU predstavit će novu EU politiku sigurnosti hrane, obveze proizvođača, prerađivača te distributera hrane i krme.

Nevenka Gašparac, pomoćnica direktora Centra za kvalitetu HGK, istaknula je da je ovo prvi stručni skup ovakve vrste, prije svega usmjeren na približavanje najbolje prakse Europske unije vezano uz sljedivost i sigurnost hrane.

«Subjekti u poslovanju trebaju dobiti uvid u praksu i iskustva europskih članica kako bi ih mogli primijeniti na naše sustave. Svaka zemlja je specifična te ne postoje nikakve opće norme implementacije pa je tim važnije vidjeti na koji su način druge zemlje uredile taj proces», rekla je Gašparac.

O samom procesu implementacije i usklađivanja hrvatskih propisa i zakonodavstva s pravnom stečevinom EU govorila je Ksenija Boroš, načelnica odjela za koordinaciju sigurnosti hrane pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Kazala je da sljedivost treba osigurati u cijelom prehrambenom lancu, kako u proizvodnji tako i u preradi i distribuciji hrane.

To se ostvaruje pristupom 'korak natrag, korak naprijed', što znači da svaki subjekt u poslovanju s hranom i hranom za životinje mora biti u mogućnosti identificirati svog dobavljača kao i subjekt kojega je on sam opskrbio, zaključila je Boroš.

Povezani članci
21.10.14 Seminari, konferencije
Hrvatski poslovni subjekti udovoljavaju svim uvjetima u poslovanju s hranom
21.11.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
25.10.13 Edukacija
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
23.09.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
22.05.13 Vijesti
Okrugli stol u organizaciji HGK: Kriza u lancu prehrane
26.04.13 Vijesti
HACCP radionica za voditelje HACCP tima
25.01.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
26.11.12 Seminari, konferencije
HACCP RADIONICA – za voditelje HACCP tima
16.10.12 Seminari, konferencije
Proizvodnja i sigurnost hrane svjetski prioritet
22.05.12 Seminari, konferencije
U Opatiji otvorena 6. konferencija o sigurnosti i kakvoći hrane
27.03.12 Trgovina na veliko
Ralu logistika dobila HACCP i ISO certifikate, najavljuju zapošljavanja
13.02.12 Vijesti iz regije
Zbog aflatoksina Mercator povlači suhe smokve iz Turske
02.02.12 Vijesti iz regije
Zabranjena distribucija mlijeka sa slovenskih farmi
19.12.11 Vijesti
HGK i HOK predstavili Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič
06.12.11 Vijesti iz svijeta
Ferrero ne smije tvrditi da Kinder čokolada potiče rast
25.10.11 Seminari, konferencije
Međunarodni skup o hrani
28.06.11 Korisne informacije
Hrvatsku agenciju za hranu posjetilo tursko izaslanstvo
17.05.11 Prehrambeni proizvodi
Opatija: 5. konferencija o sigurnosti hrane
07.10.10 Vijesti
Ceh trgovine o krizi i HACCP-u
20.09.10 Šira regija
EK zauzadava spekulacije i na tržištu roba
17.09.10 Vijesti
Ministarstvo poljoprivrede: Besplatan telefon za prijave nepravilnosti oko hrane
09.09.10 Prehrambeni proizvodi
Ministarstvo poljoprivrede: Meso u Hrvatskoj zdravstveno je ispravno
17.08.10 Prehrambeni proizvodi
Poslovni dnevnik: Hoćete uvoziti hranu? Može, uz dozvolu i polog
04.05.10 Vijesti
Opatija: Konferencija o sigurnosti hrane
05.06.09 Vijesti
Predstavljen Priručnik o znakovima na proizvodima i ambalaži
04.06.09 Seminari, konferencije
Prerađivači hrane moraju se prilagoditi suvremenim prehrambenim trendovima
04.03.09 Vijesti
Predstavljeni Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje i HACCP vodič za ugostitelje
12.02.09 Seminari, konferencije
Okrugli stol: Rezidue pesticida u hrani
28.01.09 Trgovina na malo
Lidlu certifikat o uspješnoj implementaciji HACCP sustava
21.11.08 Prehrambeni proizvodi
Suradnja agencija za hranu Hrvatske i BiH
06.11.08 Seminari, konferencije
Od sljedivosti proizvoda do konkurentnosti poslovanja
21.10.08 Korisne informacije
Zakonodavstvo EU u području hrane i hrane za životinje
17.10.08 Korisne informacije
HAH: Obilježen Svjetski dan hrane 16. listopada
18.09.08 Seminari, konferencije
Savjetovanje - Sigurnosna politika u trgovinskom sektoru, smanjivanje gubitaka i uštede
08.09.08 Propisi
HZN objavio priručnik ISO 22000
26.08.08 Prehrambeni proizvodi
HAH o proteinima u sladoledu
04.08.08 Prehrambeni proizvodi
Jeftina hrana stvar je prošlosti
10.07.08 Vijesti
Ceh ugostitelja HOK-a traži odgodu i izmjenu Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane
09.06.08 Prehrambeni proizvodi
GfK: Organsku hranu koristi tek 10% Hrvata
26.05.08 Vijesti
EU potrošačima: Kupujte hranu u skladu sa stvarnim potrebama
08.05.08 Prehrambeni proizvodi
EU odgovara na poskupljenje hrane
01.04.08 Vijesti
HOK - sastojke hrane i alergene ugostitelji će davati usmeno
26.03.08 Prehrambeni proizvodi
EK zatražila od Italije potvrdu o sigurnosti mozzarelle
26.03.08 Prehrambeni proizvodi
Novi Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane do 31. ožujka
28.01.08 Tvrtke i tržišta
Karlovačkoj pivovari ISO certifikati
17.01.08 Trgovina na malo
Maloprodajni lanac Tommy uveo HACCP sustav
17.01.08 Tvrtke i tržišta
PIK Vrbovec dobio certifikate ISO 9001 i ISO 14001
03.01.08 Uvoz
U 11 mjeseci 2007. više od 8,72 mlrd. kn za uvoz hrane
10.12.07 Prehrambeni proizvodi
Metro Cash&Carry Hrvatska sa sustavom upravljanja sigurnošću hrane
20.11.07 Šira regija
EU želi uvesti oznaku "Made in the EU"
19.10.07 Prehrambeni proizvodi
HACCP sustav u svim trgovinama Spara Hrvatska
09.10.07 Prehrambeni proizvodi
Austrijski izvoz prehrambenih namirnica raste 12 posto godišnje od pristupa EU
26.09.07 Vijesti
Kuneva podržala plan obveznog označavanja porijekla proizvoda
05.09.07 Prehrambeni proizvodi
Snažan rast njemačkog tržišta "bio" hrane
23.08.07 Prehrambeni proizvodi
Kina uvodi nove oznake za izvoz hrane
09.07.07 Prehrambeni proizvodi
Trend označavanja hrane zdravstvenim tvrdnjama u porastu
01.07.07 Prehrambeni proizvodi
EU: Uredbe o oznakama na prehrambenim proizvodima i o obogaćenoj hrani
09.06.07 Sajmovi i izložbe
Zagreb: Šesti sajam "Proizvodi hrvatskog sela"
07.06.07 Prehrambeni proizvodi
Slovenija: Prehrambeno-prerađivačku industriju muči koncentracija trgovine i pad stimulacija
28.05.07 Vijesti
Ljudska prava: Najveće zamjerke Hrvatskoj - provedba zakona
26.04.07 Prehrambeni proizvodi
Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec primila certifikat upravljanja okolišem ISO 14001
25.04.07 Licenca
Deset godina Centra za certificiranje Cro-Cert
20.04.07 Propisi
Hrvatski sabor donio novi Zakon o hrani
20.03.07 Prehrambeni proizvodi
Odbor za poljoprivredu podržao novi zakon o hrani
14.02.07 Prehrambeni proizvodi
Prilagodba Hrvatske europskim standardima sigurnosti hrane
16.12.06 Prehrambeni proizvodi
Hrvatska agencija za hranu: u Hrvatskoj nema prijeporne mađarske hrane
03.08.06 Vijesti
Odgoda primjene HACCP-a do 1. siječnja 2009. godine
10.05.06 Trgovina na malo
HACCP u trgovini u dvije godine
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa