Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
19.05.2008. Ribu svakodnevno konzumira samo 3% Hrvata
Prosječan Hrvat godišnje pojede 10 kg ribe, manje od stanovnika Španjolske (44 kg), Francuske (33 kg), Italije (24 kg) ili Grčke (21 kg)...

Za razliku od mesa, na meniju prosječnog Hrvata riba i morski plodovi se nalaze znatno rjeđe; tek nešto više od trećine Hrvata konzumira ribu barem jednom tjedno, dok svaki deseti Hrvat ne jede svježu ribu/morske plodove, odnosno, svaki dvadeseti ne jede smrznutu ribu/morske plodove, pokazuje istraživanje međunarodnog instituta za istraživanje tržišta GfK.

Iako je Hrvatska velikim dijelom mediteranska zemlja, stanovnici naše zemlje skromni potrošači ribe. Statistika pokazuje da je potrošnja ribe negdje na razini od oko 10 kilograma po glavi stanovnika, dok je, usporedbe radi, u Španjolskoj 44 kilograma, u Francuskoj 33, u Italiji 24 ili Grčkoj 21 kilogram...

Svježu ribu ukupno jede 89% građana (raspon od 77% u Lici/Kordunu/Banovini te 95% u Dalmaciji i Zagrebu), ali intenzitet konzumacije pokazuje da to sigurno nije dovoljno.

Istraživanje je pokazalo kako svakodnevno ribu konzumira svega tri posto stanovnika naše zemlje, dok se riba na stolu kod trećine Hrvata nađe jednom tjedno.

Velike su razlike u potrošnji svježe ribe u kontinentalnom dijelu u odnosu na primorski dio Hrvatske, što je bilo i za očekivati.

Riba se tjedno tako najviše jede u Dalmaciji i Istri/Primorju (45%), zatim slijedi Zagreb i Sjeverna Hrvatska (32%), a podjednako najmanje potrošača ima u Slavoniji te Lici/Kordunu/Banovini – po 13%.

Među spolovima nema veće razlike jer svježu ribu podjednako jedu i žene i muškarci. Stupanj obrazovanja također ne donosi neke značajnije razlike u tjednoj potrošnji svježe ribe.

Ali, s visinom prihoda kućanstva raste i potrošnja: od 18% kod najnižih prihoda na 41% u kućanstvima s srednjim i višim prihodima, da bi u kategoriji najviših prihoda palo na prosječnih 33% potrošača.

Navika potrošnje smrznute ribe nešto je manje prisutna jer nju konzumira oko 81% građana (90% u Zagrebu). Podaci istraživanja su pokazali kako se u samo jedan posto primjera smrznuta riba na stolu nalazi svaki dan, pri čemu se tjedni prosjek zaustavio na skromnih 27 posto.
Smrznuta se riba tjedno najmanje koristi u Slavoniji (17%), zatim Dalmaciji (19%), slijedi blagi rast u Lici/Kordunu/Banovini te Istri/Primorju – nešto preko 25%, zatim dolazi Zagreb s oko 30% i najviše se ističe Sjeverna Hrvatska s 40% potrošača ribe.

Sveukupno Hrvati su vrlo skromni potrošači ribe. Zdrava/pravilna prehrana traži da je riba na stolu barem dva puta tjedno, no mi smo još daleko od usvajanja takvih preporuka. Nedovoljno se koriste blagodati našeg podneblja, ali i razina životnog standarda značajnog dijela građana ne dopušta da se hrani ovom univerzalno preporučanom namirnicom, zaključuje istraživanje GfK.

Povezani članci
14.10.15 Izvoz
Upale li novi pregovori u SAD-u, bit će posla preko glave
16.01.14 Tvrtke i tržišta
Tvrtki S.I.C. za objekte za preradu ribe 11,2 milijuna kuna
03.05.13 Sajmovi i izložbe
Na sajmu ribarstva "Crofish" 70 izlagača
22.10.12 Izvoz
Cromarisu dozvoljen izvoz u Rusku federaciju
18.06.12 Izvoz
Top 10 najvećih hrvatskih izvoznika
15.06.12 Vijesti
U Rijeci održana manifestacija "Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi"
11.06.12 Financije i gospodarstvo
Proizvodnja slatkovodne ribe povećana za 24 posto
21.02.12 Vijesti
Mario Lovrinov novi predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK
20.02.12 Tvrtke i tržišta
Cromaris ulaže u Proizvodno-logistički centar Gaženica u Zadru
23.12.11 Vijesti
Čak 95 posto hrvatskih građana radije kupuje domaću ribu
25.11.11 Sajmovi i izložbe
Započeo projekt “Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi”
21.11.11 Sajmovi i izložbe
Početak projekta "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi" 24. studenog
31.10.11 Prehrambeni proizvodi
Potrošnja hrane i pića u 2010.
17.05.11 Tvrtke i tržišta
Cromaris povećao prodaju za 70 posto
06.05.11 Sajmovi i izložbe
Bruxelles: Velik interes za hrvatsku morsku hranu
18.02.11 Vijesti
Imenovani novi odbori i cehovi HOK-a
04.02.11 Vijesti
HGK: Potrebne mjere za spas ribarstva
14.12.10 Prehrambeni proizvodi
Kornatska hama – novi Cromarisov proizvod
01.12.10 Vijesti iz svijeta
Metro otvorio novi logistički centar za ribu u Njemačkoj
19.04.10 Tvrtke i tržišta
Cromaris: Potpisan ugovor vrijedan 6,8 milijuna eura
19.03.10 Vijesti
SSSH: Popijač ribarima uvodi 14-satno radno vrijeme
09.03.09 Statistika
Pokrivenost uvoza izvozom 50 posto
24.09.08 Vijesti
Imenovana vodstva novih Cehova i Suda časti HOK-a
08.07.08 Izvoz
Stručni skup o izazovima hrvatskog izvoza
29.05.08 Vijesti
Godina cehova - posljednji regionalni sastanak u Požegi
03.04.08 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
05.03.08 Uvoz
U 2007. rekordan uvoz hrane od 2,15 milijardi dolara
22.02.08 Vijesti
Nove internetske stranice o kontroli izvoza
15.12.07 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
03.12.07 Izvoz
Deficit robne razmjene 8,2 milijarde eura
16.11.07 Izvoz
Usporen izvoz u EU
15.11.07 Izvoz
DZS: Zagreb ostvaruje 35 posto hrvatskog izvoza
14.09.07 Uvoz
DZS: Pokrivenost uvoza izvozom 47,1 posto
13.08.07 Izvoz
DZS: Vanjskotrgovinski suficit u pet županija
10.08.07 Izvoz
DZS: I u prvom polugodištu uvoz rastao brže od izvoza
20.07.07 Uvoz
Rast izvoza u eurima 7,3 posto, uvoza 11,2 posto
29.06.07 Izvoz
Deficit robne razmjene 15,4% viši u prvih pet mjeseci
16.06.07 Sajmovi i izložbe
Umag: Otvoren Crofish
21.05.07 Uvoz
Deficit u robnoj razmjeni premašio 2,9 mlrd dolara
30.04.07 Izvoz
U prvom tromjesečju uvoz veći 17,4 posto
18.04.07 Izvoz
Hrvatski izvoznici: uspješan izvoz i ulazak na nova tržišta
18.01.07 Vijesti
Hrvatska izvozna ofenziva od 22. siječnja
22.10.06 Prehrambeni proizvodi
Ribari traže punu primjenu ekološko-ribolovnog pojasa prije pregovora s EU
01.09.06 Vijesti
Ceh ribara traži odgodu početka pregovora o ribarstvu s EU
18.08.06 Prehrambeni proizvodi
Novi sustav potpore od 1. siječnja?
17.08.06 Trgovina na malo
Peškariju okupirali nepostojeći obrti
15.08.06 Brandovi
Meduza i španjolski Pereira stvaraju brend zamrznute ribe
13.08.06 Prehrambeni proizvodi
Ministar Čobanković najavio promjene u poticajima za preradu plave ribe
12.08.06 Prehrambeni proizvodi
Godišnje se proizvede 7000 tona bijele ribe i tuna
13.07.06 Ekologija
Pomor pastrva u samoborskom rezervatu zbog klora
28.06.06 Prehrambeni proizvodi
Veća proizvodnja slatkovodne ribe
21.06.06 Izvoz
Izvoz ribe u prva četiri mjeseca veći za 117 posto
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa