19.05.2008.
Ribu svakodnevno konzumira samo 3% Hrvata
Prosječan Hrvat godišnje pojede 10 kg ribe, manje od stanovnika Španjolske (44 kg), Francuske (33 kg), Italije (24 kg) ili Grčke (21 kg)...
Za razliku od mesa, na meniju prosječnog Hrvata riba i morski plodovi se nalaze znatno rjeđe; tek nešto više od trećine Hrvata konzumira ribu barem jednom tjedno, dok svaki deseti Hrvat ne jede svježu ribu/morske plodove, odnosno, svaki dvadeseti ne jede smrznutu ribu/morske plodove, pokazuje istraživanje međunarodnog instituta za istraživanje tržišta GfK.
Iako je Hrvatska velikim dijelom mediteranska zemlja, stanovnici naše zemlje skromni potrošači ribe. Statistika pokazuje da je potrošnja ribe negdje na razini od oko 10 kilograma po glavi stanovnika, dok je, usporedbe radi, u Španjolskoj 44 kilograma, u Francuskoj 33, u Italiji 24 ili Grčkoj 21 kilogram...
Svježu ribu ukupno jede 89% građana (raspon od 77% u Lici/Kordunu/Banovini te 95% u Dalmaciji i Zagrebu), ali intenzitet konzumacije pokazuje da to sigurno nije dovoljno.
Istraživanje je pokazalo kako svakodnevno ribu konzumira svega tri posto stanovnika naše zemlje, dok se riba na stolu kod trećine Hrvata nađe jednom tjedno.
Velike su razlike u potrošnji svježe ribe u kontinentalnom dijelu u odnosu na primorski dio Hrvatske, što je bilo i za očekivati.
Riba se tjedno tako najviše jede u Dalmaciji i Istri/Primorju (45%), zatim slijedi Zagreb i Sjeverna Hrvatska (32%), a podjednako najmanje potrošača ima u Slavoniji te Lici/Kordunu/Banovini – po 13%.
Među spolovima nema veće razlike jer svježu ribu podjednako jedu i žene i muškarci. Stupanj obrazovanja također ne donosi neke značajnije razlike u tjednoj potrošnji svježe ribe.
Ali, s visinom prihoda kućanstva raste i potrošnja: od 18% kod najnižih prihoda na 41% u kućanstvima s srednjim i višim prihodima, da bi u kategoriji najviših prihoda palo na prosječnih 33% potrošača.
Navika potrošnje smrznute ribe nešto je manje prisutna jer nju konzumira oko 81% građana (90% u Zagrebu). Podaci istraživanja su pokazali kako se u samo jedan posto primjera smrznuta riba na stolu nalazi svaki dan, pri čemu se tjedni prosjek zaustavio na skromnih 27 posto.
|
Smrznuta se riba tjedno najmanje koristi u Slavoniji (17%), zatim Dalmaciji (19%), slijedi blagi rast u Lici/Kordunu/Banovini te Istri/Primorju – nešto preko 25%, zatim dolazi Zagreb s oko 30% i najviše se ističe Sjeverna Hrvatska s 40% potrošača ribe.
Sveukupno Hrvati su vrlo skromni potrošači ribe. Zdrava/pravilna prehrana traži da je riba na stolu barem dva puta tjedno, no mi smo još daleko od usvajanja takvih preporuka. Nedovoljno se koriste blagodati našeg podneblja, ali i razina životnog standarda značajnog dijela građana ne dopušta da se hrani ovom univerzalno preporučanom namirnicom, zaključuje istraživanje GfK.
|
|
|
|