Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izvoz
14.10.2015. Upale li novi pregovori u SAD-u, bit će posla preko glave
Predsjednik Uprave Sardine, tvrtke iz Postira na Braču koja danas izvozi 80 posto proizvodnje, o stanju u ribarskoj industriji, o zamkama poslovanja na otoku, o kadrovskoj politici i modelu nagrađivanja radnika, specifičnostima pojedinih tržišta i načinu prilagođavanja njima te izvoznim planovima.
Mislav Bezmalinović, predsjednik Uprave Sardine/ Tomislav Miletić/PIXSELL
Mislav Bezmalinović, predsjednik Uprave Sardine/ Tomislav Miletić/PIXSELL
Cijelo stoljeće plus osam godina duga je tradicija Sardine iz Postira u izlovu i konzerviranju primarno srdela, ali i još nekih ribljih vrsta. Kako je poslovati na otoku, što su dugoročni planovi tvrtke i kako se nose s tržišnim izazovima, otkriva predsjednik Uprave Mislav Bezmalinović.

Dvije godine je od preseljenja Sardine na novu lokaciju, jesu li ispunjena očekivanja?

Jesu, proizvodnja je uhodana, sve teče kako je i planirano. Osam godina promišljali smo kako će tvornica izgledati i nikakvih iznenađenja nema. Od kraja ljeta rezultati svjedoče da se investirani trud i rizik isplati. Pred nama su sada izazovi druge naravi, marketinške aktivnosti za još bolje pozicioniranje na domaćem tržištu i u izvozu.

Hrvatska je nekada imala jaku ribarsku industriju, no Adria je nestala, Mirna je devastirana, Mardešiću nedostaje ulaganja... Kako je poslovati u takvu okruženju?

U vrijeme kada je malo tko iz ove branše u svijetu investirao, mi smo uložili 250 milijuna kuna. Naša prednost ili snaga u odnosu na konkurenciju nije samo tehnološki najsuvremenija proizvodnja, već i činjenica što imamo vlastitu flotu i u proizvodnji koristimo više ribljih vrsta, a konkurencija samo srdelu.

Stoga, a i zbog novih većih kvota za tunu, kooperantima jamčimo otkup ukupna izlova. Već godinama uspješno surađujemo s 33 ribara. Standardi koje primjenjujemo malo tko ima. Recimo, među 325 zaposlenih osam je inženjera ribarstva. Osim nas i Cromarisa, taj kadar nitko nema. U kvaliteti naši proizvodi nemaju konkurenciju, mi smo stožerna tvrtka hrvatskog ribarstva.

Sardina je jedna od tek nekoliko proizvodnih tvrtki lociranih na otoku. Je li teško voditi biznis u tim ograničenim uvjetima, imate li problema s radnom snagom?

U veliku investiciju i veliki rizik ušli smo ciljano. Zašto smo ostali na otoku? Zbog tradicije i ljudi koji znaju raditi ovaj biznis.

Najmanji problem je kupiti strojeve, kvalitetnu sirovinu i stručne radnike nije lako dobiti, no mi smo i tu ostvarili planove. Možda i zbog toga što vlasnici nikada nisu izvlačili dobit već su je reinvestirali. U dvije godine zaposlili smo 100 novih radnika, potpišemo li neke ugovore, koji su upravo u završnici, bit će još radnih mjesta.

Proizvodi Sardine, za razliku od konkurencije, opterećeni su kreditima utrošenim u novu tvornicu, jesu li zbog toga skuplji?
Naši su proizvodi nešto skuplji, ali ne zbog kredita već visoke kvalitete. Izabrali smo teži put, cilj nam nisu proizvodi niže kategorije, iako smo u stanju pratiti ih cijenom, odlučili smo kupcima ponuditi više. Na svim tržištima fokusirani smo na 20 posto potrošača s većim prihodima.

Želimo u što više zemalja zauzeti najbolji segment tržišta, jer jadranska riba jedan je od malobrojnih hrvatskih proizvoda s kojim se možemo ravnopravno nositi s konkurencijom na najzahtjevnijim svjetskim tržištima. S brendom Adriatic Queen napravili smo golemi iskorak. Trebalo nam je dvije godine da i domaći kupci prepoznaju kako je Adriatic Queen zapravo Sardina iz Postira. Riskirali smo, no isplati se.

Na kojim sve tržištima završava asortiman Sardine? Što je najprodavaniji proizvod?

Konzervirana srdela je najprodavanija, no svako tržište ima svoje specifičnosti što uvjetuje prilagodbe. Za Kinu, gdje vole jake začine, koristimo i chili. Na njemačkom tržištu još ne prodajemo koliko bismo mogli jer ono traži srdele bez kosti i kože.

Prisutni smo na mnogim europskim, ali i prekooceanskim tržištima, izvozimo 80 posto proizvodnje. U Austriji izravno radimo sa Sparom, jedini u Hrvatskoj imamo izvozne brojeve za Rusiju, SAD i Kinu. Pregovaramo s distributerom iz Katara koji bi nas zastupao u zemljama Zaljeva.

S Orbicom smo otvorili suradnju za tržište Poljske. Krenuo je izvoz u Izrael, Belgiju i Mađarsku. Ne mogu otkriti detalje, ali ostvare li se projekcije iz razgovora koji su u završnoj fazi s dva velika kupca u SAD-u, te za Rusiju i Kinu već dogodine mogli bi se naći u situaciji da ne možemo zadovoljiti potražnju.

Tuna je odavno pod strogim nadzorom, prvi put je ove godine uvedena i jednogodišnja zabrana izlova u zoni Jabučne kotline, a EK najavljuje kvote i za plavu ribu. Kako u takvim okolnostima planirati strateške okvire?

Već je jasno da za 3-4 godine možemo očekivati izlovne kvote i za plavu ribu. Budućnost ribarstva nije u količinama nego u dodanoj vrijednosti i to moraju prihvatiti svi koji kane dugoročno ostati u ovom biznisu.

Bivša lokacija Sardine iznimno je atraktivna, već je odlučena budućnost tog prostora? Mnogi hrvatski poduzetnici imaju šarolik portfelj, namjeravate li se možda okrenuti i turizmu?
Vlasnici smo dviju lokacija, obje su pogodne za turizam. Jedna je planirana za hotel kapaciteta 200 soba, druga za marinu, no ne mislimo ulaziti u posao koji ne razumijemo. Znamo proizvoditi vrhunsku ribu i to nastavljamo raditi, turizam nije naš biznis. Prodat ćemo parcele i time smanjiti dug po kreditima. Više je zainteresiranih, ali ne želimo diskontirati cijenu, ne žuri nam se.

Ni mjesec dana nakon rezanja vrpce na novoj investiciji 2013. povećali ste plaće 10 posto, a i lani je bilo dodatnih bonusa za radnike. Dobro surađujete sa sindikatom?

Prvi smo u našoj branši potpisali kolektivni ugovor, za nas je dobra suradnja sa sindikatom najnormalnija stvar.

Vapimo za kvalitetnim zakonom o radu

Pred nama su parlamentarni izbori, ovaj put i vladajući i oporba konačno više spominju gospodarstvo. Hoće li buduća Vlada biti bolji logističar poduzetnicima s idejama?

Surađivali smo dobro i s bivšom Vladom koju je vodio HDZ i s još aktualnom koju vodi SDP. Nije uvijek problem samo u Vladi, ovoj ili onoj. Poduzetnici, zbog neznanja ili nesnalažljivosti, često ne iskoriste moguće pogodnosti.

Investiciju smo realizirali kreditom HBOR-a uz jedan posto kamate i poček od dvije godine po zakonu o poticanju investicija koji nas zbog proizvodnje na otoku kroz 10 godina oslobađa plaćanja poreza na dobit, a dio sredstava povukli smo iz IPARD-a.

Optimalno smo iskoristili ponuđene pogodnosti. Ipak, moram reći, gospodarstvo vapi za kvalitetnim zakonom o radu. Zašto, primjerice, ne omogućiti na otoku ljeti rad u turizmu, a u ostatku godine u ribarstvu? (poslovni.hr)

Povezani članci
29.07.16 Tvrtke i tržišta
Adris grupa: Neto dobit 151 milijun kuna
29.04.16 Tvrtke i tržišta
Adris grupa: Rast svih ključnih pokazatelja poslovanja
22.03.16 Sajmovi i izložbe
Prvi specijalizirani sajam opreme za bazene, wellnesse, plaže i uređenje okoliša u Opatiji
22.02.16 Zaposlenost / plaće
U Adris grupi s radom započeo treći naraštaj pripravnika
08.01.16 Prehrambeni proizvodi
Povećana kvota za izlov tune
14.10.15 Turizam
Maras predstavio novi natječaj za male i srednje poduzetništvo u turizmu
13.10.15 Seminari, konferencije
HBOR u 4 godine plasirao 38 mlrd kuna gospodarstvu
05.10.15 Financije i gospodarstvo
Europska investicijska banka otvorila svoj ured u Zagrebu
28.07.15 Financije i gospodarstvo
HBOR u prvih šest mjeseci uspješno poslovao
22.07.15 Financije i gospodarstvo
HBOR malim izvoznicima i izvoznicima početnicima osigurao 5 milijuna kuna izvoznog prometa
21.07.15 Vijesti
Sporazumi HGK i HBOR-a o suradnji u pružanju pomoći poduzetnicima
09.07.15 Financije i gospodarstvo
HBOR nastavlja s povoljnim kreditiranjem investicija hrvatskih poduzetnika
06.07.15 Financije i gospodarstvo
HBOR podržao Brodosplit u izgradnji najvećeg jedrenjaka na svijetu
11.06.15 Financije i gospodarstvo
HBOR potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 40 milijuna eura s Europskom investicijskom bankom
06.01.15 Tvrtke i tržišta
Cromaris povećao proizvodnju za pet puta i izvozi više od 70 posto
30.12.14 Financije i gospodarstvo
Za razvoj udruženja u ribarstvu isplaćeno 7,1 milijun kuna
23.12.14 Financije i gospodarstvo
Agencija: ribarima isplaćeno 33 milijuna kuna
04.12.14 Turizam
Ruralni turizam velika šansa kontinentalne Hrvatske
20.11.14 Vijesti
Poduzetnici o Hrvatskoj gospodarskoj komori
31.10.14 Tvrtke i tržišta
Snažan rast dobiti Adris grupe
23.10.14 Financije i gospodarstvo
HBOR predstavio mjere za potporu gospodarstvu
16.10.14 Karijere
Goran Filipić u Upravi HBOR-a
07.08.14 Financije i gospodarstvo
CIP ugovor HBOR-a i EIF-a za lakše kreditiranje mikro poduzetnika
31.07.14 Tvrtke i tržišta
Adris grupa: Rast izvoza 15 posto
03.07.14 Tvrtke i tržišta
Sardina iz Postira u velikoj izvoznoj ofenzivi: Roglić im 'otvara' Poljsku, idu i u Kinu
13.06.14 Izravna strana ulaganja
Uz podršku HBOR-a hrvatski poduzetnici grade naselje za odmor u Rusiji
28.05.14 Karijere
HBOR više neće biti banka, na čelo stiže Vladimir Kristijan?
30.04.14 Tvrtke i tržišta
Kupnjom Croatia osiguranja Adris nije iscrpio svoj ulagački potencijal
05.02.14 Financije i gospodarstvo
Kovačev u Osijeku predstavio novine u HBOR-ovim programima kreditiranja
20.01.14 Turizam
Ugovor HBOR-a i EIB-a za kredit od 25 milijuna eura za Hotele Dubrovačka Rivijera
16.01.14 Tvrtke i tržišta
Tvrtki S.I.C. za objekte za preradu ribe 11,2 milijuna kuna
31.10.13 Tvrtke i tržišta
Adris grupa: neto dobit 388,7 milijuna kuna
20.10.13 Vijesti
18. susret ribara: ulazak u EU nije otvorio nove mogućnosti i nova tržišta
12.09.13 Prehrambeni proizvodi
Ulaganja u Cromaris u idućim godinama oko 400 milijuna kuna
26.08.13 Zaposlenost / plaće
Novi programi HBOR-a za mlade i početnike
08.07.13 Financije i gospodarstvo
HBOR potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 90 milijuna eura s Razvojnom bankom Vijeća Europe
28.06.13 Financije i gospodarstvo
HBOR-u kreditno jamstvo Svjetske banke za financiranje izvoznika
03.05.13 Sajmovi i izložbe
Na sajmu ribarstva "Crofish" 70 izlagača
12.04.13 Financije i gospodarstvo
Maras: Poduzetnički impuls u punom zamahu, potpore se već odobravaju
25.01.13 Financije i gospodarstvo
Dodatan poticaj od 500 milijuna eura za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj
20.12.12 Karijere
Anton Kovačev imenovan članom Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka
13.12.12 Financije i gospodarstvo
Hypo banka osigurala 30 milijuna kuna za poduzetnike-investitore
12.12.12 Financije i gospodarstvo
Novi program „Kreditiranje nove proizvodnje“ dodatan poticaj hrvatskom gospodarstvu
30.10.12 Tvrtke i tržišta
Adris grupa s većim prihodima u devet mjeseci
29.10.12 Financije i gospodarstvo
HBOR-u zajam Svjetske banke od 50 milijuna eura
22.10.12 Izvoz
Cromarisu dozvoljen izvoz u Rusku federaciju
21.09.12 Vijesti
Čačić: Za poticanje izvoza ključno jačanje HBOR-a
21.09.12 Seminari, konferencije
Održana 11. Međunarodna konferencija o poticanju izvoza
21.09.12 Financije i gospodarstvo
Zajam Svjetske banke HBOR-u od 50 milijuna eura
18.09.12 Financije i gospodarstvo
HBOR-u zajam EIB-a od 100 milijuna eura
31.08.12 Financije i gospodarstvo
Polugodišnja dobit HBOR-a 51,9 milijuna kuna
01.08.12 Financije i gospodarstvo
HBOR održao 3. aukciju za program Razvoj gospodarstva
31.07.12 Financije i gospodarstvo
HBOR potpisao ugovor o kreditu od 50 milijuna eura s Razvojnom bankom Vijeća Europe
30.07.12 Tvrtke i tržišta
Adris grupa: Udio izvoza i dalje raste
27.07.12 Financije i gospodarstvo
Ugovor Erste Banke i Grada Rijeke za nabavku autobusa na plin
12.07.12 Financije i gospodarstvo
HBOR održao drugu aukciju za Program razvoj gospodarstva
15.06.12 Vijesti
U Rijeci održana manifestacija "Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi"
14.06.12 Financije i gospodarstvo
HBOR: Završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva
11.06.12 Financije i gospodarstvo
Proizvodnja slatkovodne ribe povećana za 24 posto
30.05.12 Tvrtke i tržišta
Održana glavna skupština Adris grupe
30.05.12 Financije i gospodarstvo
HBOR predstavio Program kreditiranja razvoja gospodarstva
15.05.12 Financije i gospodarstvo
U Dubrovniku održana Glavna skupština Europske udruge javnih banaka
30.04.12 Financije i gospodarstvo
HBOR u 2011. godini poslovao pozitivno
26.04.12 Tvrtke i tržišta
Rast prihoda Adris grupe
25.04.12 Seminari, konferencije
Država i banke moraju preuzeti više rizika za kredite
17.04.12 Financije i gospodarstvo
HBOR: Mogućnost korištenja sredstava darovnice za projekte energetske učinkovitosti
04.04.12 Financije i gospodarstvo
HBOR kreditira u kunama bez valutne klauzule
22.03.12 Financije i gospodarstvo
HBOR potpisao Sporazum o suradnji s Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore
21.02.12 Vijesti
Mario Lovrinov novi predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK
21.02.12 Tvrtke i tržišta
Altpro uz potporu HBOR-a otvorio razvojno-inovacijski centar
20.02.12 Tvrtke i tržišta
Cromaris ulaže u Proizvodno-logistički centar Gaženica u Zadru
20.02.12 Financije i gospodarstvo
Za turizam ove godine milijarda kuna od HBOR-a
15.02.12 Financije i gospodarstvo
HBOR uvodi nove kredite i niže kamate
10.02.12 Financije i gospodarstvo
HBOR-u zajam EIB-a vrijedan 150 milijuna eura
13.01.12 Financije i gospodarstvo
Po modelima A i A+ poduzetnici dobili 4,7 mlrd kuna
04.01.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Dugove možemo vratiti samo od imovine
23.12.11 Vijesti
Čak 95 posto hrvatskih građana radije kupuje domaću ribu
14.12.11 Financije i gospodarstvo
EIB odobrio HBOR-u 250 milijuna eura kredita
30.11.11 Financije i gospodarstvo
HBOR: Neto dobit 101,7 milijuna kuna
25.11.11 Sajmovi i izložbe
Započeo projekt “Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi”
21.11.11 Sajmovi i izložbe
Početak projekta "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi" 24. studenog
07.11.11 Financije i gospodarstvo
Okrugli stol HBOR-a s predstavnicima građevinskog sektora
31.10.11 Prehrambeni proizvodi
Potrošnja hrane i pića u 2010.
28.10.11 Tvrtke i tržišta
Bruto dobit Adris grupe 660 milijuna kuna
11.10.11 Financije i gospodarstvo
HBOR smanjio kamate i produžio rokove otplate kredita
16.09.11 Financije i gospodarstvo
HBOR izvoznicima dosad odobrio više od 26 mlrd kuna
29.07.11 Tvrtke i tržišta
Adris grupa: Nastavljen trend rasta izvoza
31.05.11 Tvrtke i tržišta
Održana glavna skupština Adris grupe
17.05.11 Tvrtke i tržišta
Cromaris povećao prodaju za 70 posto
06.05.11 Sajmovi i izložbe
Bruxelles: Velik interes za hrvatsku morsku hranu
20.04.11 Financije i gospodarstvo
HBOR u prošloj godini sa 118 milijuna kuna dobiti
01.04.11 Financije i gospodarstvo
Treća aukcija HBOR-a za model A+: Kamate od 4,18 do 4,30%
03.03.11 Tvrtke i tržišta
Adris zbog investicija dokapitalizirao Cromaris s 20 mil. eura
19.01.11 Financije i gospodarstvo
HBOR potpisao suradnju s arapskom bankom ABC
14.12.10 Prehrambeni proizvodi
Kornatska hama – novi Cromarisov proizvod
14.12.10 Financije i gospodarstvo
HBOR predstavio poslovne rezultate za 2010. godinu
01.12.10 Vijesti iz svijeta
Metro otvorio novi logistički centar za ribu u Njemačkoj
06.10.10 Financije i gospodarstvo
HBOR: Novi krediti malim i srednjim poduzetnicima uz potporu EU
05.10.10 Financije i gospodarstvo
HBOR: U sedmoj aukciji za model A prihvaćene ponude šest banaka
30.09.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Izvoz u osam mjeseci porastao za 13,4 posto
20.09.10 Financije i gospodarstvo
HPB i HBOR kreditiraju poduzetnike s 3,3 mil. eura
02.09.10 Financije i gospodarstvo
HBOR na šestoj aukciji za model A prihvatio ponude pet banaka
31.08.10 Financije i gospodarstvo
Krediti HBOR-a: Potrošeno tek pola milijarde kuna
30.08.10 Financije i gospodarstvo
HBOR: U utorak šesta aukcija za model A
25.08.10 Financije i gospodarstvo
HBOR: 51,5 mil. kuna polugodišnje dobiti
13.07.10 Financije i gospodarstvo
HBOR plasirao 4,6 milijardi kuna kredita
05.07.10 Financije i gospodarstvo
Model A: Najviše kreditnih kvota PBZ-u
02.06.10 Financije i gospodarstvo
HBOR: Na aukciji za model A prihvaćene ponude 8 banaka
28.05.10 Financije i gospodarstvo
HBOR: Deset banaka poslalo ponude na 4. aukciju
26.05.10 Financije i gospodarstvo
Četvrta aukcija HBOR-a za model A u petak
05.05.10 Financije i gospodarstvo
HBOR-ova aukcija: Prihvaćene ponude 10 banaka od 300 mil. kuna
04.05.10 Tvrtke i tržišta
Cromaris na najvećem međunarodnom sajmu morske hrane
30.04.10 Financije i gospodarstvo
Treća aukcija HBOR-a za model A
29.04.10 Financije i gospodarstvo
Aukcije za model A: Od 88 prijavljenih projekata prihvaćena su 84
27.04.10 Financije i gospodarstvo
HBOR: Treća aukcija za model A održat će se 30. travnja
19.04.10 Tvrtke i tržišta
Cromaris: Potpisan ugovor vrijedan 6,8 milijuna eura
17.04.10 Financije i gospodarstvo
Od obećanih 10 milijardi, tvrtke dobile 103 mil. kuna
16.04.10 Financije i gospodarstvo
Samo dvije banke na aukciji za jamstvene kvote
08.04.10 Financije i gospodarstvo
Prva aukcija HBOR-a za jamstvene kvote 16. travnja
25.03.10 Financije i gospodarstvo
Na drugoj aukciji HBOR-a kamate još niže, od 4,34 do 4,88 posto
24.03.10 Financije i gospodarstvo
HBOR o prvoj aukciji: 50 kreditnih zahtjeva za 106 mil. kuna
19.03.10 Financije i gospodarstvo
HBOR zaprimio 47 zahtjeva u iznosu od 94 mil. kuna
19.03.10 Vijesti
SSSH: Popijač ribarima uvodi 14-satno radno vrijeme
15.03.10 Financije i gospodarstvo
HBOR ovaj tjedan očekuje od banaka listu prijedloga kredita za model A
09.03.10 Financije i gospodarstvo
Prvi projekti za HBOR-ove kredite očekuju se ovoga tjedna
05.03.10 Financije i gospodarstvo
Aukcija HBOR-a: HPB i Vaba banka kreditirat će 21 tvrtku
04.03.10 Financije i gospodarstvo
HBOR najavio novih 20 mil. eura za mikrokreditiranje uz kamatu oko 2%
04.03.10 Financije i gospodarstvo
Kosor poduzetnicima i bankama: Pripremite se za aukcije modela B
03.03.10 Financije i gospodarstvo
Anton Kovačev: Imamo 10 milijardi kuna za kredite
01.03.10 Financije i gospodarstvo
HBOR traži da popis korisnika kredita bude javan
23.02.10 Financije i gospodarstvo
Aukcija HBOR-a: Kamate od 4,93 do 5,11 posto
22.02.10 Financije i gospodarstvo
HBOR i banke potpisale kredit od 2 mlrd kuna
09.02.10 Financije i gospodarstvo
HBOR-u 50 mil. eura kredita Razvojne banke Vijeća Europe
05.02.10 Financije i gospodarstvo
Uoči prve HBOR-ove aukcije teški pregovori o kamatama
12.01.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Prihvatljiv nam je i slovenski model potpora
16.12.09 Financije i gospodarstvo
HBOR: Odobreno 5,6 mlrd kuna za potporu gospodarstvu
04.11.09 Financije i gospodarstvo
Anton Kovačev: Zatrpani smo molbama za odgodu plaćanja
30.09.09 Financije i gospodarstvo
HBOR odobrio 3,4 mlrd kuna kredita
28.09.09 Financije i gospodarstvo
HBOR i OeKB pokreću Hrvatsko kreditno osiguranje
02.09.09 Financije i gospodarstvo
HBOR-u kredit Svjetske banke za jačanje izvoza i otvaranje novih radnih mjesta
07.08.09 Financije i gospodarstvo
HBOR u šest mjeseci odobrio 3,1 mlrd kuna kredita
06.08.09 Financije i gospodarstvo
HBOR-u odobren zajam od 100 mil. eura
29.07.09 Financije i gospodarstvo
HBOR u 2009. plasirao 2,5 mlrd kuna kredita u obrtna sred
10.06.09 Financije i gospodarstvo
HBOR do kraja lipnja izdaje 300 mil. eura euroobveznica
08.06.09 Financije i gospodarstvo
HBOR se zadužuje za 150 mil. eura
12.05.09 Financije i gospodarstvo
HBOR pregovara o dodatnih 700 mil. eura za financiranje gospodarstva
24.04.09 Financije i gospodarstvo
HBOR lani ostvario neto dobit od 175 milijuna kuna
26.03.09 Financije i gospodarstvo
EIB kreditira HBOR s 250 milijuna eura
19.12.08 Financije i gospodarstvo
HBOR-u odobreno 65 mil. eura kredita
15.12.08 Financije i gospodarstvo
HBOR dogovorio kredite s međunarodnim institucijama
09.07.08 Financije i gospodarstvo
HBOR odobrio 2 mlrd kuna kredita
19.05.08 Prehrambeni proizvodi
Ribu svakodnevno konzumira samo 3% Hrvata
11.04.08 Financije i gospodarstvo
HBOR lani plasirao 16,45 milijardi kuna kredita
04.03.08 Financije i gospodarstvo
HBOR-ovi kreditni programi za fondove SAPARD i PHARE
25.01.08 Vijesti
HOK i HBOR potpisali Sporazum o suradnji
11.12.07 Financije i gospodarstvo
HBOR: 5,8 milijardi kuna za 3.700 novih radnih mjesta u 2007.
19.11.07 Financije i gospodarstvo
U devet mjeseci 2007. HBOR odobrio za 4,6 mlrd. kuna kredita
25.10.07 Statistika
Ukupni javni dug 118,1 milijardu kuna
16.10.07 Financije i gospodarstvo
HBOR: Novih 40 milijuna eura za malo i srednje poduzetništvo
08.08.07 Financije i gospodarstvo
HBOR: Aktiva u prvih šest mjeseci porasla 10,1 posto
16.06.07 Sajmovi i izložbe
Umag: Otvoren Crofish
14.06.07 Financije i gospodarstvo
HBOR obilježio 15. obljetnicu
03.04.07 Financije i gospodarstvo
Potpisan sporazum o suradnji HBOR-a i francuske UBAF
14.12.06 Financije i gospodarstvo
HBOR u ovoj godini odobrio 3,2 milijarde kuna kredita
30.11.06 Korisne informacije
Vlada: poticaji za poljoprivredu; izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa
10.10.06 Financije i gospodarstvo
HBOR u Norveškoj potpisao dva sporazuma o suradnji
13.09.06 Statistika
Dug opće države krajem polugodišta 122 milijarde kuna
08.09.06 Financije i gospodarstvo
HBOR odobrio milijardu kuna kredita za poticanje izvoza u prvom polugodištu
15.08.06 Brandovi
Meduza i španjolski Pereira stvaraju brend zamrznute ribe
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa