Seniko studio
Vijesti
20.11.2014. Poduzetnici o Hrvatskoj gospodarskoj komori
Miroslav Bobanac, vlasnik i direktor tvrtke NMM Energetika d.o.o., Virovitica

Korist veća od troška

Komora nam je potrebna jer kroz nju rješavamo probleme u našem sektoru gospodarstva – graditeljstvu. Jednako tako veliku korist imamo od zajedničkog nastupanja, posebice kod većih poslova koje kao pojedine tvrtke teže možemo odraditi.

Komora nam ujedno osigurava i edukaciju, što je izuzetno korisno za nas koji imamo manje vremena i na jednom mjestu u kratkom roku možemo usvojiti znanja o novim propisima koji stupaju na snagu.

Hrvatska gospodarska komora nam ujedno daje i mjesto gdje se svi mi poduzetnici možemo naći te prezentirati i oblikovati svoje stavove. Članarina od 42 kune mjesečno meni kao malom poduzetniku ipak nije velik izdatak u ukupnom poslovanju, osobito kad uzmem u obzir što dobijem zauzvrat.

Mislav Bezmalinović, predsjednik Uprave Sardina d.o.o., Postira

Reorganizacija je već donijela kvalitetniji rad s manjim budžetom

Treba nam ovakav ustroj Komore kakav je sada. U posljednjih godinu dana došlo je do velike reorganizacije, stvari se puno kvalitetnije rade i to sa znatno manjim budžetom, što mogu potvrditi kao član Skupštine Komore.

Dobro sam upućen u problematiku i smatram da je ova razina usluga za adekvatna financijska sredstva baš ono što nam treba. Ne ulazim u rad drugih sektora, no u prehrambenoj industriji i sektoru ribarstva mi smo izuzetno zadovoljni.

Većina nas direktora velikih tvrtki ovdje volontira i moram reći kako mjesečno sigurno tri ili četiri radna dana utrošim na rad s Komorom. Vjerujte mi, ne bih gubio svoje radno vrijeme da mi nije od velike koristi.
Nedjeljko Pinezić, vlasnik i direktor tvrtke Quanarius d.o.o., Krk

Velika korist za mikro-poduzetništvo

Suradnja s Hrvatskom gospodarskom komorom nam je izuzetno značajna. Mi, mali iznajmljivači smještaja smo još prije 17 godina krenuli u organiziranje pri Županijskoj komori Rijeka.

Moram istaknuti kako je jedino Komora prepoznala potencijal mikro-poduzetništva u turizmu. Danas smo došli na ovu razinu na kojoj s velikih 50 posto sudjelujemo u ukupnoj slici hrvatskog turizma i ostvarujemo 22 milijuna noćenja, a postali smo ujedno i glavna poluga razvoja mikro-poduzetništva u Hrvatskoj.

Znamo da Hrvatska ne stoji baš sjajno na europskoj ljestvici konkurentnosti za mikro-poduzetnike. Klima je loša, uvjeti poslovanja vrlo nefleksibilni, a ovaj segment bi trebao postati stup stabilnosti kao što je to u zdravim ekonomijama, poput njemačke. U mikro-poduzetništvu se može osigurati zapošljavanje pojedinih obitelji.

Ujedno mikro-poduzetnici generiraju poslove i za ostale zaposlenike, a važno je istaknuti kako se upravo u mikro-poduzetništvu ostvaruje i najveći broj inovacija u svim proizvodima i uslugama.

Velike korporacije na Zapadu sponzoriraju inovativne poduhvate mikro-poduzetnika, a takvu ulogu u Hrvatskoj igra upravo Hrvatska gospodarska komora.

Da nije bilo nje, ovaj segment hrvatskog gospodarstva sigurno se ne bi mogao razviti. Članarina za mikro-poduzetnike od 42 kune mjesečno ne samo da pokriva lepezu usluga koje im se nude nego je i doprinos održavanju postojeće strukture koja postoji u svim hrvatskim županijama.

Nemojmo zaboraviti da servis koji nudi Komora treba ići prema korisniku, a ne da se usluge traže samo u Zagrebu ili većim regionalnim centrima. U situaciji kada se mnoge servisne usluge poput pošte, banaka ili ostalih institucija povlače iz manjih mjesta, održati sustav HGK-a na cijelom području Hrvatske kojim se osigurava jedan jedinstveni servis za mikro-poduzetnike od izuzetnog je značaja.

Članarina je upravo ono što poduzetnici mogu, trebaju i žele dati kako bi još više participirali u uslugama koje im stoje na raspolaganju.
Mislim da bismo kroz komorski sustav trebali više raditi s mikro-poduzetnicima na usmjeravanju njihovih investicija u smjeru održivosti.

Do sada su i ministarstva i banke bile koncentrirane na plasman kapitala, a manje na usmjeravanje investicija u pravcu održivosti, razvoja i osiguravanja povrata ulaganja.

Komora ima cijeli niz stručnih službi koje mogu dati velik doprinos u tom smjeru, a ona i jedina može povezati sektore gospodarstva i učiniti mnogo na plasmanu proizvoda i usluga unutar različitih grupacija.

U Komori okupljamo proizvođače, poljoprivrednu proizvodnju, uslužne sektore i turizam, a samo povezivanje na toj razini omogućava veću financijsku i trgovačku razmjenu.

Na taj način se otvara prostor za trgovanje proizvodima koji su manje poznati na tržištu. Mislim da se Komora više mora fokusirati na susrete proizvođača i onih koji trebaju te proizvode.

Ksenija Vukman, voditeljica Ribnjačarstva PP Orahovica d.o.o, Orahovica

Komunikacija s ministarstvima

Zadovoljni smo uslugama Komore koja je uvijek bila spona između nas i ministarstava. Na vrijeme smo dobivali informacije i pratili smo zakone.

Preko Komore imamo i kompletan servis prema Europskoj komisiji i brže smo dobivali povratna mišljenja od njih. Podaci koje je Ministarstvo poljoprivrede trebalo za svoje analize također su se prikupljali preko Komore i naših udruženja u njoj. Očekujemo da Komora i u budućnosti funkcionira kao što je funkcionirala do sada.

Ivan Špoljarić, predsjednik Uprave tvrtke Tvin d.o.o., Virovitica

HGK omogućava jednostavnije rješavanje problema poduzetnicima

Hrvatska gospodarska komora je jedna od najstarijih institucija u Hrvatskoj. Da Komora kao takva nije radila u interesu svojih članica, sigurno ne bi opstala toliki niz godina.

HGK je institucija kroz koju veliki i mali gospodarstvenici ostvaruju svoje zajedničke interese i to na jednostavan način. Kada mi poduzetnici dogovorimo zajedničke interese u Komori, onda ih predstavimo, primjerice, Hrvatskim šumama.

Na taj način smo dogovarali višegodišnje ugovore za nabavu trupaca. Stalnim kontaktom HGK-a s drugim komorama u regiji i okruženju ostvarili smo dobre rezultate na izvozu svojih proizvoda i postigli to da danas 90 posto proizvoda izvozimo.
Smatram da je financiranje Komore na postojeći način apsolutno prihvatljivo članicama. To nisu veliki izdaci za tvrtke, a smatram kako ustrojstvo Komore, koja funkcionira već dugi niz godina, nema svrhe ni potrebe mijenjati jer je dalo dobre rezultate.

Disperzija aktivnosti po županijama je dobar model, što najbolje možemo vidjeti upravo u suradnji Tvina i naše komore u Virovitici. Na neposredan, jednostavan, ljudski način blizu smo jedni drugima i kroz niz kontakata kao i posjeta niza gospodarstvenika izvana ostvarili smo mnoge poslovne kontakte i realizirali izvoz u druge zemlje.

Komora je izuzetno aktivna u organiziranju našeg lokalnog sajma i kao takva je iskren prezenter ovog gospodarstva. Vjerujem da na isti način rade i komore u drugim županijama. HGK nudi mnogo usluga koje tvrtke mogu koristiti.

Zahvaljujući činjenici da postoji županijska komora, ne morate putovati u Zagreb po razne dokumente i certifikate.

Županijska komora ujedno je i mjesto za educiranje članica, kao i za dobivanje korisnih informacija o tome što se događa u Europskoj uniji, o trendovima na tržištima, te o tome što možemo očekivati od novih zakona koji se donose. Doista ne vidim razloga zašto bi netko takvu dobru i neposrednu suradnju ukidao.

Sigurno je da svaka institucija, organizacija ili sustav, ima svojih nedostataka. Ti se nedostaci trebaju tijekom vremena popravljati i treba se raditi na tome. Ustroj koji funkcionira više od stoljeća nije potrebno radikalno mijenjati.


Ante Oštarić, član Uprave Paške sirane, Pag

HGK treba ostati vodilja hrvatskoga gospodarstva

Paška sirana oduvijek je imala korektan odnos s HGK-om i tu se osjećala kao u svome domu. Što god smo iskomunicirali, bilo je na zavidnoj razini.

Svaki naš upit bio je promptno i uspješno odrađen, a naročito želimo pohvaliti vodstvo županijske komore jer ne čekaju da se mi javimo, nego nas konstantno obavještavaju i potiču na sve aktivnosti. Napominjem da smo imali investiciju u kojoj smo koristili sredstva pretpristupnih fondova (SAPARD) i tu smo imali bezrezervnu podršku HGK-a.

Vrlo bitna aktivnost Komore u zadnjih nekoliko godina bila je organizacija predstavljanja na najvećim svjetskim sajmovima hrane (SIAL; ANUGA) na koje bismo teško otišli bez pomoći Komore, a ovako je to bilo vrlo učinkovito, a ne preskupo.

Žao nam je što se u javnosti iznose neke nepotrebne insinuacije i željeli bismo da Komora i dalje bude vodilja gospodarstva koje igra tešku utakmicu svojim ulaskom u EU, a svakako bismo željeli i dalje imati oslonac u Komori, kao i do sada.
Tomislav Matasić, vlasnik i direktor tvrtki Enavigo d.o.o. i Paneli Matesić d.o.o., Virovitica

S HGK-om do međunarodne suradnje

Od osnivanja naših dviju tvrtki uspješno surađujemo s Hrvatskom gospodarskom komorom, posebice Županijskom komorom Virovitica. U okviru te suradnje ostvarili smo nekoliko vrlo dobrih i korisnih kontakata.

Uz pomoć Komore smo nastupili na nekoliko sajmova i iz Komore su nam osigurali pomoć u brendiranju i prezentaciji naših proizvoda. I međunarodnu suradnju smo ostvarili uz pomoć HGK-a i tako došli do novih kupaca i ostvarili uspješnu prodaju svojih proizvoda. Nadam se da će tako i ubuduće ostati.

Našim djelatnostima su usluge HGK potrebne i nužne i bilo bi dobro da se naša suradnja nastavi i u budućnosti.

Povezani članci
12.10.16 Seminari, konferencije
Magros: Platforma za stručan dijalog proizvođača i trgovine
12.10.16 Seminari, konferencije
Dani hrvatskog turizma 26. i 27. listopada u Bolu
29.09.16 HGK
Akcija Kupujmo hrvatsko okupila 300 proizvođača
21.04.16 Financije i gospodarstvo
Agrofructus Grupa će voćem i povrćem opskrbljivati Maistrine hotele
21.04.16 HGK
Revitalizirano HGK-ovo Udruženje hotelijera, predsjednik Ronald Korotaj
20.04.16 HUP
Nameti opterećuju poduzetnike, treba ih smanjiti - HUP
20.04.16 Osiguranja
I šestu godinu Allianz Portfolio najbolji mješoviti investicijski fond u Hrvatskoj
22.02.16 Seminari, konferencije
Novi poduzetnički trend – mini praonice rublja
01.12.15 Statistika
Investicije porasle nakon četverogodišnjeg pada
27.11.15 Prehrambeni proizvodi
Na 10. VINOcomu među 300 izlagača i pobjednici prvog ocjenjivanja "Vina Croatia"
14.10.15 Izvoz
Upale li novi pregovori u SAD-u, bit će posla preko glave
13.10.15 Seminari, konferencije
Održana tradicionalna konferencija za trgovce i dobavljače MAGROS
28.08.15 Šira regija
Komore Zapadnog Balkana izradile akcijski plan za gospodarski napredak regije
28.05.15 HOK
Energetskom obnovom do 60 posto nižih računa za energiju
26.05.15 HGK
Hrvatsko-francuski forum o klasterima: mogućnosti suradnje u turizmu, poljoprivredi...
05.05.15 Financije i gospodarstvo
"NATO - poslovna prilika" za domaće gospodarstvenike
24.04.15 HGK
Predstavljene mogućnosti hrvatskoga vinskog sektora
23.04.15 HGK
Poreč: akcija "Kupujmo hrvatsko - Hrvatski proizvodi za hrvatski turizam"
17.04.15 HGK
HGK: sve više kvalitetnih proizvoda i projekata kulturnog turizma
16.04.15 HGK
Allianz Portfolio najbolji peti put zaredom
26.03.15 Statistika
DZS: u zadnjem kvartalu 2014. stopa anketne nezaposlenosti 18,3 posto
18.03.15 Vijesti
U HGK predstavljen projekt Priča o maslinovom ulju
16.03.15 Edukacija
Započele radionice za poljoprivrednike o izravnim plaćanjima
11.03.15 Vijesti
HGK: prosječni radni vijek u Hrvatskoj traje samo 31 godinu
23.02.15 Vijesti
HGK: U siječnju rekordna deflacija od 0,9 posto
20.02.15 Turizam
Promocija hrvatskog turizma i vina u New Yorku i Torontu
17.02.15 Financije i gospodarstvo
Na Gospodarskom forumu u Moskvi 350 hrvatskih i ruskih gospodarstvenika
12.02.15 Vijesti
Stručno znanje i kontinuirana edukacija o vanjsko-trgovinskom poslovanju posebno važni u uvjetima recesije
13.01.15 Vijesti
Sezonsko sniženje ne dulje od 60 dana, a akcijsko od 30 dana
13.01.15 Zaposlenost / plaće
U 2014. godini zabilježen prvi pad broja nezaposlenih od 2008. godine
12.01.15 Vijesti
Robna razmjena Hrvatske s inozemstvom siječanj-studeni 2014.
09.01.15 Vijesti
Rast izvoza i dalje usporava
05.01.15 Vijesti
HGK: 20 kuna članarine za jednostavne d.o.o.-e
12.12.14 Karijere
Ivan Bogović novi je predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti
03.12.14 Vijesti
Zajednica konzultanata HGK pomaže tvrtkama članicama u korištenju Europskih fondova
02.12.14 Prehrambeni proizvodi
Hrvatski proizvođači još 15 godina nastavljaju s proizvodnjom Kranjske kobasice
02.12.14 Sajmovi i izložbe
Hrvatske IT tvrtke predstavljene na azerbajdžanskom tržištu
27.11.14 Financije i gospodarstvo
Sektor hrvatske akvakulture spreman za povlačenje novčanih sredstava iz operativnog EU programa fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020.
26.11.14 Seminari, konferencije
Nove smjernice očuvanja prirodnih resursa u funkciji održivoga razvoja
24.11.14 Financije i gospodarstvo
HGK: Osiguran opstanak hrvatskih proizvođača plastičnih vrećica
24.11.14 HGK
Poduzetnici o Hrvatskoj gospodarskoj komori
24.11.14 Vijesti
Hrvatski prozori od hrasta u Francuskoj hit
20.11.14 Potrošači
Potrošač mora biti informiran o onome što kupuje
19.11.14 Vijesti
Domaćim prozvođačima Kranjske kobasice HGK osigurala korištenje naziva sljedećih 15 godina
05.11.14 Vijesti
Burilović: HGK priprema paket novih usluga
22.10.14 Vijesti
Nužan veći poticaj privatnoj inicijativi u jugoistočnoj Europi
16.10.14 Vijesti
HGK pokrenula on-line bazu EU projekata
16.10.14 Vijesti
Hrvatske tvrtke i europarlamentarci u Bruxellesu
15.10.14 Vijesti
Mogućnosti i izazovi za korištenje 10,7 milijardi eura sredstava iz EU-a
14.10.14 Turizam
Dani hrvatskog turizma ovaj tjedan u Opatiji s oko 2.000 sudionika
02.10.14 Zaposlenost / plaće
DZS: prosječna plaća za srpanj 5.530 kuna
30.09.14 Više i visoke škole (državne)
Seminar "Žensko poduzetništvo i kriza" u sklopu projekta BWCo
21.09.14 Vijesti
„Kupujmo hrvatsko“ ponovo u Zagrebu
17.09.14 Turizam
U kolovozu ostvaren rast turističkih dolazaka i noćenja
17.09.14 Vijesti
Rast izvoza hrvatske drvne industrije – pokazatelji I-VI
16.09.14 Sajmovi i izložbe
Hrvatski izlagači na sajmu "World Food Moscow"
10.09.14 Sajmovi i izložbe
Na CeBIT-u u Turskoj 29 hrvatskih tvrtki
02.09.14 Karijere
Zvonimir Savić novi je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK
25.08.14 Edukacija
Pet godina programa Erasmus u EU i dvije godine u Hrvatskoj
12.08.14 Vijesti
HGK: špekulacije o zaobilaženju ruskih sankcija štete izvoznicima
30.07.14 Vijesti
Veleposlanik SAD-a u RH Kenneth Merten pozdravlja napore HGK u provedbi reforme
22.07.14 Vijesti
HGK koordinira Soleglass - prvi tehnološki projekt iz programa EU za izradu prototipa konkretnoga proizvoda
07.07.14 Vijesti
Burilović: sutra na Skupštini predstavljanje prve faze reforme HGK
04.07.14 Vijesti
Potpisani prvi Ugovori o certifikaciji gradova i općina
18.06.14 Turizam
Predstavnici novoosnovanih sekcija i lokalnih tijela Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK donijeli smjernice rada
21.05.14 Vijesti
Kreiranjem novih proizvoda do uspjeha na europskom i svjetskom tržištu
14.04.14 Vijesti
Više od 24 milijuna kuna na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima iz EU fondova
03.04.14 Sajmovi i izložbe
Na 2. hrvatskom festivalu hrane i vina 300 izlagača
03.04.14 Vijesti
Snažan poticaj EBRD-a hrvatskim izvoznim ambicijama
01.04.14 Vijesti
Sastanak u HGK: Turkmenistan želi hrvatske tvrtke na svom tržištu
27.03.14 Vijesti
Dodijeljeni znakovi „Hrvatska kvaliteta“
25.03.14 Vijesti
Turistički trendovi nadolazeće sezone pozitivni
14.03.14 Vijesti
Sabina Škrtić: U poticanju izvoza presudna je uloga HGK
20.02.14 Turizam
Zajednica zdravstvenog turizam HGK na sajmu f.re.e. u Münchenu
20.02.14 Carine
Ponovna primjena preferencijalnog statusa kod uvoza roba hrvatskog podrijetla u Rusiju, Bjelorusiju i Kazahstan
18.02.14 Sajmovi i izložbe
U HGK predstavljene ovogodišnje manifestacija Novosadskog sajma
18.02.14 Vijesti
Europski strukturni fondovi - mogućnosti za poslovni sektor
05.02.14 Vijesti
Predstavljen dokument Industrijska strategija 2014. – 2020, Damir Novotny ekonomski analitičar godine
20.01.14 Vijesti
Skupština HGK: usvojene izmjene Statuta, novi predsjednik krajem veljače
19.12.13 Vijesti
Svečano dodijeljene godišnje nagrade TOP OF THE FUNDS Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK
18.12.13 Vijesti
Skupština HGK: ukidanje doprinosa i smanjenje članarine za 15 posto, novi predsjednik krajem veljače
02.12.13 Vijesti
HGK treći put organizira izlaganje hrvatskih IT tvrtki u Azerbajdžanu na sajmu Bakutel
22.11.13 Vijesti
Hgk objavila Vodič za definiciju malog i srednjeg poduzetništva u natječajima za dodjelu sredstava iz fondova EU
21.11.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
20.11.13 Karijere
Direktorica HGK Zoja Crnečki novi vitez gospodarstva
20.11.13 Vijesti
Ljerka Puljić: HGK treba sačuvati
15.11.13 Vijesti
Održana III. Inovacijska misija u Bruxellesu
13.11.13 Vijesti
U HGK, 13. studenoga 2013. održan prvi dan 11. međunarodne konferencije o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala -EDUCA PLUS-
05.11.13 Vijesti
U Centru za dizajn HGK otvorena izložba Modni ormar 2013
24.10.13 Vijesti
Otvoreni Dani hrvatskog turizma i 13. hrvatski turistički forum
22.10.13 Financije i gospodarstvo
Poduzetnici Grčiću: Kao da imamo dvije vlade
22.10.13 Vijesti
Hrvatske tvrtke pozvane na sudjelovanje u poslovima nabave kroz sustav Inter-američke banke za razvoj (IDB)
04.10.13 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske u Grazu
03.10.13 Vijesti
Razmjenom ideja do unaprjeđenja transporta u Hrvatskoj
19.06.13 Vijesti
HGK zatvara predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, a otvorio bi u Washingtonu
19.06.13 Vijesti
HGK o potencijalima hrvatskih tvrtki u poslovanju s Rajnsko-majnskom regijom
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
06.06.13 Vijesti
HGK na sajmu Transport & Logistic, München 2013
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa