Info
Seniko studio
DOP
10.02.2016. 8. BETTER BUILDING BRUNCH
U Zagrebu je u hotelu Esplanade održan osmi po redu „Better Building Brunch“ na kojem je kao glavna govornica gostovala Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, govoreći na temu: „Da li i kako na budućnost Hrvatske utječe povijesni sastanak o klimatskim promjenama u Parizu – COP 21?“

U govoru je istaknuto da naša zemlja, uz primjenu principa zelene ekonomije, može i treba smanjiti štetne utjecaje globalnih klimatskih promjena, uz istovremeno osiguranje razvojnih strategija za iskorištenje obnovljivih izvora energije, pokretanje istinske eko poljoprivrede i marikulture, povezivanje smeđe – plavo – zelene Hrvatske, a sve u svrhu očuvanja postojećih resursa i prirodnih ljepota kojima raspolažemo uz istovremeno osiguranje proizvodne aktivnosti koja će osigurati razvoj novih zelenih tehnologija, kao i više radnih mjesta za naše mlade, te njihov ciljani ostanak u domovini radi općeg prosperiteta budućih naraštaja.

U ime Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, organizatora „Better Building Brunch-a“, uvodno je stotinjak prisutnih uzvanika pozdravila izvršna direktorica Savjeta Snježana Turalija, istaknuvši kako su sve zemlje, gradovi, županije, tvrtke i institucije, ali i pojedinci, pozvani boriti se protiv negativnih posljedica klimatskih promjena.

S obzirom na činjenicu da su zgrade čak i veći potrošači energije od industrije i transporta zajedno, zelena je gradnja u tom kontekstu veliki potencijal za uštedu energenata, povećanje iskorištenja obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije CO2, stoga je sastavni dio mjera za smanjenje utjecaja klimatskih promjena, kako globalno tako i lokalno.

Petra Škevin, Predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i direktorica HPB nekretnina d.o.o., u svom je pozdravnom govoru naglasila: „Osim energetske učinkovitosti, koja je zakonski regulirana u Republici Hrvatskoj, zelena gradnja zalaže se i za recikliranje, smanjenje CO2 otisaka i smanjenje toplinskih otoka, potiče ''pametno'' korištenje vode, javni prijevoz te korištenje obnovljivih izvora energije.

Još neke od brojnih prednosti zelenih zgrada su i unaprjeđenje unutarnje kvaliteta zraka, povećana produktivnost zaposlenika, blizina javnih sadržaja, smanjena buka te e-mobilnost. Može se reći kako zelenom gradnjom stvaramo zdrave zgrade za zdrav život, poštujući prirodno, ali i kulturno nasljeđe određenog područja.
U Hrvatskoj imamo bogatu građevinsku i arhitektonsku tradiciju. Hrvatski arhitekti, inženjeri građevine, strojarstva, elektrotehnike, geodeti i drugi stručnjaci koji sudjeluju u projektima razvoja nekretnina, čine velik ekonomski i gospodarski potencijal Republike Hrvatske.

Kako bismo u potpunosti iskoristili taj potencijal i nastavili njegovati graditeljsku tradiciju, potrebno je ulagati u znanje naših stručnjaka, a Savjet nizom edukacijskih programa aktivno sudjeluje u ostvarenju tog cilja.“

O Hrvatskom savjetu za zelenu gradnju: Hrvatski savjet za zelenu gradnju je established članica World Green Building Councila, što znači da je punopravna članica međunarodne mreže za zelenu gradnju.

Od svog osnutka 2009. pa sve do danas, Savjet u javnosti promovira ideju zelene, odnosno održive gradnje. Pojam zelena gradnja odnosi se na niz principa prema kojima se grade, održavaju te naposljetku i uklanjaju zgrade.

Savjet djeluje i na internacionalnoj razini pa je tako u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, zajedno s još 12 europskih zemalja članica, dio europskog projekta pod nazivom Build Upon, financiranog iz programa Horizon 2020. Cilj projekta je unaprjeđenje postojećih nacionalnih politika vezanih uz energetsku učinkovitost.

„Better Building Brunch“ zaključen je slijedećom tezom: „U zgradama se odvija cijeli naš život. U zgradama stanujemo, školujemo se, radimo te osnivamo obitelji i odgajamo našu djecu. Upravo zbog toga, od iznimne je važnosti stvarati zdrave, sigurne i održive zgrade u kojima ćemo živjeti kvalitetan i ugodan život, a Hrvatski savjet za zelenu gradnju će i dalje nastojati biti čuvar zdravog, zelenog graditeljstva u Hrvatskoj“.

Povezani članci
06.10.16 Tvrtke i tržišta
Predsjednica Republike posjetila tri Končareve tvornice transformatora
12.05.16 DOP
Javni sektor trebao bi biti primjer društveno odgovornog poslovanja - predsjednica
27.04.16 Izravna strana ulaganja
Erdogan najavio trostruko veća ulaganja u hrvatski turizam
31.03.16 DOP
BUILD UPON podrška Vladi RH u donošenju nove dugoročne strategije energetske obnove zgrada
16.11.15 Tvrtke i tržišta
Predsjednica Republike u Metal Productu
14.08.15 Financije i gospodarstvo
Grabar-Kitarović: najopasnije je sada se opustiti, očekujući rast po inerciji
03.07.15 Vijesti
HUP kod Predsjednice RH na temu 16 pitanja
02.07.15 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore
03.06.15 Vijesti
Konferencija Zaposlimo Hrvatsku: Suradnja znanosti i gospodarstva ključ je uspjeha u borbi protiv nezaposlenosti
04.05.15 Financije i gospodarstvo
Predsjednica Grabar-Kitarović primila izaslanstvo MMF-a
30.03.15 Ekologija
Savjeti za zelenu gradnju pokreću projekt podrške energetskoj obnovi
13.03.15 Korisne informacije
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je vodstva Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatskih izvoznika
03.03.15 Financije i gospodarstvo
Karamarko: prije izbora cijeli paket gospodarskog programa
26.02.15 Ekologija
Obnova zaštićenih kulturnih dobara prema principima zelene gradnje
15.02.15 Karijere
INAUGURACIJA: Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula za prvu predsjednicu Republike Hrvatske
17.10.14 Edukacija
Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizira četvrtu generaciju GREEN BUILDING PROFESSIONAL edukacije
11.09.13 Ekologija
Zelenije, kvalitetnije i zdravije zgrade za opće dobro ljudi i čitavog planeta
12.12.12 Ekologija
Zelena gradnja postala je standard
29.10.12 Seminari, konferencije
Prijave i upis polaznika za edukacije "Green Building Professional"
12.10.12 Seminari, konferencije
"Hrvatska za razvoj zelene ekonomije treba bolje koristiti novac iz EU fondova"
17.09.12 Financije i gospodarstvo
Svjetski tjedan zelene gradnje: U Hrvatskoj te postavke slijede 2 od 3 projekta
18.04.12 Sajmovi i izložbe
Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj i partneri na sajmu REXPO
04.04.12 Seminari, konferencije
Energetska učinkovitost: Nužnost i obveza
22.03.12 Seminari, konferencije
Konferencija o energetskoj učinkovitosti početkom travnja u Zagrebu
13.03.12 Ekologija
"Better Building Brunch" s ministrom graditeljstva i prostornog uredjenja Ivanom Vrdoljakom
01.03.12 Seminari, konferencije
Održani stručni skupovi o zelenoj gradnji
17.02.12 Seminari, konferencije
Zelena gradnja u fokusu stručnjaka
04.06.10 Financije i gospodarstvo
Zelena gradnja smanjuje energetske troškove za 20-ak posto
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa