Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
01.03.2012. Održani stručni skupovi o zelenoj gradnji
Green Building Professional – cjelogodišnja edukacija u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju okupila je na četvrtom po redu modulu četrdesetak zainteresiranih stručnjaka iz Hrvatske koji su iz europskih i svjetskih iskustava saznali nešto više o financijskoj valorizaciji "zelenih zgrada" (Financial Valuation of Green Buildings).

Predavanje je održano u hotelu Regent Esplanade u Zagrebu 17. veljače 2012. godine, a glavni predavač bio je Steven Borncamp – jedan od ranih zagovaratelja održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja tvrtki koji se 1993. godine pridružio društvu First Affirmative Financial Network, jednom od investicijskih trgovačkih društava začetnika u tom području.

Godine 2005. osnovao je EcoNavitas (bivši SOPOLEC), inovativnu tvrtku i društvo za tehnološko savjetovanje posvećeno podupiranju rasta okolišno odgovornih tvrtki.

Radeći prije toga za EcoNavitas i KPMG Consulting / BearingPoint, davao je strateške savjete i rukovodio složenim poslovnim i tehnološkim projektima za vodeća društva u regiji srednje i istočne Europe te diljem Sjedinjenih Država.

Diplomirao je ekonomiju na University of California / San Diego i magistrirao međunarodne odnose na Tufts University's Fletcher School of Law and Diplomacy.

Borncamp je predvodio tim koji je osnovao Savjet za zelenu gradnju u Rumunjskoj, vodio je organizaciju tri konferencije "Gradimo zeleno u srednjoj i istočnoj Europi" u Bukureštu i Budimpešti te brojne druge inicijative zelene gradnje za regiju.

Radio je na stvaranju sveobuhvatnog i stručnog tržišta zelene gradnje. Borncamp posjeduje više od 12 godina iskustva na uspješnom rukovođenju projektima u okviru zelene gradnje.
Modul "Financijska valorizacija ZELENIH ZGRADA" dao je sudionicima predavanja informacije o certifikatima za zelenu gradnju (dobrovoljnim i obaveznim), te o zadnjim analizama i istraživanjima o procjenama zelenih zgrada i trendovima na tržištu.

Također, ovaj je modul proučavao popunjenost, premije iznajmljivanja za zelene urede, analizirao troškove, rizike i benefite ugrađivanja održivih inicijativa u zgrade, te obradio zakonodavne zahtjeve i zelene inicijative koje pokreću Vlade pojedinih zemalja.

Ovaj edukacijski modul bio je namijenjen developerima nekretnina i investitorima, procjeniteljima, financijerima, upraviteljima objekata, arhitektima, inženjerima, menadžerima projekata, studentima i svima koje zanima zelena gradnja te je obavezan za sve polaznike "Green Building Professional" edukacije koji žele dobiti certifikat "Green Building Professional".
VII. Simpozij u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj
U utorak, 21.veljače 2012., u dvorani hotela Arcotel u Zagrebu održan je VII. Simpozij u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, pod nazivom "Građevinski materijali i resursi u svijetu zelene gradnje.

Tema ovog Simpozija prvenstveno je bila orijentirana ka građevinskim materijalima koji su kroz svoju proizvodnju, primjenu i distribuciju do krajnjih korisnika koristili neku od zelenih tehnologija u smislu održivog razvoja.

Kao predavači na Simpoziju sudjelovali su predstavnici renomiranih tvrtki koje se bave proizvodnjom i implementacijom građevinskih materijala i tehnologija koje su prije svega energetski učinkovite, a dodatno teže višem stupnju kada govorimo o zaštiti okoliša i održivom razvoju, odnosno principu ZELENE GRADNJE.

Na VII. Simpoziju prisustvovao je rekordan broj sudionika, profesionalaca među kojima brojni arhitekti, inženjeri građevine, inženjeri strojarstva i elektrotehnike, a kroz izuzetno zanimljive prezentacije stručnih predavača obrađene su sljedeće teme: "Ytong Multipor - termoizolacija nove generacije", "Visokoizolirajući krovni i zidni sustavi", "Caparolovi „zeleni“ proizvodi u suvremenoj gradnji", "Ima li održivosti u betonu?", "Energetska efikasnost, e4", "Polaganje izolacije od kamene vune dvoslojne gustoće – prednosti jednoslojnog polaganja i utjecaj na vrijednost ravnog krova", "Zelene ceste", "Staklo od početaka do cradle to cradle certifikata", "PVC materijali za energetski učinkovite prozore" i "Geotermalne dizalice topline i solarni toplovodni sustavi".
S obzirom na znanstvenu dokazanost kako su građevine veliki potrošači energije u iznosu od gotovo 40% ukupne svjetske potrošnje, upoznavanje stručne, ali i šire javnosti o toj činjenici, zadatak je svih koji imaju i najmanja saznanja o učinkovitosti i iznimnoj važnosti nastajanja zelenih zgrada u budućnosti.

Dodatno, uzevši u obzir da je hrvatsko tržište nekretnina tek u razvojnoj fazi i da našem tržištu tek predstoji boom u graditeljskom sektoru, te sa saznanjem da od 2004. godine europsko zeleno investicijsko tržište raste u prosjeku 20% godišnje i da se procjenjuje da će do 2014. vrijednost tog tržišta doseći 573 milijardi eura, procjene Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj je da će smjer daljnjeg razvoja graditeljskog sektora u Hrvatskoj upravo ići u smjeru zelene gradnje.

Zelena gradnja odnosi se na cjeloviti proces osmišljavanja, izvedbe, održavanja, korištenja i obnove objekata temeljen na principu održivosti. Temeljena je na holističkim principima te uzima u obzir sve aspekte održivosti zgrade, među ostalim i iskorištenje građevinskog zemljišta, povezanost sa susjedstvom i servisima dostupnim korisnicima, načinu i količini potrošnje voda, brizi o zdravlju korisnika, odabiru i načinu upotrebe materijala, emisiji stakleničkih plinova iz objekta, energetskoj učinkovitosti, korištenju obnovljivih izvora energije te cjelovitoj funkcionalnosti objekta.

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj osnovan je u ljeto 2009. sa svrhom poticanja i provođenja promjena u načinu planiranja i gradnje građevinskih projekata u Hrvatskoj i načina njihova korištenja, s ciljem održivosti, a uzimajući u obzir usklađenje interesa onih koji koriste objekte, očuvanosti okoliša, društvene odgovornosti i ekonomske isplativosti.
Ključni cilj Savjeta je voditi transformaciju hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina prema održivosti, promovirajući programe zelene gradnje i tehnologija, kao i integraciju dostupnih i stečenih znanja, iskustva i spoznaja o zelenoj gradnji u projektiranje i dizajn, izvođenje i funkcioniranje građevina u Hrvatskoj.

Graditi zeleno znači u svakom od ovih aspekata primijeniti idejna rješenja, arhitektonske oblike, primjenu graditeljskih materijala i tehnologija gradnje koje od svog nastanka do trenutka primjene u građevini svojom biti pronose ideju održivog razvoja i skladnog odnosa s prirodnim okolišem.

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj, kao članica Svjetskog Savjeta za zelenu gradnju (World Green Building Council), a na inicijativu nekolicine utjecajnih ljudi, institucija i tvrtki iz područja arhitekture i graditeljstva, tijekom 2011. godine svojim je aktivnostima zasluženo dobio epitet najbrže rastućeg Savjeta u okviru svjetskog GBC-a, a svoje će potencijale tek potvrditi brojnim manifestacijama koje u hrvatskim okvirima, ali i šire, postaju model i uzor drugim inicijativama vezanim uz pitanja zelene gradnje.

Zelena gradnja ne podrazumijeva samo korištenje novih materijala, već pretpostavlja i određenu kulturu života, stanovanja i korištenja prostora koja je u skladu s održivim razvojem.

Povezani članci
31.03.16 DOP
BUILD UPON podrška Vladi RH u donošenju nove dugoročne strategije energetske obnove zgrada
10.02.16 DOP
8. BETTER BUILDING BRUNCH
30.03.15 Ekologija
Savjeti za zelenu gradnju pokreću projekt podrške energetskoj obnovi
26.02.15 Ekologija
Obnova zaštićenih kulturnih dobara prema principima zelene gradnje
17.10.14 Edukacija
Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizira četvrtu generaciju GREEN BUILDING PROFESSIONAL edukacije
11.09.13 Ekologija
Zelenije, kvalitetnije i zdravije zgrade za opće dobro ljudi i čitavog planeta
12.12.12 Ekologija
Zelena gradnja postala je standard
29.10.12 Seminari, konferencije
Prijave i upis polaznika za edukacije "Green Building Professional"
12.10.12 Seminari, konferencije
"Hrvatska za razvoj zelene ekonomije treba bolje koristiti novac iz EU fondova"
17.09.12 Financije i gospodarstvo
Svjetski tjedan zelene gradnje: U Hrvatskoj te postavke slijede 2 od 3 projekta
06.05.12 Vijesti
HGK: Završen Forum poslovanja nekretninama
24.04.12 Financije i gospodarstvo
Dodijeljene nagrade Greenovation
23.04.12 DOP
Na zagrebačkom Jarunu početkom svibnja Zeleni & humanitarni maraton
18.04.12 Sajmovi i izložbe
Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj i partneri na sajmu REXPO
04.04.12 Seminari, konferencije
Energetska učinkovitost: Nužnost i obveza
22.03.12 Seminari, konferencije
Konferencija o energetskoj učinkovitosti početkom travnja u Zagrebu
13.03.12 Ekologija
"Better Building Brunch" s ministrom graditeljstva i prostornog uredjenja Ivanom Vrdoljakom
17.02.12 Seminari, konferencije
Zelena gradnja u fokusu stručnjaka
04.06.10 Financije i gospodarstvo
Zelena gradnja smanjuje energetske troškove za 20-ak posto
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa