Info
Seniko studio
Ekologija
30.03.2015. Savjeti za zelenu gradnju pokreću projekt podrške energetskoj obnovi
Savjeti za zelenu gradnju diljem Europe pokreću ambiciozan projekt podrške energetskoj obnovi u vrijednosti od 2,35 milijuna eura. Hrvatski savjet za zelenu gradnju - ponosni član konzorcija 13 europskih Savjeta za zelenu gradnju u projektu BUILD UPON u okviru „Horizon 2020“ europskog fonda.
Savjeti za zelenu gradnju diljem Europe pokrenuli su ambiciozan projekt u vrijednosti od 2,35 milijuna eura kako bi poduprli svoje nacionalne vlade u stvaranju i provedbi nacionalnih strategija energetske obnove koje će biti usklađene sa zakonodavnim okvirom Europske unije, zaključno s travnjem 2017.

Ukupno osamdeset ključnih organizacija iz 24 europske zemlje okupilo se 20. ožujka 2015. na sastanku u Londonu radi pokretanja inovativnog dvogodišnjeg istraživačkog projekta BUILD UPON koji će se financirati iz programa Europske unije „Horizon 2020“.

Cilj projekta jest potaknuti stvaranje i provođenje dugoročnog okvira za proporcionalno povećanje energetski učinkovite obnove u 13 zemalja, članica konzorcija u projektu BUILD UPON. Prva faza projekta uključuje stvaranje baze više od 1000 ključnih dionika tržišta, te sagledavanje aktualnih inicijativa za strategija energetske obnove u pojedinim zemljama.

Svi relevantni dionici tržišta biti će uključeni u ovaj projekt razmjenjujući informacije i iskustva na razini 14 europskih zemalja (Velika Britanija, Španjolska, Italija, Slovenija, Hrvatska, Švedska, Latvia, Finska, Rumunjska, Bugarska, Slovačka, Češka, Irska i Turska) te raspravljanjem, uključivanjem stručnjaka i stvaranjem globalnih partnerstva, pripremiti platformu za nove nacionalne strategije energetske obnove koje će biti usklađene sa zakonodavnim okvirom Europske unije, zaključno s travnjem 2017 (v2.0).

Zemlje Europske unije trebale su isporučiti dugoročne strategije energetske obnove Bruxellesu u skladu s Direktivom o energetskoj učinkovitosti do 30. travnja 2014. Većina je propustila spomenuti rok, a strategije koje su izrađene ne ispunjavaju uvjete Direktive.

Države sada trebaju do 30. travnja 2017. ojačati svoje strategije te ih ponovo poslati u Bruxelles. Uz plan Europske komisije za uspostavu „energetske unije“ kojim se ponovo u središte stavlja potpuno provođenje zakonskog okvira EU-a o energetskoj učinkovitosti u zgradama, sljedeće dvije godine bit će ključne da zemlje članice EU-a uspostave ambiciozan, a izvediv okvir za obnove.

Kao aktivan sudionik spomenute Europske mreže Savjeta za zelenu gradnju koja obuhvaća trideset zemalja, Hrvatski savjet za zelenu gradnju uključen je u rad BUILD UPON konzorcija te namjerava okupiti stručni tim koji će imati snage potaknuti efektivnu provedbu energetske obnove i unaprjeđenje postojećih nacionalnih politika vezanih uz energetsku učinkovitost, primjenu dobrih primjera iz europske i domaće prakse, smanjenje troškova energije za državu i građane te koji će pomoći državnoj upravi da oblikuje i provede drugu verziju hrvatske nacionalne strategije energetske obnove do kraja projekta u travnju 2017.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju, s obzirom na poziciju i autoritet na hrvatskom tržištu, u mogućnosti je uključiti najeminentnije dionike u području energetske obnove iz javnog, privatnog i nevladinog sektora.
Voditelj projekta BUILD UPON u Hrvatskoj je Mark Gero, aktualni potpredsjednik Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i dugogodišnji promicatelj zelene gradnje u Hrvatskoj.

Emilio Miguel Mitre, koordinator projekta BUILD UPON i direktor odjela međunarodnih poslova u Savjetu za zelenu gradnju Španjolske, na sastanku u Londonu, istaknuo je: „Vlade diljem Europe imaju iznimno težak zadatak da definiraju strategiju za proporcionalno povećanje energetski učinkovite obnove i da osiguraju financijska sredstva te instrumente za to.

Trenutačno u svim zemljama nedostaje široko prihvaćanje strategije i potreban konsenzus. To nije samo odgovornost vlada, nego i javnog i privatnog sektora te građana. Ta strategija i prihvaćanje upravo je ono što će biti dio projekta BUILD UPON – nadogradnja na rad Europske regionalne mreže Savjeta za zelenu gradnju.“

Vodeći predstavnici industrije, poput Barrya Kybhama, Direktora odjela strategije i komunikacija, u grupaciji Knauf Insulation, istaknuli su: “Energetska obnova je nepregledno područje mogućnosti za nova zapošljavanja u graditeljskom sektoru i njegov brži rast.

Ali, zgrade se neće obnoviti same. Izuzetno je važno u što skorijem roku pripremiti ambiciozne i snažne akcijske planove za unaprjeđenje energetske obnove za iskorištenje tog potencijala, te su Savjeti za zelenu gradnju najizglednija grupacija za pokretanje tog važnog posla“.

Mark Gero, voditelj projekta BUILD UPON u Hrvatskoj, istaknuo je: ”Hrvatska je pripremila i pokrenula projekte energetske obnove za javne, komercijalne i privatne zgrade; uključivanjem Hrvatske u projekt BUILD UPON nadamo se unaprijediti posao koji je već napravljen i zajedničkim radom svih relevantnih dionika hrvatskog tržišta nekretnina uz razmjenu iskustava između 14 europskih zemalja, asistirati državnoj upravi u pripremi i implementaciji Verzije 2 hrvatske nacionalne renovacijske strategije koja se mora donijeti do kraja travnja 2017“.

Projekt BUILD UPON u Hrvatskoj su do sada aktivno podržali: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Rockwool Adriatic d.o.o., HEP ESCO d.o.o., HUPFAS, Fabrika Arhitekti d.o.o., Ured ovlaštene arhitektice Romane Lasan, Planetaris d.o.o., Colliers International d.o.o.

Povezani članci
31.03.16 DOP
BUILD UPON podrška Vladi RH u donošenju nove dugoročne strategije energetske obnove zgrada
10.02.16 DOP
8. BETTER BUILDING BRUNCH
26.02.15 Ekologija
Obnova zaštićenih kulturnih dobara prema principima zelene gradnje
17.10.14 Edukacija
Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizira četvrtu generaciju GREEN BUILDING PROFESSIONAL edukacije
11.09.13 Ekologija
Zelenije, kvalitetnije i zdravije zgrade za opće dobro ljudi i čitavog planeta
12.12.12 Ekologija
Zelena gradnja postala je standard
29.10.12 Seminari, konferencije
Prijave i upis polaznika za edukacije "Green Building Professional"
12.10.12 Seminari, konferencije
"Hrvatska za razvoj zelene ekonomije treba bolje koristiti novac iz EU fondova"
17.09.12 Financije i gospodarstvo
Svjetski tjedan zelene gradnje: U Hrvatskoj te postavke slijede 2 od 3 projekta
18.04.12 Sajmovi i izložbe
Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj i partneri na sajmu REXPO
04.04.12 Seminari, konferencije
Energetska učinkovitost: Nužnost i obveza
22.03.12 Seminari, konferencije
Konferencija o energetskoj učinkovitosti početkom travnja u Zagrebu
13.03.12 Ekologija
"Better Building Brunch" s ministrom graditeljstva i prostornog uredjenja Ivanom Vrdoljakom
01.03.12 Seminari, konferencije
Održani stručni skupovi o zelenoj gradnji
17.02.12 Seminari, konferencije
Zelena gradnja u fokusu stručnjaka
04.06.10 Financije i gospodarstvo
Zelena gradnja smanjuje energetske troškove za 20-ak posto
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa