Info
Seniko studio
DOP
31.03.2016. BUILD UPON podrška Vladi RH u donošenju nove dugoročne strategije energetske obnove zgrada
BUILD UPON - mjesto susreta najvećih hrvatskih stručnjaka koji kreiraju nacionalnu strategiju energetske obnove za razdoblje 2017 – 2020
Alan Perl, Snježana Turalija, Sandro Nižetić
Alan Perl, Snježana Turalija, Sandro Nižetić
U četvrtak, 31. ožujka 2016. održan je prvi stručni skup u okviru projekta BUILD UPON, u hotelu Westin u Zagrebu, čiji je osnovni cilj podrška Vladi RH u donošenju nove dugoročne strategije energetske obnove zgrada za što je rok travanj 2017. godine.

Osim donošenja poboljšane verzije strategije, jednako je važno postizanje koordiniranog djelovanja svih dionika i ravnopravni dijalog po svim pitanjima iz područja zakonodavstva, financiranja, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina, potrebnim za ostvarenje rezultata.

S preko 100 sudionika, stručni skup je bio prilika da se javna uprava, gospodarstvo, akademska zajednica i civilno društvo upoznaju s projektom BUILD UPON koji se provodi u 13 zemalja Europske unije, među kojima i u Hrvatskoj, a u potpunosti je financiran iz programa Obzor 2020.

Dr.sc. Sandro Nižetić, dipl.ing.stroj., zamjenik ministra, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, glavnog institucionalnog partnera projekta, otvorio je stručni skup, dok je voditeljica službe - Uprava za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Irena Križ Šelendić istaknula:

„Projekt BUILD UPON izvrsna je platforma za dijalog svih dionika u energetskoj obnovi zgrada, od zakonodavca, preko izvođača, pružatelja energetske usluge, predstavnika građevinske industrije, financijskog i javnog sektora, obrazovnih institucija te naposljetku i samih građana koji su korisnici zgrada, a ujedno i potencijalni investitori u energetsku obnovu.

Uloga ministarstva u ovom projektu biti će da usmjerava proces sektorskog dijaloga prema rješavanju postojećih barijera za dugoročnu integralnu obnovu zgrada te iznalaženju inovativnih politika i mjera kojima će se ostvariti postavljeni ciljevi energetskih ušteda u zgradama, smanjenje emisije CO2 kao i pozitivni učinci povećane građevinske aktivnosti na bruto domaći proizvod, zapošljavanje i prihode državnog proračuna.“
Alan Perl, voditelj BUILD UPON projekta u Hrvatskoj istaknuo je: “Važnost ovog projekta prepoznata je na svim razinama i možemo slobodno zaključiti da je Hrvatski savjet za zelenu gradnju do sada ispunio sve zadatke koji su pred nas bili postavljeni od strane Europske komisije i koordinatora projekta, Španjolskog savjeta za zelenu gradnju.

Reakcija dionika na projekt je odlična, budući je energetska obnova trenutno „in“, a uključivanjem u projekt BUILD UPON svi imaju priliku dati svoj doprinos. Naša uloga u projektu prepoznata je i na europskoj razini te vjerujemo da ćemo s iskustvom iz ovog projekta moći pomoći državama u regiji koje nisu uključene u ovaj projekt.

“ Sve informacije o projektu dostupne su na web stranici www.buildupon.eu, gdje se nalazi i lista svih dionika te pokrenutih inicijativa iz područja zelene gradnje u svih 13 europskih zemalja. Po završetku projekta očekujemo da će oni krajnji korisnici, koji shvate značaj zelene gradnje i uključe se u energetsku obnovu zgrada, ostvariti cilj postizanja boljih uvjeta za život u zajednici, ne samo uštedom energije.

Izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Snježana Turalija ističe: “Osim što će sudjelovanje u projektu BUILD UPON osnažiti poziciju Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i dodatno ga povezati sa svim dionicima tržišta, BUILD UPON je projekt susreta i međusektorskog dijaloga na kojem se najbolje inicijative iz europske prakse sagledavaju na način da budu prepoznate i na hrvatskom tržištu dubinske energetske obnove postojećih zgrada te da se napokon u zakonsku regulativu, obrazovni sektor i svijest svih korisnika zgrada na ispravan način prenesu informacije o velikim prednostima zelenih zgrada, certificiranju zgrada prema više od 27 principa održivosti i da se budućnost hrvatskog graditeljstva oslanja na praksu zelene rekonstrukcije i zelene novogradnje”.
"BUILD UPON projektom, Hrvatski savjet za zelenu gradnju dovodi Hrvatsku u društvo vodećih zemalja koje rješavaju izazove posljedica klimatskih promjena radeći na širenju svijesti, kulture i znanja o energetskoj učinkovitosti.

Hansgrohe, njemačka kompanija sa zelenim logom, kao vodeći svjetski proizvođač štednih tuševa i miješalica koje svojom inovativnom EcoSmart tehnologijom štede vodu i energiju za zagrijavanje vode i do 60% u odnosu na druge proizvode, prepoznao je BUILD UPON projekt kao odličnu platformu širenja svijesti, kulture i znanja o energetskoj učinkovitosti te smo ga podržali zlatnim sponzorstvom“ – ističe Andrej Levak – voditelj ureda Hansgrohe za Hrvatsku i Sloveniju.

Glavni partner u provedbi ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, zlatni pokrovitelj je Hansgrohe d.o.o., a medijski pokrovitelj 24 sata.

Povezani članci
29.04.16 Ekologija
Europske zemlje pozvane su na stvaranje planova za smanjenje emisija CO2
10.02.16 DOP
8. BETTER BUILDING BRUNCH
30.03.15 Ekologija
Savjeti za zelenu gradnju pokreću projekt podrške energetskoj obnovi
26.02.15 Ekologija
Obnova zaštićenih kulturnih dobara prema principima zelene gradnje
17.10.14 Edukacija
Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizira četvrtu generaciju GREEN BUILDING PROFESSIONAL edukacije
17.09.14 Ekologija
Svjetski tjedan zelene gradnje
11.09.13 Ekologija
Zelenije, kvalitetnije i zdravije zgrade za opće dobro ljudi i čitavog planeta
18.04.13 Sajmovi i izložbe
Završio REXPO Adriatic 2013 – regionalni razvoj investicijskih projekata i komercijalnih nekretnina ključ je opstanka Jadranske regije
12.12.12 Ekologija
Zelena gradnja postala je standard
29.10.12 Seminari, konferencije
Prijave i upis polaznika za edukacije "Green Building Professional"
12.10.12 Seminari, konferencije
"Hrvatska za razvoj zelene ekonomije treba bolje koristiti novac iz EU fondova"
17.09.12 Financije i gospodarstvo
Svjetski tjedan zelene gradnje: U Hrvatskoj te postavke slijede 2 od 3 projekta
18.04.12 Sajmovi i izložbe
Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj i partneri na sajmu REXPO
04.04.12 Seminari, konferencije
Energetska učinkovitost: Nužnost i obveza
22.03.12 Seminari, konferencije
Konferencija o energetskoj učinkovitosti početkom travnja u Zagrebu
13.03.12 Ekologija
"Better Building Brunch" s ministrom graditeljstva i prostornog uredjenja Ivanom Vrdoljakom
01.03.12 Seminari, konferencije
Održani stručni skupovi o zelenoj gradnji
17.02.12 Seminari, konferencije
Zelena gradnja u fokusu stručnjaka
04.06.10 Financije i gospodarstvo
Zelena gradnja smanjuje energetske troškove za 20-ak posto
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa