Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izravna strana ulaganja
27.04.2016. Erdogan najavio trostruko veća ulaganja u hrvatski turizam
Turski predsjednik poručio je hrvatskim političarima da se uklone iz, kako je rekao, birokratske oligrahije. Osim u ulaganja u turistički sektor, Turska je zainteresirana i za sudjelovanje u privatizaciji hrvatskih poduzeća
Kao zemlja potpuno integrirana u euro-atlantske integracije, sa svojim autocestama, lukama i terminalima u zračnim lukama u Dubrovniku i Zagrebu, Hrvatska danas buja od razvoja i na putu je da ostvari sve svoje ciljeve, rekao je u srijedu u Zagrebu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Hrvatska i Turska zdravim koracima kreću u budućnost. Obje zemlje u tome su odlučne. Prije deset godina ova zemlja je bila drugačija. Sada vidimo ozbiljne razvojne korake. U 2006. Hrvatska nije bila članica NATO-a i Europske Unije. Od devedesetih godina, kada je Hrvatska patila i vidala svoje rane puno toga se promijenilo", rekao je Erdogan.

Erdogan misli da je u ovoj regiji Hrvatska jedan od najvažnijih centara i kao takva će ostvariti svoje ciljeve jer je vrlo odlučna. "Premijer Orešković će biti odličan predstavnik ovih nastojanja", rekao je te nastavio:

"Hrvatska je bila pogođena krizom kao i sve zemlje u Europi, ali vide se znakovi oporavka, čime sam vrlo zadovoljan. Turska može biti dobar primjer. Mi smo uspjeli zahvaljujući privatnom sektoru. Kada sam ja stupio na dužnost imali smo više državnu ekonomiju, ali smo 2003. krenuli smanjivati uplitanje države u privatni sektor. Država se povukla iz privrede i tako smo pokrenuli razvoj – privatizacijama koje Turska nije vidjela u svojoj povijesti."

Pozvao je i na smanjenje državne birokracije izjavom kako su i političari uspješniji kada se uklone iz 'birokratske oligarhije'.

"Mislim da ćemo samo u hrvatskom turističkom sektoru uskoro postići trostruko veća ulaganja. Petsto milijuna dolara su vrijedne i privatizacije koje se događaju u Hrvatskoj i to su projekti koji nas interesiraju. Posebno je važna i ekološka poljoprivreda, projekti navodnjavanja, plodna zemlja, obrazovana radna snaga i blizina Europe su velike hrvatske prednosti", rekao je uz opasku kako je Turska lani u inozemstvo uložila 16 milijardi dolara i pozvao turske poduzetnike da ulažu u našu zemlju dok će domaćim tvrtkama biti maksimalno olakšano ulaganje u Tursku.

Turski predsjednik na Hrvatsku gleda kao dobrog prijatelja; pojasnio je kako imamo slične poglede na svijet, političko i vojno partnerstvo. Spomenuo i je iznimnu kulturalnu povezanost.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je kako skup poput ovog gospodarskog foruma svjedoči o dobroj suradnji između dviju država.

"Kao što smo utvrdili, naši odnosi su prijateljski i raznovrsni. Uvažavamo turski značaj, cijenimo ulogu Turske u raznim regionalnim inicijativama i pozdravljamo predanost Turske europskim integracija. Turska pripada Europi", rekla je.

Posebno joj je kaže važna suradnja u gospodarstvu jer su do sada svi odnosi bili pozitivni i dobro su se razvijali.
"Mnogo toga možemo napraviti da poboljšamo tu suradnju. Veličina turskog gospodarstva nas gotovo obvezuje na jačanje suradnje. To su prepoznale mnoge hrvatske i turske tvrtke, o one koje nisu pozivam da se uključe. Na nama političarima je da vam pružamo potporu, a na vama je da kročite kroz ta vrata. Koristim ovu prigodu da izrazim punu potporu turskim ulaganjima u hrvatskog gospodarstvo. Bit ćemo veliko zadovoljstvo pratiti razvoj naše suradnje koja ima svjetlu budućnost", rekla je Grabar Kitarović.

Gospodarstvenicima su se obratili i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović; Omer Cihad Verdan šef DEIK-a – Turske gospodarske komore te hrvatski i turski ministri gospodarstva Tomislav Panenić i Mustafa Elitas.

Burilović se pohvalio kako je Hrvatsko-turski gospodarski forum bila najveća konferenciju koju je HGK organizirala.

"Uvjeren sam da će Turska uskoro doći u društvo deset najvećih ekonomija svijeta, a ovaj posjet je velik korak naprijed u unaprijeđeniju naših gospodarskih odnosa. Naša trgovinska razmjena iznosi 350 milijuna dolara, to nije zanemariva brojka ali ima prostora za velik napredak jer Hrvatska ima jedinstven geostrateški položaj", rekao je Burilović.

Ilustrirao je kako po broju stanovnika, svaki građanin Turske godišnje potroši samo jedan i pol dolar na proizvode iz Hrvatske. Istovremeno, svaki Hrvat kroz godinu na tursku robu potroši 60 dolara. Skrenuo je i pozornost na činjenicu da je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju uvela vize za turske građane zbog čega je broj turističkih posjetitelja iz Turske prepolovljen.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić i jedini predstavnik Vlade na gospodarskom skupu kratko je poručio kako je Hrvatska zemlja u koju se može kvalitetno investirati i zaželio im uspješan rad u našoj zemlji. Požalio se također na veliki robni deficit s hrvatske izvozne strane i pozvao hrvatske poduzetnike da izvoze u Tursku.

Turski ministar gospodarstva, Mustafa Elitas, napomenuo je kako je gospodarski forum važna prilika za ostvarenje svih ciljeva zacrtanih između dvije države.

"Poslovnjaci se moraju češće vidjeti kako bi što bolje surađivali. Mi vjerujemo u razvoj i tako jačamo trgovačke kapacitete. Kao što su predsjednici naših zemalja već rekli, cilj nam je da postignemo trgovinsku razmjenu od milijardu dolara godišnje", rekao je Elitas.

Povezani članci
12.10.16 Seminari, konferencije
Dani hrvatskog turizma 26. i 27. listopada u Bolu
06.10.16 Tvrtke i tržišta
Predsjednica Republike posjetila tri Končareve tvornice transformatora
20.06.16 Vijesti
HGK: do kraja godine predstavništva u Šangaju, Beogradu i Sarajavu
12.05.16 DOP
Javni sektor trebao bi biti primjer društveno odgovornog poslovanja - predsjednica
26.04.16 Izravna strana ulaganja
Turci zainteresirani za turizam i otvaranje kockarnica
10.02.16 DOP
8. BETTER BUILDING BRUNCH
16.11.15 Tvrtke i tržišta
Predsjednica Republike u Metal Productu
28.10.15 Sajmovi i izložbe
Svečano otvoren sajam Rexpo 2015
14.08.15 Financije i gospodarstvo
Grabar-Kitarović: najopasnije je sada se opustiti, očekujući rast po inerciji
21.07.15 Vijesti
Sporazumi HGK i HBOR-a o suradnji u pružanju pomoći poduzetnicima
03.07.15 Vijesti
HUP kod Predsjednice RH na temu 16 pitanja
02.07.15 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore
03.06.15 Vijesti
Konferencija Zaposlimo Hrvatsku: Suradnja znanosti i gospodarstva ključ je uspjeha u borbi protiv nezaposlenosti
04.05.15 Financije i gospodarstvo
Predsjednica Grabar-Kitarović primila izaslanstvo MMF-a
13.03.15 Korisne informacije
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je vodstva Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatskih izvoznika
03.03.15 Financije i gospodarstvo
Karamarko: prije izbora cijeli paket gospodarskog programa
15.02.15 Karijere
INAUGURACIJA: Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula za prvu predsjednicu Republike Hrvatske
19.12.14 Vijesti
HGK predstavila reformu i nove usluge
05.11.14 Vijesti
Burilović: HGK priprema paket novih usluga
17.10.14 Karijere
Luka Burilović izabran za člana Upravnog odbora Eurochambersa
15.10.14 Vijesti
Mogućnosti i izazovi za korištenje 10,7 milijardi eura sredstava iz EU-a
14.10.14 Vijesti
HGK predstavila nastavak reforme
14.07.14 Vijesti
HGK informira ulagače na investincroatia.hr
09.07.14 Vijesti
Luka Burilović izabran za predsjednika ICC-a
08.07.14 Vijesti
Započela reforma HGK
07.07.14 Vijesti
Burilović: sutra na Skupštini predstavljanje prve faze reforme HGK
02.06.14 Vijesti
HGK i Komora Istanbul potpisale Memorandum o suradnji
27.03.14 Vijesti
Početak temeljite reforme HGK
03.03.14 HGK
Luka Burilović novi predsjednik HGK
24.08.12 Financije i gospodarstvo
Dan polja šećerne repe - zbog suše prinosi manji 20 posto
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa