Edukacija
Seniko studio
Edukacija
29.10.2013. Kožarsko-prerađivačka industrija: nužno udruživanje u klastere
Za daljnji razvitak kožarsko-prerađivačke industrije nužan je njen prelazak s doradnih i uslužnih poslova na cjelovite poslove i vlastite kolekcije s prepoznatljivim markama, daljnja ulaganja u modernizaciju te udruživanje i povezivanje u klastere, istaknuto je na prvom regionalnom skupu "Stanje i perspektive kožarsko-prerađivačke industrije" u organizaciji Hrvatskog društva kožara i obućara (HDKO) i časopisa Suvremena trgovina.

Usavršavanje proizvodnje, tehnološki razvoj, redefiniranje strategije kožarsko-obućarske industrije važno je za branšu, a nužna je i regionalna suradnja, rečeno je na skupu koji je okupio predstavnike iz Hrvatske, Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.
Vesna Trnokop Tanta
Vesna Trnokop Tanta
Kožarsko-prerađivačka industrija grana je industrije s dugom proizvodnom tradicijom, kvalitetnim proizvođačima te europskim naručiteljima stoga itekako zaslužuje svoje mjesto u hrvatskom gospodarstvu“, naglasila je Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove otvarajući prvi regionalni skup „Stanje i perspektive kožarsko-prerađivačke industrije“ koji je pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva i obrta održan 29. listopada u Vijećnici HGK.

Ovaj je skup dobar početak te će Komora podržati daljnje regionalne skupove iz ove industrije, kazala je Trnokop Tanta dodavši kako ulaskom Hrvatske u EU eventualno negativni efekti nisu primarno radi ulaska u Europsku uniju već je uzrok u cjelokupnoj gospodarskoj situaciji te stanju u Europi.

Hrvatska kožarsko-prerađivačka industrija ima perspektivu osobito jer više od 80 posto prihoda ostvaruje u izvozu na europska i ostala tržišta, napomenula je Trnokop Tanta istaknuvši osobito perspektivnim tehnološke tvrtke sa proizvodnjom za specijalnu namjenu.

Povezivanje putem klastera je put u ostvarivanju konkurentnosti u ovoj grani, kao i obrazovanje i stručno osposobljavanje radnika, u čemu ima značajnu ulogu Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu. HGK također radi na obrazovanju poduzetnika što otvara nove mogućnosti, kazala je Trnokop Tanta dodavši kako su perspektivne tvrtke i one koje ulažu u nove tehnologije, stoga je od važnosti iskoristiti natječaje kojima se potiče razvitak tvrtki, a koje objavljuju resorna ministarstva.

Trnokop Tanta je gospodarstvenike pozvala da u što većoj mjeri koriste komorski Centar za EU te Centar za poduzetništvo inovacije i tehnološki razvoj.
Božidar Ledinko
Božidar Ledinko
Predsjednik Hrvatskog društva kožara i obućara Božidar Ledinko istaknuo je kako je cilj skupa sagledati ukupno stanje u ovoj industriji te njezine perspektive u regiji i šire. Najveći dio gospodarstva ulaskom Hrvatske u EU nedovoljno je pripremljen za jači pritisak europske konkurencije.

Stoga su potrebni napori za pozicioniranje na tržištu EU, kazao je Ledinko dodavši kako su krizom u RH pogođeni najviše prerađivačka industrija, malo poduzetništvo, poljoprivreda itd. Osim toga nepovoljno utječu i rast cijena energenata, te nedovoljne investicije.

Potreban je razvoj novih proizvoda, transfer tehnologije, a posebno mjesto imaju klasteri, kazao je Ledinko istaknuvši potrebu redefiniranja strategije razvoja ove industrije u novim tržišnim uvjetima.

Vjekoslav Rakamarić i Alen Leverić
Vjekoslav Rakamarić i Alen Leverić
Pomoćnik ministra poduzetništva i obrta RH Vjekoslav Rakamarić, također je istaknuo važnost razvoja klastera koji bi mogli značiti napredak. Bez realnog sektora i novog proizvoda neće biti rasta BDP-a, kazao je Rakamarić.

Zamjenik ministra gospodarstva RH Alen Leverić naglasio je kako je kožarsko-prerađivačka industrija bitna za hrvatsko gospodarstvo, a u Hrvatskoj ima znanja i iskustva te je moguće biti konkurentan. Potrebno je smanjiti vrijeme za rješavanje pitanja vezanih uz javnu nabavu, čiji je prosjek sada 56 pa čak i više od 140 dana. Pokrenuli su operativni program financiranja opreme, vrijedan 120 milijuna kuna čiji natječaj traje do 5. studenoga. U izradi je i industrijska strategija 2014. - 2020. čija će radna verzija biti predstavljena početkom sljedeće godine.

Augustin Torbarina
Augustin Torbarina
Stanje u kožarsko-prerađivačkoj industriji u Hrvatskoj predstavio je Augustin Torbarina, zamjenik direktorice Sektora za industriju. Kako je istaknuo, u ovoj je grani industrije registrirano 130 tvrtki od koji 122 malih, sedam srednjih i jedna velika tvrtka.

U 2012. godini ova grana čini 1,84 posto ukupnih prihoda prerađivačke industrije, a zapošljava 8547 djelatnika što je 3,88 posto ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji, te je gotovo 80 posto ženska radna snaga. Prošle godine ostvareno je tri milijarde kuna prihoda, a izvoz je bio 251,77 milijuna eura, što je 2,92 posto udjela u prerađivačkoj industriji. Udio izvoza u ukupnom prihodu sektora lani je bio 81 posto, istaknuo je Torbarina dodavši kako je ova industrija radno intenzivna i izvozno orijentirana prema tržištu EU i to pretežno u doradnim poslovima. Prošle i prethodne godine bilježe se niže stope proizvodnje te je indeks volumena u osam mjeseci ove godine iznosio 92,8.
Boštjan Novak
Boštjan Novak
Boštjan Novak, direktor IRCUO pri Alpini govorio je o stanju u slovenskoj kožarsko-prerađivačkoj industriji, istaknuvši kako je u pet godina značajno smanjen broj tvrtki, a lani je bilo 140 subjekata u toj industriji. Nepovoljne okolnosti su skupa radna snaga i nepostojanje obrazovanja.

Također nema dovoljno ulaganja u vlastiti razvoj, novih brendova te ulaganja u promociju. Najveća im je tvrtka Alpina d.o.o. koja ima najjači brend u svijetu s cipelom za skijaško trčanje. Zapošljavaju 1700 djelatnika te proizvode 1,5 milijuna pari obuće.

Slijedi Peko d.d., Kopitarna Sevnica d.d., Planika Turnišče d.o.o. te Afit do.o. Planira se investiranje u razvoj, veća fleksibilnost na tržištu te nastup na novim tržištima, povezivanje tvrtki, obrazovanje te očekuju i pomoć države, kazao je Novak.
Vesna Vasiljević
Vesna Vasiljević
Tajnica Udruženja industrije, tekstila, odjeće, kože i obuće Privredne komore Srbije Vesna Vasiljević istaknula je kako je proizvodnja obuće sa 13,7 milijuna pari prije desetak godina smanjena u prošloj godini na 3,5 milijuna pari, a proizvodnja je bila 6,4 posto niža nego prethodne godine.

No, ove godine u srpnju je zabilježen rast proizvodnje za 17 posto. U prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili su 150 milijuna USD u izvozu te 116 milijuna USD uvoza. Ova industrija traži promjenu načina subvencioniranja, smanjivanje doprinosa državi za 30 posto, stavljanje obrazovanja u funkciju gospodarstva, edukaciju u tvrtkama te sredstva za troškove edukacije, napomenula je Vasiljević.
Ante Gavranović
Ante Gavranović
O stanju u kožarsko-prerađivačkoj industriji u svijetu i u Europi govorio je poznati novinar i kolumnist Ante Gavranović, istaknuvši kako proizvodnja obuće u svijetu iznosi 185,2 milijarde eura. Proizvodnja je koncentrirana u Aziji i to 87 posto, a u Europi tek četiri posto.

U Kini se proizvodi 63 posto obuće, Indiji 10,4 posto, a u Brazilu 4,1 posto. No, u proizvodnji obuće veće dodane vrijednosti u svijetu prednjače Italija i Francuska. Najveći je uvoz obuće u SAD i to 23 posto, ali i bilježe pad potrošnje sa 29 na 20 posto. U svijetu je osjetan rast cijene kožne obuće za 7,5 posto godišnje te će cijena i dalje rasti, a raste i potražnja za kožom u automobilskoj te u prerađivačkoj industriji.

Europska kožarsko-prerađivačka industrija ima 24.000 tvrtki te 400.000 zaposlenih, a ostvaruje prodaju u vrijednosti 31 milijardu eura. Procjenjuje se da će tržište obuće u svijetu rasti na 211,5 milijardi USD u 2018. godini i to po stopi od 1,9 posto godišnje, istaknuo je Gavranović.
Sandra Bischof
Sandra Bischof
O obrazovnim mogućnostima struke govorila je Sandra Bischof, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Tekstilno-tehnološki fakultet jedini je fakultet u polju tekstilne tehnologije u Republici Hrvatskoj i jedina je institucija koja sustavno radi na razvoju svog znanstvenog polja. Fakultet je član organizacije Europske zajednice visokoškolskih ustanova na području tekstila (AUTEX).

U svojoj 50-godišnjoj djelatnosti (najprije u sklopu Tehnološkog fakulteta) te 20-godišnjoj samostalnoj djelatnosti TTF je dao vrijedan doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva u području svoga djelovanja, ponajprije obrazujući visokokvalitetne i svestrane inženjere, diplomirane inženjere, magistre i doktore znanosti ali i izvođenjem razvojno-istraživačkih i stručnih projekata za hrvatsko gospodarstvo.

Nakon stanke, uslijedio je panel pod nazivom Aktualni trenutak kožarsko-prerađivačke industrije.

Na panelu su sudjelovali: Nada Zver – direktorica, Ivančica, Ivanec; Zlatko Novosel - rukovoditelj INKOP Koža, Poznanovec; Zoja Crnečki – direktorica Sektora za industriju, HGK; Ante Rezo – Sektorsko vijeće za tekstil i kožu, MINGO; Vjekoslav Rakamarić – pomoćnik ministra poduzetništva i obrta RH; Goran Popović – Associate Banker, EBRD i Nikola Ključariček – rukovoditelj Direkcije kreditiranja velikog gospodarstva, HBOR.

Povezani članci
13.10.15 Seminari, konferencije
Održana tradicionalna konferencija za trgovce i dobavljače MAGROS
16.09.15 Brandovi
Komunikacija, koordinacija procesa i dionika te moderna administracija temelj su izgradnje branda grada i njegovog prosperiteta
03.09.14 Financije i gospodarstvo
Hrvatski ICT zajednički se predstavlja na CeBIT-u u Turskoj
03.04.14 Vijesti
Snažan poticaj EBRD-a hrvatskim izvoznim ambicijama
01.04.14 Vijesti
Sastanak u HGK: Turkmenistan želi hrvatske tvrtke na svom tržištu
13.03.14 Turizam
HGK započela s radom 4. konferencije industrije zdravstvenog turizma
13.11.13 Vijesti
U HGK, 13. studenoga 2013. održan prvi dan 11. međunarodne konferencije o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala -EDUCA PLUS-
06.11.13 Vijesti
U Ukrajini potpisan Sporazum o osnivanju Hrvatsko - ukrajinskog poslovnog vijeća
11.10.13 Vijesti
Hrvatsko-tajvanski gospodarski forum
09.09.13 Vijesti
HGK osnovala Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ukrajinom
02.07.13 Vijesti
Konferencija „Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini“
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
07.05.13 Šira regija
Hrvatska u EU može biti među najuspješnijim članicama
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
29.04.13 Vijesti
Kazahstan je prilika za hrvatske građevinare
21.02.13 Karijere
Zamjenica ministra gospodarstva smijenjena na osobni zahtjev
31.01.13 Promocije
Galko otvorio novu prodavaonicu te najavljuje proslavu 20 godina postojanja
09.11.12 Seminari, konferencije
Obilježena 60. obljetnica Hrvatskog društva kožara i obućara
24.10.12 Vijesti
HERA odobrila poskupljenje grijanja
19.09.12 Vijesti
Miloloža: Minimalna plaća mora ostati na sadašnjoj razini
13.02.12 Vijesti
Hrvatski predstavnici na Vijeću EU za transport, telekomunikacije i energetiku
26.01.12 Seminari, konferencije
Savjetovanje o tekstilnoj industriji
21.12.10 Vijesti
HGK: Rast proizvodnje i izvoza kožarsko-prerađivačke industrije
21.12.10 Vijesti
Osnovano Socijalno vijeće za sektore tekstila, obuće, kože i gume
13.09.10 Financije i gospodarstvo
Pad proizvodnje u prerađivačkoj industriji 3,2 posto
14.08.09 Vijesti
Objavljen natječaj za potpore u tekstilnoj i kožarskoj industriji
14.04.09 Financije i gospodarstvo
Pad bruto dobiti prerađivačke industrije
12.02.09 Vijesti
MINGORP: Tekstilcima i kožarima 140 mil. kuna potpora
30.01.08 Statistika
Metalna i tiskarsko-izdavačka industrija ostvarile najviši rast ind. proizvodnje u 2007.
22.01.08 Statistika
Industrijska proizvodnja u 2007. veća 5,6 posto
08.01.08 Zaposlenost / plaće
Rast broja zaposlenih u industriji na godišnjoj razini
03.01.08 Statistika
Rast industrijske proizvodnje u studenom
28.11.07 Statistika
Rast industrijske proizvodnje najviši još od ožujka
23.10.07 Statistika
DZS: U rujnu rast industrijske proizvodnje za 2,1 posto
23.10.07 Vijesti
Za razvoj tekstilne i kožne industrije do 2012. više od dvije milijarde kuna
29.08.07 Statistika
U srpnju godišnji rast industrijske proizvodnje 8,5%
30.07.07 Vijesti
MINGORP: Poticaji za tekstilnu i kožarsko-prerađivačku industriju
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa