Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
05.11.2011. (Marina Obšivač, mag.oec) XI. Međunarodni znanstveni skup: Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu
Dekan prof.dr.sc. Željko Turkalj otvara znanstveni skup
Dekan prof.dr.sc. Željko Turkalj otvara znanstveni skup
Svakim danom sve se više potvrđuje važnost poslovne logistike. Važnost poslovne logistike prepoznaje i Ekonomski fakultet u Osijeku na kojem se 20. listopada 2011. godine održao 11. međunarodni znanstveni skup "Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu".

Cilj je i ove godine bio okupiti znanstvenike i stručnjake koji se bave problemima logistike i distribucije proizvoda i usluga u svrhu razmjene ideja te razvijanja rasprava na ovogodišnju središnju temu „Logistika distribucije - inovativni oblici kanala“.

Skup je održan u vijećnici Ekonomskog fakulteta s početkom u 10 sati, a otvoren je uvodnim riječima dekana Ekonomskog fakulteta, ujedno i predsjednika programskog odbora skupa, prof.dr.sc. Željka Turkalja, i voditelja skupa prof.dr.sc. Zdenka Segetlije.

Daljnji tijek skupa bio je utvrđen programom prema pet tematskih područja na osnovu kojih je razvrstano 28 prihvaćenih radova. Međunarodnom su karakteru skupa pridonijeli autori iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Njemačke i Slovenije.

Prvo tematsko područje vezano uz odnose u kanalima distribucije i logistiku distribucije započelo je izlaganjem rada prof. dr.sc. Marijana Karića, s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, na temu „Utjecaj informacija na profitabilnost kanala distribucije“, a kojim se razmatraju problemi uzrokovani asimetrijom informacija i posljedice istih u području funkcioniranja kanala distribucije.

Dr. Borut Jereb i dr. Bojan Rosi, sa Sveučilišta u Mariboru, govorili su o upravljanju rizikom u opskrbnom lancu i o modelu procjene takvog rizika koji su razvili u okviru svog istraživanja. Također, u okviru izlaganja predstavili su i output modela procjene rizika u opskrbnom lancu u okviru kataloga koji identificira i klasificira prepoznate rizike u odvijanju logističkih procesa.

Zatim se prof. dr.sc. Drago Pupavac, s Veleučilišta u Rijeci, osvrnuo na modele upravljanja zalihama i njihovu važnost za efikasnost poslovanja poduzeća kroz podjelu na tradicionalne i suvremene modele upravljanja zalihama. Naglasak je dao na suvremene pristupe i mogućnosti njihove implementacije u poslovnoj praksi.

Doc. dr.sc. Blaženka Knežević, s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, dala je teorijski pregled načina na koje nabava može doprinijeti povećanju vrijednosti te predstavila četiri nabavne strategije usmjerene na stvaranje vrijednosti i daljnji razvoj nabave, a mr.sc. Sandra Mrvica Mađarac, s Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru, istaknula je značaj upravljanja troškovima nabave i dala pregled nekih metoda upravljanja troškovima nabave proizvodnih i trgovačkih poduzeća.
Drugi dio znanstvenog skupa obilježili su radovi iz više tematskih područja. U prvome od njih autori su se bavili posebnim područjima distribucije i logistike. Tako je prof. dr. sc. Heri Bezić, s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, govorio o problemima u distribuciji poljoprivrednih proizvoda i o mogućnostima plasmana voća i povrća. Osvrnuo se na burzu voća i povrća u Osijeku koja na inovativan način, kao online platforma, rješava navedeni problem kroz povezivanje ponude i potražnje, odnosno velikih i malih proizvođača te velikih i malih kupaca voća i povrća.

Kanalima distribucije i obilježjima tržišta ekoloških prehrambenih proizvoda u nastavku su se bavile prof. dr. sc. Vesna Brčić Stipčević, Kristina Petljak, univ.spec.oec., te dr.sc. Irena Guszak s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. One su dale pregled trendova i podjele tržišta ekoloških prehrambenih proizvoda, uz odgovarajuće primjere i isticanje distribucije kao ključnog čimbenika za rast tržišta ekoloških prehrambenih proizvoda.

U ovome je tematskom bloku mr.sc. Ferhat Ćejvanović, vanjski suradnik Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli govorio o distribuciji poljoprivrednih proizvoda unutar sporazuma CEFTA 2006 i vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini s članicama Sporazuma. U svom kratkom izlaganju zaključio je da postoji korelacija između odrednica Sporazuma i trgovinske bilance poljoprivrednih proizvoda u BiH.

Posljednje izlaganje u okviru ovog tematskog područja održao je mr.sc. Milan Davidović na temu „Distribucijski e-kanali klastera“. U radu je analizirao modele e-poslovanja, obrasce e-trgovanja i distribucijske e-kanale klastera.

Izlaganje u tematskom području „Maloprodaja u kanalima distribucije“ započeo je prof. dr. sc. Zdenko Segetlija s radom na temu „Koncentracija funkcija i transparentnost tržišta - odlučujući čimbenici oblikovanja maloprodajnih poslovnih jedinica“ s naglaskom na važnost maloprodaje u vrijednosnim lancima, temeljem njezine koncentracije i elektroničke maloprodaje.

Osim toga, dao je i pregled razvoja koncentracije i glavnih oblika maloprodajnih poslovnih jedinica u Hrvatskoj.
U nastavku je dr.sc. Katja Vojvodić, s Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, dala pregled položaja malih neovisnih maloprodavača te strategija koje im stoje na raspolaganju u cilju opstanka i ostvarivanja tržišnog udjela, odnosno njihove budućnosti u maloprodajnom sektoru koji obilježava velika dinamika i sve veća konkurencija.

Četvrtim tematskim područjem dan je osvrt na informatičke tehnologije u logistici distribucije, a u okviru kojeg su predstavljeni radovi s naglaskom na informacijske i komunikacijske tehnologije koje se primjenjuju kao podrška odvijanju logističkih procesa.

Tako je rad na temu „Globalizacija i ICT – utjecaj na razvoj trgovine“ prezentirala Marina Budimir, dipl.oec, u suautorstvu s prof.dr.sc. Majom Lamzom-Maronić i Jerkom Glavašem, univ. spec. oec., pri čemu je istaknula važnost informatičkih tehnologija i upravljanja informatičkim tehnologijama, a govorila je i o međusobnom prožimanju i utjecaju globalizacije i suvremenih tehnologija na trgovinu.

Dipl.-Inform. Philip Hartmann, sa Sveučilišta u Paderbornu (Njemačka), govorio je o reorganizaciji logističkih procesa temeljenoj na identifikaciji određenih ključnih utjecajnih čimbenika koristeći pri tome alat Microsoft SharePoint kao alat za učinkovito upravljanje poslovnim informacijama te efikasno korištenje tih informacija u procesu poslovnog odlučivanja.

U nastavku je radom mr.sc. Davora Dujaka, Ivana Šantorića, dipl. ing. prometa i Vedrane Tomašević, dipl.oec., predstavljena i RFID-tehnologija kao važan čimbenik za uspješnu optimizaciju logističkih procesa u opskrbnom lancu s primjerom implementacije navedene tehnologije u logističke i supply chain aktivnosti vodećeg maloprodajnog lanca u Hrvatskoj – Konzuma.

Maša Slabinac, univ spec.oec. s Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru, stavila je u odnos prošla dostignuća i buduća očekivanja koncepta uspješnog odgovora na potrebe potrošača (ECR) kao važnog sustava razmjene informacija u logističkom kanalu.

Nadovezujući se na integrirano upravljanje na razini ukupnog opskrbnog lanca, mr.sc. Ivica Jujnović govorio je o utjecaju informacijske tehnologije upravo na integraciju logističkih procesa uz pregled rezultata istraživanja o primjeni informacijske tehnologije u logistici u Hrvatskoj.
Kao posljednje izlaganje na skupu, u petom i završnom tematskom području vezanom uz poslovnu logistiku u poslovnim područjima, rad je predstavio Šime Vučetić, univ. spec. oec., doktorant na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, s osvrtom na logistički menadžment u funkciji održivog razvoja turističke destinacije u cilju objašnjenja nužnosti integriranja logistike i uvažavanja koncepta održivog razvoja u upravljanju turističkim destinacijama.

Radovi, prijavljeni i prezentirani na skupu, dostupni su u zborniku radova „Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu - XI znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem“ te indeksirani u bazi podataka EconPapers, uglednoj bazi podataka znanstvenih i stručnih radova s područja ekonomije te bazi podataka IDEAS, referentnoj bazi istraživanja s područja ekonomije i financija.

Kroz dugogodišnju tradiciju održavanja međunarodni znanstveni skup „Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu” osigurao je status jedinstvenog mjesta okupljanja znanstvenika i stručnjaka na području logistike i distribucije, iz inozemstva i Republike Hrvatske, pružajući priliku okupljenima da steknu uvid u nova znanja i trendove na području logistike, da razmijene svoja iskustva i rasprave o problemima i mogućnostima za daljnji razvoj logistike i njezina značaja u svim područjima poslovanja.

Ovogodišnji skup opravdao je očekivanja organizatora koji izražavaju zadovoljstvo postignutim i zahvaljuju svima koji na bilo koji način pridonose uspješnom održavanju ovako vrijednog i tradicionalnog okupljanja logističara.

Povezani članci
03.10.16 Trgovina na veliko
Tisak otvorio svoj novi logističko-distributivni centar u Svetoj Nedelji
11.04.16 Vijesti iz regije
Mercator u Ljubljani gradi najveći logističko-distributivni centar u regiji
20.10.15 Seminari, konferencije
Održana 15. međunarodna znanstvena konferencija Business Logistics in Modern Management
26.02.15 Tvrtke i tržišta
Proizvodne operacije i logistika Zagrebačke pivovare u svjetskom vrhu
24.03.14 Istraživanja
Po kvaliteti logistike Hrvatska 55. u svijetu
07.02.13 Financije i gospodarstvo
Potpredsjednik Vlade Grčić upoznat s problemima uspješnih gospodarstvenika
05.11.12 Trgovina na veliko
Outsourcing skladišta
15.10.12 Tvrtke i tržišta
Kuehne & Nagel s višim prihodima i dobiti u trećem tromjesečju
13.09.12 Seminari, konferencije
Logiko: Seminari o logističkom poslovanju
24.05.12 Trgovina na veliko
Kuehne + Nagel obilježio 20 godina poslovanja u Hrvatskoj
22.05.12 Seminari, konferencije
Održan Dan moderne logistike
17.05.12 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: Usporen razvoj trgovinske logistike zbog recesije
18.04.12 Trgovina na malo
Delhaize gradi distributivni centar u Srbiji
15.03.12 Trgovina na veliko
Kuehne + Nagel osniva istočnoeuropski HUB centar u Beču
12.01.12 Trgovina na veliko
Josipović otvorio Logističko-distributivni centar Perušić
06.10.11 Seminari, konferencije
Sektor telematike u JI Europi čeka svijetla budućnost
15.09.11 Tvrtke i tržišta
BiH: Meggle otvorio centar u Posušju
11.09.11 Izravna strana ulaganja
Calzedonia kod Varaždina gradi logistički centar
31.08.11 Izravna strana ulaganja
Predstavljen projekt logističkog centra Immopark Zagreb
30.08.11 Trgovina na malo
Mercator-H nastavlja s investicijama
30.08.11 Izravna strana ulaganja
Erste i Nikica Valentić grade logistički centar vrijedan 55 milijuna eura
09.05.11 Sajmovi i izložbe
Hrvatske tvrtke na sajmu "Transport logistic" u Njemačkoj
23.03.11 Seminari, konferencije
Regionalna konferencija o infrastrukturi, logistici i transportu
09.03.11 Seminari, konferencije
Regionalna infrastruktura, logistika i transport u fokusu konferencije u Zagrebu
01.12.10 Vijesti iz svijeta
Metro otvorio novi logistički centar za ribu u Njemačkoj
12.11.10 Tvrtke i tržišta
Logistička tvrtka Express-Interfracht pokrenula poslovanje u Hrvatskoj
16.03.10 Trgovina na veliko
King Sturge: Skladišni prostori u Zagrebu najskuplji u CEE regiji
15.01.10 Financije i gospodarstvo
Hrvatska 74. u svijetu po trgovinskim kapacitetima
23.04.09 Seminari, konferencije
Hrvatska može biti logistički centar regije
06.04.09 Seminari, konferencije
U Zagrebu održano međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje Znanost i razvitak prometa 2009 (ZIRP09)
05.04.09 Seminari, konferencije
Transport i logistika - najava
18.03.09 Sajmovi i izložbe
Sajam transporta i logistike u Muenchenu od 12. do 15. svibnja
10.12.08 Financije i gospodarstvo
Novčane potpore za skladišta i logističke centre za voće i povrće
17.09.08 Seminari, konferencije
Održan okrugli stol o logističkim uslugama u regiji
12.09.08 Seminari, konferencije
"Poteškoće i nedostaci kod obavljanja logističkih usluga u regiji" - poziv na okrugli stol
15.07.08 Seminari, konferencije
Najava okruglog stola: 'Poteškoće i nedostaci kod obavljanja logističkih usluga u regiji'
24.03.08 Trgovina na veliko
Distribucija i logistika – neprimjetni krajnjem kupcu
08.11.07 Seminari, konferencije
GS1: Logističke troškove je moguće smanjiti
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa