Trgovina
Seniko studio
Trgovina na veliko
05.11.2012. Outsourcing skladišta
U posljednje tri godine potražnja za uslugama izdvajanja skladišta raste, pogotovo s približavanjem datuma ulaska u Europsku uniju.

Razlog je tomu, pretpostavljaju stručnjaci, što nedostaje modernih skladišnih prostora koje uvjetuju velike multinacionalne kompanije, ali i sve više međunarodnih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj koji se žele pozicionirati u regiji.

Eksternalizacija skladišta podrazumijeva da stručnjaci za logistiku kompletno vode skladište, čime se klijentima otvara prostor za prodaju i plasman vlastite robe na tržištu.

Ona uključuje sve usluge manipulacije robom - optimalno skladištenje, utovar i istovar, usluge kvalitativne i kvantitativne kontrole, sortiranje i obradu oštećenih pošiljaka, izradu i lijepljenje deklaracija, umetanje uputa u pakiranja, prepakiravanje, glačanje i slično.

Osim takvih skladišnih poslova izdvajanje skladišta uključuje i vođenje robnog knjigovodstva, obavljanje inventura te dodatne poslove poput distribucije robe, špediterskih usluga i međunarodnog prijevoza. Dakle, svu logistiku potrebnu da se neki proizvod stručno uskladišti i dopremi krajnjem kupcu.

Usluge izdvajanja skladišta prije svega zanimljive su malim tvrtkama koje često nemaju vlastiti kadar sa specifičnim znanjima i iskustvom vođenja skladišnog poslovanja.

No namijenjene su i tvrtkama kojima bi ulaganje u specifičnu opremu, alate i informatička rješenja bilo prevelika investicija u odnosu na razinu poslovanja i tvrtkama koje žele povećati frekvenciju ili kvalitetu isporuka svojim klijentima bez angažiranja dodatnih vlastitih sredstava. Te se usluge preporučuju i rastućim tvrtkama koje u eksternalizaciji nalaze prednosti ekonomije te tvrtkama koje žele povećati operativnu fleksibilnost.

- Za svaku tvrtku 'outsourcing' znači fokusirati se na osnovno poslovanje, što na kraju treba pridonijeti boljem poslovnom rezultatu, a kvalitetno skladišno poslovanje i kvalitetna distribucija daju veliku konkurentsku prednost te isplativost nije upitna - kaže Suzana Rumbak Baretić, predavačica iz područja logistike na WIFI akademiji.

Zbog specifičnosti pružanja usluga na području logistike cijene tih usluga prilagođavaju se potrebama svakoga klijenta, ovisno o vrsti i količini robe, načinu skladištenja, posebnim zahtjevima i posebnostima robe.

- Kada govorimo o isplativosti sa stajališta pružatelja usluga izdvajanja poslovanja, treba uzeti u obzir da cijena treba zadovoljiti konkurentnost kupca kada primjenjuje eksternalizaciju, ali i da većom specijalizacijom i opremljenošæu modernom tehnologijom davatelj 'outsourcinga' može proizvesti jeftinije usluge od kupca - rekla je Marina Berislavić, voditeljica zagrebačke poslovnice Lagermaxa AED Croatia.
Drugim riječima, koristeći se većim skladišnim prostorima, boljom sinergijom ljudskih potencijala i sredstava za rad te stručnošću iskusnih timova i konstantnim praćenjem najnovijih logistčkih dostignuća postiže se bolja učinkovitost. Tako se dobivaju usluge koje ne omogućuju velike marže, ali u sinergiji s ostalim logističkim uslugama pružaju cjelovitu uslugu koja se na kraju može naplatiti.

Korist je eksternalizacije višestruka i ušteda može biti znatna, ovisno o vrsti robe i sezonskim kretanjima. Skladišni prostor i usluge obračunavaju se samo ako su se stvarno i rabili. Time se fiksni troškovi prostora, mehanizacije i djelatnika mijenjaju na varijabilne, čime se omogućavaju veća konkurentnost i fleksibilnost na tržištu.

'Outsourcing' se pokazao nezaobilaznom metodom svake ozbiljne tvrtke koja želi ostvariti što veću dobit uz što manje troškove. Također, tvrtke katkad ne mogu, zbog nedostatka resursa i stručnosti, same organizirati i obavljati logističke procese.

Sve su to situacije u kojima se odabire eksternalizacija. Uvjeti za nju nebitni su sa stajališta veličine posla. Tom uslugom koriste se tvrtke za skladištenje jedne palete proizvoda i one koje dnevno manipuliraju tisućama kubičnih metara robe.

Donošenju odluke o ulasku u izdvajanje poslovanja kao poslovnoj strategiji treba prethoditi analiza stanja organizacije, a od koristi mogu biti i tuđa iskustva. Prije 'outsorcinga' potrebno je postaviti i određena pravila kojih bi se trebalo držati pri provedbi (koji se procesi mogu prepustiti 'outsourcing' organizaciji, postavljanje komunikacijskih kanala, uvećavanje vrijednosti, čuvanje znanja, evaluacija resursa i sposobnosti).

- Kod eksternalizacije skladišta treba biti svjestan toga da se tako ne prebacuju problemi, već dio procesa na dobavljača - napominje Antonio Zrilić, član Uprave za strategiju i razvoj tvrtke Logiko.

Ako skladišni procesi nisu interno jasno definirani, pojavit će se dodatni problemi kad se briga o skladištu prepušta nekomu drugom. Izdvajanje poslovanja donosi pozitivne rezultate ako je odluka donesena na temelju kvalitetne analize i realnog sagledavanja stanja prije same aktivnosti.

U tom slučaju moguće je očekivati prednosti poput smanjenja troškova za procese koji nisu glavni procesi u tvrtki, veću konkurentnost, prenošenje dijela rizika na druge, lakšu prilagodbu promjenama, unaprjeđenje poslovnih procesa i povećanje profita.

Iako te prednosti treba iskoristiti, eksternalizacija skladišta ima i mane poput upitne kvalitete vanjskog pružatelja usluga, gubitka uvida u poslovni proces, sigurnosti podataka izvan tvrtke te otpora unutar tvrtke koje treba ublažiti ili eliminirati.
Otvaranjem tržišta otvaraju se i nove mogućnosti, i za tvrtke koje trebaju uslugu skladištenja i za one koje tu uslugu mogu pružiti. Postojeći kapaciteti vjerojatno neće biti dostatni za zadovoljenje potreba skladištenja, a velike investicije još su na svojevrsnom čekanju ili jednostavno nisu dio strateškog razvoja kompanije. Tu dolaze do izražaja mogućnosti eksternalizacije, a tvrtke koje se bave pružanjem tih usluga svjesne su toga i ozbiljno se pripremaju.

- Ulaskom u EU očekujemo da će klijenti koji imaju vlastito skladište smanjivati zalihe, a 'outsourcing' će se riješiti 'crossdockingom' koji podrazumijeva distribucijsko-logističku aktivnost radi brzog pretovara i usmjeravanja isporuke robe - smatra Barbara Bujačić-Husinec, direktorica Gebrüder Weiss Hrvatske.

Trendovi na tržištu pokazuju sve veći interes za izdvajanje logističkih usluga zbog manjka kvalitetnih smještajnih kapaciteta. Istodobno, u nedostatku investicija u stambenom i poslovnom segmentu investitori sve više ulažu u logističke kapacitete. Ulazak Hrvatske u EU usmjerava znatan broj tvrtki koje su se do sada bavile otpremništvom i transportom u segment pružanja usluga skladištenja.

Uz to sve je više velikih igrača iz Europe i svijeta koji se zanimaju za dolazak u Hrvatsku. Sve to pokazuje da će na logističko tržištu sljedećih nekoliko godina biti vrlo zanimljivo. (Lider)

Povezani članci
03.10.16 Trgovina na veliko
Tisak otvorio svoj novi logističko-distributivni centar u Svetoj Nedelji
11.04.16 Vijesti iz regije
Mercator u Ljubljani gradi najveći logističko-distributivni centar u regiji
28.09.15 Tvrtke i tržišta
Otvoren novi Logističko-distributivni centar Lagermaxa u općini Luka
03.08.15 Financije i gospodarstvo
Proizvođačima voća i povrća još godinu dana izvanrednih potpora
26.02.15 Tvrtke i tržišta
Proizvodne operacije i logistika Zagrebačke pivovare u svjetskom vrhu
24.03.14 Istraživanja
Po kvaliteti logistike Hrvatska 55. u svijetu
09.05.13 Tvrtke i tržišta
Poslovna suradnja Coca-Cole HBC Hrvatska i Lagermax AED Croatia
07.02.13 Financije i gospodarstvo
Potpredsjednik Vlade Grčić upoznat s problemima uspješnih gospodarstvenika
15.10.12 Tvrtke i tržišta
Kuehne & Nagel s višim prihodima i dobiti u trećem tromjesečju
13.09.12 Seminari, konferencije
Logiko: Seminari o logističkom poslovanju
08.08.12 Tvrtke i tržišta
Otvoreno skladište za povrće PIK-a Vinkovci u Lipovcu
24.05.12 Trgovina na veliko
Kuehne + Nagel obilježio 20 godina poslovanja u Hrvatskoj
23.05.12 Izvoz
NVK: Hrvatska mogućnost trgovinske razmjene stagnira
22.05.12 Seminari, konferencije
Održan Dan moderne logistike
17.05.12 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: Usporen razvoj trgovinske logistike zbog recesije
18.04.12 Trgovina na malo
Delhaize gradi distributivni centar u Srbiji
15.03.12 Trgovina na veliko
Kuehne + Nagel osniva istočnoeuropski HUB centar u Beču
12.01.12 Trgovina na veliko
Josipović otvorio Logističko-distributivni centar Perušić
05.11.11 Seminari, konferencije
XI. Međunarodni znanstveni skup: Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu
06.10.11 Seminari, konferencije
Sektor telematike u JI Europi čeka svijetla budućnost
15.09.11 Tvrtke i tržišta
BiH: Meggle otvorio centar u Posušju
11.09.11 Izravna strana ulaganja
Calzedonia kod Varaždina gradi logistički centar
31.08.11 Izravna strana ulaganja
Predstavljen projekt logističkog centra Immopark Zagreb
30.08.11 Trgovina na malo
Mercator-H nastavlja s investicijama
30.08.11 Izravna strana ulaganja
Erste i Nikica Valentić grade logistički centar vrijedan 55 milijuna eura
09.05.11 Sajmovi i izložbe
Hrvatske tvrtke na sajmu "Transport logistic" u Njemačkoj
23.03.11 Seminari, konferencije
Regionalna konferencija o infrastrukturi, logistici i transportu
09.03.11 Seminari, konferencije
Regionalna infrastruktura, logistika i transport u fokusu konferencije u Zagrebu
01.12.10 Vijesti iz svijeta
Metro otvorio novi logistički centar za ribu u Njemačkoj
12.11.10 Tvrtke i tržišta
Logistička tvrtka Express-Interfracht pokrenula poslovanje u Hrvatskoj
16.03.10 Trgovina na veliko
King Sturge: Skladišni prostori u Zagrebu najskuplji u CEE regiji
15.01.10 Financije i gospodarstvo
Hrvatska 74. u svijetu po trgovinskim kapacitetima
23.04.09 Seminari, konferencije
Hrvatska može biti logistički centar regije
06.04.09 Seminari, konferencije
U Zagrebu održano međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje Znanost i razvitak prometa 2009 (ZIRP09)
05.04.09 Seminari, konferencije
Transport i logistika - najava
18.03.09 Sajmovi i izložbe
Sajam transporta i logistike u Muenchenu od 12. do 15. svibnja
10.12.08 Financije i gospodarstvo
Novčane potpore za skladišta i logističke centre za voće i povrće
17.09.08 Seminari, konferencije
Održan okrugli stol o logističkim uslugama u regiji
12.09.08 Seminari, konferencije
"Poteškoće i nedostaci kod obavljanja logističkih usluga u regiji" - poziv na okrugli stol
15.07.08 Seminari, konferencije
Najava okruglog stola: 'Poteškoće i nedostaci kod obavljanja logističkih usluga u regiji'
24.03.08 Trgovina na veliko
Distribucija i logistika – neprimjetni krajnjem kupcu
08.11.07 Seminari, konferencije
GS1: Logističke troškove je moguće smanjiti
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa