Trgovina
Seniko studio
Trgovina motornim vozilima
24.05.2007. (Dalibor Vikić) Održan 2. međunarodni forum «Autoplin &plovila» u Solarisu
Cilj Foruma je poticanje kvalitetnijega razvoja tržišta autoplina u Hrvatskoj i u susjednim zemljama

Turističko naselje Solaris kraj Šibenika, bilo je 22. i 23. 2007. godine mjesto održavanja 2. međunarodnog foruma «Autoplin & plovila» koji su organizirali redakcija stručno-popularnog časopisa LPG autoplin magazin u suradnji s Hrvatskom udrugom za Ukapljeni naftni plin.

Forum je otvorio direktor UNP udruge, Zlatan Vavro, naglasivši zadovoljstvo organizacijom ovakvog seminara, koji sve više pobuđuje pažnju domaće i inozemne javnosti, što ukazuje na sve veću popularizaciju korištenja ukapljenog naftnog plina u svim gospodarskim granama društva.

Osnovni cilj Foruma bio je poticanje kvalitetnijega razvoja tržišta autoplina u Hrvatskoj i u susjednim zemljama; uređivanje tržišta ukapljenoga naftnog plina; i dodatno obrazovanje poduzetnika i obrtnika s područja UNP-a.

Osim uobičajenih novosti s područja autoplina, zaštite potrošača i sigurnosti u prometu, ove godine po prvi put pozvane su i autoškole, instruktori vožnje te vlasnici voznih parkova. Kao izazov poduzetništvu organizirana je posebna tema o UNP-u u nautici i izložba flote glisera na autoplin te praktična radionica za ugradnju autoplina u plovila.

Održani Forum bio je prigoda da se prikupe nove obavijesti za bolje i odgovorno poslovanje, pronađu trgovački partneri, razmijene znanja i iskustva te sazna više o razvoju autoplina, kako u našoj zemlji, tako i u inozemstvu.

Temelj za okupljanje je europsko znanje u primjeni ukapljenoga naftnog plina s primjerima iz Hrvatske i drugih zemalja Jugoistočne Europe.

U radu Foruma sudjelovalo je 50-tak stručnih osoba iz Hrvatske i inozemstva koji se aktivno bave pitanjima razvoja plinske industrije, poglavito iz područja ugradnje auto plina kako u vozila, tako i plovila. Na Forumu su obrađene sljedeće teme: Hrvatska u europskom okruženju; Osvrt na tržišta UNP-om bivše države s usporedbom nabavnih cijena UNP-a u Sloveniji i Hrvatskoj, te posljedicama uvođenja trošarina na UNP u Sloveniji; Utjecaj skladištenja na kvalitetu autoplina; Zakonska regulativa u RH kao kočničar razvoja UNP-a; Ugradnja autoplina u vozila hitne pomoći Zagrebačke županije i laka dostavna vozila; Sigurnosni aspekti spremnika za autoplin; Novi spremnici za UNP u nautici; Gradnja prve nautičke punionice za UNP na Sjevernom Jadranu i još niz drugih značajnih tema iz područja ugradnje autoplina u vozila i plovila.

Gliseri i pasare na plin
Tijekom Foruma, predstavnici Udruge za UNP i Istarskog vodovoda iz Buzeta u akvatoriju ispred hotelskog naselja Solaris zorno su prezentirali primjenu plina i biodizela za pogon plovila. Biodizelom se napajao motor 16-metarske jahte u vlasništvu Ozaljskog poduzetnika, koja u plovidbi ničim nije odavala da ne koristi naftu.
Američki gliser Mariah, koji je umjesto rezervoara za gorivo imao ugrađen automobilski spremnik za plin, oduševio je promatrače. U plinski spremnik može stati 150 litara plina, što je dostatno za skoro 5 sati vožnje po moru i kada se zna cijena plina, onda je jasno da su plovila na plin neminovna budućnost.

Pri tome treba znati da se ispušni plinovi ne ispuštaju u more. Jedini problem je nedovoljan ili nikakav broj punionica plina u marinama duž Jadrana, no to je već tema koju su posebice obrađivali sudionici Foruma. (Samo ove godine očekuje se otvaranje dvije punionice autoplina za plovila, u Novigradu i na otoku Krku, dok već postoji punionica u Milni na Braču, koja nažalost zbog problema sa lokalnom upravom, još nije u punoj funkciji).

Najveću pozornost privukla je obična pasara čija je penta koristila plin direktno iz obične plinske boce za domaćinstvo. Pasara s pentom na plin iz plinske boce pozdravljena je oduševljenim aplauzom Šibenčana koje je privukla nesvakidašnja prezentacija ekoloških plovila pokretanih jeftinim plinom. Navedimo da se može uskoro očekivati donacija jedne pasare, Nacionalnom parku Krka, budući su ta plovila sa takvim ekološkim energentom, najsigurniji način održavanja prirodne ravnoteže.

Što je to Ukapljeni naftni plin (UNP)?
Osnovni sastojci ukapljenog naftnog plina su zasićeni niži ugljikovodici propan i butan, tvari koje se pri normalnim uvjetima nalaze u plinovitom stanju, no već pri tlaku od 1,7 bar prelaze u kapljevito stanje, pri čemu im se volumen smanjuje čak do 270 puta. Upravo je to glavni razlog njegove izuzetne prihvatljivosti za uporabu, jer se prevozi i skladišti kao kapljevina, a koristi kao plin.

UNP je ekološki čist energent koji izgara bez dima i čađe, te ne zagađuje vodu i zemlju. Jednim energentom pokriva se većina energetskih potreba objekta - priprema hrane, zagrijavanje sanitarne tople vode, grijanje i sl. Glavne osobine UNP-a su: lako održavanje i sigurno rukovanje instalacijama, opremom i trošilima; visoki stupanj iskorištenja energije - kod nekih trošila do 95%; cijena konkurentna ostalim energentima; mogućnost kombinacije s ostalim gorivima.

Zajamčena je sigurna opskrba potrošača propan-butan plinom od strane PROplina, a energija koju daje propan-butan plin uporabljiva je bez pripremnih faza, a time i bez gubitaka

Za pogon automobila koristi se mješavina propana i butana u omjeru 50:50, koji se distribuira na tržištu RH preko svoje mreže punionica. Uporaba propan-butan plina temelji se na njegovim fizikalno-kemijskim osobinama, a to su: visoka ogrjevna vrijednost; visok oktanski broj; lako isparavanje; i lako stvaranje homogenih smjesa.

Ekonomičnost autoplina ogleda se u nižoj cijeni samog goriva, dužem vijeku trajanja motora, nižim troškovima održavanja vozila, dužem razdoblju izmjene ulja i svjećica i duljem vijeku trajanja katalizatora. Najnovijom generacijom autoplin uređaja moguće je ostvariti uštedu na gorivu gotovo do 50% u odnosu na benzin.
S prijeđenih 15.000-20.000 km godišnje ostvaruje se povrat investicije u plinski uređaj u prvoj godini eksploatacije. Pridržavanjem uputa za eksploataciju proizvođača uređaja, te uz pridržavanje i provođenje zakonskih propisa glede ugradnje, ispitivanja i održavanja, autoplin i pripadajući uređaji su pouzdan i siguran dio svakog automobila.

Autoplin zbog svojih karakteristika ima povoljan utjecaj na motor koji omogućuje: duži vijek trajanja motora; potpuno sagorijevanje smjese plin-zrak u cilindrima motora ne dovodi do gubitka goriva u ispušnim plinovima; ne dopušta stvaranje korozije koja nastaje prisutnošću aditiva koji se dodaju benzinu radi poboljšanja njegovih osobina; tiši je rad motora i duži vijek katalizatora. Plinski uređaj se može ugraditi u svaki benzinski motor.

Tako je autoplin našao široku primjenu za pogon: osobnih automobila, taxi vozila, vozila pošte, vozila komunalnih djelatnosti (odvoz smeća, elektrodistributeri, vodovod), vozila gradskog prijevoza, vozila autoškola, agregata nužnog napona i viličara.

Sa ekološkog stajališta autoplin je jedno od najmanje zagađujućih goriva koja se koriste danas za pogon automobila. Uporaba autoplina doprinosi smanjenju kiselih kiša, globalnog zatopljenja, zagađivanju vode i zraka, što doprinosi poboljšanju kvalitete čovjekova života jer: ne sadrži olovo, sumpor i krute čestice, ispušni plinovi ne zagađuju okolinu i ima smanjenu emisiju CO, NOx i CO2.

UNP udruga
Udruga za UNP osnovana je 29. srpnja 2004. godine u Malinskoj od strane 11 gospodarskih subjekata iz cijele Hrvatske. Osnovna djelatnost ove Udruge je:

-prikupljanje podataka o gospodarskim subjektima koje se bave ukapljenim naftnim plinom i djelatnostima koje su vezane uz područje UNP-a;

-predlaganje mjera nadležnim državnim tijelima u svezi koordinacije aktivnosti nabave, transporta i skladištenja ukapljenog naftnog plina;

-predlaganje mjera nadležnim državnim tijelima glede jedinstvenog uređivanja sigurnosti posuda pod tlakom (čeličnih boca i rezervoara za tekuće naftne plinove);

-predlaganje mjera nadležnim državnim tijelima u svezi jedinstvenog uređivanja područja kvalitete ukapljenog naftnog plin;,

-koordinacija aktivnosti s nadležnim ministarstvima za područje cijena UNP-a i miješanog plina;

-aktivnosti članova udruge na području ukapljenog naftnog plina koje podupiru sigurnu, zakonom propisanu i opće prihvaćenu uporabu UNP-a u svim područjima života i rada;

-organiziranje predavanja, seminara, tribina, klupskih večeri i sličnih događanja za članove;

-izdavanje publikacija iz područja djelokruga Udruge;

-suradnja i rad sa sličnim stručnim ustanovama i pojedincima u cilju poboljšanja uvjeta za što bolju i kvalitetniju uporabu UNP-a;

-poduzimanje mjera i stvaranje uvjeta za unapređenje ukupnih aktivnosti na moralnom, etičkom i odgojnom djelovanju.

Povezani članci
01.04.15 Vijesti
Niže cijene plina za kućanstva
04.07.13 Seminari, konferencije
Hrvatska želi postati izvoznica prirodnog plina
09.10.12 Vijesti iz svijeta
Rusija šalje više plina Europi
17.09.12 Financije i gospodarstvo
Gradonačelnici ne pristaju na skuplje grijanje
04.06.12 Uvoz
Biznis cvjeta velikima
02.05.12 Vijesti
Savez udruga potrošača traži preispitivanje odluka o poskupljenjima struje i plina
27.04.12 Financije i gospodarstvo
Od 1. svibnja plin u Zagrebu skuplji za oko 21 posto
27.04.12 Financije i gospodarstvo
Plin poskupljuje 22 posto, struja 20 posto
29.03.12 Financije i gospodarstvo
Vlada zamrznula cijene plina povlaštenim kupcima
13.03.12 Financije i gospodarstvo
Plin bi mogao poskupiti i do 35 posto
29.02.12 Financije i gospodarstvo
Zbog većeg PDV-a veći i računi za struju, plin
08.02.12 Financije i gospodarstvo
Osigurane dodatne količine plina iz uvoza
07.02.12 Vijesti iz svijeta
Snažan rast cijena plina u Europi
30.12.11 Vijesti
NHS traži produljenje subvencioniranja cijene plina za kućanstva
07.10.11 Tvrtke i tržišta
Bruto dobit Plinacroa 86,5 mil. kuna, ista kao i lani
26.09.11 Tvrtke i tržišta
Plinacro: Lani dobit 133,8 milijuna kuna, ulaganja 1,4 milijarde kuna
04.08.11 Financije i gospodarstvo
Počeo uvoz prirodnog plina u RH novim interkonekcijskim plinovodom Hrvatska-Mađarska
12.07.11 Tvrtke i tržišta
EU odobrila Plinacru 4,68 mil. eura bespovratnih sredstava
07.06.11 Vijesti iz svijeta
IEA najavljuje zlatno doba za plin
07.01.11 Trgovina motornim vozilima
Zaustavljeno novo poskupljenje autoplina
30.12.10 Financije i gospodarstvo
Vlada: Sadašnje cijene struje i plina ostaju i u 2011.
16.12.10 Financije i gospodarstvo
Talijanski Eni novi INA-in dobavljač plina
14.12.10 Financije i gospodarstvo
Novi list: Plinski biznis Vladi ili dionice Ine Rusima
18.11.10 Financije i gospodarstvo
Ini otvorena vrata za poskupljenje plina od 10 posto
01.11.10 Financije i gospodarstvo
Vlada protiv poskupljenja plina
23.09.10 Financije i gospodarstvo
Vlada prihvatila 30 investicijskih projekta
04.09.10 Vijesti
Poskupljuje grijanje za oko milijun građana, cijene određuju gradovi
30.04.10 Vijesti
SSSH protiv poskupljenja grijanja i struje
16.04.10 Financije i gospodarstvo
MOL: Za industriju plin u RH skuplji od 9 do 19% nego u Mađarskoj
05.03.10 Šira regija
EU daje milijarde za energetske projekte
28.01.10 Financije i gospodarstvo
EBRD bi financirao povezivanje plinovoda u Hrvatskoj i BiH
13.01.10 Financije i gospodarstvo
Usprkos poskupljenju, plin u Hrvatskoj još uvijek najjeftiniji u regiji
01.01.10 Vijesti
Plin za kućanstva skuplji 15 posto
30.12.09 Vijesti
Sastanak o cijeni autoplina
17.12.09 Financije i gospodarstvo
Energija skuplja 10 posto - BDP manji oko 500 mil. eura
25.09.09 Financije i gospodarstvo
Miljenko Šunić: Plin je četiri puta jeftiniji od vode
01.07.09 Trgovina motornim vozilima
Poskupio autoplin
08.06.09 Financije i gospodarstvo
Cijena plina najniža u odnosu na naftu od 1992.
03.02.09 Financije i gospodarstvo
Ina lani na plinu izgubila 2,5 mlrd kuna
29.01.09 Financije i gospodarstvo
Vlada odobrila 514 mil. kuna za kupnju skladišta Okoli
10.01.09 Vijesti
Dragičević: Talijanski Eni prepustio INA-i polovicu svog plina iz Sjevernog Jadrana
07.01.09 Financije i gospodarstvo
Europa bez ruskog plina
06.01.09 Vijesti
Hrvatska od jutros bez ruskog plina
05.01.09 Vijesti iz svijeta
Normaliziran dotok ruskog plina u EU
19.12.08 Vijesti
Plin kućanstvima skuplji prosječno 20 posto
24.11.08 Tvrtke i tržišta
Budimpešta: Sastanak regionalnih plinskih kompanija
10.11.08 Vijesti
Polančec: S MOL-om se pregovara o otkupu plinskog businessa od Ine
25.09.08 Trgovina motornim vozilima
Od 2011. sva nova vozila u EU-u imat će ugrađena svjetla za dnevnu vožnju
08.09.08 Vijesti iz regije
Slovačka prijeti ponovnom nacionalizacijom plinovoda
03.09.08 Financije i gospodarstvo
Najbolja lokacija za LNG terminal - Krk
25.08.08 Financije i gospodarstvo
Lovrinčević Vladi: Odgodite poskupljenje plina
15.07.08 Tvrtke i tržišta
Ina: Petrokemiji plin uz popust od 38 posto
13.06.08 Vijesti
SSSH i HUZP traže odgodu poskupljenja struje do kraja 2008.
10.06.08 Vijesti
Najvećim potrošačima najskuplja struja
05.06.08 Trgovina motornim vozilima
Za dvije godine 150.000 auta na plin
08.04.08 Financije i gospodarstvo
Eukonomist: Prilagodba EU izazvat će nova poskupljenja
13.03.08 Vijesti iz svijeta
Gazprom i Ukrajina postigli dogovor o isporuci plina
01.02.08 Trgovina na malo
Od danas niže cijene kruha, svježeg mlijeka i ulja
30.01.08 Vijesti
Cijene kruha, ulja i mlijeka do 12 posto niže
28.01.08 Vijesti
Polančec s predstavnicima trgovačkih lanaca o problematici rasta cijena
25.01.08 Vijesti iz regije
OMV i Gazprom zajednički u razvoj plinskog čvorišta u Baumgartenu
24.01.08 Vijesti
Polančec: Cijene kruha neće se mijenjati do iduće žetve
23.01.08 Vijesti
Sanader: Rast cijena neopravdan
23.01.08 Vijesti
Polančec očekuje pad nekih cijena
22.01.08 Vijesti
Profitna stopa hrvatske trgovine tri puta niža od europskog prosjeka
18.01.08 Trgovina motornim vozilima
Potrošnja autoplina u značajnom porastu
14.01.08 Vijesti
Polančec: Vlada će analizirati rast cijena
14.01.08 Trgovina motornim vozilima
Američke proizvođače vozila čeka teška godina
14.01.08 Vijesti
Ina Naftaplin: Potrošnja plina neočekivano visoka
11.01.08 Inspekcijske službe
AZTN na promjene cijena reagira samo kada je narušeno tržišno natjecanje
07.01.08 Vijesti
Zbog poskupljenja SSSH najavio prosvjed
18.12.07 Tvrtke i tržišta
INA godinu završava bolje od planova
05.12.07 Tvrtke i tržišta
Kvartalna dobit Gazproma pala 25 posto
03.12.07 Vijesti
Tomšić: Električna energija neće poskupjeti 1. siječnja
30.11.07 Neprehrambeni proizvodi
Ina s HEP-om i Petrokemijom pregovara o poskupljenju plina
18.11.07 Trgovina motornim vozilima
Honda i GM najavili lansiranje vozila na pogon vodikovim ćelijama u SAD-u
15.11.07 Tvrtke i tržišta
INA: Dobit u tri kvartala 727 milijuna kuna
23.10.07 Tvrtke i tržišta
Potpisan ugovor za izgradnju magistralnog plinovoda Bosiljevo-Split
12.10.07 Korisne informacije
Mesić: Terminal LNG najvjerojatnije u Omišlju
10.10.07 Trgovina motornim vozilima
EK želi na cestama više automobila na vodikov pogon
04.10.07 Vijesti
MINGORP o LNG terminalu: Konzorcija nema bez hrvatskih tvrtki
04.10.07 Tvrtke i tržišta
Mravak: HEP kreće u širenje poslovanja s plinom
04.10.07 Izravna strana ulaganja
OMV: Osnovana kompanija za gradnju LNG terminala na Krku
25.09.07 Strateški savezi
Potpisana ministarska deklaracija za Jonsko-jadranski plinovod
03.09.07 Vijesti iz svijeta
Uzlet izgradnje LNG terminala u Europi
31.08.07 Neprehrambeni proizvodi
Poskupljenje perilica rublja i hladnjaka zbog eko pravilnika
26.06.07 Tvrtke i tržišta
Dioki: Visoki troškovi i administracija koče razvoj
24.06.07 Vijesti
Energetski summit: Energija ne smije služiti ostvarenju političkih ciljeva
14.06.07 Statistika
Godišnja inflacija u svibnju 2,2 posto
14.06.07 Trgovina motornim vozilima
Nastavak pada prodaje novih automobila u Europi
12.06.07 Statistika
Nastavlja se rast proizvođačkih cijena
31.05.07 Trgovina na veliko
Plinacro i MOL potpisali Memorandum o razumijevanju
30.05.07 Tvrtke i tržišta
Ina i Đ.Đaković o kuglastim spremnicima za ukapljeni naftni plin
19.05.07 Trgovina motornim vozilima
Automobili će uskoro voziti na aluminiij?
16.05.07 Trgovina motornim vozilima
Raste potrošnja autoplina
06.05.07 Vijesti iz svijeta
Prognoze o potrošnji plina u Europi previše su optimistične
16.04.07 Trgovina motornim vozilima
Švedsko-njemački stručnjaci traže načine snižavanja cijena automobila
03.04.07 Izvoz
IEA: Terminal ukapljenog plina u Hrvatskoj najbolji za EU
30.03.07 Izvoz
INA prodaje prirodni plin talijanskoj kompaniji Gas Plus
21.02.07 Trgovina motornim vozilima
INA: autoplin od utorka 3,35 kuna po litri
19.01.07 Tvrtke i tržišta
Plinacro: Lani 385 mil. kuna prihoda, 104 mil. neto dobiti
05.12.06 Uvoz
INA najavila početak proizvodnje plina na polju Palmyra u Siriji
28.11.06 Uvoz
Europa će ruski plin u 2007. plaćati 14 posto skuplje
27.10.06 Vijesti
Plin u Dalmaciji 2010. godine
26.10.06 Vijesti
Ina Naftaplin: HEP-u i Petrokemiji skuplji plin
17.10.06 Vijesti
Ina Naftaplin: dovoljno plina za sve potrošače
14.09.06 Vijesti
Vukelić: iduće godine bez povećanja cijena plina i struje
06.09.06 Trgovina motornim vozilima
Za kvarove nije kriva (ne)kvaliteta plina
18.08.06 Trgovina motornim vozilima
BiH: Uvodi se pristojba na vozila s plinskim pogonom
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa