Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
27.06.2013. Gospodarstvo, a ne likvidnost, kao glavni pokretač
„Zbog monetarnih poticaja i strukturnih reforma, kao i izostanka značajnijih opterećenja poput prošlogodišnjega restrukturiranja Grčke, eurozona će u drugomu tromjesečju ipak imati negativan rast, ali će već u četvrtomu tromjesečju postići rast. Za cijelu 2014. godinu može se očekivati prosječan rast BDP-a po stopi između 1 i 1,5 posto pa stoga i gospodarski oporavak“, riječi su optimističnoga Valentina Hofstättera, voditelja istraživanja tržišta obveznica i valuta Raiffeisen Bank International AG-a (RBI), u posljednjem izdanju „Strategija globalnih tržišta“ za treće tromjesečje.

Istovremeno, Hofstätter naglašava da se predviđanja rasta u eurozoni, kao i u SAD-u, temelje na značajnomu poboljšanju vodećih pokazatelje tijekom sljedeća tri do četiri mjeseca.

Prema mišljenju Međunarodnoga monetarnoga fonda (MMF), očekuje se da će tržišta u nastajanju postići prosječan rast u visini 5,3 posto, čime se još jednom ističe njihov golem utjecaj na međunarodni gospodarski razvoj.

Međutim, Helge Rechberger, voditelj istraživanja tržišta dionica u Raiffeisen istraživanjima, ističe da tržišta dionica u tim zemljama zaostaju za onima razvijenih zemalja još od listopada 2010. godine, a odnedavno su izložena i snažnomu pritisku na prodaju.

„Restriktivne tendencije monetarne politike, kao i slabljenje ranijih pokazatelja rasta u Kini pogoršale su gubitke tijekom svibnja“, razlozi su kojima Rechberger razlaže trenutačno smanjenje pondera međunarodnih portfelja.

Eurozona na putu izlaska iz recesije

„Nakon slabijih vrijednosti iskazanih početkom proljeća vodeći pokazatelji za eurozonu oporavili su se u drugomu tromjesečju 2013. godine. Našu prognozu gospodarskog oporavka podržava i zdrava razina indeksa rukovoditelja nabave“, objašnjava Hofstätter.

„Posebno je pozitivno to što vrijednost indeksa kreće prema gore ne samo u Njemačkoj, nego i u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj, koja je donedavno bila pod velikim pritiskom. Eurozona je na putu izlaska iz recesije!“

Prema riječima stručnjaka Raiffeisen istraživanja, do gospodarskog oporavka može dovesti nekoliko čimbenika. Ponajprije, konsolidacijski napori počinju pokazivati učinke, a time se smanjuje i negativan utjecaj fiskalnih politika, dok Europska komisija u isto vrijeme pokazuje manje strogosti u pogledu ostvarenja dogovorenih ciljeva proračunskih deficita.

I monetarne politike u mnogim dijelovima eurozone također omogućuju povoljne uvjete financiranja. Istovremeno se neravnoteže, poput pretjeranoga rast cijena nekretnina, između domaćih realnih gospodarstva zemalja članica eurozone smanjuju, što dovodi do poboljšanja međunarodne konkurentnosti, a time i do održiva oporavka u toj regiji.
„Sve u svemu, očekujemo da porast izvoza pokrene privatna ulaganja koja bi potaknula veće zapošljavanje i potrošnju 2014. godine“, zaključuje Hofstätter svoja predviđanja za eurozonu.

SAD planira izlazak iz programa otkupa dionica

Izuzetno niske razine kamatnih stopa i brojni programi otkupa dionica u ovomu trenutku u mnogim gospodarski razvijenim regijama pomažu pokretanje tržišta dionica pod utjecajem likvidnosti.

„Proljetos su počele rasprave o izlasku iz programa kupnju dionica, kojime se svaki mjesec u američko gospodarstvo ubrizgava približno 85 milijarda dolara svježega novca. Temeljem pretpostavke o nastavku poboljšanja stanja na tržištima rada, očekujemo smanjenje likvidnosnih poticaja već od četvrtoga tromjesečja“, osvrće se Hofstätter na posljednje najave guvernera američke središnje banke.

„No, u tomu kontekstu smatram iluzornim povećanje kamatnih stopa u SAD-u prije 2015. godine s obzirom na gospodarske rizike povezane s takvim potezom“, objašnjava on dalje. Također smatra i da je vrlo malo vjerojatna promjena sadašnje politike Europske središnje banke (ECB) u pogledu novčane mase.

Utjecaj na tržišta valuta

Hofstätter predviđa snaženje američkoga dolara u odnosu na euro u drugoj polovini 2013. godine zbog visokih kamatnih stopa na tržištu novca i kapitala: „Stoga je privremeno do kraja godine moguć tečaj dolara ispod razine 1,30 (za euro). Najvjerojatniji je scenarij kretanja tečaja eura prema švicarskomu franku do kraja godine između 1,22 i 1,27.“

Snažnija diverzifikacija portfeljnih strategija

„Moralo bi doći do poboljšanja gospodarskoga rasta da bi se opet uspostavio uzlazni trend na afirmiranim tržištima. Očekujemo da će SAD prednjačiti pred eurozonom, a potom će i regija SIE do kraja godine slijediti taj trend“, kaže Rechberger. „Japan s političkih najava mora prijeći na provođenje konkretnih poteza.

Trenutačno rast dobiti za tekuće razdoblje procjenjujemo na 50 posto. Međutim, budući da je znatan dio te dobiti već ugrađen u cijene dionica, kupnja u ovomu trenutku više i nije osobito povoljna.“

Rechberger općenito očekuje da će, u razdoblju prijelaza s kretanja koja potiče likvidnost na ona potaknuta rastom, tržišta dionica i obveznicama doživjeti snažnije oscilacije. „Dok bi cijene dionice mogle nastaviti svoj uzlazni trend, očekujemo da će državne obveznice trajnije pasti s rekordno visokih razina.“
Kad je riječ o industrijskim sektorima, vidljivo je da analitičari Raiffeisen istraživanja teže pozicioniranju u cikličke dionice te stoga preporučuju povećanje ulaganja u sektore energije, industrije, cikličkih potrošačkih dobara, IT i komunalije.

Raspodjela imovine: dionice neutralne u odnosu na obveznice

U Raiffeisen istraživanjima dodjeljuju jednake udjele ulaganjima u dionice i obveznice, uz alternativna ulaganja u visini 5 posto. Rechberger objašnjava razloge: „Državne su obveznice dosegnule najniže razine prinosa, što podržava činjenica da su obveznicetakozvanih sigurnih utočišta, kao što su američke i njemačke savezne obveznice, već počele iskazivati rast prinosa. Stanje na pojedinim tržištima dionica nešto se snažnije razlikuje.

Od početka godine afirmirana tržišta dionica prilično su uspješna, dok se istovremeno dionice s tržišta u nastajanju nalaze na istim razinama kao i 2008. godine.“

Međutim, analitičari Raiffeisen istraživanja procjenjuju da se na tmurno ozračje na tržištima u nastajanju u sadašnjim okolnostima može gledati kao na znak da će ona vrlo skoro dosegnuti dno. Daljnji pad cijena do sredine tromjesečja zbog toga otvara povoljne mogućnosti kupnje u svrhu dugoročnog ulaganja.

Raiffeisen Bank International AG (RBI) svojim matičnim tržištem smatra kako Austriju, u kojoj je vodeća institucija korporativnog i investicijskog bankarstva, tako i Srednju i Istočnu Europu (SIE). Na području SIE-ja, RBI upravlja razgranatom mrežom banaka, društava za leasing i nizom drugih specijaliziranih pružatelja financijskih usluga u svojem vlasništvu na 17 tržišta.

RBI je jedina austrijska banka koja je također prisutna u svjetskim financijskim središtima te u Aziji, kao dodatnomu području na koje se grupacija usredotočila.

Ukupno gledajući, približno 59.000 djelatnika skrbi za približno 14,2 milijuna klijenata putem približno 3.000 poslovnica, od kojih se velika većina nalazi u Srednjoj i Istočnoj Europi.

RBI je potpuno konsolidirano društvo u vlasništvu Raiffeisen Zentralbank Österreich AG-a (RZB). RZB neizravno posjeduje približno 78,5 posto redovnih dionica, dok su preostale dionice distribuirane javnosti. Dionice RBI-ja uvrštene su na Bečkoj burzi. RZB je središnja institucija najveće austrijske bankarske grupacije - Raiffeisen Banking Group, a služi i kao centrala cijele RZB Grupe, uključujući i RBI. (limun.hr)

Povezani članci
05.07.16 Trgovina na malo
Rast prometa u maloprodaji EU i eurozone u svibnju
11.05.16 Financije i gospodarstvo
Prvo tromjesečje 2016. godine: RBI ostvario konsolidiranu dobit u visini 114 milijuna eura
14.04.15 Financije i gospodarstvo
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim skokom industrije
07.01.15 Vijesti
Potrošačke cijene u eurozoni pale prvi puta od 2009., i to 0,2 posto
06.05.14 Trgovina na malo
Neočekivani porast prometa maloprodaji u eurozoni
01.04.14 Korisne informacije
RBI: hrvatsko gospodarstvo konačno doseže dno?
12.03.14 Europska unija
Adecco povećao dobit i prihode u četvrtom tromjesečju
23.01.14 Vijesti iz regije
EK: osjetno poboljšano povjerenje potrošača u eurozoni i EU u siječnju
09.01.14 Vijesti iz regije
Osjetno poboljšana ekonomska klima u Hrvatskoj u prosincu, nadjačan europski trend
02.01.14 Vijesti iz regije
Poslovna aktivnost u eurozoni i dalje jača
02.01.14 Financije i gospodarstvo
HNB: 333 milijuna kuna dodatne likvidnosti bankama
14.10.13 Europska unija
Oporavak industrijske proizvodnje u kolovozu u eurozoni i EU28, uključujući Hrvatsku
20.09.13 Istraživanja
Ekonomski optimizam u srednjoj i istočnoj Europi nepoljuljan; u Hrvatskoj očekivanja osjetno poboljšana
17.09.13 Istraživanja
Ovo istraživanje pokazuje koliko hrvatske tvrtke pate zbog nepouzdanih klijenata
02.09.13 Vijesti iz svijeta
Oporavak proizvodnog sektora eurozone u kolovozu dobio novi zamah
24.07.13 Europska unija
Proizvodne aktivnosti u eurozoni porasle po prvi puta u zadnje dvije godine
27.06.13 Vijesti iz regije
Gospodarsko raspoloženje u eurozoni na najvišoj razini u proteklih godinu dana
04.04.13 Europska unija
RBI: dašak optimizma u hrvatskom gospodarstvu u drugoj polovini 2013.
27.02.13 Vijesti iz svijeta
Gospodarska klima u eurozoni poboljšana četvrti mjesec zaredom
14.12.12 Statistika
Privatni sektor eurozone postupno se stabilizira – Markit
12.12.12 Šira regija
Usporen pad industrijske proizvodnje u eurozoni i EU u listopadu
28.11.12 Financije i gospodarstvo
RBI: Dobit porasla 17%
18.10.12 Šira regija
Europski čelnici u Bruxellesu o nadzoru proračuna članica
03.08.12 Vijesti iz svijeta
MMF: Eurozona nije dovoljno učinila za zaustavljanje dužničke krize
30.05.12 Vijesti iz svijeta
Povjerenje u eurozoni najniže u 2 i pol godine
25.05.12 Financije i gospodarstvo
RBA analitičari: Likvidnost u sustavu premašila 10 mlrd kuna
11.04.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Obvezna pričuva smanjuje se s 15 na 13,5 posto
04.04.12 Vijesti iz svijeta
Eurozona će ubrzo izaći iz recesije
06.03.12 Vijesti iz svijeta
Eurozona na pragu recesije
06.02.12 Financije i gospodarstvo
Krajem 2011. neplaćene obveze iznosile 41,7 mlrd kuna
11.01.12 Vijesti iz svijeta
McKinsey: Zajednička valuta eurozoni u 2011. donijela 332 mlrd eura
07.10.11 Financije i gospodarstvo
Hrvatske biznismene muči što Vlada ignorira nelikvidnost
12.09.11 Financije i gospodarstvo
HRT: Pad nelikvidnosti za 41 mil. kuna
19.07.11 Financije i gospodarstvo
Fina: Nepodmirene obveze na rekordnih 39,9 mlrd kuna
27.06.11 Vijesti iz svijeta
Europa će prebroditi eventualni neuspjeh paketa pomoći Grčkoj
27.06.11 Vijesti iz svijeta
Soros: Zemljama mora biti omogućen izlazak iz eurozone
15.06.11 Financije i gospodarstvo
Nelikvidnost u travnju 39,1 mlrd kuna
14.06.11 Financije i gospodarstvo
RBA: Novčana masa u travnju 60,4 mlrd kuna
24.05.11 Vijesti iz svijeta
Usporio gospodarski rast eurozone
09.05.11 Financije i gospodarstvo
Fina: Krajem ožujka vrijednost neizmirenih obveza 38 milijardi kuna
11.04.11 Financije i gospodarstvo
U veljači nelikvidnost porasla za 839 mil. kuna
31.03.11 Vijesti
Ivan Ergović: Ne trebamo loše dečke u HUP-u
17.02.11 Financije i gospodarstvo
FINA: Nepodmirene obveze tvrtki i obrta 35,8 mlrd kuna
18.01.11 Financije i gospodarstvo
Fina: Nepodmirene obveze tvrtki i obrta veće od 35 mlrd kuna
01.10.10 Financije i gospodarstvo
RBA: Povijesno najmanji deficit računa tekućih transakcija
27.09.10 Financije i gospodarstvo
Nepodmirene obveze krajem srpnja 31,3 milijardi kuna
24.09.10 Financije i gospodarstvo
Likvidnost: U sustavu višak od 4 mlrd kuna
17.09.10 Financije i gospodarstvo
RBA: Višak likvidnosti u sustavu premašio 4 mlrd kuna
21.07.10 Financije i gospodarstvo
Neplaćeni računi premašili 30 mlrd kuna
20.07.10 Financije i gospodarstvo
Nelikvidnost: Ipak nije tako crno
11.06.10 Financije i gospodarstvo
Nepodmirene obveze krajem travnja 29,7 milijardi kuna
02.06.10 Financije i gospodarstvo
Nelikvidnost gorući problem
01.06.10 Vijesti
HUP: Nelikvidnost se može riješiti do jeseni
01.06.10 Financije i gospodarstvo
Vlada nije podmirila svoja dugovanja gospodarstvu do 1. lipnja
17.05.10 Financije i gospodarstvo
Poduzeća i obrtnici duguju 29 mlrd kuna
15.05.10 Financije i gospodarstvo
Vladavina prava ključ za bolju naplatu dugovanja
26.03.10 Financije i gospodarstvo
RBA: Pola godine visoke likvidnosti financijskog sustava
01.03.10 Financije i gospodarstvo
Nelikvidnost: Svako peto poduzeće u strahu od stečaja
23.02.10 Vijesti
Šuker: Sva plaćanja iz proračuna podmiruju se na vrijeme
15.02.10 Financije i gospodarstvo
Nepodmireni nalozi za plaćanje premašili 27 milijardi kuna
12.11.09 Financije i gospodarstvo
Nepodmireni nalozi za plaćanje premašili 24 mlrd kuna
12.11.09 Vijesti
HUP: Guši nas nelikvidnost i nedostatno financiranje
06.11.09 Financije i gospodarstvo
Dug državi: Na male krenuli ovrhama, veliki pošteđeni
14.07.09 Financije i gospodarstvo
Nepodmirene obveze 21,2 mlrd kuna
06.07.09 Financije i gospodarstvo
Zbog nepodmirenih obveza do 60 dana blokirano 1.949 tvrtke
26.05.09 Financije i gospodarstvo
Dugovanja pet tvrtki viša od osam mlrd kuna
13.05.09 Financije i gospodarstvo
Kuštrak: Za neplaćanje je kriv javni sektor, a ne Agrokor
01.02.09 Financije i gospodarstvo
Maastricht sve dalje
02.12.08 Financije i gospodarstvo
Likvidnost: Svoje naplaćuju, a drugima duguju
05.07.08 Financije i gospodarstvo
U svibnju blokirano 1.437 pravnih osoba
29.04.08 Šira regija
Slovačka zadovoljila kriterije za eurozonu
11.07.07 Tvrtke i tržišta
Svako drugo poduzeće suočeno je s problemom neplaćanja
03.05.07 Šira regija
Izgledi za gospodarstvo eurozone najbolji u zadnjih nekoliko godina
30.01.07 Šira regija
Većina građana smatra euro štetnim za njihova gospodarstva
16.01.07 Šira regija
Porast industrijske proizvodnje u eurozoni i EU
11.01.07 Šira regija
Eurozona ostvarila 2,7 posto gospodarskog rasta, EU 3,0 posto
07.01.07 Šira regija
OECD: euro nije krivac za razočaravajuću izvedbu pojedinih članica eurozone
05.01.07 Šira regija
Gospodarski oporavak eurozone
03.01.07 Šira regija
Očekuje se nastavak jačanja eura i u 2007.
30.12.06 Šira regija
Euro i dalje prati glas skupoće
27.12.06 Šira regija
Slovenija: euro donosi promociju, prednosti, ali i brige
19.12.06 Šira regija
EK: gospodarski rast eurozone usporio, no i dalje snažan
17.12.06 Šira regija
Pet godina eura: skupa kava ili gospodarska korist?
18.11.06 Šira regija
Trgovinski višak eurozone 2,0 mlrd eura u rujnu
03.10.06 Šira regija
Najviša stopa rasta BDP-a u eurozoni u proteklih šest godina
16.09.06 Šira regija
Manjak u trgovinskoj razmjeni EU-a dosegnuo 12,8 mlrd eura
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa