Trgovina
Seniko studio
Trgovina na malo
05.07.2016. Rast prometa u maloprodaji EU i eurozone u svibnju
Promet u trgovini na malo u Europskoj uniji porastao je u svibnju u odnosu na prethodni mjesec, budući da su pojačane kupovine neprehrambenih i prehrambenih proizvoda, izvijestio je u utorak Eurostat.

Sezonski prilagođen obujam prometa u trgovini na malo u 28 zemalja Europske unije (EU) porastao je u svibnju za 0,4 posto, nakon revidiranog 0,6-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Eurozona je u svibnju zabilježila rast prometa u maloprodaji po istoj stopi kao i EU u odnosu na travanj, kada je promet po revidiranim podacima europskog statističkog ureda porastao za 0,2 posto.

Među pojedinim kategorijama proizvoda, najviše je u Uniji u svibnju porastao promet u trgovinama odjeće, obuće, namještaja, lijekova i ostalih proizvoda, za 0,6 posto, te u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,4 posto u odnosu na travanj. Promet na benzinskim postajama je stagnirao.

I u eurozoni je u svibnju najviše porastao promet neprehrambenih proizvoda, 0,7 posto. Promet hrane, pića i duhanskih proizvoda i na benzinskim postajama je stagnirao, pokazuju podaci Eurostata.

Među zemljama Europske unije najviše je u svibnju na mjesečnoj razini skočio promet u maloprodaji u Švedskoj, za 2,1 posto. Slijede Estonija, s rastom od 1,5 posto, i Irska, s 1,3 posto. Najveći pad zabilježio je, pak, Portugal, za 1,7 posto, a slijede Rumunjska, s padom prometa za 1,6 posto, i Danska, s 1,1-­postotnim padom.

Na godišnjoj je razini, pak, u svibnju obujam prometa u maloprodaji 28­-člane Europske unije uvećan za 2,8 posto, nakon revidiranog 2,5-­postotnog rasta u prethodnom mjesecu. U eurozoni je uvećan 1,6 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Pritom je u EU28 najveći rast prometa zabilježen u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 3,8 posto. Na benzinskim postajama promet je uvećan 3,7 posto, a u kategoriji hrane, pića i duhana 1,3 posto.

I u eurozoni je u svibnju na godišnjoj razini najviše porastao promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 2,5 posto, dok je na benzinskim postajama porastao za 2,2 posto, a u maloprodaji hrane, pića i duhana 0,2 posto.

Među zemljama članicama najviše je u svibnju na godišnjoj razini porastao promet u maloprodaji u Rumunjskoj, za 13,8 posto. Slijede Luksemburg, s rastom od 10 posto, Estonija, sa 7 posto, Irska, sa 6,7 posto te Velika Britanija i Poljska, sa 6,5, odnosno 6,4 posto. Pad je, pak, na godišnjoj razini zabilježen samo u Belgiji, za jedan posto. (H)

Povezani članci
12.08.16 Financije i gospodarstvo
Gospodarstvo EU blago usporilo u drugom tromjesečju
11.08.14 Tvrtke i tržišta
Stabilan tempo rasta u vodećim gospodarstvima; blago posustajanje u Njemačkoj
06.05.14 Trgovina na malo
Neočekivani porast prometa maloprodaji u eurozoni
12.03.14 Europska unija
Adecco povećao dobit i prihode u četvrtom tromjesečju
09.01.14 Vijesti iz regije
Osjetno poboljšana ekonomska klima u Hrvatskoj u prosincu, nadjačan europski trend
02.01.14 Vijesti iz regije
Poslovna aktivnost u eurozoni i dalje jača
20.09.13 Istraživanja
Ekonomski optimizam u srednjoj i istočnoj Europi nepoljuljan; u Hrvatskoj očekivanja osjetno poboljšana
02.09.13 Vijesti iz svijeta
Oporavak proizvodnog sektora eurozone u kolovozu dobio novi zamah
14.08.13 Financije i gospodarstvo
Europsko gospodarstvo izašlo iz dosad najduže recesije
24.07.13 Europska unija
Proizvodne aktivnosti u eurozoni porasle po prvi puta u zadnje dvije godine
03.07.13 Trgovina na malo
Rast prometa od trgovine na malo u eurozoni za 1,0 posto u svibnju
27.06.13 Vijesti iz svijeta
Gospodarstvo, a ne likvidnost, kao glavni pokretač
27.06.13 Vijesti iz regije
Gospodarsko raspoloženje u eurozoni na najvišoj razini u proteklih godinu dana
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa