Seniko studio
Vijesti
29.08.2006. (Snježana Tomić) Obrtnici na jubilarnom 100. Jesenskom sajmu u Grazu
U okviru Međunarodnog jesenskog sajma u Grazu, Vlada Pokrajine Štajerske i Hrvatsko-austrijska trgovinska komora, 3. listopada organiziraju Dan Hrvatske

Zagreb - Na jubilarnom 100. Međunarodnom jesenskom sajmu u Grazu HERBSTMESSE 2006. (www.messecentergraz.at). koji se održava od 30. rujna do 8. listopada 2006. godine, u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) izlaže 10 hrvatskih obrtnika (paviljon Stadthalle 1, štand br. 335/337, na površini od 40 m2 izlagačkog prostora).

Obrtnici će predstaviti slijedeće djelatnosti: izrada metalne galanterije, proizvodnja i prerada proizvoda od metala, proizvodnja namještaja od inoxa za ugostiteljstvo, drvoprerađivačka djelatnost, obrada plastike, proizvodnja opreme za ugostiteljstvo, proizvodnja karniša i rozeta od inoxa, proizvodnja ručno brušenog kristala i proizvoda od kristala, te proizvodnja opreme za uređenje interijera.

Hrvatska obrtnička komora organizira nastup na sajmu u Grazu od 1995. godine, na kojem je do sada nastupilo oko 120 obrtnika. U cilju kvalitetnije promocije i nastupa na inozemnom i domaćem tržištu, HOK sufinancira predstavljanje obrtnika na desetak međunarodnih sajmova (Muenchen, Celje, Graz, Zenica, Beograd, Novi Sad. ..), na četiri regionalna hrvatska sajma (Osijek, Pula, Split, Varaždin), te na brojnim lokalnim sajmovima obrtničkog karaktera. Za nastup na međunarodnim i regionalnim sajmovima, HOK svojim članovima pokriva 50% cijene izlaganja, a za međunarodne obrtničke sajmove u Muenchenu i Zagrebu 70% troškova.

U razdoblju od 1995. godine do danas, u organizaciji ili suorganizaciji HOK-a, izlagalo je preko 8000 obrtnika.

DAN HRVATSKE
U okviru Međunarodnog jesenskog sajma u Grazu HERBSTMESSE 06., Vlada Pokrajine Štajerske i Hrvatsko-austrijska trgovinska komora iz Graza, 3. listopada, organiziraju Dan Hrvatske.

Dan Hrvatske bit će prilika za prezentaciju dosadašnje gospodarske suradnje Hrvatske i Austrije, kao i za predstavljanje mogućnosti razvoja i širenja poslovnih odnosa. O potencijalima i konkurentnosti hrvatskog obrtništva na tržištu EU, govorit će predsjednik HOK-a Stjepan Šafran, ujedno i potpredsjednik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore. Dan Hrvatske prvi je put održan 2003. godine.

Pripremila: Snježana Tomić
Mjesto održavanja sajmova s najduljom tradicijom u Austriji:

100 godina Sajma u Grazu

- Genijaina ideja osnivača Sajma u Grazu ove godine slavi svoj 100. rođendan:
jubilarni Jesenski sajam održat će se od 30. rujna do 8. listopada 2006., povodom čega će biti organiziran atraktivan program priredaba.

- messecentergraz u svojoj jubilarnoj godini poduzima vrlo značajan korak u budućnost.

- Specijalizirani sajmovi: Graz na području organizacije sajmova provodi dvostruku strategiju.

100 godina Jesenskog sajma u Grazu
Jedinstveni jubilej najvećeg sajma otvorenog za posjetitelje na jugu Austrije održat će se od 30. rujna do 8. listopada 2006. u messecentergraz. Za tu su prigodu u jubilarnom programu Jesenskog sajma u Grazu, koji ima toliko dugu tradiciju, pripremljene izvanredne atrakcije.

Dvostruki jubilej
Jedno od ovogodišnjih težišta Jesenskog sajma u Grazu ima posebnu simboliku: na jubilarnom Jesenskom sajmu slavimo nešto poput uspješnog "blizanca" te genijaine ideje na dobrobit štajerskog gospodarstva. Naime, u Grazu je prije 100 godina proizveden prvi automobil. Na tu temu predstavit ćemo posebnu izložbu "Prošlost i budućnost automobila" uz sjajnog "gosta-zvijezdu" - Puch Voiturette, prvi automobil grada automobilskog clustera Graza! Osim toga, show vozila tvrtke Magna Steyr na vrlo dojmljiv način prikazat će put u budućnost. I Formula 1 zaustavit će se na Jesenskom sajmu u Grazu.

Više od 400 izlagača iz devet zemalja
Izlagači jubilarnog Jesenskog sajma dolaze iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije. Uz raznovrstan zabavni program paleta ponude seže od svijeta gastronomskih užitaka u Gradskom paviljonu (Stadthalle), područja stanovanja, gradnje, mode, wellnessa sve do kućanskih potrepština - sve to uz još mnoge posebne sajamske ponude.

U sajamskoj godini 2006. imat ćemo oko 240.000 posjetitelja na 7 vlastitih sajmova s ukupno preko 1.600 izlagača.
2006. je dvostruko uzbudljiva godina
U 2006. ne slavimo samo "100 godina Sajma Graz" - ove jubilarne godine bit će učinjen i odlučujući korak u budućnost Centra za sajmove i priredbe na jugu Austrije. Predsjednica sajma, dr. Hella Ranner, izjavila je: "Početak gradnje novog sajamskog paviljona, kojim će se osigurati ukupno 23.500 m2 najmodernije sajamske infrastrukture, treba započeti još ove godine. Tako će dovršenje biti moguće u jesen 2008., čime će se ostvariti vrlo važan korak u budućnost Graza kao mjesta održavanja sajmova. Moći ćemo dakle promatrati kako se u Grazu ostvaruju dugo kovani planovi."

Tijekom 2002. infrastruktura u messecentergraz značajno je dopunjena novim Gradskim paviljonom, najmodernijim, multi-funkcionalnim paviljonom u Austriji (investicija u visini od 39 milijuna eura). U ožujku 2005. otvoren je prošireni kongresni centar. S novim sajamskim paviljonom (uključujući kongresni centar uloženo je, odnosno bit će uloženo još 58 milijuna eura) messecentergraz dobit će nove atraktivne objekte.

Graz provodi dvostruku strategiju
S jedne se strane želi zadržati majstorsko djelo iz doba sajmova otvorenih za posjetitelje naime JESENSKI SAJAM U GRAZU. S druge pak strane želi se udovoljiti međunarodnom trendu specijaliziranih sajmova.

Sa sajmom AUSTROTEC, sajmom inovacija za proizvodnju, automatizaciju i upravljanje kvalitetom, od 13. do 15. lipnja 2007. u Grazu će se već po drugi puta održati novi, uspješni specijalizirani sajam.

Sljedeći veliki specijalizirani sajam organizirat će se u Grazu od 10. do 13. rujna ove godine - GASTRONOMIA, sajam za profesionalne ugostitelje.

Dodatno se želi iskoristiti snaga novog sajamskog i kongresnog centra te tzv. kongresnim sajmovima krenuti žustro naprijed u tom novom segmentu, koji mnogo obećava. Direktor sajma, Nilly Nail, vrlo jasno formulira cilj svega: "Polazimo od toga da će razvoj sajamske lokacije Graz znatnim poboljšanjem sajamske infrastrukture dobiti na dinamici. Srednjoročno želimo pripadati vodećim mjestima održavanja sajmova u Srednjoj Europi."

GASTRONOMIA:
specijalizirani sajam za profesionalne ugostitelje, od 10. do 13. rujna u Grazu.

Radosna vijest za ugostitelje i hotelijere: napokon će se i u Grazu održati specijalizirani sajam gdje će se moći informirati o najnovijim trendovima u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Tako će od 10. do 13. rujna na sajmu GASTRONOMIA izlagači iz Austrije i inozemstva prezentirati ono što bi se ubuduće svakako trebalo naći u ponudi i u loncu profesionalnih ugostitelja. U okviru programa planirano je nekoliko vrlo atraktivnih događanja.

Voditeljica sajma, Evelvn Straitz, koja se u Austriji ubraja među najiskusnije stručnjake za ugostiteljske sajmove, uspjela je na GASTRONOMIU privući preko 150 uglednih izlagača.

Među njima su mnoge velike tvrtke, poput Red Bull, Brau Union, Wogerer, Hornig, Resch & Frisch, Peterquelle, TKK sa Eskimo-Iglo, Coca Cola, MEWA i Electrolux - a to su samo neki od njih. "Pokrivamo ključne segmente: prehrambeni proizvodi i dodaci prehrani, pića, hotelski i ugostiteljski uređaji, tekstilne obloge za hotele, radna odjeća, sanitarni uređaji i wellness. Sve to uz vrhunske izlagače iz ove branše, koji ujedno diktiraju trendove i predstavljaju prave inovacije."

Što čini osobitim ovaj specijalizirani sajam u Grazu?
Didi Dorner, kuhar s "tri kuharske kapice", svoju će slavnu "cuisine intuitive" predstaviti i uživo. "Bistro Vitalell pokazat će zdravo, prirodno kulinarstvo, uz informacije o idealnoj dijetalnoj kuhinji. Organizatori su Udruženje kuhara Austrije uz Štajerske kuhare Panther (Steirische Kuche Panther). Zaista najfinije prezentirat će se u Destillata-Tastina-Lounae.

Moći ćete kušati više od 200 vrhunskih konjaka, među njima i nagrađene za 2006. Nadalje, "Eis Live" (Sladoled uživo) te roštilj i barbecue također će biti vrhunske kulinarske atrakcije.

BOG (Beste Osterreichische Gastlichkeit - najbolja austrijska gostoljubivost) predstavit će svoj "Service-Contest" (nadmetanje u uslužnosti) i nagrade, a tijekom sajma održat će se i Dan štajerske gastronomije. Osim toga organizirat će se radionice s međunarodno poznatim savjetnikom za gastronomiju, Josefom Meringerom, između ostalog na temu motiviranja djelatnika, njihovog daljnjeg obrazovanja, korištenja suvremenih instrumenata naručivanja.

Štajersko društvo za narodnu glazbu (Steirisches Volksliedwerk) organizirat će radionicu na temu "Glazba u gostionici."

U Grazu će se održati i Državno prvenstvo show-barmena S Austrijskim udruženjem barmena (OBU) dogovorena je još jedna atrakcija programa: ovogodišnje državno prvenstvo održat će se u sklopu sajma GASTRONOMIA 06 u Grazu!

"Ovim pratećim programom spajamo uzbudljivost doživljaja i pravo profesionalno savjetovanje", navodi direktor saima Nilly Nail: "Dosadašnje prijave ulijevaju optimizam. Zanimanje je veliko, i to ne samo u Štajerskoj, već u cijeloj Austriji, pa i u Sloveniji i Hrvatskoj."

Povezani članci
02.07.15 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore
31.10.14 Vijesti
HOK zadovoljan izmjenama zakona o PDV-u i porezu na dobit
29.04.14 Vijesti
Hrvatska obrtnička komora traži ukidanje obračuna PDV-a po izdanom računu
02.10.13 Vijesti
HOK: Nismo tražili oprost dugovanja do 30.000 kuna
02.08.13 Vijesti
HOK: polivalentnim brodovima dvije kartice za gorivo
10.07.13 Vijesti
Obrtnici traže duži rok prilagodbe za skrivanje cigareta
09.05.13 Vijesti
Zakon o obrtu ne kasni zbog Hrvatske obrtničke komore
06.05.13 Vijesti
HOK: Obrtnici nezadovoljni radom Ministarstva poduzetništva i obrta
22.04.13 Vijesti
Ribarima kreće isplata razlike
23.01.13 Vijesti
HOK i ZABA potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji
10.01.13 Vijesti
HOK može pomoći savjetom, a HAMAG sufinanciranjem
04.01.13 Vijesti
HOK se protivi odredbama pravilnika o PDV-u i traži njegove hitne izmjene
19.12.12 Vijesti
HOK: ugostitelji kreću u fiskalizaciju i neće zbog toga zatvarati objekte
19.12.12 Vijesti
Obrtnici u 2013. od Vlade očekuju reforme
10.12.12 Vijesti
HOK i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava potpisali sporazum o suradnji
27.11.12 Vijesti
8. susret trgovaca HOK-a 5. prosinca
20.11.12 Vijesti
Zaključci kongresa ugostitelja HOK-a
27.09.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici tradicionalno posjetili Jesenski međunarodni sajam u Grazu
25.09.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici na Jesenskom međunarodnom sajmu u Grazu
20.09.12 Vijesti
Izaslanstvo HOK-a na 1. međunarodnom sajmu zanatstva u Banja Luci
29.06.12 Vijesti
Josipović na svečanoj akademiji u povodu Dana HOK-a
06.06.12 Vijesti
Donacija godine 2012.: Završen prvi krug natječaja
20.04.12 Vijesti
HOK i HZZ potpisali dopunu Sporazuma o poslovnoj suradnji
12.04.12 Vijesti
HOK i ZABA: Natječaj za "Donaciju godine 2012"
10.02.12 Vijesti
Podrška HOK-a izmjenama poreznih zakona
20.12.11 Vijesti
HOK: 2012. obilježavanje 160. godina obrtništva
19.12.11 Vijesti
Krešimir Jušić imenovan novim v.d. Glavnim tajnikom HOK-a
29.11.11 Vijesti
Obrtnici i poduzetnici traže posebno ministarstvo
19.10.11 Vijesti
Broj zahtjeva za stečaj tri i pol puta veći nego lani
12.10.11 Vijesti
HOK: Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
29.09.11 Vijesti
HOK: 15 hrvatskih izlagača na jesenskom sajmu u Grazu
01.09.11 Vijesti
Na 44. MOS-u u Celju nastupa i 18 hrvatskih obrtnika
23.03.11 Vijesti
Dan Obrtničke komore Zagreb
21.03.11 Vijesti
Konferencija "Obrtništvo u EU"
10.03.11 Vijesti
HOK: 13 izlagača na sajmu obrtništva u Muenchenu
18.02.11 Vijesti
Imenovani novi odbori i cehovi HOK-a
25.01.11 Vijesti
Dragutin Ranogajec izabran za novog predsjednika HOK-a
21.01.11 Vijesti
HOK traži vraćanje ograničene odgovornosti obrtnika
14.01.11 Vijesti
Teška godina za obrtnike
16.11.10 Vijesti
HOK: Pristup europskom tržištu je prilika, a ne prijetnja
27.09.10 Vijesti
HGK i HOK potpisali ugovor o suradnji
20.09.10 Vijesti
Hrvatski obrtnici na Jesenskom međunarodnom obrtničkom sajmu u Grazu
02.09.10 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmu u Celju
13.07.10 Vijesti
HOK i ZABA potpisali sporazum o poslovnoj suradnji
01.07.10 Vijesti
Kosor: Vlada želi biti partner HOK-u
26.05.10 Vijesti
U godini dana HOK je ostao bez 11 tisuća članova
18.05.10 Vijesti
Važnost EU fondova za razvoj i konkurentnost obrtništva
14.05.10 Vijesti
Idući tjedan konferencija HOK-a posvećena EU prilagodbi
18.01.10 Vijesti
Obrtnici traže sto milijuna kuna
10.09.09 Vijesti
Novi vizualni identitet Hrvatske obrtničke komore
01.07.09 Vijesti
Dan HOK-a: Zadaća promicanje i zastupanje obrtnika
25.03.09 Vijesti
HOK savjetodavna služba odsad na 062 000 026
10.02.09 Vijesti
Izaslanstvo HOK-a na poslovnim razgovorima u Omanu
03.02.09 Vijesti
Nova imenovanja u HOK-u
26.01.09 Vijesti
HOK se registrirala u registru interesnih organizacija EK
16.01.09 Vijesti
HOK: Ključ izlaska iz krize mali poduzetnici i obrtnici
15.01.09 Sajmovi i izložbe
MAWEV Show - The turbocharger za građevinarstvo
18.12.08 Vijesti
HOK predložio mjere za poboljšanje položaja obrtnika
20.11.08 Vijesti
Zagreb: Susret regionalnih obrtničkih asocijacija
29.10.08 Vijesti
Ivan Čović imenovan glavnim tajnikom Hrvatske obrtničke komore
28.10.08 Vijesti
Svečano prisegnuli suci Suda časti HOK-a
30.09.08 Vijesti
Mesić: Potaknuti suradnju Hrvatske i Štajerske na lokalnoj razini
27.06.08 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore
20.06.08 Vijesti
Najava: Dan Hrvatske obrtničke komore
19.06.08 Vijesti
Konferencija o političkom lobiranju za interese obrtništva u EU
29.05.08 Vijesti
Godina cehova - posljednji regionalni sastanak u Požegi
27.05.08 Vijesti
Prve Obrtničke sportske igre u Trogiru
03.04.08 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
18.03.08 Vijesti
Svi za obrtnika – prvi u nizu projekata informatizacije obrtnika
01.03.08 Vijesti
Obrtničke komore Hrvatske i Bavarske nastavljaju suradnju
21.02.08 Vijesti
HOK i Microsoft potpisali sporazum o suradnji
25.01.08 Vijesti
HOK i HBOR potpisali Sporazum o suradnji
17.01.08 Vijesti
Novi institucionalni portal Hrvatske obrtničke komore
27.12.07 Vijesti
Dugogodišnji glavni tajnik HOK-a dr. Petar Sindičić odlazi u mirovinu
15.12.07 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
22.10.07 Vijesti
Najavljen 20. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika
05.10.07 Vijesti
HOK o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu države
17.09.07 Vijesti
HOK odobrio sredstva za pomoć obiteljima poginulih vatrogasaca s Kornata
12.09.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 40. MOS-u u Celju
10.09.07 Vijesti
Nastavak suradnje HOK-a i Zapadnoaustralsko-hrvatske trgovačke komore
14.08.07 Vijesti
HOK osniva Odbor za obnovu uništenog Obrtničkog doma u Osijeku
26.07.07 Vijesti
HOK izdala "Obrtništvo u brojkama 2006."
24.07.07 Vijesti
HOK uputio primjedbe na nacrt Zakona o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu
29.06.07 Vijesti
Svečanom akademijom obilježen Dan HOK-a
07.05.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu
17.04.07 Vijesti
Na obrtničkom forumu o konkurentnosti hrvatskog obrtništva
21.03.07 Vijesti
U Plus Market partnerstvo ušlo oko 800 malih trgovaca
06.03.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici ponovo na najvećem obrtničkom sajmu u Europi
01.03.07 Vijesti
U HOK- u održan Dan savjetovanja za pripremu izvoza u Austriju
26.02.07 Vijesti
Imenovani novi odbori i cehovi HOK-a u mandatu 2007.-2011.
22.02.07 Vijesti
HOK traži žurno donošenje Uredbe o prodaji poslovnih prostora obrtnicima
22.02.07 Vijesti
Ivan Obad novi predsjednik Obrtničke komore Zagreb
22.02.07 Vijesti
OKZ i Elektropromet potpisali sporazum o suradnji
21.02.07 Turizam
Započele pripreme za Prvi hrvatski nacionalni kongres o seoskom turizmu
16.02.07 Vijesti
HOK i Agrokor koncern nastavljaju suradnju
12.02.07 Vijesti
Novo vodstvo HOK-a u Bruxellesu
25.01.07 Vijesti
Mato Topić novi predjednik Hrvatske obrtničke komore
14.12.06 Trgovina na malo
Otvoren prvi Plus market
12.12.06 Vijesti
Sporazum HOK-a, Konzuma i hrvatskih proizvođača
30.10.06 Vijesti
19. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u Varaždinu
03.10.06 Vijesti
Dan Hrvatske na sajmu u Grazu
28.09.06 Vijesti
Obrtnici na jubilarnom 100. Jesenskom sajmu u Grazu
20.09.06 Vijesti
Suradnja hrvatskih i zapadnoaustralskih obrtnika i poduzetnika
13.09.06 Sajmovi i izložbe
GASTRONOMIA u Grazu
07.09.06 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 39. Međunarodnom obrtničkom sajmu u Celju
01.09.06 Vijesti
Ceh ribara traži odgodu početka pregovora o ribarstvu s EU
25.08.06 Vijesti
Suradnja hrvatskih obrtnika s obrtnicima njemačke pokrajine Sjeverne Rajne i Vestfalije
14.07.06 Vijesti
HOK će izraditi studiju o konkurentnosti hrvatskog obrtništva
06.07.06 Vijesti
HOK - Dvadesetčetvrti ispitni rok 09.09.2006.
06.07.06 Vijesti
Tisuću dodatnih austrijskih dozvola za hrvatske prijevoznike
21.06.06 Vijesti
Poslovna partnerstva povećavaju izglede na EU tržištu
24.05.06 Vijesti
Održan 5. tradicionalni susret trgovaca HOK-a
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa