Info
Seniko studio
Korisne informacije
02.08.2006. (Andrija Kralj) Slijepa vjera u razvoj Kine mogla bi biti balon od sapunice
Pokažu li se sva predviđanja u vezi s iranskom krizom netočnima, odnosno, ne dođe li do velikih infla-tornih kolebanja, cijene će se ubrzo vratiti na staro

Tržišni analitičari predviđaju da će cijena sirove nafte, koja je prije dva tjedna dosegnula rekordnih 75,4 dolara za barel, i dalje rasti zbog povećane potražnje i prijetnji proizvodnji u Perzijskome i Meksičkom zaljevu te u Nigeriji.

Robna su tržišta ove godine naprosto eksplodirala. Nakon što je prije godinu dana cijena barela nafte prešla 70 dolara i kad se činilo da nezaustavljivo raste prema donedavno nezamislivih 100 dolara za barel, početak ove godine donio je rast i ostalih cijena na robnim tržištima. Već u siječnju unca zlata prešla je, prvi put nakon 25 godina, ključnu psihološku razinu od 600 dolara. Rast zlata pratili su i ostali plemeniti metali, kao i bakar, cink i nikal. U lipnju je ipak došlo do blage korekcije cijena na robnim trži-štima. Odmah su se počeli množiti glasovi sumnje u daljnji uspon cijena. No, da se to i dogodi, trebalo bi da, s jedne strane, potražnja za ključnim strateškim materijalima oslabi te da se, s druge, ponuda poboljša.

Ozbiljni razlog nevjerojatnog uspona cijena svakako je i pojačana likvidnost tržišta. Dok su još 2000. godine ulaganja investicijskih fondova u robu iznosila 5 milijardi eura, danas je u njih uložen kapital od čak 80 milijardi. Zato ne čudi da promatrači već dulje upozoravaju na porast spekulativnog kapitala na tom tržištu. Tjerana strahom od inflacije i slabljenjem dolara, većina investitora pokušava se osigurati i diverzificirati svoje portfelje s pozicijama u zlatu te rudarskim kompanijama. No kako su baš ti dijelovi portfelja natprosječno profitirali od razvoja tržišta (u posljednjih 12 mjeseci je Dow Jones AIG Commodity-Index, uz nisku volatilnost, zabilježio uspon od 18 posto), kapital se počeo pojačano premještati iz klasične diverzifikacije u spekulativne namjere. Tržišne aktivnosti su stoga postale mno-go senzibilnije na vanjske utjecaje, a rizik brze promjene smjera cijena počeo postupno rasti.

Konsolidiranje rudarske industrije
Vodeći ekonomist Morgan Stanleyja, Stephen Roach, upozorio je nedavno da se trenutačno stanje s cijenama može usporediti s mjehurom od sapunice ('bubble') koji bi mogao puknuti. Porast cijena, prema njemu, posljedica je pogrešne procjene rasta potražnje zemalja u razvoju, poput Kina. Cijene sirovina dosegnule su rekordne visine jer ulagači u industrijalizaciji zemalja u razvoju imaju trajno nisku ponudu uz daljnji snažni rast gospodarstva.

Osim slijepe vjere u nastavak snažnog razvoja Kine, za-nemaruje se poboljšanje efektivnosti industrijske potrošnje tih zemalja i sposobnost usklađivanja proi-zvodnje zapadnom standardu. Roach upozorava na petogodišnji plan Kine za smanjenje potrošnje energije od 20 posto po jedinici BDP-a.
S njim se slaže i glavni ekonomist u udruzi Capital Economists, Simon Hayley, koji tvrdi da takav rast cijena ne može teći u beskonačnost.
- Cijene su sada iznimno visoke i rastu. Takve cijene rezultat su isključivo špekulativnih nagađanja i na kraju će izokrenuti potražnju koja će se okrenuti alternativnim izvorima. Ako se ispostavi da su sva predviđanja vezana uz situaciju u Iranu bila netočna, odnosno, ako ne dođe do velikih inflatornih kole-banja, cijene će se ubrzo vratiti na staro - izjavio je Hayley.

Pretpostavlja se da će cijene bakra ipak još neko vrijeme rasti, usporedno s razvojem informatičke i elektroničke industrije gdje se bakar koristi kao jedan od glavnih elemenata za izradu vodiča. Alternati-va za bakar još ne postoji u terminima globalne proizvodnje pa se zato i dalje preporučujr kupnja tog metala.

Ipak, vjerojatno smo tek na pola puta do promjene trenda. Tog su mišljenja, naime, analitičari Merrilla Lyncha koji svojim klijentima preporučuju ulazak na tržište tek nakon pada cijena. Ta financij-ska kuća, kojoj pripada najveći tim analitičara tržišta roba, pretpostavlja da će rudarske kompanije ove godine ostvariti rekordnu dobit i novčani tok. Analitičari Merrilla Lyncha misle da rast cijena metala ne uzrokuju spekulativne investicije. Stabilnoj ocjeni poslovanja tih kompanija još treba dodati i tendenciju konsolidacije tržišta. Tako se uskoro očekuje niz spajanja kompanija koje bi dodatno utjecale na rast njihovih dionica. Tome valja dodati da su dosadašnje slične aktivnosti vodile konsolidaciji postojećih kapacitita, ali ne i njihovu proširenju.

Ratna gibanja ugrožavaju naftu
U vezi s naftom situacija je složenija, i to iz dva razloga. Jedan je pojačana špekulativnost na tržištu, posebno u posljednjih godinu i pol do dvije. Druga se odnosi na stalne geopolitičke napetosti. Rat u Iraku, etnički sukobi u Nigeriji i nuklearna kriza u vezi s Iranom bili su okidači rasta. Posljednjih tjedana tu je i sukob Izraela i Libanona koji prijeti da preraste u širi regionalni rat. Tržišni analitičari predviđaju da će cijena sirove nafte, koja je prije dva tjedna dosegnula rekordnih 75,4 dolara za barel, i dalje rasti zbog povećane potražnje i prijetnji proizvodnji u Perzijskome i Meksičkom zaljevu te Nigeriji.

Analitičari koje je anketirao Bloomberg predviđaju da će prosječna cijena barela nafte ove godine iznositi 67,25 dolara, što je 9,25 dolara više od procjene početkom ove godine. Procjena je istodobno 10,55 dolara viša od prošlogodišnjega, rekordnog prosjeka cijene barela nafte na Njujorškoj burzi.

Cijena nafte ove je godine skočila 23 posto, na razinu od oko 75 dolara, zbog straha da bi iranski nuk-learni program mogao prouzročiti probleme pri isporuci nafte iz te zemlje te da bi uragani ponovno mogli poremetiti proizvodnju u Meksičkom zaljevu. Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će potrošnja nafte ove godine u prosjeku porasti 1,5 posto ponajprije zbog povećane potrošnje u Kini i SAD-u.
Prošle je godine potrošnja porasla 1,3 posto, dok je godinu prije porast iznosio 4,1 posto. Prijašnja rekordna cijena nafte iznosila je 75,35 dolara, a dosegnuta je 21. travnja ove godine, dok prosječna cijena barela nafte u prvih šest mjeseci iznosi 67,13 dolara.

Za iduću godinu analitičari predviđaju prosječnu cijenu od 62 dolara za barel jer bi povećana ulaganja u povećanje proizvodnje u zemljama izvoznicama nafte konačno trebala početi davati rezultate. Ame-rički milijarder, investitor Jim Rogers, bivši partner u hedge fondu Georgea Sorosa, prije nekoliko je tjedana za Reuters izjavio da će cijena barela nafte premašiti 100 dolara i zadržati se na visokoj razini. Rogers predviđa da će cijene sirovina ostati visoka sljedećih petnaestak godina, a svoje predviđanje cijene nafte temelji na izostanku novih otkrića velikih zaliha tog energenta.

Globalni lideri čelika
Rast vrijednosti roba potaknuo je i konsolidaciju među kompanijama koje se bave njihovim crplje-njem i preradom, posebno među čeličanama. Vodeći ljudi najvećega svjetskog proizvođača čelika, Mittal Steela, izjavili su da je preuzimanje luksemburškog Arcelora u završnoj fazi, pa bi buduća kom-panija Arcelor-Mittal s radom trebala početi 17. kolovoza, kada se zaključi natječaj za dionice tvrtke.

Istodobno, sprema se nezapamćeni val akvizicija koji će ubrzati konsolidaciju industrije čelika, a na tržištu uspostaviti nove odnose među čeličanama, njihovim dobavljačima te kupcima. Nakon što je zbog višemjesečne borbe i neizvjesnosti konačno potvrđeno spajanje dvaju najvećih proizvođača čeli-ka na svijetu, postavlja se samo jedno pitanje - tko je sljedeći?

Iz perspektive ostalih kompanija raspored u sklopu kojega bi najveća kompanija proizvodila 10 posto svjetskog čelika nije održiv, pa je očigledno da jedino spajanje dojučerašnjih konkurenata može osigu-rati ravnotežu snaga na tržištu te pristup sirovinama.

Drugi važan činitelj je sve veći rast cijena sirovi-na, ponajprije željezne rude, koji povećava troškove kompanija, pritom smanjujući potencijalno visoke profite. Naime, analitičari smatraju da bi se okrupnjivanjem poduzeća dobilo nekoliko globalnih lidera čija bi pregovaračka snaga bila mnogo veća od sadašnje, čime bi se stabilizirale cijene sirovina i čelika.

Tako su proces okrupnjivanja proveli proizvođači aluminija, a pogotovo željezne rude, koji bez većih problema mogu diktirati cijene čeličanama.
Tko će ući na kinesko tržište
Treći, prema nekima, i ključni činitelj u cijeloj priči je Kina, čiji je graditeljski i općenito ekonomski boom doveo do dosad najveće potražnje za čelikom, pritom lansiravši cijene na rekordne razine. Stoga je jasno da ulazak na kinesko tržište predstavlja odlučnu prevagu u odnosu na ostale konkurente. Među-tim, najveća prepreka je kineska Vlada koja inozemnim kompanijama ne dopušta ozbiljnij ulazak na tamošnje tržište niti kupnju udjela u kineskim čeličanama, pa stručnjaci ističu da će jedino velike tvrt-ke, sa snažnim globalnim prisustvom, moći proširiti poslovanje u Kinu. Nekad je trebalo gotovo 30 godina da proizvodnja čelika poraste za trećinu, a danas su za takav rast dovoljne četiri godine.

Tako se u razdoblju od 1969. do 2001. proizvodnja sirovog čelika u svijetu povećala s 570 milijuna tona na 850 milijuna da bi od 2001. do 2005. u svijetu bilo proizvedeno 1,13 milijarde tona, ponajviše zahvaljujući kineskoj gospodarskoj ekspanziji. Kako se povećavala proizvodnja, rastao je i trend okru-pnjivanja poduzeća, međutim njegova nezapamćena brzina tek bi trebala uslijediti. Prema podacima Ureda za željezo i čelik, deset najvećih globalnih proizvođača proizvelo je 1993. godine 22 posto svjetskog čelika da bi desetak godina poslije njihovo sudjelovanje u svjetskoj proizvodnji poraslo na 40 posto. Jednostavnije rečeno, cijenu većine roba diktirat će intenzitet kineskoga gospodarskog rasta.

Izvor: liderpress.hr

Povezani članci
27.02.16 Financije i gospodarstvo
Cijene nafte prekoračile 36 dolara, podršku pružila američka potražnja za benzinom
18.08.15 Financije i gospodarstvo
Cijene nafte ispod 49 dolara, dominira zabrinutost za potražnju
09.08.13 Vijesti iz svijeta
Poremećaji u opskrbi potaknuli rast cijena nafte
13.05.13 Financije i gospodarstvo
DZS: godišnji rast proizvođačkih cijena u industriji
19.06.12 Vijesti iz svijeta
Cijene nafte nadomak najnižoj razini u 17 mjeseci
04.06.12 Vijesti iz svijeta
Cijena nafte najniža u 16 mjeseci
16.05.12 Vijesti iz svijeta
Nafta najjeftinija u posljednjih šest mjeseci
23.02.12 Vijesti iz svijeta
Cijena nafte najviša u devet mjeseci
26.08.10 Prehrambeni proizvodi
Kava će poskupjeti, samo je pitanje kada
26.08.10 Trgovina na malo
Cijene mesa niže 5 posto, a potrošnja pala i do 15 posto
25.08.10 Trgovina na malo
Čobanković: Za sada cijena kruha neće rasti
26.01.09 Financije i gospodarstvo
Roland Berger: Sirovina i dalje manjka, a cijene počinju rasti
30.06.08 Vijesti iz svijeta
Mittal razmišlja o preuzimanju Rio Tinta
24.06.08 Vijesti iz svijeta
Kina pristala na rekordno poskupljenje željezne rudače
13.06.08 Vijesti
SSSH i HUZP traže odgodu poskupljenja struje do kraja 2008.
27.02.08 Vijesti iz svijeta
Pad tečaja dolara podigao cijene nafte na nove rekordne razine
22.02.08 Vijesti iz svijeta
Povećane američke zalihe ograničile rast cijena nafte
25.01.08 Vijesti iz svijeta
Američki poticaji podigli cijene nafte
23.01.08 Vijesti
Polančec očekuje pad nekih cijena
22.01.08 Vijesti iz svijeta
Strmoglavi pad cijena nafte
22.01.08 Vijesti
Profitna stopa hrvatske trgovine tri puta niža od europskog prosjeka
14.01.08 Vijesti iz regije
Cijene nafte iznad 93 dolara
11.01.08 Inspekcijske službe
AZTN na promjene cijena reagira samo kada je narušeno tržišno natjecanje
10.01.08 Vijesti iz svijeta
Nakon izvješća o američkim zalihama nafta pojeftinila
10.01.08 Tvrtke i tržišta
Alcoa ostvarila rast dobiti od 75 posto
07.01.08 Vijesti
Zbog poskupljenja SSSH najavio prosvjed
03.01.08 Vijesti iz svijeta
Nafta preko 100 dolara
25.12.07 Vijesti iz svijeta
Pad cijena nafte u prigušenoj predblagdanskoj trgovini
04.12.07 Tvrtke i tržišta
Dobit ThyssenKruppa porasla 33 posto
03.12.07 Vijesti
Tomšić: Električna energija neće poskupjeti 1. siječnja
01.12.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte na najnižoj razini u proteklih mjesec dana
26.11.07 Vijesti iz svijeta
Nafta iznad 99 dolara
21.11.07 Trgovina motornim vozilima
Cijena nafte nadomak 100 dolara za barel
29.10.07 Vijesti iz svijeta
Nafta iznad 93 dolara
26.10.07 Trgovina motornim vozilima
Cijena nafte premašila 92 dolara
19.10.07 Trgovina motornim vozilima
Nafta po prvi puta iznad 90 dolara po barelu
18.10.07 Trgovina motornim vozilima
Klizanje cijena nafte prema 87 dolara
16.10.07 Trgovina motornim vozilima
Nafta gotovo 88 dolara
15.10.07 Trgovina motornim vozilima
Rekordna cijena nafte iznad 84 dolara po barelu
09.10.07 Trgovina motornim vozilima
Cijena barela ispod 79 dolara
12.09.07 Vijesti iz svijeta
New York: Barel nafte prvi put u povijesti dosegao 80 dolara
10.09.07 Trgovina motornim vozilima
Dobitonosne prodaje snizile cijene nafte
06.09.07 Trgovina motornim vozilima
Cijena nafte premašila 76 dolara za barel
20.08.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte pale s popuštanjem straha od uragana Deana
16.08.07 Trgovina motornim vozilima
Nafta pojeftinila više od dolara
07.08.07 Trgovina motornim vozilima
Nastavljen pad cijena nafte
06.08.07 Trgovina motornim vozilima
Rekordno skupa nafta produljuje jaz između bogatih i siromašnih
23.07.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte kliznule nadomak 77 dolara po barelu
18.07.07 Trgovina motornim vozilima
Strah od tješnje ponude približio cijene nafte razini od 76 dolara po barelu
06.07.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte najviše u zadnjih 11 mjeseci
05.07.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte iznad 73 dolara
27.06.07 Trgovina motornim vozilima
Nafta ispod 70 dolara
19.06.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte iznad 72 dolara
16.06.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte i dalje iznad 67 dolara
14.06.07 Statistika
Godišnja inflacija u svibnju 2,2 posto
12.06.07 Statistika
Nastavlja se rast proizvođačkih cijena
05.06.07 Trgovina motornim vozilima
Barel nafte iznad 70 dolara
28.05.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte ispod 70 dolara
24.05.07 Trgovina motornim vozilima
Cijena nafte prešle 71 dolar za barel
08.05.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte iznad 61 dolara za barel
05.05.07 Trgovina motornim vozilima
Nigerija i slabije američke zalihe benzina podižu cijene nafte
30.04.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte stabilne blizu 68 dolara po barelu
25.04.07 Statistika
Zagreb: rast proizvođačkih cijena
19.04.07 Trgovina motornim vozilima
Novi pad cijena nafte
13.04.07 Trgovina motornim vozilima
Strah od nestašice benzina podigao cijene nafte iznad 64 dolara
31.03.07 Trgovina motornim vozilima
Barel nafte nadomak 67 dolara zbog eskalacije napetosti oko Irana
26.03.07 Trgovina motornim vozilima
Najviša cijena nafte od početka godine
25.03.07 Vijesti
Zagreb: rast cijena na malo i troškova života
20.03.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte pale ispod 57 dolara po barelu
14.03.07 Trgovina motornim vozilima
Nafta poskupjela pred nove američke podatke o zalihama goriva
26.02.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte i dalje iznad 61 dolara po barelu
13.02.07 Trgovina motornim vozilima
Nafta nastavlja sa silaznim trendom
07.02.07 Trgovina motornim vozilima
Hladno vrijeme u SAD-u diže cijenu barela iznad 59 dolara
03.02.07 Trgovina motornim vozilima
Hladno vrijeme u SAD-u izaziva rast cijena nafte
01.02.07 Trgovina motornim vozilima
Dobit Shella neočekivano porasla
25.01.07 Trgovina motornim vozilima
Nafta ispod 55 dolara po barelu
21.01.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte stabilno iznad 50 dolara po barelu
18.01.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte blizu 51 dolara po barelu
11.01.07 Trgovina motornim vozilima
Rast zaliha goriva pritisnuo cijene nafte ispod 53 dolara
09.01.07 Trgovina motornim vozilima
Topla zima u SAD-u spušta cijene nafte
08.01.07 Vijesti iz svijeta
Obustavljene isporuke nafte Poljskoj i Njemačkoj preko naftovoda Družba
07.01.07 Trgovina motornim vozilima
Barel sirove nafte pao ispod 56 dolara
27.12.06 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte stabilne nakon snažnog pada u utorak
21.12.06 Vijesti
Zagreb: Od 1. siječnja skuplji i Zagrebparking, Čistoća, Gradska groblja i Tržnice
19.12.06 Trgovina motornim vozilima
Nakon prošlotjednog rasta, cijena nafte pala
14.12.06 Trgovina motornim vozilima
Cijena nafte past će ispod 53 dolara u 2008. - Svjetska banka
08.12.06 Vijesti iz svijeta
Pad američkih zaliha i napadi u Nigeriji izazvali rast cijena nafte
04.12.06 Trgovina motornim vozilima
Pad cijena nafte unatoč zabrinutosti oko novih smanjenja OPEC-ove proizvodnje
21.11.06 Korisne informacije
Rastu cijene u Bugarskoj uoči ulaska u EU
15.11.06 Trgovina motornim vozilima
Rast cijena nafte uslijed dolaska zime
11.11.06 Trgovina motornim vozilima
IEA najavljuje pad opskrbe tržišta nafte u četvrtom tromjesečju
22.10.06 Trgovina motornim vozilima
Nafte ima za najmanje 400 godina!
20.10.06 Trgovina motornim vozilima
OPEC smanjuje proizvodnju za milijun barela dnevno
18.10.06 Trgovina motornim vozilima
Barel nafte ponovno iznad 60 dolara
14.10.06 Vijesti
Mali trgovci naftom: tržište nije posve liberalizirano
04.10.06 Trgovina motornim vozilima
Najniža cijena nafte u posljednjih sedam mjeseci
26.09.06 Trgovina motornim vozilima
Obilate američke zalihe spustile cijene nafte ispod 60 dolara
20.09.06 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte na najnižoj razinu u zadnjih pola godine
18.09.06 Trgovina motornim vozilima
Porast cijena sirove nafte
14.09.06 Trgovina na malo
Zagreb: u srpnju rast cijena na malo i troškova života
12.09.06 Trgovina motornim vozilima
Barel nafte ispod 66 dolara u očekivanju OPEC-ove odluke o proizvodnji
08.09.06 Trgovina motornim vozilima
Čelnik OMV-a prognozirao pad cijene nafte na 40 dolara po barelu
07.09.06 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte blizu najniže razine u pet mjeseci
18.08.06 Vijesti
Zagreb skuplji od Ljubljane, Bukurešta i Sofije
17.08.06 Trgovina motornim vozilima
Barel nafte ispod 71 dolara
15.08.06 Trgovina motornim vozilima
Primirje na Bliskom istoku snizilo cijene nafte na 73 dolara
15.08.06 Korisne informacije
U srpnju godišnji rast proizvođačkih cijena 3%
14.08.06 Trgovina na veliko
Započela bitka među ruskim kompanijama za svjetske zalihe kovina
27.07.06 Trgovina na malo
Zagreb: pad cijena na malo i troškova života na mjesečnoj razini
20.07.06 Trgovina motornim vozilima
Diplomatski napori spuštaju cijene nafte
18.07.06 Vijesti
Troškovi života u ZG u svibnju veći za 1,3 posto
15.07.06 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte i dalje rastu
13.07.06 Trgovina motornim vozilima
Porasle cijene nafte
29.06.06 Trgovina na malo
Zagreb: u travnju rast cijena na malo i troškova života
25.06.06 Vijesti
Cijene nafte ostale iznad 70 dolara po barelu
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa