Seniko studio
Vijesti
29.09.2014. Hrvatska udruga poslodavca dodijelila nagrade za društveno odgovorno poslovanje
U sklopu međunarodnog projekta „CSR for all“ dodijeljene su nagrade u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki za područja brige o zaposlenicima, okolišu i zajednici, a tvrtki koja u sve tri kategorije najbolje primjenjuje principe DOP-a uručena je velika nagrada HUP-a
U sklopu projekta „CSR for ALL“ („Društveno odgovorno poslovanje za sve“) kojeg sufinancira Europska unija, a provodi Međunarodna organizacija poslodavaca (IOE) i organizacije poslodavaca iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske i Turske dodijeljene su Nagrade za primjere dobre prakse DOP-a u Hrvatskoj.

U prisustvu predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Ive Josipovića dodijeljene su nagrade za društveno odgovorne prakse u područjima brige za zaposlenike, zajednicu i okoliš u kategorijama malih, velikih i srednjih tvrtki te velika nagrada za tvrtku koja, slijedom prijavljenih projekata, najbolje primjenjuje DOP načela u sva tri područja.

Predsjednik Josipović i ovom se prigodom založio za još snažniju primjenu načela društveno-odgovornog poslovanja u Hrvatskoj: „Kako se pokazalo da tvrtke koje implementiraju društveno odgovorno poslovanje pokazuju veću otpornost na krizu i imaju dugoročnu održivu konkurentsku prednost.

Pri tom je naglasio da bi bilo dobro da država što snažnije promiče ove vrijednosti i stvori regulatorni okvir koji bi adekvatno vrednovao i poticao praksu društveno odgovornog poslovanja.“ Izjavio je predsjednik Josipović.

„Hrvatska udruga poslodavaca već dugi niz godina među svojim članicama potiče djelovanje koje se temelji na principima društveno odgovornog poslovanja.

Dugoročne održivosti tvrtke nema bez kvalitetnih i partnerskih odnosa s dionicima te odgovornog raspolaganja resursima. U svom radu ne smijemo biti usmjereni samo na danas i moramo razmišljati što ostavljamo u naslijeđe i budućim generacijama.

Nagrađivanjem primjera dobre prakse u skladu s načelima DOP-a želimo potaknuti na njihovu širu primjenu u Hrvatskoj. Od takvog poslovanja profitiraju i tvrtke i zajednica, dakle svima nam je u interesu snažno podupirati društveno odgovorno poslovanje.“, izjavio je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić.
Uz predsjednika HUP-a, priznanja nagrađenim tvrtkama uručili su i Branko Roglić predsjednik Nadzornog odbora, Davor Majetić glavni direktor i Lidija Horvatić direktorica Odjela za politike EU i međunarodne odnose HUP-a.

Dobitnik Velike nagrade za najbolju primjenu načela DOP-a u sve tri kategorije (briga o zaposlenicima, okolišu i zajednici) dobila je tvrtka Cemex.

Dodijeli nagrada prethodio je natječaj u kojem je HUP zaprimio više od stotinu prijava. O dobitnicima nagrada odlučio je peteročlani žiri sastavljen od predstavnika poslodavaca, sindikata i akademske zajednice.

Projekt „CSR for all“ započeo je 2013. godine te je osim dodjele nagrada obuhvatio niz aktivnosti vezanih uz promociju DOP-a uključujući izradu analize i Studije razine primjene DOP-a na području Hrvatske tijekom 2013. godine, izdavanje Priručnika o DOP-u za organizacije poslodavca i organizaciju seminara na temu DOP-a.
Dobitnici nagrada Hrvatske udruge poslodavaca za DOP

Briga za okoliš

- u kategoriji malih tvrtki: Next bike za projekt sustav javnih bicikala

- u kategoriji srednjih tvrtki: MGK Pack s projektom „Smanjenja otpadnog lima u industriji“: proizvodnja tanjeg, ali čvršćeg lima za poklopce značajno smanjuje količinu otpada i dobitnici su svjetske nagrade za samoodrživost

- u kategoriji velikih tvrtki: Cemex „Lintar-nasad maslina na rekultiviranom rudniku“: projekt CEMEX-ove sanacije i rekultivacije površina rudnika na obroncima Kozjaka gdje je zasađen i maslinik o kojem se zadrugarski brinu branitelji, većinom zaposlenici tvrtke.

Briga za zaposlenike

- u kategoriji malih tvrtki: Specijalna bolnica Sveta Katarina, s projektom „Usklađivanje rada i privatnog života zaposlenika“: niz aktivnosti za unaprjeđenje kvalitete rada i života zaposlenika

- u kategoriji srednjih tvrtki: Biovega; za projekt „Procjena organizacijske kulture i revizija temeljnih vrijednosti zaposlenika“

- u kategoriji velikih tvrtki: Ericsson Nikola Tesla za projekt „Zaposlenici – ključ poslovnog uspjeha“; kompleksan program brige o zaposlenicima

Briga za zajednicu

- u kategoriji malih tvrtki: Plavi radio za projekt „Kvartoteka“; Tijekom dvanaest tjedana trajanja projekta Soundset Plavi radio je emitirao program iz dvanaest zagrebačkih kvartova te organizirao sportsko – humanitarne akcije

- u kategoriji srednjih tvrtki: MGK Pack; za projekt „Vodom protiv vode“ - jedinstven sustav brze izgradnje brana protiv poplava.

- u kategoriji velikih tvrtki dobitnici su Siemens i Allianz. Siemens za projekt „Oprema laboratorija Fakulteta elektrotehnike i računarstva“ i Allianz s projektom „Treneri velikog srca-sporta za djecu s poteškoćama u razvoju“
Allianz je pokrenuo sportski program za djecu s teškoćama u razvoju pod nazivom Treneri velikog srca; Otvoreno je 9 škola plivanja za djecu s teškoćama u razvoju u 9 hrvatskih gradova. U sklopu projekta otvorena je i prva škola atletike u Virovitici, koja je jedina u Hrvatskoj u sklopu koje djeca s teškoćama u razvoju mogu trenirati zajedno s djecom bez teškoća.

Siemens Hrvatska ustupio Fakultetu elektrotehnike i računarstva opremu u vrijednosti od 100 tisuća eura. Novouređeni vrhunski opremljen laboratorij za automatizacijske sustave znatno je unaprijedio kvalitetu obrazovanja studenata
DOP projekti Cemex-a, dobitnika Velike nagrade

Briga za zaposlenike
• Gradimo sigurnu budućnost - inicijativa podizanja svijesti kod zaposlenika i kooperanata o važnosti zaštite na radu; četiri godine za redom CEMEX nije zabilježio niti jednu ozljedu na radu.

• Program poticanja zdravlja zaposlenika - stopa bolovanja smanjena je za 49% u proteklih pet godina.

• ETHOS projekt - kampanja o važnosti etičnog ponašanja svih zaposlenika; Etički odbor CEMEX-a u zadnje dvije godine nije primio niti jednu prijavu o sumnji na korupciju.

Briga za okoliš
• Lintar, prvo hrvatsko maslinovo ulje nastalo iz rekultiviranog dijela rudnika – nakon CEMEX-ove sanacije i rekultivacije površina rudnika na obroncima Kozjaka zasađen je maslinik o kojem se zadrugarski brinu branitelji, većinom zaposlenici tvrtke.

• Prikupljanje i zbrinjavanja komine masline - CEMEX od uljara preuzima i zbrinjava kominu masline, koju potom koristi kao zamjensko gorivo u svom tehnološkom procesu čime smanjuje emisije CO2.

• Zeleni ured - inicijativa za dugoročno mijenjanje navika zaposlenika s ciljem povećanja efikasnosti korištenja uredskih resursa i smanjivanja utjecaja na okoliš.

Briga za zajednicu

• CEMEX Student - natjecanje je za studente građevinskih i arhitektonskih fakulteta; studenti s najboljim rezultatima dobivaju stručno usavršavanje u jednoj od zemalja u kojima CEMEX posluje.

• Uređenje dječjeg vrtića Cvrčak – u suradnji s Gradom Solinom; koordinacija izrade projektne dokumentacije, stručni nadzor nad izvođenjem radova, nabavka potrebne specijalizirane opreme i didaktičkih igračka te uređenje vrta.

• Unutar CEMEX-ovih pogona postavljeni su kontejneri za odvojeno prikupljanje staklene i PET ambalaže. Sredstva prikupljena povratom ambalaže zaposlenika, tvrtka uveća za isti iznos i donira Dječjem domu Miljenko i Dobrila.

Povezani članci
19.10.16 Vijesti
Hrvatska udruga poslodavaca poziva novu Vladu da provede reforme i obnovi socijalni dijalog
28.09.16 Financije i gospodarstvo
Hrvatska: napredak ne i dovoljan
15.12.15 Vijesti
HUP Skor 2015. i Poslovna očekivanja HUP-a
05.11.15 Vijesti
Velike koalicije u programima nisu odgovorile na 16 ključnih pitanja HUP-a
04.08.15 DOP
Kozmo prikupio više od 155 tisuća kuna za Palčiće
28.07.15 Tvrtke i tržišta
Orbico preuzima udjel u poljskom Distribevu
03.04.15 Trgovina na veliko
Orbico u 2015. očekuje oko 10 posto veći promet nego lani
03.03.15 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija “Osnaživanje žena u gospodarstvu”
27.02.15 Financije i gospodarstvo
BDP: Unatoč optimizmu, za izlazak iz recesije ima još puno posla - HUP
29.12.14 Vijesti
Majetić: Vlada bi trebala zaboraviti da je u predizbonoj godini
11.12.14 DOP
JGL drugu godinu zaredom dobitnik nagrade ineks DOP-a u kategoriji velikih poduzeća
09.12.14 Vijesti
„Ne prihvaćamo krizu kao normalno stanje!“
05.12.14 Tvrtke i tržišta
Predsjednik RH dr.sc. Ivo Josipović svečano otvorio Lesninu Zadar
02.12.14 Vijesti
Ovu godinu poslodavci ocijenili izrazito teškom, ne očekuju poboljšanje ni u 2015.
07.11.14 Seminari, konferencije
Predsjednik Josipović otvorio Invest forum Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke
03.10.14 Sajmovi i izložbe
Predsjednik Josipović otvorio 17. osječki jesenski sajam
02.10.14 Sajmovi i izložbe
Pula: predsjednik Josipović otvorio 17. obrtnički sajam Istre
18.09.14 Vijesti
Roglić: HUP bi mogla voditi Gordana Deranja
08.09.14 Sajmovi i izložbe
Vindijin nastup na Bjelovarskom sajmu
03.09.14 Financije i gospodarstvo
Hrvatski ICT zajednički se predstavlja na CeBIT-u u Turskoj
21.08.14 Vijesti
Otvorena prva Ikea u Hrvatskoj
14.07.14 Seminari, konferencije
Summit100
26.06.14 Tvrtke i tržišta
Josipović posjetio Kraš i proizvodnu liniju vrijednu 20 milijuna kuna
30.05.14 Seminari, konferencije
U Zagrebu održan godišnji trgovinski seminar tvrtke Nestlé
29.05.14 Financije i gospodarstvo
Josipović poziva na treći konsenzus oko nužnih strukturnih reformi
22.05.14 Seminari, konferencije
Startup!Croatia: pred poduzetništvom previše administrativnih barijera
13.02.14 Vijesti
HUP predstavio mjere hrvatskog gospodarskog oporavka Europskoj komisiji
04.12.13 Karijere
Tomašković umjesto Mudrinića na čelu HT-a
02.12.13 Tvrtke i tržišta
Zaklada Adris za pametnu i kreativnu Hrvatsku donirala 3 milijuna kuna
04.11.13 Sajmovi i izložbe
Dubrovnik: od 7. do 9. studenoga 2. investicijski forum "Dubrovnik 2013."
12.10.13 Vijesti
Održana 78. Zlatna igla
11.10.13 Edukacija
U Podravki održana 2. međunarodna konferencija „Znanje u fokusu“
30.09.13 Vijesti
Mudrinić: stanje je blizu alarmantnog
04.09.13 Odnosi s javnošću
'Pesimisti u Vladi mogu ojačati samo jednu industriju, a to je farmaceutska'
04.09.13 Korisne informacije
Mudrinić: Ne postoje tvrtke koje vječno žive
05.07.13 Karijere
Glavni direktor HUP-a izabran u gospodarsko socijalno vijeće EU
27.05.13 Vijesti
Dan poduzetnika HUP-a: "Jesmo li spremni za EU?"
07.05.13 Vijesti
Mudrinić: Uvjeti za investicije nisu povoljni
30.04.13 Tvrtke i tržišta
Neto dobit HT-a 238 milijuna kuna
07.03.13 Turizam
Hrvatska i dalje među turistički najkonkurentnijim zemljama svijeta
06.03.13 Sajmovi i izložbe
Josipović otvorio sajam GAST: siromaštvo je ključni problem u Hrvatskoj
05.03.13 Financije i gospodarstvo
Mrsić i Majetić potpisali sporazum o mjerama aktivne politike zapošljavanja
06.02.13 Zaposlenost / plaće
HT: novi Kolektivni ugovor; kompaniju napuštaju 403 zaposlenika
31.01.13 Karijere
Hrvatski telekom ima novu članicu Uprave
23.01.13 Prehrambeni proizvodi
Josipović otvorio novi pogon tvrtke PIP vrijedan 30 milijuna eura
30.11.12 Financije i gospodarstvo
Ivica Mudrinić: I sama najava poreza vodi nas do pada
14.11.12 Vijesti
HUP nositelj Global Compacta za Hrvatsku
09.11.12 DOP
HT predstavio Izvješće o održivosti za 2011.
03.11.12 Vijesti
Poduzetnici traže pravnu stabilnost
24.10.12 Seminari, konferencije
Linić za iduću godinu najavljuje rast BDP-a od 1,7 posto
27.09.12 Tvrtke i tržišta
Roglić preuzeo tvrtku u Mađarskoj
25.09.12 Vijesti
Ivica Mudrinić novi predsjednik HUP-a
13.09.12 Financije i gospodarstvo
Mrsić za sustav nagrađivanja u javnom sektoru
07.09.12 Sajmovi i izložbe
Otvoren 20. jesenski međunarodni bjelovarski sajam
05.07.12 Vijesti
Predstavnici tvrtki iz prehrambeno-prerađivačkog sektora kod Predsjednika Josipovića
04.07.12 Tvrtke i tržišta
Josipović: Veliki fondovi interesiraju se za Podravku
29.06.12 Vijesti
Josipović na svečanoj akademiji u povodu Dana HOK-a
14.06.12 Financije i gospodarstvo
Predsjednik Josipović otvorio solarnu elektranu u Svetoj Klari
04.05.12 Vijesti
Jačanje edukacije za poduzetništvo
27.04.12 Tvrtke i tržišta
Kvartalna dobit HT-a porasla 3,7%
26.04.12 Seminari, konferencije
Josipović i Čačić u Rovinju na konferenciji Microsoft WinDays12
02.04.12 Tvrtke i tržišta
Prve komercijalne usluge HT-a na LTE tehnologiji
16.03.12 Financije i gospodarstvo
Ante Todorić: Za uspjeh je potreban optimizam
14.03.12 Izvoz
Gospodarska suradnja Hrvatske i Azerbajdžana
24.02.12 HUP
HUP pozvao proizvođače mlijeka na prekid prosvjeda
12.01.12 Trgovina na veliko
Josipović otvorio Logističko-distributivni centar Perušić
14.12.11 Financije i gospodarstvo
Zoran Milanović dobio mandat za sastavljanje vlade
14.12.11 Financije i gospodarstvo
Milanoviću u 11 sati mandat, nova vlada za tjedan dana
09.12.11 Financije i gospodarstvo
Održan tradicionalni Financijski doručak Splitske banke
08.12.11 Tvrtke i tržišta
Instrumentaria otvaranjem nove proizvodnje obilježila 115. obljetnicu
25.11.11 Odnosi s javnošću
HUOJ: Predsjednik Ivo Josipović komunikator godine
28.10.11 Sajmovi i izložbe
Predsjednik Ivo Josipović na sajmu Eko Etno
17.10.11 Seminari, konferencije
Radni ručak Nordijske gospodarske komore s predsjednikom Josipovićem
29.09.11 Vijesti
HUP priprema ocjene stranačkih gospodarskih programa
27.09.11 Šira regija
Josipović očekuje 70 posto glasova za ulazak Hrvatske u EU
22.09.11 Trgovina na malo
PD: Unatoč političkoj krizi prodaju Mercatora teško zaustaviti
06.06.11 Vijesti
Majetić: EU nije bajka, ali nemamo izbora
30.05.11 Trgovina na veliko
Roglić otvara tri nova tržišta i kupuje tvrtku u Srbiji
22.03.11 Seminari, konferencije
Znanje je ključni nositelj gospodarskog oporavka
10.03.11 Financije i gospodarstvo
Josipović primio uspješne poduzetnike
07.02.11 Trgovina na veliko
Orbico za 30 mil. eura preuzima tvrtku u Rumunjskoj
26.01.11 Vijesti
Majetić: Poslodavci si mogu priuštiti poslovnu kulturu
07.12.10 Seminari, konferencije
Održan okrugli stol Udruge YES
29.11.10 Financije i gospodarstvo
Poslovni dnevnik: Poduzetnici prijavili zastoje u projektima teškim 500 mil. €
25.11.10 Financije i gospodarstvo
Hrvatska i Srbija zajedno na treća tržišta
21.09.10 Vijesti
Davor Majetić: Četiri prioriteta HUP-a
15.09.10 Vijesti
Davor Majetić imenovan glavnim direktorom HUP-a
13.09.10 Vijesti
Poslovni dnevnik: Traži se predsjednik HUP-a
07.09.10 Karijere
Mudrinić ponovno imenovan predsjednikom Uprave T-HT-a
25.08.10 Financije i gospodarstvo
Josipović: Vladajući su zaboravili na javni interes
30.06.10 Vijesti
Davor Majetić novi glavni direktor HUP-a
25.02.10 Financije i gospodarstvo
Josipović najavio Vijeće za socijalnu pravdu
19.02.10 Financije i gospodarstvo
Josipović formirao i gospodarski tim
18.02.10 Financije i gospodarstvo
Ivo Josipović postao treći hrvatski predsjednik
21.01.10 Zaposlenost / plaće
Ivo Josipović za BH Dane: Radnike se u Hrvatskoj bezobzirno izrabljuje
13.01.10 Vijesti
Čestitka HUP-a povodom izbora prof. dr. sci. Ive Josipovića za predsjednika RH
11.01.10 Financije i gospodarstvo
Službeni rezultati: Josipović sa 60,26% glasova izabran za predsjednika
03.11.09 Financije i gospodarstvo
Mudrinić za Bloomberg: HT se priprema za oporavak gospodarstva
28.04.09 Trgovina na malo
Roglić potvrdio da želi Mercator
16.03.09 Trgovina na veliko
Roglić potvrdio zainteresiranost za Mercator
02.09.08 Tvrtke i tržišta
Microsoft najavio 8,5 mil. kn ulaganja
08.07.08 Karijere
Venesa Schütz nova direktorica Microsofta Hrvatska
13.03.08 Karijere
Davor Majetić napušta Microsoft
13.02.08 Tvrtke i tržišta
Roglić za dodatnih 4,3% Croatia-baterija platio 3,2 mil. kuna
19.05.07 Tvrtke i tržišta
Mudrinić: Pitanje DTK mreže bit će riješeno prije IPO-a
04.12.06 Vijesti
Sporazum o partnerstvu T-HT-a i Microsofta
24.11.06 Karijere
Ivica Mudrinić imenovan predsjednikom Uprave i glavnim izvršnim direktorom T-HT- a na još jedno mandatno razdoblje
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa