Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
18.02.2010. Na prvoj aukciji HBOR-a u petak sigurno sudjeluju velike banke
Sedam vodećih banaka će HBOR-u u obliku klupskog kredita plasirati dvije milijarde kuna, no na aukciji u petak se očekuju i druge banke. One se u projekt mogu uključiti tako da kupe udjel od velikih banaka te s agentom kredita, u ovom slučaju PBZ-om, potpišu izjavu o kupnji udjela

Na prvoj aukciji za kreditne kvote poslovnim bankama, koja će se održati u petak u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, kroz klupski kredit sudjeluje sedam vodećih hrvatskih banaka - Erste & Steiermärkische banka, Hrvatska poštanska banka, Hypo Alpe-Adria banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen banka, Société Générale Splitska banka i Zagrebačka banka. Te su banke mandatirani aranžeri, no, HBOR na aukciji očekuje i druge banke.

Banke koje ne sudjeluju u klupskom kreditu, uključuju se u provedbu kreditiranja tako da kupe udio od vodećih mandatnih aranžera te s agentom kredita, u ovom slučaju PBZ-om, potpišu izjavu o kupnji udjela, pojašnjavaju za www.banka.hr iz HBOR-a. Sedam velikih banaka će onda proporcionalno udjelima u kreditu prodavati svoje udjele bankama koje se uključuju u provedbu projekta kreditiranja.

Iznos koji na prvoj aukciji osigurava HBOR je 200 milijuna kuna, a ukupni kreditni potencijal aukcije je 500 milijuna kuna.

Podsjetimo, središnja je banka smanjenjem stope obvezne pričuve sa 14 na 13 posto oslobodila 3 milijarde kuna likvidnosti, a banke su od tog iznosa 2 milijarde kuna usmjerile preko klupskog kredita u HBOR. Rok kredita je 3 godine, a kamatna stopa 3 posto godišnje.

Kako doznajemo još ni jedna banka sredstva oslobođena smanjenjem obvezne pričuve nije prebacila na račun HBOR-a, no iz banke pojašnjavaju da to nije zabrinjavajuće jer je rok korištenja tih sredstava 31. ožujka.

Aukcija počinje u petak u 9 sati i traje do 14 sati i u tom razdoblju banke šalju šifrirane ponude. Od 14 do 15 sati, isti dan, banke šalju šifre za otvaranje ponuda, a ukoliko na bilo koji način bude onemogućen rad elektronske pošte ponude se mogu predati putem telefaksa.

Ponuda banke mora sadržavati podatke o iznosu kvote kredita za koju se natječe i podatak o kamatnoj marži. Jedna banka može podnijeti samo jednu ponudu. Ukoliko iznos ponude premaši iznos aukcije (od 200 milijuna kuna) ponuda se smatra nevažećom. Prednost u dobivanju kvote kredita ima ona banka koja ponudi nižu maržu.
Zna se da će HBOR svoj udio u kreditu poduzetnicima plasirati uz kamatu od 3,8 posto (HBOR osigurava 40 posto sredstava korisniku kredita, a 60 posto sredstava osigurava poslovna banka). Kolika će biti konačna kamatna stopa još se ne može znati jer sve ovisi o uvjetima po kojima će banke plasirati svoja sredstva.

Kako doznajemo od bankara oni su spremni međusobno razgovarati o iznosu s kojim će kandidirati, no kad se radi o kamatnim stopama to je potpuno druga stvar. "Prilikom odluke o kamatnoj stopi ipak treba voditi brigu o konkurenciji", kažu. Smatraju da je realna opcija da se kamata za njihov udjel sredstava kreće između 6,5 i 7 posto.

Slično je najavio i ministar financija Ivan Šuker na prošlotjednoj sjednici Vlade. "Ukoliko banke svoj dio sredstava plasiraju uz kamatu od 6 posto, onda će kamata za korisnike biti 5,12 posto, a ako banke idu s kamatom od 7 posto, onda će krajnja kamata biti 5,72 posto", rekao je Šuker.

Zanimljivo je da u vremenu predviđenom za trajanje aukcije banka može ponudu povući, ali ne može dostaviti novu ponudu. No, po isteku aukcije banka ne može odustati od dane ponude. U suprotnom banka ne može sudjelovati na sljedećoj aukciji.

Koliko su banke izlicitirale bit će poznato tri dana nakon aukcije kada se ponude obrade. Nakon odabira, HBOR će s tim bankama sklopiti ugovor o suradnji, a u roku od 45 dana od aukcije banka koja je dobila kreditnu kvotu treba HBOR-u dostaviti prijedloge kreditnih plasmana.

Kada će poduzetnici dobiti kredit ovisi o bankama, koje u tom razdoblju mogu pojedinačne kreditne plasmane dostavljati na odobrenje HBOR-u. Ako prijedlog kredita zadovoljava sve HBOR-ove uvjete, ugovor se može zaključiti i prije isteka roka od 45 dana.

Ovaj tzv. model "A" mjera za oporavak i gospodarski razvitak trebao bi poduzetnicima omogućiti da što prije dođu do obrtnih sredstava i zajednički je projekt Vlade, poslovnih banaka i HNB-a.

Prva aukcija za model "B" kojim bi se financirali održivi gospodarski projekti putem jamstvenog fonda, kroz pokriće dijela rizika kreditnih plasmana banaka, najavljena je za tjedan dana. (Bankamagazin)

Povezani članci
28.12.10 Financije i gospodarstvo
Privatni sektor skupio milijardu kuna za pomoć hrvatskom gospodarstvu
12.03.10 Financije i gospodarstvo
Premijerka Kosor najavila novi ciklus javnih investicija
08.03.10 Financije i gospodarstvo
Šuker najavio "mjeru C" za pomoć tvrtkama
05.03.10 Financije i gospodarstvo
Aukcija HBOR-a: HPB i Vaba banka kreditirat će 21 tvrtku
04.03.10 Financije i gospodarstvo
Kosor poduzetnicima i bankama: Pripremite se za aukcije modela B
01.03.10 Financije i gospodarstvo
HNB: Jamstva pritišću proračun
01.03.10 Financije i gospodarstvo
HBOR traži da popis korisnika kredita bude javan
23.02.10 Financije i gospodarstvo
Aukcija HBOR-a: Kamate od 4,93 do 5,11 posto
23.02.10 Financije i gospodarstvo
Treća Vladina mjera: Osnivanje fondova rizičnog kapitala
22.02.10 Financije i gospodarstvo
HBOR i banke potpisale kredit od 2 mlrd kuna
19.02.10 Financije i gospodarstvo
HBOR krenuo s aukcijom za kreditne kvote
16.02.10 Financije i gospodarstvo
Prva aukcija HBOR-a u petak s 500 mil. kuna
15.02.10 Financije i gospodarstvo
Aukcija za poduzetničke kredite tek u petak
12.02.10 Financije i gospodarstvo
Banke spremne za aukcije HBOR-a, ali sa starim projektima
12.02.10 Financije i gospodarstvo
Šuker: Kamate za kredite poduzetnicima između 5 i 6 posto
12.02.10 Financije i gospodarstvo
AZTN odobrila HBOR-ov Program kreditiranja obrtnih sredstava
09.02.10 Financije i gospodarstvo
Sedam banaka potpisuje ugovor o kreditu s HBOR-om uz kamate od 3%
05.02.10 Financije i gospodarstvo
Uoči prve HBOR-ove aukcije teški pregovori o kamatama
04.02.10 Vijesti
HGK najavio prezentacije o jamstvenom fondu
04.02.10 Financije i gospodarstvo
Sabor dao potporu osnivanju jamstvenog fonda
04.02.10 Financije i gospodarstvo
HIZ: Vladine mjere usmjeriti prvenstveno prema izvoznicima
02.02.10 Financije i gospodarstvo
Institut za javne financije: Nejasni kriteriji za dodjelu državne pomoći tvrtkama
28.01.10 Financije i gospodarstvo
Vlada oslobađa kreditni potencijal do 14 mlrd kuna
27.01.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Prvi krediti za pomoć gospodarstvu sredinom veljače
19.01.10 Financije i gospodarstvo
Vladina pomoć gospodarstvu: Ključni kriteriji nisu doneseni
14.01.10 Financije i gospodarstvo
Vlada s 10 mlrd kuna pomaže gospodarstvu
30.12.09 Financije i gospodarstvo
Vlada: Odluka o fondovima za spas gospodarstva sredinom siječnja
23.12.09 Financije i gospodarstvo
Vlada o fondu za spas gospodarstva
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa