Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
15.02.2010. Aukcija za poduzetničke kredite tek u petak
"Radimo na tome da se aukcija održi u ovaj petak i trenutačno se čekaju dodatne informacije i potvrde iz Ministarstva financija", istaknuli su iz HBOR-a. Očekuje se da će tim povodom u utorak u Ministarstvu financija biti održan brifing, no ni to još nije definitivno potvrđeno

Iako je prva aukcija za kredite u čijem će sufinanciranju sudjelovati država, kao i za jamstva putem jamstvenog fonda, bila najavljena za 16. veljače, iz Hrvatske banka za obnovu i razvitak (HBOR) za www.banka.hr su potvrdili da se aukcije ipak neće održati sutra.

«Radimo na tome da se aukcija održi u ovaj petak i trenutačno se čekaju dodatne informacije i potvrde iz Ministarstva financija», istaknuli su iz HBOR-a. Očekuje se da će tim povodom u utorak u Ministarstvu financija biti održan brifing, no ni to još nije definitivno potvrđeno.

HBOR je zadužen za provedbu modela financiranja, uključujući pripremu pravilnika i organizaciju aukcija za jamstvene kvote. Navodno je prijedlog pravilnika za aukcije završen i Ministarstvo financija ga treba odobriti.

Bilo je najavljeno i da će svi obrasci za sudjelovanje na aukcijama zajedno s pravilnikom biti objavljeni na internetskim stranicama HBOR-a najkasnije pet dana prije aukcije, no od tih podataka na njihovim stranicama još uvijek nema traga.

Tijekom jutra se na njihovim stranicama čak jedno vrijeme pojavio link vezan uz aukcije, no kako pravilnici još uvijek nisu dostavljeni, a pretpostavlja se ni odobreni, nakon nekoliko minuta link je uklonjen.

Izgleda da se ostvaruju slutnje da još puno toga nije definirano u projektu koji bi trebao biti zamašnjak hrvatskog gospodarstva.

Aukcije su ključan proces, ali HBOR do sada nije imao iskustava u nečem sličnom. No, kako će na aukcijama sudjelovati poslovne banke, pozitivno je što one ipak za takve projekte imaju i iskustvo i kapacitete.

Tako je varaždinska Vaba banka potpuno spremna za HBOR-ovu aukciju kredita i jamstava, priopćili su za www.banka.hr iz te banke.

Ukupna vrijednost projekata koje će kandidirati je između 15 do 20 milijuna kuna, a kako potvrđuju iz banke iznos kamate još uvijek nije definiran. Kandidirat će projekte proizvodnih tvrtki s izvoznom orijentacijom, a uglavnom se radi o starim klijentima, iako ima i novih projekata.
I iz Partner banke su nam prošli tjedan potvrdili da je vrijednosti projekata koje misle kandidirati za kreditiranje uz subvenciju države oko 15 milijuna kuna.

Podsjetimo, i šest je velikih hrvatskih banaka - Privredna banka Zagreb, Erste & Steiermärkische banka, Raiffeisen banka, Hypo Alpe-Adria banka, Société Générale Splitska banka i Hrvatska poštanska banka – krajem prošlog tjedna najavilo da su spremne za aukcije HBOR-a no bez detalja o projektima i njihovoj vrijednosti.

Iz velikih banaka nam je potvrđeno da je zbog kratkog roka do održavanja prve aukcije, većina banaka selektirala projekte svojih starih klijenata.

Predsjednik Uprave KING ICT-ja Plamenko Barišić izjavio je kako se nada da će se uskoro ipak znati više detalja oko samog plasmana sredstava. Dodao je da je ta informatička tvrtka zainteresirana za sredstva koja će biti plasirana poduzetnicima.

No, odluka o tome hoće li aplicirati za navedena sredstva ovisi o uvjetima po kojima će ta sredstva biti na raspolaganju poduzetnicima, a koja se još uvijek ne znaju.

S druge strane Ivan Gabrić, predsjednik Uprave Combisa, kaže kako ta tvrtka u ovoj godini nema u planu pokretati veće razvojne projekte te stoga ne planiraju tražiti kredite na financijskom tržištu.

No dodaje da ukoliko bi Combis u budućnosti razmišljao o pokretanju većih razvojnih projekata, bilo bi prirodno da kontaktiraju i HBOR. Smatra da je kamata koju je najavio ministar Ivan Šuker, između 5 i 6 posto, korektna.

No dodao je i kako Combis, s obzirom na svoj rejting i bonitet, također može ostvariti povoljnije kamate od uobičajenih na tržištu financiranja, pa je tako i njihov interes u tom kontekstu relativan. Za manje tvrtke ili tvrtke sa slabim bonitetom, ponuda HBOR-a zasigurno je vrlo interesantna i poticajna, zaključio je Gabrić. (Bankamagazin)

Povezani članci
12.03.10 Financije i gospodarstvo
Premijerka Kosor najavila novi ciklus javnih investicija
08.03.10 Financije i gospodarstvo
Šuker najavio "mjeru C" za pomoć tvrtkama
05.03.10 Financije i gospodarstvo
Aukcija HBOR-a: HPB i Vaba banka kreditirat će 21 tvrtku
04.03.10 Financije i gospodarstvo
Kosor poduzetnicima i bankama: Pripremite se za aukcije modela B
01.03.10 Financije i gospodarstvo
HNB: Jamstva pritišću proračun
01.03.10 Financije i gospodarstvo
HBOR traži da popis korisnika kredita bude javan
23.02.10 Financije i gospodarstvo
Aukcija HBOR-a: Kamate od 4,93 do 5,11 posto
23.02.10 Financije i gospodarstvo
Treća Vladina mjera: Osnivanje fondova rizičnog kapitala
22.02.10 Financije i gospodarstvo
HBOR i banke potpisale kredit od 2 mlrd kuna
19.02.10 Financije i gospodarstvo
HBOR krenuo s aukcijom za kreditne kvote
18.02.10 Financije i gospodarstvo
Na prvoj aukciji HBOR-a u petak sigurno sudjeluju velike banke
16.02.10 Financije i gospodarstvo
Prva aukcija HBOR-a u petak s 500 mil. kuna
12.02.10 Financije i gospodarstvo
Banke spremne za aukcije HBOR-a, ali sa starim projektima
12.02.10 Financije i gospodarstvo
Šuker: Kamate za kredite poduzetnicima između 5 i 6 posto
12.02.10 Financije i gospodarstvo
AZTN odobrila HBOR-ov Program kreditiranja obrtnih sredstava
09.02.10 Financije i gospodarstvo
Sedam banaka potpisuje ugovor o kreditu s HBOR-om uz kamate od 3%
05.02.10 Financije i gospodarstvo
Uoči prve HBOR-ove aukcije teški pregovori o kamatama
04.02.10 Financije i gospodarstvo
Sabor dao potporu osnivanju jamstvenog fonda
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa