04.06.2009.
Prerađivači hrane moraju se prilagoditi suvremenim prehrambenim trendovima
Zdrava hrana sa zajamčenim podrijetlom je ono što potrošači očekuju od proizvođača
Europska unija i Republika Slovenija u sklopu projekta „Kvaliteta, sigurnost, sljedljivost – peradarsko meso EU porijekla“, u Zagrebu su organizirali javnu tribinu, na kojoj su priznati stručnjaci raspravljali o suvremenim trendovima u preradi peradarskog mesa, koji su uvjetovani promjenama u prehrambenim navikama ljudi i njihovom načinu života.
Projekt, kojeg vodi GIZ Mesne industrije Slovenije od veljače 2008. godine na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije promovira kvalitetno peradarsko meso i upozorava potrošače da budu pažljivi prilikom odabira hrane.
Jedan od ciljeva projekta je podizanje svijesti o važnosti uporabe kvalitetnog peradarskog mesa kontroliranog porijekla u svakodnevnoj prehrani.
Dobar i zdrav obrok počinje s pravilnim odabirom namirnica pri kupovini. U poplavi ponude i oglašavanja proizvoda potrošači teško razlikuju što je zaista kvalitetno.
Kako bi im se pomoglo pri odabiru, protekle je godine objavljena informativna brošura koja savjetuje na što se mora paziti pri kupovini peradarskog mesa te kako ga sigurno i ukusno pripremiti.
U veljači 2008. godine na Internetu je pokrenut portal www.mojenajmeso.hr, na kojem su te informacije dostupne u svakome trenutku, a može se pronaći i niz savjeta za pripremu ukusnog obroka od mesa peradara.
Suvremeni način života promijenio je i prehrambene navike ljudi, a tome se moraju prilagoditi i prerađivači peradarskog mesa, jer trebaju ponuditi potrošaču hranu, koja slijedi trend 'prirodne prehrane'.
|
Potrošači naime žele jesti zdravu hranu, koja je proizvedena u zdravom okolišu i, kada se tiče prerade mesa, na human način. Zato je važno, da potrošači znaju od kuda hrana dolazi i na koji način je proizvedena.
Europska unija na taj način promovira sustav sigurnosti i sljedljivosti, koji slijedi načelo ''od njive do stola'', koji osigurava transparentnost procesa prerade.
''Uspješna poduzeća za proizvodnju peradarskog mesa u Europskoj uniji uzimaju u obzir kvalitetu i prave vrijednosti u cijelom poduzeću. Nastoje unaprijediti cjelokupan sustav, čime pružaju potrošačima povjerenje, sigurnost, pouzdanje, prepoznavanje kvalitete, udobnost i što je najvažnije, osjećaj da su sigurni u hranu koju jedu u svojim domovima,'' izjavio je Boris Jež, voditelj projekta i direktor GIZ Mesne industrije Slovenije.
Nutristične vrijednosti peradarskog mesa predstavila je dr. sc. Ines Panjkota Krbavčić, docentica na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja je istaknula kako se pileće i pureće meso može preporučiti svakoj zdravoj osobi kao punovrijedna i korisna hrana bogata proteinima i mastima, mineralima i vitaminima. „Bijelo meso spomenute peradi jedno je od nutritivno visoko vrijednih dijetalnih namirnica, koje se može preporučiti i u dijetoterapiji nekih bolesti (gastroenterološke, bolesti srca i krvožilnog sustava, maligne bolesti).''
Kako se peradarska industrija prilagođava suvremenim prehrambenim trendovima predstavio je Predrag Šegović, predstavnik europske peradarske mesoprerađivačke industrije i direktor Perutnine Ptuj – Pipo d.o.o. Čakovec.
"Potrošači na prvo mjesto stavljaju zdravlje, što znači, da je tržište spremno za konzumaciju veće količine zdrave hrane. Sistem KSS (Kvaliteta, sigurnost, sljedljivost), kojeg smo razvili, najbolje je jamstvo potrošačima, da su naši proizvodi oplemenjeni svima atributima koje odlikuju nadstandardni postupci pripreme zdrave hrane poznatog porijekla'', istaknuo je Šegović.
|
|
|
|