Info
Seniko studio
Korisne informacije
16.01.2014. Stručni savjet za peradarsku proizvodnju o stanju u sektoru
Sektor peradarske proizvodnje jedan je od sektora koji na nacionalnoj razini postiže visoku stopu samodostatnosti u proizvodnji jaja i mesa peradi, značajan je i izvoz peradarskih proizvoda, ali je visoka i stopa njihova uvoza, a neki od problema tog sektora su rast troškova enerenata i stočne hrane, slaba iskorištenost pretpristupnih fondova te problemi konkurentnosti na europskom tržištu.

Neki su to od naglasaka iz priopćenja Ministarstva poljoprivrede u kojem je danas održana prva sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u peradarskoj proizvodnji, na kojoj je razmatrano aktualno stanje u tom sektoru.

Proizvođači su izrazili zadovoljstvo što je po prvi put okupljen sektor koji godinama proizvodi bez poticaja, ostvaruje samodostatnost, proizvodi proizvode visoke kvalitete koje plasira sve više i na inozemno tržište.

Krajem prošle godine sektor je osjetio efekte ulaska u EU koji su, uz niz negativnih trendova porasta cijena stočne hrane i energenata, doveli do značajne nesigurnosti kod proizvođača, navodi se u priopćenju.

Proizvođači stoga upozoravaju kako je ulaskom u EU znatno porastao uvoz mesa peradi koje je, iako zadovoljava zakonom propisane standarde zdravstvene ispravnosti, niže kvalitete.

Posljedica niže kvalitete su i niže cijene u odnosu na ponudu domaćeg pilećeg mesa, pa proizvođači upozoravaju kako je potrebno jače promovirati domaću proizvodnju te pojačati svijest kod potrošača da je odnos cijene i kvalitete na strani domaće proizvodnje.

Savjetu su predstavljene i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede u cilju olakšavanja planiranja proizvodnje, smanjivanja administrativnih barijera i olakšavanja mogućnosti dobivanja financijskih sredstava kako bi što lakše mogli realizirati svoje projekte.

Predstavljene su i mogućnosti koje će donošenjem programa ruralnog razvoja biti na raspolaganju sektoru proizvodnje peradi i konzumnih jaja.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede smanjilo udio parafiskalnih nameta iz svojih sektora, članovi Savjeta zamoljeni su da dostave svoje prijedloge za dodatna smanjenja kako bi ih Ministarstvo razmotrilo i pokušalo uvesti, a u dogovoru s Ministarstvom financija.

Članovi Savjeta su izrazili želju za aktivnim uključivanjem i sudjelovanjem u daljnjim aktivnostima i radu Savjeta kako bi se uz potporu Ministarstva lakše nosili sa zahtjevima europskog tržišta, navodi se uz ostalo u priopćenju. (H)

Povezani članci
10.04.12 Vijesti iz svijeta
Zbog novih propisa Europskoj uniji u lipnju prijeti nestašica jaja
13.02.12 Vijesti iz svijeta
Više gladnih zbog slobodne trgovine
31.10.11 Prehrambeni proizvodi
Potrošnja hrane i pića u 2010.
07.12.10 Prehrambeni proizvodi
Potrošači moraju biti svjesni posljedica svoga izbora
04.06.09 Seminari, konferencije
Prerađivači hrane moraju se prilagoditi suvremenim prehrambenim trendovima
05.03.08 Uvoz
U 2007. rekordan uvoz hrane od 2,15 milijardi dolara
07.02.08 Uvoz
Na RH tržištu prevladava roba iz Italije, Njemačke, Rusije i Kine
27.08.07 Tvrtke i tržišta
Puris povećao gubitak
13.08.07 Izvoz
DZS: Vanjskotrgovinski suficit u pet županija
21.05.07 Uvoz
Deficit u robnoj razmjeni premašio 2,9 mlrd dolara
30.04.07 Izvoz
U prvom tromjesečju uvoz veći 17,4 posto
01.02.07 Uvoz
Čobanković: smanjen uvoz mesa
25.01.07 Uvoz
Privremena zabrana uvoza peradi iz Mađarske
02.10.06 Prehrambeni proizvodi
Meso peradi treba držati odvojeno od druge hrane
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa