Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
10.04.2012. Zbog novih propisa Europskoj uniji u lipnju prijeti nestašica jaja
Svaka kokoš prema novim pravilima EU treba najmanje 750 kvadratnih centimetara prostora da bi zadovoljila svoje biološke i druge potrebe. Zbog prilagodbe proizvođača smanjena je proizvodnja pa je cijena jaja porasla za 76,5% u usporedbi s cijenama prije godinu dana

Cijena kokošjih jaja u EU krajem ožujka u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla je za 76,5 posto. Najveći rast cijena zabilježen je u Češkoj, gdje jaje košta oko 2,07 eura, što je dvaput više nego prije godinu dana. Cijene su također udvostručene u Poljskoj i Bugarskoj.

Rastu cijena nije pridonijela samo velika potražnja za jajima pred uskršnje praznike, nego promjene europskih propisa. Nova direktiva EU o uzgoju kokoši nesilica, koja je na snagu stupila 1. siječnja, zabranjuje upotrebu starih, premalenih kaveza za kokoši.

Svaka kokoš prema novim pravilima EU treba najmanje 750 kvadratnih centimetara prostora da bi zadovoljila svoje biološke i druge potrebe.

Europski seljaci morali su uložiti velika sredstva u prilagođavanje proizvodnje. U trenutku prilagodbe smanjena je i proizvodnja jaja. Udruga čokolade, keksa i slastica u EU Caobisco pri tome navodi da će snažna nestašica jaja na tržištu nastati u lipnju, kada bi potražnja mogla nadmašiti ponudu za 20 posto.

Europski dužnosnici s druge strane očekuju da će cijene ponovo pasti, a potom će se, nakon prilagodbe proizvođača, proizvodnja, a time i ponuda na tržištu, stabilizirati.

"To je privremena pojava", tvrdi glasnogovornik europskog povjerenika za poljoprivredu Roger Waite.

Europska komisija procjenjuje da će ovogodišnja proizvodnja jaja u EU biti za 2,5 posto manja nego 2011. godine. (Bankamagazin)

Povezani članci
04.08.15 Prehrambeni proizvodi
U godinu dana u Hrvatskoj je zatvoreno 29 farmi jaja
24.03.14 Vijesti
U Varaždinu prvi jajomat
16.01.14 Korisne informacije
Stručni savjet za peradarsku proizvodnju o stanju u sektoru
03.10.12 Trgovina na malo
Novi skok cijena osnovnih namirnica
14.08.12 Prehrambeni proizvodi
NHS traži smanjenje PDV-a na hranu
16.05.12 Statistika
DZS: Rast proizvođačkih cijena poljoprivrednih proizvoda
07.03.12 Tvrtke i tržišta
Otvorena nova tvornica jaja Lukač
16.12.06 Prehrambeni proizvodi
Hrvatska agencija za hranu: u Hrvatskoj nema prijeporne mađarske hrane
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa