07.12.2010.
Potrošači moraju biti svjesni posljedica svoga izbora
Sa zaključnom novinarskom konferencijom danas je na području Hrvatske završio trogodišnji projekt promocije kvalitetnog peradskog mesa europskog porijekla, koji su sufinancirale Europska unija, Republika Slovenija i članice GIZ Mesne industrije Slovenije, koja je i izvodila projekt.
Organizatori projekta "Kvaliteta, sigurnost, sljedljivost – peradsko meso EU porijekla" tijekom tri godine realizirali su aktivnosti informiranja potrošača s područja bivše Jugoslavije o važnosti pravilnog izbora peradskog mesa i o prednostima sistema kvaliteta, sigurnosti i sljedljivosti, koji omogućava potpuni nadzor nad izvorom peradskog mesa od njive do vilice.
Na prezentaciji, kao izlagači, sudjelovali su i dr. Roman Glaser, predsjednik uprave i generalni direktor Perutnine Ptuj, Alina Cunk - Perklič i Janja Zorko - Turnšek, predstavnice Agencije za tržište poljoprivrede i razvoj ruralnog područja Republike Slovenije, dok je domaćin bio izlagač Boris Jež, voditelj projekta „Kvaliteta, sigurnost, sljedljivost - peradsko meso EU porijekla“ za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Makedoniju.
„Europska unija brine se za svoje potrošače i zbog toga postavlja visoke standarde kvaliteta, sigurnosti i sljedljivosti, koji moraju poštovati svi proizvođači peradskog mesa u zemljama članicama. Visoki standardi potpune sljedljivosti proizvodnje, kontrola kvaliteta, visoka tehnološka razvijenost, strožiji nadzor i brojne preventivne kontrole osiguravaju da je meso europskog porijekla prepoznatljivo po kvaliteti i zdravstvenom integritetu“, izjavio je ovom prigodom Boris Jež.
Projekt generičke promocije peradskog mesa započeo je u veljači 2008. godine i odvijao se na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. U tijeku realizacije projekta bilo je više marketinških aktivnosti i aktivnosti odnosa s javnošću.
Pored novinarskih konferencija, izvođači projekta objavili su informativnu brošuru koja je u Hrvatskoj izašla u nakladi od 330.000 primjeraka.
Brošura, koja predstavlja potpuni vodič kroz užitak od peradskog mesa, prije svega bila je namijenjena osobama koje u domaćinstvu brinu i vode računa o ishrani njenih članova. U okviru brošure organizirana je i nagradna igra, u sklopu koje je izvučeno 150 nagrada u svakoj od država, a nagrađeni su primili praktične nagrade.
U jesen 2008. godine Sloveniju su posjetili specijalizirani novinari iz Hrvatske, koji su se tom prilikom upoznali sa radom sustava kvaliteta, sigurnost i sljedljivosti u praksi. Cilj posjete bilo je predstavljanje procesa koji osiguravaju potpunu sljedljivost kroz sve faze proizvodnje kvalitetnoga peradskog mesa i ukusa, koji osiguravaju da peradsko meso, koje dolazi na tanjure potrošača, bude zaista sigurno i zdravo.
|
U tiskanim medijima na području Hrvatske objavljena je serija od 12 stručnih članaka, koji su informirali ciljnu skupinu čitalaca, koji u domaćinstvu pripremaju obroke i kupuju hranu. Članci su upozorili na to, da je kvalitetno peradsko meso nepogrešivo u zdravom jelovniku te da je radi svojih organoleptičkih karakteristika primjereno kako za djecu, mladež, aktivne ljude, sportaše tako i stariju populaciju.
Na radijskim i televizijskim postajama u Hrvatskoj emitiran je spot koji je ciljnu publiku potakao da razmisle o osobnim prehrambenim navikama, koje nisu uvijek najzdravije.
Spotovi su poručili da nije svejedno što jedemo, jer to posljedično utječe na naše zdravstveno i opće stanje i preporuča da prije svega posegnemo samo za najboljim kvalitetnim peradarskim mesom, koje je proizvedeno na način i po postupcima, koji osiguravaju najvišu moguću sigurnost izabranog mesa.
U glavnim gradovima svih ciljnih država bile su organizirane javne tribine, na koje su bili pozvani svi koje ova tematika zanima. Sugovornici na javnim tribinama bili su stručnjaci s područja medicine, prehrambene tehnologije, biotehnologije i predstavnici europske peradarske industrije. U zanimljivim predavanjima mnogi su pronašli odgovore na svoja pitanja i dileme u vezi sa izborom peradskog mesa.
Na samom početku projekta na Internetu je otvoren web portal projekta, na kojem su posjetioci, osim zanimljivosti o peradskom mesu, mogli pronaći i sve materijale o projektu i sadržaje koje je nudio te su mogli pronaći i brojne zanimljive recepte za pripremu jela od peradskog mesa.
O dimenzijama projekta, koji je ocijenjen uspješnim, govori podatak, da je u njemu sudjelovalo više od 1.185 predstavnika zainteresirane javnosti, preko 300 novinara i urednika, a 125 predstavnika medija je u okviru studijske posjete upoznalo se sa proizvodnim pogonima slovenskih proizvođača.
Na novinarskoj konferenciji, organizatori projekta predstavili su i trenutnu sliku peradarske branše, koja kao i druge branše proživljava teško vrijeme, ali u budućnost gleda optimistično.
|
Potrošnja peradskog mesa bi, zbog potrošnje u državama u razvoju i prehrambenim trendovima u razvijenom svijetu, rasla brže u odnosu na druge vrste mesa.
S izlaskom iz gospodarske krize, europska peradarska industrija, koja sada godišnje proizvede 11 milijuna tona mesa i uknjiži 107 milijardi eura prihoda, nastavlja brzo rasti.
Predstavljene su i istaknute i sheme kvaliteta i oznake EU i Slovenije za zaštićene poljoprivredne proizvode, kao što su Oznaka porijekla - poljoprivredni proizvod odnosno hrana koja mora biti proizvedena i prerađena te pripremljena na određenom zemljopisnom području, Zemljopisna oznaka - poljoprivredni proizvod odnosno hrana koja mora biti proizvedena i obrađene te pripremljena u određenom zemljopisnom području i Zajamčena tradicionalna posebnost - za proizvode sa specifičnim nazivima odnosno proizvodi koji odražavaju posebne značajke hrane. Sustav kvaliteta, sigurnosti i sljedljivosti omogućava europskoj peradarskoj industriji da sačuva konkurentnu prednost nad velikim izvoznicima mesa peradi iz SAD-a i Brazila, koji ne ispunjavaju sve europske kriterije, ali na kraju o izboru odlučuje potrošač i on bi trebao biti svjestan da rizičnom kupovinom riskira svoje zdravlje, koje je previše dragocjeno da bi se igrali s njim. To je također jedna od poruka projekta »Kvaliteta, sigurnost, sljedljivost – peradsko meso EU porijekla, čije su se aktivnosti završile danas.
|
|
|
|