Edukacija
Seniko studio
Alternativne (privatne)
20.06.2007. ECDL: Certifikati informatičke pismenosti
Hrvatski softver za automatizirano ECDL testiranje ocijenjen najboljim sustavom na simulacijama

ECDL Fondacija iz Dublina, Hrvatski informatički zbor i Učilište Algebra danas su i svečano potpisali ugovor o početku rada automatiziranog sustava provjere znanja (ATES), u Republici Hrvatskoj, a prema normi European Computer Driving Licence (ECDL). Time je ispunjena i mjera primjene takvog sustava u ECDL Programu koja je bila označena kao jedan od ciljeva Operativnog plana provedbe programa e-Hrvatska.

Ovim ugovorom je rad hrvatskih informatičkih stručnjaka dobio još jedno vrijedno međunarodno priznanje budući da je Algebrin ATES tek sedmi sustav te vrste u svijetu, a na nedavnoj svjetskoj ECDL konferenciji ocijenjen je kao trenutno ponajbolji sustav baziran na simulacijama.

Dostignuće je još veće kad se uzme u obzir da je riječ o u potpunosti hrvatskom proizvodu i prvom sustavu ikada certificiranom na području jugoistočne Europe.

S obzirom da se do sada provjera informatičke pismenosti provodila ručnim testiranjem, uvođenje sofisticiranog ATES sustava znatno će unaprijediti kvalitetu, brzinu obrade rezultata te objektivnost provjere informatičke pismenosti.

Također, certificiranjem Algebrinog sustava Hrvatska postaje vrlo konkurentan ponuđač ovakvog složenog IT rješenja, kako u regiji tako i u cijelom svijetu. Cijeli niz zemalja, na nedavno održanoj svjetskoj konferenciji, je iskazao veliki interes za kupovinom Algebrinog sustava.Riječ je o zemaljama poput Portugala, Češke, Slovačke, Francuske i Irana, a već su održani sastanci s predstavnicima Bosne i Hercegovine te Makedonije.

O ECDL Fondaciji
ECDL Foundation je neprofitna organizacija čiji je glavni cilj podizanje opće razine računalnih znanja u društvu i s time ispunjavanje uvjeta za dosezanje željene razine tzv. društva znanja. Sustav se u svijetu primjenjuje već jedanaest godina, danas je prisutan u 146 zemalja; do sredine 2006. godine položilo ga je preko 6 milijuna ljudi, a provode ga ovlaštena informatička društva i preko 20.000 testnih centara.

Uveden 1995. godine, kada je Europska komisija pokrenula inicijativu za povećanje razine informatičke pismenosti u Europi. Krajnji rezultat je osnivanje institucije European Computer Driving Licence Foundation Ltd. 1997. godine u Dublinu, u Irskoj. Time je nastao ECDL kao standard, tj. kao međunarodno priznata diploma i vjerodostojan pokazatelj osnovnih i naprednih informatičkih znanja i vještina.

Princip polaganja ispita ECDL osnovnog programa je jednostavan, kandidat polaže sedam modula koji se mogu polagati bilo kojim redom. Nakon položena četiri ispita polaznik dobiva ECDL Start certifikat, a kad se položi svih sedam modula polaznik stječe u čitavom svijetu priznati certifikat osnovnih informatičkih znanja – ECDL Core.

ECDL certifikat predstavlja i važnu komponentu provedbe Programa e-Hrvatska 2007 kroz obrazovanje državnih službenika i namještenika. Sva tijela državne uprave, prema odobrenoj Strategiji, u svoje planove trajnog obrazovanja trebaju uključiti tečajeve ECDL-a za službenike i namještenike koji još nemaju osnovna informatička znanja.

O Učilištu Algebra
Algebra je vodeći hrvatski IT edukacijski centar te jedan od najvećih ECDL centara u Hrvatskoj. Od strane Hrvatskog informatičkog zbora nagrađena je "Kristalnim Globusom" za izuzetne doprinose u uvođenju i primjeni europskih i svjetskih IT normi te razvitku informatičke pismenosti u Hrvatskoj. Ovu nagradu Algebra može zahvaliti činjenici da je jedina u Hrvatskoj uspješno zaokružila cijelu ECDL ponudu: prilagodila je i verificirala literaturu koja se koristi na nastavi, pripremila multimedijalne e-learning seminare te razvila sustav automatiziranog testiranja (ATES).

O Hrvatskom informatičkom zboru (HIZ)
Hrvatski informatički zbor (HIZ) je krovna neovisna strukovna asocijacija institucija i pojedinaca zainteresiranih za razvitak, promidžbu i unaprjeđenje primjene informacijskih i srodnih tehnologija u Republici Hrvatskoj. Članica je CEPIS-a, IFIP-a i IT-Stara. HIZ je ekskluzivni nositelj ECDL licence za područje Republike Hrvatske, a provodi ih zajedno s ovlaštenim testnim centrima. Da bi organizacija postala ovlašteni centar treba se prijaviti na natječaj HIZ-a, te pored općih uvjeta, zadovoljiti i one sadržane u ECDL normi. Trenutno postoje 33 ECDL testna centra u Hrvatskoj.

Povezani članci
06.07.16 Vijesti
Visoko učilište ALGEBRA novi partner u projektu „Zajednička nabava – HOK ZNA“
17.02.16 Promocije
Tvrtka IBM je predstavila novo "mainframe" računalo
25.03.15 Istraživanja
U hrvatske startupe u 2014. uloženo 20 milijuna eura - deset puta više nego godinu prije
09.10.14 Edukacija
Kreću radionice za nastavnike za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svakodnevnoj nastavi
05.04.13 Više i visoke škole (državne)
Manjak osobne odgovornosti i urušen sustav vrijednosti velika su prepreka razvoju konkurentnosti kroz obrazovanje
23.10.12 Financije i gospodarstvo
Petina svjetskih financijskih institucija zabrinuta zbog financijskih prijevara
21.06.12 Vijesti
Udruženje za IT: Potrebna je nova tehnologija u procesu fiskalizacije
07.09.11 Alternativne (privatne)
Algebra pokreće akciju "Put do boljeg radnog mjesta"
30.06.11 Alternativne (privatne)
EU financira obrazovanje odraslih
22.03.11 Seminari, konferencije
Znanje je ključni nositelj gospodarskog oporavka
22.10.08 Seminari, konferencije
KING ICT-u nagrada za najbolji testni ECDL centar u Hrvatskoj
24.09.08 Osiguranja
Sigurnost u trgovačkim centrima
02.09.08 Financije i gospodarstvo
Combis spaja gruntovnicu i katastar
21.07.08 Alternativne (privatne)
Otvorena Visoka škola za primijenjeno računarstvo
22.01.08 Korisne informacije
Hrvatsko IT tržište na tragu procesa akvizicija i konsolidacije
15.01.08 Tvrtke i tržišta
Arbor Informatika i Logos okosnice strategije Asseca za jugoistočnu Europu
08.01.08 Korisne informacije
Polovica TMT tvrtki izdvaja svega tri posto budžeta za informacijsku sigurnost
18.09.07 Tvrtke i tržišta
Istraživanje: Bankovni klijenti sami odaju povjerljive podatke prevarantima
16.05.07 Korisne informacije
Na InfoSecWeeku brojni stručnjaci iz inozemstva
17.04.07 Seminari, konferencije
Tjedan informacijske sigurnosti u Zagrebu
17.04.07 Seminari, konferencije
Jubilarni 30. MIPRO u Opatiji 21. do 25. svibnja
24.08.06 Alternativne (privatne)
Dobijen status Akademije ECDL
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa