O marketingu
Seniko studio
Istraživanja
25.03.2015. U hrvatske startupe u 2014. uloženo 20 milijuna eura - deset puta više nego godinu prije
Rezultati regionalnog istraživanja o trendovima investicija u hrvatske tehnološke startupe tijekom 2014. pokazali da hrvatski startupi sve više privlače investicije iz Europe, SAD-a i Kine
O tome privlače li hrvatski tehnološki startupi inozemne i domaće investicije, što je faktor njihovog uspjeha i kakve su investicije u hrvatske startupe u odnosu na zemlje u regiji razgovaralo se u učilištu Algebra na današnjoj novinskoj konferenciji i panelu kojima je povod bio objava rezultata regionalnog istraživanja o trendovima investicija u hrvatske tehnološke startupe tijekom 2014. godine.

Regionalno istraživanje kojim je obuhvaćena i Srbija, pokrenulo je vodeći regionalni poslovno-tehnološki portal Netokracija u suradnji s regionalnim investicijskim fondom StartLabs sa sjedištem u San Franciscu, a s ciljem podizanja svijesti o investicijama u domaće startup tvrtke te dostupnošću kapitala na ovim prostorima.

Svoje zaključke su tijekom panel diskusije podijelili Ivan Brezak Brkan, osnivač i glavni urednik portala Netokracija, Nebojša Lazić, suosnivač i partner investicijskog fonda StartLabs, Darko Liović, predsjednik uprave HAMAG-BICRO, Matija Žulj, direktor startup tvrtke Agrivi, Marko Linke, suosnivač startupa Repsly, Hrvoje Balen, član uprave Algebre i Tena Šojer, stručni autor i analitičarka Netokracije.

Istraživanje je pokazalo da su investicije u Hrvatske startupe u 2013. godini iznosile sveukupno 2.180.000 eura. Samo godinu dana kasnije taj se broj gotovo udeseterostručio, pa je tako 2014. godina zatvorena sa 21.206.023 eura ulaganja.

U top pet investicija ušli su Rimac Automobili s 10 milijuna eura investicije, slijedi Bellabeat sa 6,5 milijuna eura, Farmeron s 2,3 milijuna, Repsly s nešto više od milijun eura investicije te Teddy the Guardian s aproksimativno 350 tisuća eura ulaganja.

Od 19 startupa koji su dobili neku vrstu ulaganja u 2014. godini, prema dostupnim podacima, njih ukupno 7 koji čine 37% razvija hardverske proizvode. To su Rimac Automobili, Bellabeat, Teddy The Guardian, Serwantess, u:Plug, Hypersfera i ThiefScry.

Pa ipak, softverski projekti, koji čine 68,5% hrvatskih startupa u koje je uloženo u 2014. godini, zaslužni su tek za 20% od uložene sume - 80% sveukupnog iznosa investicija u hrvatske startupe prošle je godine dobilo upravo ovih 6 hardverskih projekata.
Najveći broj investicija došao je iz Bugarske, točnije, iz fondova akceleratora Eleven te investicijskog fonda Launchub.

Prema istraživanju, brojčano je najviše ulaganja stiglo iz Europe, njih 12, u sveukupnom iznosu od 766.454 eura, što iznosi 3,6% sveukupne investicije.

Iz Sjedinjenih Američkih Država stiglo je 38% sveukupnog iznosa investicija u hrvatske startup tvrtke, dok je najviše ulaganja došlo iz Azije. Kineske investicije u dva startupa pokrivaju aproksimativno 58,4% sveukupne uložene sume u 2014. godini.

Prema dostupnim informacijama, iz Hrvatske su u hrvatske startupe stigle samo dvije investicije, i to one privatnih ulagača. Nenad Bakić uložio je u riječku tvrtku E-glas, koja razvija Serwantess, sustav za upravljanje domom glasovnim naredbama namijenjen nepokretnim i teško pokretnim osobama, dok je Teo Valić uložio u hardverski startup koji se bavi razvojem dronova - Hypersferu.

Zanimljivo je i da se slovenski, srpski i hrvatski startup ekosustavi razlikuju po visini investicija uloženih u lokalne startupe, ali i po njihovoj strukturi. Slovenija daleko prednjači, sa 60.855.500 eura koje su startupi prikupili, slijedi Hrvatska s 21.156.023, a potom Srbija s 9.470.262 eura ulaganja.

Tvrtke koje su dobile investicije u 2014. godini su Rimac automobili, Bellabeat, Farmeron, Repsly, Teddy The Guardian, CodeAnywhere, Madbarz, Agrivi, Cinexio, Ironward, Greenpie, Oradian, Serwantess, u:Plug, Hipersfera, ThiefScry, Colomb.io, ZZZApp i Drive Angel.

O financiranju startup tvrtki govorio je i Darko Liović, predsjednik Uprave Hamag-Bicro: "Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) ustrajno se zalaže za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj, posebice poduzetnika početnika.

U proteklom periodu kroz inovacijske programe sufinancirali smo 307 inovativnih projekata u iznosu od 306 milijuna kuna potpore. Repsly, Rimac automobili, Shoutem, Degoridan, Azonprinter, PhotoMath, Systemcom, Oradian i Mash.me samo su neki od uspješnih primjera kojima je potpora HAMAG-BICRO-a pomogla u rastu i razvoju poslovanja te uspješnom plasmanu na tržište".
"Iako vanjska investicija nije uvjet za razvoj uspješne inovativne tvrtke, ona značajno može ubrzati razvoj i rast. Upravo je zbog toga izuzetno dobro da hrvatski tehnološki startupi uspijevaju osigurati sve značajnije investicije iz inozemstva, čak 10 puta veće od prošle godine, čime dugoročno stvaraju potencijal za nova radna mjesta koja se najčešće nalaze u razvojnim centrima diljem Hrvatske", rekao je Ivan Brezak Brkan, osnivač i glavni urednik portala Netokracija.

"Cilj StartLabs-a je napraviti most koji će povezati talentirane stručnjake iz Jugoistočne Europe sa znanjem i tržištem Silicijske doline.

Kako bi ta veza bila jaka i uspješna, važno je da tehnološka zajednica ima podršku i da se ostvare dobri uvjeti za priljev kapitala. Za to nisu samo potrebni talentirani poduzetnici, već i investitori koji znaju kako poduzetnicima pomoći da se najefikasnije i najbrže pripreme za poslovanje na globalnom tržištu.

Ovakva istraživanja su jedan u nizu faktora koji će pomoći da regionalna tehnološka zajednica ostvari svoj puni potencijal", rekao je Nebojša Lazić, suosnivač i partner investicijskog fonda StartLabs koji je na kraju konferencije najavio značajnu investiciju, od 50.000 američkih dolara, u WhoAPI, startup iz Rijeke.

Povezani članci
06.07.16 Vijesti
Visoko učilište ALGEBRA novi partner u projektu „Zajednička nabava – HOK ZNA“
26.01.16 Financije i gospodarstvo
Hamag-Bicro: U protekle četiri godine potaknuto više od 4 milijarde kuna investicija
19.01.16 Seminari, konferencije
Pristup financiranju među glavnim problemima poduzetnika početnika
06.11.15 Seminari, konferencije
Završna konferencija projekta Tecrino: Kreativnost se može naučiti
13.10.15 HOK
Ključno je stvoriti poticajno poduzetničko okruženje
25.09.15 Financije i gospodarstvo
Veliki interes za StartCo - zaprimljeno više od 3200 prijava
28.08.15 Korisne informacije
Mikrokrediti - brz i efikasan izvor financiranja
15.07.15 Financije i gospodarstvo
Godišnji prihod ICT sektora premašio 21 mlrd kuna
16.06.15 Financije i gospodarstvo
Potpisan sporazum o poslovnoj suradnji između Hamag-Bicro-a i Istarske županije
26.05.15 Seminari, konferencije
Može li hrvatski poduzetnik zaobići krizu?
14.05.15 Financije i gospodarstvo
Potpisan ugovor o suradnji Ministarstva turizma i HAMAG-BICRO-a
05.04.13 Više i visoke škole (državne)
Manjak osobne odgovornosti i urušen sustav vrijednosti velika su prepreka razvoju konkurentnosti kroz obrazovanje
07.09.11 Alternativne (privatne)
Algebra pokreće akciju "Put do boljeg radnog mjesta"
30.06.11 Alternativne (privatne)
EU financira obrazovanje odraslih
21.07.08 Alternativne (privatne)
Otvorena Visoka škola za primijenjeno računarstvo
20.06.07 Alternativne (privatne)
ECDL: Certifikati informatičke pismenosti
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa