Seniko studio
Vijesti
16.11.2016. Alternativno rješavanje sporova: Potencijal u gospodarstvu, nedostaje iskorak prema građanima
Sedma Međunarodna konferencija „Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“ okupila je u Zagrebu u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) brojne stručnjake iz Hrvatske i drugih europskih zemalja koji će 15. i 16. studenoga govoriti o važnosti tog jeftinijeg, bržeg i učinkovitijeg oblika rješavanja sporova za zdravo i konkurentno poslovno okruženje.

Predsjednik HOK-a i izaslanik predsjednice RH Dragutin Ranogajec kazao je da konferencija iz godine u godinu okuplja sve više stručnjaka iz redova poduzetnika, sudaca, odvjetnika, pravnika te predstavnika državnih tijela i potrošačkih organizacija, što potvrđuje da u Hrvatskoj raste interes za alternativno rješavanje sporova, kojim poduzetnici mogu izbjeći administrativne barijere te dugotrajne i opterećujuće sudske postupke.
- Ovaj način rješavanja sporova važan je za naše članove, kao i za druge male i srednje poduzetnike, te je podržan od institucija Europske unije. Reforme u upravi i pravosuđu u dijelu povećanja učinkovitosti su najavljene, mi ih podržavamo i nudimo svoje znanje, iskustvo i kapacitete nadležnim ministarstvima. Tražimo od nove Vlade da u sve poslovne ugovore koje sklapa uvrsti odredbe o obveznom mirenju te na taj način olakša rad pravosuđa – istaknuo je Ranogajec
Hrvatska ima solidan zakonodavni okvir za alternativno rješavanje sporova, ali nema još svijest kod građana, dok je najveći potencijal za alternativno rješavanje u gospodarstvu, rekao je ministar pravosuđa i izaslanik premijera Ante Šprlje. Ministarstvo pravosuđa i Vlada će stoga, najavio je Šprlje, poticati da se svi oblici alternativnog načina rješavanja sporova implementiraju u gospodarske i društvene odnose, jer je pravosuđe nepotrebno opterećeno brojnim predmetima koje se može riješiti na bezbolan i ekonomičan način.

Pomoćnik ministrice gospodarstva Željko Pravdić kazao je pak da je Hrvatska ulaskom u EU postala dio jedinstvenog tržišta na kojem je zaštita potrošača jedna od ključnih tema.
Edukacija potrošača, rekao je pomoćnik ministrice, je ključni faktor u procesu jačanja njihove uloge na tržištu, dok je bolja komunikacija gospodarstvenika, službenika i potrošača ključna da bi se postiglo uređeno i zdravo društvo sa sigurnim načinima poslovanja. Implementacija direktive o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova u hrvatsko zakonodavstvo omogućuje alternativno rješavanje svih potrošačkih sporova između trgovaca sa sjedištem u Hrvatskoj i potrošača s boravištem u EU, rekao je. Dodao je, međutim, kako taj zakon pokušavaju treći put donijeti i sad su ponovno pokrenuli proceduru za njegovo donošenje.
Zbog dinamičnog razvoja gospodarstva i ubrzanih društvenih promjena pravosudni sistemi zemalja članica EU-a suočeni s pojačanim prilivom sporova vezanih za gospodarske aktivnosti, rekla je predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić, koja napominje da su alternativni načini rješavanja sporova u vrhu agende EU-a.

Zamjenik predsjednika Suda časti i Centra za mirenje pri HOK-u Mirza Šabić rekao je da su osobe koje provode mirenje dobro educirane, ali također smatra da nedostaje iskorak prema građanima koji bi mogućnost izvansudskog rješavanja sporova trebali koristiti jer je to jednostavnije, jeftinije i brže.
Cilj konferencije je podizanje razine svijesti javnosti i dionika o važnosti učinkovite javne uprave i pravosuđa za zdravo i konkurentno poslovno okruženje. Učinkovita javna uprava i pravosuđe su conditio sine qua non svakog gospodarstva.

Ovogodišnja konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Kao i na ranijim konferencijama, stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva (Luksemburga, Grčke, Austrije, Slovačke, Crne Gore i Nizozemske) predstavit će medijaciju u svojim državama. HOK

Povezani članci
11.11.16 Vijesti
7. Međunarodna konferencija “Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“
11.11.15 Vijesti
Održana 6. Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
15.10.15 Vijesti
10. i 11. studenoga 2015. održat će se 6. Međunarodna konferencija „Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“
21.10.14 Seminari, konferencije
Počela konferencija Alternativno rješavanje sporova
06.11.12 Vijesti
Započela Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
03.11.12 Vijesti
Konferencija o alternativnom rješavanju sporova
19.10.11 Vijesti
Broj zahtjeva za stečaj tri i pol puta veći nego lani
12.10.11 Vijesti
HOK: Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa