Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
21.10.2014. Počela konferencija Alternativno rješavanje sporova
Alternativno rješavanje sporova dobro je ne samo za rasterećenje pravosuđa, nego i za buduće dobre odnose poslovnih partnera koji imaju neki spor, ali i za poticanje gospodarske aktivnosti, istaknuto je na 5. međunarodnoj konferenciji "Alternativno rješavanje sporova - suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom" koja se održava 21. i 22. listopada u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je istaknuo kako je HOK prepoznao koje koristi alternativno rješavanje sporova pruža u smanjenju administrativnih prepreka za poslovanja i investicije te u kreiranju poticajnog poslovnog okruženja. Suradnja pravosuđa i uprave s predstavnicima gospodarstva nužna je radi pružanja kvalitetnih usluga obrtnicima i poduzetnicima, poručio je.

Ranogajec je kazao kako je unatoč nizu reformi, koje su namijenjene poboljšanju učinkovitosti pravosudnog sustava, još uvijek vidljivo da sudski postupci dugo traju.

Stoga su, kako je rekao, potrebni trajni napori na stvaranju i provedbi pravih poticaja za pravovremeno rješavanje postupaka i poticanje izvansudskih nagodbi kako sporovi ne bi ometali poslovnu aktivnost i smanjili privlačnost za izravna ulaganja u Hrvatsku.

Potrebno je između ostalog iskoristiti i mogućnosti koje pruža postupak alternativnog rješavanja sporova, kazao je te dodao kako primjerice korištenjem usluga medijacije obrtnici čuvaju vrijeme, energiju i novac za poduzetničke aktivnosti.

Predsjednik Suda časti HOK-a i Centra za mirenje HOK-a Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda, istaknuo je kako je u Hrvatskoj broj predmeta za koje se traži alternativni način rješavanja sporova još uvijek mali. Razloge treba tražiti prije svega u činjenici da država i dalje svojim propisima određuje nadležnost sudova i tjera stranke u sudski postupak, a ne na mogućnost alternativnog rješavanja sporova, kazao je.

Alternativni način rješavanja sporova nisu zamjena za sudske postupke, već dodatna mogućnost za brže, jeftinije i učinkovitije rješevanje spornog odnosa, naglasio je Kontrec te dodao kako postupak pred sudom uvijek ostaje kao opcija, ako alternativni način rješavanja spora ne uspije.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt istaknula je kako je upoznavanje i podizanje svijesti o mirenju i alternativnom načinu rješavanja sporova izuzetno važno za gospodarski razvoj Hrvatske te kako, s aspekta ekonomskog poslovanja, mirenje i alternativno rješavanje sporova potiču gotovo sve zemlje članice EU pa tako i Hrvatska.

U Strategiji razvoja pravosuđa za razdoblje 2013. do 2018. alternativno rješavanje sporova prepoznato je kao važna smjernica kako bi se rasteretili sudovi, ali i potaknula gospodarska aktivnost, kazala je.
Predstavnica Opće uprave za pravosuđe Europske komisije Ines Hartwig navela je da je ova konferencija izvrsna prilika za promociju alternativnog rješavanja sporova. Kako je naglasila, alternativno rješavanje sporova u europskom kontekstu predstavlja jedan mali kamenčić u razvoju učinkovitosti pravosuđa, koja je ključna za rast i gospodarsku stabilnost te za međusobno povjerenje među državama članicama.

Zoran Pičuljan, zamjenik ministra uprave istaknuo je da bi uprava bila kvalitetna, potrebno je više koristiti ove institute, jer oni razvijaju povjerenje građana i poduzetnika u institucije. Prema njegovim riječima, HOK promiče progresivniji pristup, koji se temelji na suradnji između uprave, pravosuđa i gospodarstva, što je pohvalno.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Nadica Žužak naglasila je kao problem malog i srednjeg poduzetništva preveliku normiranost i pravnu nesigurnost, a kako bi se navedeni problem riješili, među ostalim, pokrenut je project BIZIMPACT II, koji ima za cilj unaprijediti postupak praćenja učinkovitosti propisa.

Prvoga dana konferencije sudionicima su se obratili stručnjaci iz Francuske, Mađarske, Austrije, Češke, Slovenije, Nizozemske i Hrvatske. Oni su govoriti o programu sudu pridružene medijacije te legislativi i praksi na područje medijacije te na području alternativnog rješavanja potrošačkih sporova.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komora Dragutin Ranogajec na konferenciji je dodijelio Povelju bivšim sucima i članovima predsjedništva Suda časti HOK-a za njihov dugogodišnji doprinos razvoju i ugledu Suda časti Hrvatske obrtničke komore.

Konferencija se nastavlja sutra, kada su predviđene tri edukativne radionice za obrtnike i poduzetnike.

Povezani članci
16.11.16 Vijesti
Alternativno rješavanje sporova: Potencijal u gospodarstvu, nedostaje iskorak prema građanima
11.11.15 Vijesti
Održana 6. Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
06.11.12 Vijesti
Započela Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
03.11.12 Vijesti
Konferencija o alternativnom rješavanju sporova
19.10.11 Vijesti
Broj zahtjeva za stečaj tri i pol puta veći nego lani
12.10.11 Vijesti
HOK: Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa