Seniko studio
Vijesti
15.10.2015. 10. i 11. studenoga 2015. održat će se 6. Međunarodna konferencija „Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“
Hrvatska obrtnička komora (HOK), koja je zastupnik interesa gotovo 80.000 hrvatskih obrtnika, kao svoj trajni doprinos kreiranju poticajnog poslovnog okruženja u Hrvatskoj, nakon uspješno organiziranih pet međunarodnih konferencija o alternativnom rješavanju sporova na temu suradnje uprave, pravosuđa i gospodarstva organizira
6. Međunarodnu konferenciju
„Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“
u Zagrebu, 10. i 11. studenoga 2015.g.
uz sudjelovanje vlastitih stručnjaka te u suradnji sa stručnjacima iz znanosti i prakse, kroz kreiranje partnerstva na nacionalnoj i međunarodnoj razini i s institucijama Europske unije, Hrvatska obrtnička komora artikulira i zastupa interese svog članstva.

Hrvatska obrtnička komora je prepoznala mogućnosti koje korištenje alternativnog načina rješavanja sporova pruža u smanjenju administrativnih prepreka za poslovanje i investicije te se trajno zalaže još od 2004.g. za sustavan pristup u izgradnji nužne strukture i uključivanje asocijacija gospodarstvenika kao nezaobilaznog partnera u tom procesu kroz rad svoja dva tijela za alternativno rješavanje sporova (Sud časti i Centar za mirenje). Na području alternativnog rješavanja sporova smo uhvatili korak s najnaprednijim državama Europe i to posebno u dijelu rješavanja sporova između potrošača i trgovaca.

U tijeku 162 godine organiziranog postojanja HOK-a unutar obrtničkog komorskog sustava povijesno su bila prisutna razna tijela za zaštitu pravila struke, zaštitu cehovskog poslovanja te zaštitu potrošača, kao što su mirovna vijeća, tzv. Obranički sud i Sud časti HOK-a koji djeluje do danas, a od 2000.g. u sadašnjem obliku, usklađenom s EU legislativom („Reccomendation 98/257/EC“ i „Reccomendation 2001/310/EC“).

Sukladno važećem Zakonu o zaštiti potrošača (NN 41/14) Sud časti HOK-a je nadležan za izvansudsko (alternativno) rješavanje potrošačkih sporova između potrošača i trgovaca-obrtnika koji su članovi Komore. HOK je nositelj zaštite potrošača s predstavnicima u Nacionalnom vijeću za zaštitu potrošača Vlade RH te je aktivni kreator i promicatelj zaštite potrošača, društveno odgovornog poslovanja i etičnosti u poslovanju svojih članova.

Sud časti je nezavisno tijelo komore koje temeljem odredbi važećeg Zakona o obrtu (NN 143/13) i Zakona o zaštiti potrošača (NN 41/14), kao i ranije temeljem odredbi prethodnih zakona, ima u nadležnosti alternativno rješavanje potrošačkih sporova u odnosu na članove komore.

U području zaštite potrošača HOK kao predstavnik trgovaca (obrtnika svojih članova) i kroz Sud časti kao tijelo Komore za izvansudsko rješavanje potrošačkih sporova štiti ugled obrtnika, razvija etičnost poslovanja, društveno odgovorno poslovanje, te brine o zaštiti potrošača čime doprinosi većoj konkurentnosti svojih članova na tržištu. U svom radu Sud časti HOK-a je izuzetno uspješan jer je više od 30 % svih sporova, kako potrošačkih tako i trgovačkih, u proteklih 15 godina riješeno nagodbom, što predstavlja najbolje rješenje za sve stranke u sporu.
Još je 2010. godine Hrvatske obrtnička komora uočila važnost suradnje na ova tri područja, organiziranjem svoje prve konferencije na ovu temu, koju je otvorio veleposlanik Delegacije Europske unije u RH g. Paul Vandoren, i koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Vijeća Europe, CEPEJ - Komisije Vijeća Europe za ocjenu učinkovitosti pravosuđa i Europske komisije, Opće uprave za pravosuđe. Te je godine konferencijom u organizacije Hrvatske obrtničke komore pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa RH obilježen i Europski dan civilnog pravosuđa u Republici Hrvatskoj.

Ovogodišnja konferencija posebno je značajna jer se održava u godini kada se donosi prvi Zakon o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova u Hrvatskoj a kojim će se u nacionalno zakonodavstvo implementirati Direktiva o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova (Directive 2013/11/EU of the European Parliament and of the Council of 21 May 2013 on alternative dispute resolution for consumer disputes and amending Regulation (EC) No 2006/2004 and Directive 2009/22/EC) i Uredba o on-line rješavanju sporova u potrošačkim predmetima (Regulation (EU) No 524/2013 on online dispute resolution for consumer disputes).

HOK je bio izuzetno aktivan preko svoje EU asocijacije – Europske udruge obrtnika, malih i srednjih poduzetnika (UEAPME) i svog Suda časti na izradi ove direktive 2013/11/EU. Tijekom 2013.g. predstavnik Suda časti bio je uključen u pripremne aktivnosti oko izrade Vodiča za implementaciju direktive u okviru Ministarstva gospodarstva RH kao i u radu radne grupe za izradu novog Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova tijekom 2015.g. kojim će se u hrvatsko zakonodavstvo implementirati spomenuta direktiva.

Od 2010. godine na svim našim konferencijama isticali smo kako je područje alternativnog rješavanja potrošačkih, ali i svih drugih sporova, moguća spona između pravosuđa i gospodarstva primarno kroz asocijacije poduzetnika, kroz korištenje naših kapaciteta za izvansudsko rješavanje sporova. Trajno ističemo važnost suradnje pravosuđa i gospodarstva kao preduvjet za razvoj gospodarstva. Izgradnja poticajnog poslovnog okruženja u Hrvatskoj ostaje jedan od najvažnijih ciljeva te je uz temu povećanja efikasnosti uprave i pravosuđa kao uvjeta za konkurentno gospodarstvo dodatni naglasak stavljen i na alternativno rješavanje sporova.

Zbog velikog broja sudionika na našim konferencijama (više od 150 članova Komore i drugih poduzetnika, državnih dužnosnika, sudaca, odvjetnika, predstavnika asocijacija poduzetnika i potrošača, pravnika i ekonomista iz gospodarstva i državne uprave, studenata pravnih i ekonomskih znanosti) smatramo da ćemo i ove godine dati svoj značajan doprinos jačanju svijesti opće i profesionalne javnosti o mogućnostima koje alternativno rješavanje sporova, kako potrošačkih, tako i svih ostalih poslovnih sporova poduzetnika, pruža u smanjenju administrativnih barijera, povećanju konkurentnosti te većoj pravnoj sigurnosti poduzetnika.
Više o tome

Povezani članci
16.11.16 Vijesti
Alternativno rješavanje sporova: Potencijal u gospodarstvu, nedostaje iskorak prema građanima
11.11.15 Vijesti
Održana 6. Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa