Seniko studio
Vijesti
11.11.2015. Održana 6. Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
Kvalitetna suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom nužan je preduvjet za stvaranje konkurentnog gospodarstva, složili su se sudionici 6. Međunarodne konferencije koja se održava 10. i 11. studenoga u Velikog dvorani Matice hrvatskih obrtnik, Ilica 49/I, Zagreb.

Cilj konferencije je jačanje svijesti opće i profesionalne javnosti te svih dionika koji sudjeluju u kreiranju okvira za gospodarski razvoj o važnosti postojanja efikasnog pravosuđa i uprave za poslovanje poduzetnika, za poticaj domaćim i stranim ulaganjima i povećanje konkurentnosti te ulozi alternativnog rješavanja sporova u njihovoj izgradnji.
Vladimir Šeks, osobni izaslanik Predsjednice RH, naglasio je kako država treba osigurati poticajno poslovno okruženje za razvoj obrta, naročito obiteljskih obrta, jer su upravo mikro, mali i srednji poduzetnici najvitalniji, ali i najosjetljiviji dio gospodarstva. „Bez suradnje uprave i pravosuđa s gospodarstvom ne može se izgraditi sustav koji će omogućiti gospodarski razvoj, a koji treba našim obrtnicima i poduzetnicima“, rekao je Šeks na otvaranju konferencije.

„Alternativno rješavanje sporova jedan je od alata za povećanje učinkovitosti uprave i pravosuđa, smanjenje administrativnih barijera i time stvaranja poticajnog poslovnog okruženja, što je Hrvatska obrtnička komora istaknula kao jedan od prioritetnih zadataka nove vlasti. U želji da država stvori poticajno i konkurentno poduzetničko okruženje te uvjete za rast i razvoj obrtništva, kao i ukupnog gospodarstva Hrvatska obrtnička komora predložila je budućoj Vladi šest zahtjeva za bolje sutra obrtništva“, poručio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.
Mirza Šabić, zamjenik Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u, ujedno i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, podsjetio je prisutne kako je Hrvatska obrtnička komora prvu konferenciju o alternativnom rješavanju sporova organizirala još 2010. godine pod pokroviteljstvom Europske komisije te kazao da je rad Konferencije utjecao i na zakonsku regulativu.

Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa, istaknula je značaj ove konferencije za podizanje razine svijesti o korištenju alternativnog rješavanja sporova. „Mirenje, odnosno alternativno rješavanje sporova jedan su od prioriteta Europske unije, upravo zato što štede novac, vrijeme i energiju te rasterećuju pravosuđe“, dodala je.
U prvom dijelu konferencije, čija su tema posljednje novosti u medijaciji, Violeta Jelić, glavna tajnica HOK-a i potpredsjednica Skupine poslodavaca Europskog i gospodarskog socijalnog odbora (EGSO) govorila je o Europskoj direktivi 2008/52/EC, odnosno o nekim aspektima mirenja u građanskim i trgovačkim stvarima.

U radu skupa uz hrvatske stručnjake i ove godine će sudjelovati ugledni europski stručnjaci, znanstvenici i praktičari te uz njih, kao gosti, i visoki pravosudni dužnosnici, predstavnici resornih ministarstava, potrošačkih udruga i brojni drugi.

Pokrovitelji konferencije su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo poduzetništva i obrta RH, Ministarstvo gospodarstva RH i Ministarstvo pravosuđa RH. Medijski pokrovitelji su časopisi Suvremena trgovina i Lider.

Povezani članci
16.11.16 Vijesti
Alternativno rješavanje sporova: Potencijal u gospodarstvu, nedostaje iskorak prema građanima
15.10.15 Vijesti
10. i 11. studenoga 2015. održat će se 6. Međunarodna konferencija „Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“
21.10.14 Seminari, konferencije
Počela konferencija Alternativno rješavanje sporova
06.11.12 Vijesti
Započela Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
03.11.12 Vijesti
Konferencija o alternativnom rješavanju sporova
19.10.11 Vijesti
Broj zahtjeva za stečaj tri i pol puta veći nego lani
12.10.11 Vijesti
HOK: Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa