Seniko studio
Vijesti
11.11.2016. 7. Međunarodna konferencija “Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“
Hrvatska obrtnička komora organizira 7. Međunarodnu konferenciju “Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“ 15. i 16. studenoga 2016. godine u prostorijama HOK-a, u Ilici 49 u Zagrebu.

Početak konferencije je u utorak, 15. studenoga u 9.30 sati.

Cilj konferencije je podizanje razine svijesti javnosti i dionika o važnosti učinkovite javne uprave i pravosuđa za zdravo i konkurentno poslovno okruženje. Učinkovita javna uprava i pravosuđe su conditio sine qua non svakog gospodarstva.

Alternativno rješavanje sporova (ARS) kao izvansudski način rješavanja sporova je alat kojim poduzetnici mogu izbjeći administrativne barijere, kao i dugotrajne i opterećujuće sudske postupke. Ovaj način rješavanja sporova važan je za naše članove

kao i za druge male i srednje poduzetnike, posebno u prekograničnim sporovima te je podržan od institucija Europske unije.

Naša prva konferencija održana je 2010. godine pod visokim pokroviteljstvom Europske komisije - Opće uprave za pravosuđe, CEPEJ-a, Vijeća Europe i Ministarstva pravosuđa RH te je njome obilježen Dan europskog civilnog pravosuđa u RH.

Ovogodišnja konferencija će se održati pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Kao i na ranijim konferencijama, stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva (Luksemburga, Grčke, Austrije, Slovačke, Crne Gore i Turske predstavit će medijaciju u svojim državama.

Kao nove teme konferencije predstavljamo: Međunarodni institut za medijaciju – IMI; rješavanje sporova u velikim investicijskim projektima medijacijom, posebno sustave za rješavanje sporova Europske investicijske banke, te e-medijaciju koja je aktualizirana i javnim politikama EU za digitalnu Europu .

Od ostalih tema ističemo: medijacija u europskim zemljama; budući hrvatski Zakon o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova; e-trgovina i online rješavanje sporova; obveze trgovaca po Zakonu o zaštiti potrošača; EU direktiva o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova - iskustva Europskog potrošačkog centra Hrvatska , te procesno-pravni aspekti te europske direktive – mišljenje praktičara.

Program prvog dana konferencije usmjeren je na različite sustave medijacije te konkretna iskustva međunarodnih stručnjaka. Drugog dana konferencije Sud časti HOK-a i Centar za mirenje pri HOK-u bit će domaćin Dana Međunarodnog instituta za mirenje (IMI) u Hrvatskoj, gdje će ugledni inozemni predavači, članovi IMI-ja sudionike skupa upoznati sa osnutkom i razvojem, te vrijednostima i ulogom IMI-ja na području medijacije u Europi i svijetu te najnovijim događanjima.
Sudionici naših konferencija dolaze iz redova poduzetnika, sudaca, odvjetnika, pravnika iz gospodarstva, predstavnika državnih tijela i nevladinih organizacija iz Hrvatske i država iz okruženja (Slovenija , BiH). Stoga očekujemo da ćemo kroz rad konferencije ostvariti poticajan dijalog koji će rezultirati novim idejama i prijedlozima kako najbolje iskoristiti postojeće potencijale na području medijacije i doprinijeti jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Povezani članci
16.11.16 Vijesti
Alternativno rješavanje sporova: Potencijal u gospodarstvu, nedostaje iskorak prema građanima
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa