Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
19.05.2015. Bosch: Nastavlja se intenzivan rast poslovnog područja Rješenja za mobilnost
Prodaja porasla za 13 posto u prvom tromjesečju 2015. godine
  • Prodaja ponovno raste značajno brže nego tržište
  • Broj prodanih jedinica ESP-a, dizelskih sustava i benzinskih sustava porastao je za 20 posto u 2014. godini
  • Poslovanje sustavima pomoći vozaču godišnje raste za jednu trećinu
Rješenja za mobilnost, najveće poslovno područje Grupe Bosch, i dalje bilježi intenzivan rast. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike prodaja u tom poslovnom području porasla je za 7 posto u prvom tromjesečju 2015. godine. Nominalni rast prodaje dosegnuo je čak 13 posto.

„Naš je položaj u području tehnologije i na međunarodnoj razini toliko dobar da ćemo i ove godine rasti značajno brže nego tržište”, izjavio je predsjednik poslovnog područja Rješenja za mobilnost dr. Rolf Bulander na Boschevoj Međunarodnoj konferenciji za tisak o motornim vozilima u Boxbergu u Njemačkoj (19. – 21. svibnja 2015. g.).

U 2014. godini obujam poslovanja poslovnog područja Rješenja za mobilnost povećao se za 8,9 posto, što je više nego dvostruko brže u odnosu na svjetsku proizvodnju automobila. Broj prodanih jedinica vezan uz važne sustave, kao što su elektronički program stabilnosti (ESP) protiv klizanja, sustavi s izravnim ubrizgavanjem benzina i sustavi s izravnim ubrizgavanjem dizela, porastao je za oko 20 posto.

Bosch će u budućnosti proširiti i ponudu rješenja za interakciju s automobilima i drugim prijevoznim sredstvima. „Razvijamo nov pristup osobnoj mobilnosti i okrećemo se multimodalnom konceptu koji uključuje bicikle, vlakove i autobuse”, izjavio je Bulander, objašnjavajući novi cilj. „Bosch je društvo koje širi horizonte automobilske tehnologije.”
Elektromobilnost će dizelska i benzinska vozila učiniti još učinkovitijima
Na putu prema mobilnosti u budućnosti Bosch već ostvaruje tehnološke i komercijalne uspjehe. Taj dobavljač tehnologije i usluga odredio je tri razvojna cilja usmjerena na ostvarivanje električne, automatizirane i povezane vožnje. „Bosch dobro napreduje u ostvarenju sva tri cilja”, izjavio je Bulander.

On smatra da će motor s izgaranjem ostati temelj učinkovite mobilnosti i u velikom dijelu sljedećeg desetljeća, čak i uz elektrifikaciju pogonskih sklopova. U sljedećih pet godina Boscheva tehnologija vezana uz motore mogla bi smanjiti potrošnju dizelskih motora za 10 posto i potrošnju benzinskih motora za gotovo 20 posto.

U kombinaciji s elektromobilnosti motor s izgaranjem postat će još učinkovitiji. Do 2025. godine 15 posto svih novih vozila sadržavat će barem jedan hibridni pogonski sklop.

Zahvaljujući Boschevoj sveobuhvatnoj stručnosti ta kombinacija električnog motora i motora s izgaranjem nudit će vrhunsku opremu.

Među 30 naloga za proizvodnju vezanih uz elektrifikaciju pogonskih sklopova koje je društvo već provelo bilo je čak deset plug-in hibridnih pogonskih sklopova za vozila vrhunske klase.

Na velikim udaljenostima ta vozila voze na dizelski pogon ili na benzinski pogon, ali u gradskoj se vožnji mogu koristiti kao potpuno električna vozila. „Imamo iskustvo koje je potrebno da bismo alternativne pogonske sklopove pretvorili u priču o uspjehu”, izjavio je Bulander. „To smo učinili s dizelskim pogonom, a to želimo postići i s električnim pogonskim sklopovima.”
Automatizirana vožnja mogla bi smanjiti broj prometnih nesreća čak za jednu trećinu
S obzirom na to da se industrija sve više okreće automatiziranoj vožnji, tržište za sustave pomoći vozaču već se širi. Na tom tržištu Bosch svake godine bilježi rast prodaje za jednu trećinu.

Prošle je godine društvo Bosch prvi put prodalo više od 50 milijuna senzora za okoliš za sustave pomoći vozaču. A u 2015. godini broj prodanih jedinica radarskih i video senzora će se udvostručiti, kao što je bio slučaj i u 2014. godini.

Bosch je predvodnik na globalnom tržištu radarskih senzora, koji se mogu naći u sustavima poput automatske kontrole razmaka. Ove će godine društvo Bosch započeti proizvodnju niza novih sustava. Ti sustavi pomažu vozačima u prometnim gužvama, pri manevrima izbjegavanja i tijekom parkiranja na daljinsko upravljanje.

Cilj je do 2020. godine proizvesti pilote za autocestu koji omogućuju automatiziranu vožnju na autocestama. Član upravnog odbora društva Bosch dr. Dirk Hoheisel smatra da je to presudni korak u razvoju: „S pomoću ovog sustava prijeći ćemo s djelomično automatizirane vožnje na visoko automatiziranu vožnju. Vozači će postati putnici. To će omogućiti veću udobnost, a što je najvažnije od svega, i veću sigurnost.”

Prema prognozama Boschevih istraživača prometnih nesreća povećanje automatizacije moglo bi dodatno doprinijeti smanjenju broja prometnih nesreća, čak za jednu trećinu samo u Njemačkoj.
Oko 2000 inženjera društva Bosch radi na daljnjem razvoju sustava pomoći vozaču, što je čak 700 više nego prije dvije godine.

Nakon akvizicije društva ZF Lenksysteme (sada poznatog pod nazivom Robert Bosch Automotive Steering) društvo iz Stuttgarta u još je boljem položaju za daljnji razvoj automatizirane vožnje. Prema Bulanderu: „Boscheva tehnologija omogućit će automobilima budućnosti samostalno ubrzavanje i kočenje, pa čak i upravljanje.”

Povezana vožnja omogućuje razvoj uslužnog poslovanja
Internet će igrati ključnu ulogu u razvoju mobilnosti u budućnosti. Već sada internet pruža vijesti o stanju u prometu u stvarnom vremenu te nudi informacije o nesrećama, građevinskim zonama ili o obližnjim prometnim gužvama. Takve su informacije neophodan uvjet za funkcije visoko automatizirane vožnje.

Osim toga, vozači mogu pronaći i rezervirati prazna mjesta za punjenje automobila te platiti struju preko interneta. „Povezivost je ključ uspjeha elektrificirane i automatizirane vožnje”, izjavio je član upravnog odbora društva Bosch dr. Markus Heyn.

Osim toga, povezana vožnja omogućit će nove i korisne usluge. Primjerice, prijenos podataka elektroničkog upravljačkog uređaja (ECU) može poslužiti kao temelj za preventivno održavanje i savjete za uštedu goriva. Usluge poput ovih podržavaju upravljanje voznim parkom leasing i osiguravateljskih društava. Na Boschevu portalu o mobilnosti Drivelog vozači mogu i izravno koristiti te usluge.

Za to im je potrebna aplikacija za pametne telefone i priključak za očitavanje podataka elektroničkog upravljačkog uređaja (ECU). Sve u svemu, očekuje se da će oko 200.000 vozila imati mogućnost povezivanja na internet te će stoga moći pristupiti navedenim Boschevim uslugama. Prema Bulanderu: „Povezana vožnja više nije u testnoj fazi. Ona je za Bosch postala aspekt uslužnog poslovanja u razvoju.”
Istovremeno Bosch radi na povezivanju različitih oblika prijevoza. Prema Bulanderu, ta rješenja za mobilnost namijenjena su i za multimodalni prijevoz: „Nudimo nove proizvode koji ne uključuju samo automobile, kao što su usluge za urbanu mobilnost.”

Primjer toga je softversko rješenje koje je društvo Bosch razvilo za projekt Stuttgart Services. Zahvaljujući tom softveru, za zajedničku vožnju automobilom, unajmljivanje bicikala, putovanje vlakom ili autobusom te korištenje pogodnosti poput bazena ili knjižnica potrebna vam je samo jedna čip kartica. Bulander smatra da je to „prvi uvid u prijevozne usluge budućnosti”.

Osim toga, Bosch već ima razvijene prototipe proizvoda koji povezuju automobile i pametne kuće. To konkretno znači da navigacijski sustav daje naredbu centralnom grijanju da ugrije kuću u odgovarajućem trenutku prije dolaska vozila.

„Neovisno o tome radi li se o kućama ili o automobilima, Bosch stvara ‘Tehnologiju za život’”, izjavio je Bulander. „S obzirom na svestranost naših stručnjaka, naši su izgledi za razvoj novih rješenja za mobilnost izvrsni.”

Povezani članci
09.09.16 DOP
Uručena donacija tvrtke Robert Bosch SOS Dječjem selu Lekenik
29.07.16 Korisne informacije
Bosch s partnerima razvija industrijske senzore budućnosti
27.07.16 DOP
Bosch osniva udruženje protiv raka
31.05.16 Neprehrambeni proizvodi
Inteligentni senzorski sustavi za Industriju 4.0
08.09.15 Sajmovi i izložbe
Dojmljive inovacije na interesantnom Bosch-ovom štandu na sajmu i izložbi IFA 2015
26.08.15 Promocije
Bosch: Novi štapni mikser i zbirka recepata
07.07.15 Promocije
BOSCH CoolClassic - FANCY kombinirani hladnjak
09.06.15 Tvrtke i tržišta
Bosch bilježi snažan rast u Hrvatskoj
04.05.15 Promocije
Pećnica Bosch serije 8 HBG675BW1
26.03.15 Promocije
Bosch najavljuje jeftinije i snažnije baterije za električna vozila
24.02.15 Promocije
Nova serija 8 Bosch ugradbenih uređaja
09.02.15 Tvrtke i tržišta
Bosch: ideje zaposlenika štede 395 milijuna eura
30.01.15 Tvrtke i tržišta
Brzi rast: Grupa Bosch povećala promet i maržu
07.01.15 Tvrtke i tržišta
Bosch holivudsku fantastiku pretvara u stvarnost
06.10.14 Tvrtke i tržišta
Boschevo poslovanje u području gospodarskih vozila poraslo je za više od 10 posto
30.09.14 Vijesti
BSH BOSCH UND SIEMENS HAUSGERÄTE GMBH
24.09.14 Promocije
Novi Boschev EditionRosso
02.09.14 Sajmovi i izložbe
Bosch predstavlja mnoštvo inovacija na
14.07.14 Promocije
Nevjerojatno brz i temeljit
09.07.14 DOP
Robert Bosch donirala proizvode SOS Dječjem selu Lekenik
07.05.14 Promocije
Novi Boschov kuhinjski aparat MaxxiMUM
25.10.13 Promocije
Kompaktni kuhinjski aparat Styline MUM 5
28.08.13 Promocije
Perilica posuđa BOSCH 'pomaže' potrošačima
31.07.13 Promocije
Sensixx’x DA50 EditionRosso
22.07.13 Izvoz
Deset milijuna Boschevih elektropokretača za start/stop sustav
11.06.13 Korisne informacije
Bosch promiče standarde povezivosti
15.05.13 Tvrtke i tržišta
Bosch u Hrvatskoj s rastom prometa
16.07.12 Promocije
Bosch širi ponudu na području gospodarskih vozila
04.07.12 Tvrtke i tržišta
Bosch jača poslovanje velikih sustava
29.06.12 Karijere
Promjene u upravnom odboru društva Robert Bosch GmbH
18.06.12 DOP
Donacija tvrtke Bosch bolnici u Gornjoj Bistri
30.05.12 Promocije
Bosch započinje sa serijskom proizvodnjom novog sustava ESP® plus
25.05.12 Vijesti iz regije
Bosch gradi tvornicu u blizini Beograda
23.05.12 Tvrtke i tržišta
Bosch u Hrvatskoj i svijetu nastavlja s rastom
22.05.12 Tvrtke i tržišta
Bosch povećao prihode u Sloveniji za petinu
06.12.11 Karijere
Javier Gonzalez Pareja novi direktor grupe Bosch u Hrvatskoj
01.12.11 Vijesti iz regije
Njemački Bosch ulaže u Srbiji
24.05.11 Tvrtke i tržišta
Bosch Hrvatska izlazi iz krize s većim prometom
07.03.11 Promocije
Bosch rotacijski laseri
20.10.10 Vijesti iz regije
Bosch ulaže 33 mil. eura u razvojni centar u Budimpešti
11.05.10 Tvrtke i tržišta
Promet Boscha u Hrvatskoj i BiH 29 mil. eura
01.04.10 Tvrtke i tržišta
Promovirana tvrtka Bosch toplinska tehnika
02.06.08 Vijesti iz svijeta
Bosch dao ponudu za preuzimanje Ersola
27.05.08 Tvrtke i tržišta
Bosch u Hrvatskoj lani ostvario 24,5 milijuna eura prometa
11.01.08 Trgovina motornim vozilima
Njemački Bosch očekuje milijardu eura od prodaje dijelova za jeftina vozila
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa