Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
09.06.2015. Bosch bilježi snažan rast u Hrvatskoj
  • Prodaja trećim stranama u iznosu od 248 milijuna kuna (33 milijuna eura) za Bosch u Hrvatskoj
  • Bosch proširuje ponudu proizvoda i usluga za hrvatsko tržište
  • Povezane aplikacije kao potpora prodajnom poslovnom području
  • Potpora mladima putem društvenih projekata i donacija
Gunther Neubert, direktor AHK, Mirsada Kudrić, glavna direktorica tvrtke Bosch Hrvatska i Javier Gonzalez Pareja, generalni direktor Boscha za regiju Adria
Gunther Neubert, direktor AHK, Mirsada Kudrić, glavna direktorica tvrtke Bosch Hrvatska i Javier Gonzalez Pareja, generalni direktor Boscha za regiju Adria
Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologije i usluga, završio je fiskalnu 2014. godinu s konsolidiranom prodajom od 248 milijuna kuna (33 milijuna eura)* u Hrvatskoj, što znači da je zabilježio snažan rast viši od 66 posto.

Ukupna neto prodaja iznosila je 305 milijuna kuna (40 milijuna eura) na hrvatskom tržištu, uključujući prodaju nekonsolidiranih društava i interne isporuke povezanim društvima, što znači da se radi o godišnjem porastu od 20 posto.

„Ovaj pozitivni rezultat pokazuje da je Hrvatska važno tržište za Bosch u Europi. Očekujemo da će potražnja za našim proizvodima i uslugama koje su ‚tehnologija za život porasti i da će naše lokalno poslovanje biti u daljnjem porastu tijekom 2015. godine”, izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch u Hrvatskoj.

Od prosinca 2014. godine Bosch Hrvatska preuzela je odgovornost za poslovanje Boscha u Sloveniji. „Bilo mi je drago preuzeti odgovornost za slovensko tržište. Hrvatska i Slovenija imaju mnoštvo sinergija. Dugoročno gledano, to će doprinijeti našoj konkurentnosti, unatoč izazovima tržišta”, naglasila je Kudrić, koja je također imenovana generalnom direktoricom za Robert Bosch d.o.o. Slovenija.

Prema podacima iz travnja 2015. godine Bosch je u Hrvatskoj imao jednako brojnu radnu snagu kao i prošle godine, oko 70 zaposlenika. Ta brojka uključuje zaposlenike nekonsolidiranih društava i zaposlenike iz Boschevih potpunih preuzimanja BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (sada BSH Hausgeräte GmbH), što je prije bilo zajedničko ulaganje. Očekuje se da će ovaj broj ostati na sličnoj razini tijekom 2015. godine.

Novi proizvodi i koncepti za Odjel autoopreme
Tijekom 2014. godine Boschev Odjel autoopreme u Hrvatskoj je uveo niz novih proizvoda u skladu s povećanom tržišnom potražnjom. Jedan od njih je Bosch Gigalight Plus 120, žarulja za prednja svjetla koja osvjetljava cestu do 120 posto jače od konvencionalnih halogenih žarulja.

Duži snop svjetlosti ispred automobila povećava domet vidljivosti i vozači mogu uočiti moguće prepreke i opasne situacije mnogo ranije.

Drugi primjer je punjač akumulatora C1 koji će biti plasiran na tržište 2015. godine i koji je osmišljen za punjenje standardnih i gel akumulatora te akumulatora s najzahtjevnijim radnim karakteristikama. Uređaj automatski prepoznaje različite tipove akumulatora u različitim uvjetima.
Bosch povezuje uređaje za mjerenje s mobilnim aplikacijama
Pametni telefoni se sve više koriste za daljinsko upravljanje uređajima za osvjetljenje, grijanje i potrošačku elektroniku. Kao odgovor na ovaj trend Bosch je razvio rješenja koja uvelike nadmašuju uobičajenu ulogu električnih alata.

Boschevi laserski daljinomjeri PLR 30 C i PLR 50 C predstavljaju prve laserske daljinomjere za korisnike tipa „uradi sam” s integriranom tehnologijom Bluetooth za prijenos podataka. To omogućava brz i jednostavan prijenos izmjerenih vrijednosti i obradu u aplikacijama za mobilne uređaje Android i iOS. U jesen 2014. Bosch je predstavio svjetsku inovaciju - sustav bežičnog punjenja baterija koji se temelji na induktivnoj tehnologiji (energija se prenosi pomoću magnetskog polja).

Asortiman proizvoda na hrvatskom tržištu proširen je uvođenjem proizvoda za precizno mjerenje temperature, profesionalnog detektora topline GIS 1000 C i profesionalne toplinske kamere GTC 230 C.

Zahvaljujući mjerenju temperature na pojedinačnim točkama, detektor topline GIS 1000 C može vršiti iznimno precizna mjerenja temperatura do 1000 C, a GTC 230 C ide i korak dalje te uz pomoć toplinske kamere izrađuje mapu raspodjele temperature u izmjerenom području, čime se omogućava brzi pregled kritičnih točaka.

Povećana potražnja za energetski učinkovitim i cjenovno pristupačnim sustavima grijanja
Danas je u svim područjima tehnologije nužna učinkovitija upotreba energije radi istodobnog očuvanja energije i okoliša.

U zemljama Europske unije 26. rujna 2015. godine na snagu stupaju Direktive 2009/125/EZ i 2010/30/EZ koje su relevantne za proizvode čija je primjena povezana s potrošnjom energije. Kao jedan od vodećih proizvođača opreme za grijanje, Bosch Thermotechnology sa svojim robnim markama Bosch i Buderus stalno razvija sustave za suvremeno korištenje energije.

Nova Boscheva toplinska pumpa Bosch Compress 6000 koja će biti stavljena na hrvatsko tržište u rujnu 2015. ispunjava sve zahtjeve za napredne sustave grijanja poput ekonomične potrošnje energije, tihog rada i optimizacije sustava.
Doprinosi hrvatskom društvu
Društvena odgovornost jedna je od Boschevih temeljnih vrijednosti. U skladu s vizijom svojeg osnivača tvrtka Bosch drži se tog pristupa da bi doprinijelo društvu u Hrvatskoj.

Samo tijekom 2014. godine 36.000 eura hitne pomoći donirano je preko programa Primavera žrtvama poplava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Projekti uključuju donaciju kućanskih aparata SOS Dječjem selu Lekenik, donaciju edukacijskih i poučnih igračaka dječjim vrtićima u Bosni i Hercegovini kao i donaciju alata Odgojnom domu Bedekovčina.

Ove je godine društvo Bosch Hrvatska doniralo edukacijske i poučne igračke Dječjem vrtiću Poliklinike SUVAG u Zagrebu. Dugogodišnja suradnja sa SOS Dječjim selom Lekenik nastavlja se u 2015. godini uz veću uključenost Boschevih zaposlenika u Hrvatskoj.

Svako poslovno područje osmislilo je vlastiti kreativni i edukacijski koncept za provođenje vremena s djecom, što će se održavati tijekom cijele 2015. godine.

Poslovni izgledi Grupe Bosch za 2015. godinu
Grupa Bosch očekuje da će globalna prodaja u 2015. godini rasti unutar raspona od 3 do 5 posto nakon prilagodbe zbog učinka tečajne razlike. Na nedavnoj godišnjoj konferenciji za tisak u Njemačkoj glavni izvršni direktor Boscha Volkmar Denner izjavio je: „Naša ekonomska i tehnološka snaga u poslovnim područjima kojima se bavimo omogućuje nam da iskoristimo nove tržišne segmente.”

Proizvodi s mogućnošću povezivanja na internet i usluge temeljene na internetskoj tehnologiji jedan su od fokusa budućeg poslovanja tvrtke. „Unapređujemo povezivost u svim našim poslovnim područjima te aktivno sudjelujemo u njezinome oblikovanju”, dodao je Denner.

Tijekom 2014. godine Bosch je na tržište stavio mnogo novih proizvoda i povezanih rješenja, uključujući softverska rješenja za pametne sustave grijanja i zgrade kao i za povezanu industriju i povezanu mobilnost. S potpunim preuzimanjima društava BSH Hausgeräte GmbH i Robert Bosch Automotive Steering GmbH, Bosch je osnažio svoju poziciju na područjima pametnih kuća i automatizirane vožnje.
Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologija i usluga, prisutan je u Hrvatskoj od 1993. godine. U ožujku 1993. osnovano je društvo kći Robert Bosch d.o.o u stopostotnom stranom vlasništvu. G 2014. Bosch je u Hrvatskoj ostvario promet od 32,5 milijuna eura i zapošljavao više od 70 zaposlenika.

U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji Bosch je zadužen za poslovna područja Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Na svim navedenim tržištima distribuiraju se proizvodi iz poslovnih područja Automotive Aftermarket, Power Tools, Thermotechnology i Security Systems.

Od osnutka u Zagrebu u ožujku 1993. Bosch stalno bilježi pozitivne poslovne rezultate u Hrvatskoj. Pružajući proizvode i usluge osmišljene da izazovu divljenje i unaprijede kvalitetu života nudeći inovativna i korisna rješenja, Bosch je uspostavio široku mrežu kupaca čiji broj danas prelazi 400. Društvo se stalno širi, a od 2004. godine društvo Bosch Hrvatska odgovorno je za poslovanje u Bosni i Hercegovini.

Grupa Bosch je vodeći svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Društvo zapošljava oko 360 000 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 1.4.2015.) te je u 2014. godini ostvarilo promet od 49 milijardi eura.*

Djelatnosti društva podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Grupa Bosch sastoji se od društva Robert Bosch GmbH i otprilike 440 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch je zastupljen u oko 150 zemalja.

Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju temelj je za daljnji rast. U 2014. Bosch je prijavio oko 4600 patenata diljem svijeta. Strateški je cilj Grupe Bosch osmisliti rješenja za povezani život. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život“.

Tvrtku je 1886. u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) pod nazivom „Radionica za preciznu mehaniku i elektrotehniku". Posebna struktura vlasništva društva Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu Grupe Bosch i omogućuje joj dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija s ciljem osiguranja budućnosti društva.

Čak 92% temeljnog kapitala društva Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG.

Funkcije poduzetnog vlasništva izvršava trust. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je obitelji Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Povezani članci
09.09.16 DOP
Uručena donacija tvrtke Robert Bosch SOS Dječjem selu Lekenik
29.07.16 Korisne informacije
Bosch s partnerima razvija industrijske senzore budućnosti
27.07.16 DOP
Bosch osniva udruženje protiv raka
31.05.16 Neprehrambeni proizvodi
Inteligentni senzorski sustavi za Industriju 4.0
08.09.15 Sajmovi i izložbe
Dojmljive inovacije na interesantnom Bosch-ovom štandu na sajmu i izložbi IFA 2015
07.07.15 Promocije
BOSCH CoolClassic - FANCY kombinirani hladnjak
19.05.15 Tvrtke i tržišta
Bosch: Nastavlja se intenzivan rast poslovnog područja Rješenja za mobilnost
04.05.15 Promocije
Pećnica Bosch serije 8 HBG675BW1
26.03.15 Promocije
Bosch najavljuje jeftinije i snažnije baterije za električna vozila
24.02.15 Promocije
Nova serija 8 Bosch ugradbenih uređaja
07.01.15 Tvrtke i tržišta
Bosch holivudsku fantastiku pretvara u stvarnost
06.10.14 Tvrtke i tržišta
Boschevo poslovanje u području gospodarskih vozila poraslo je za više od 10 posto
30.09.14 Vijesti
BSH BOSCH UND SIEMENS HAUSGERÄTE GMBH
24.09.14 Promocije
Novi Boschev EditionRosso
02.09.14 Sajmovi i izložbe
Bosch predstavlja mnoštvo inovacija na
14.07.14 Promocije
Nevjerojatno brz i temeljit
07.05.14 Promocije
Novi Boschov kuhinjski aparat MaxxiMUM
25.10.13 Promocije
Kompaktni kuhinjski aparat Styline MUM 5
28.08.13 Promocije
Perilica posuđa BOSCH 'pomaže' potrošačima
31.07.13 Promocije
Sensixx’x DA50 EditionRosso
22.07.13 Izvoz
Deset milijuna Boschevih elektropokretača za start/stop sustav
11.06.13 Korisne informacije
Bosch promiče standarde povezivosti
15.05.13 Tvrtke i tržišta
Bosch u Hrvatskoj s rastom prometa
16.07.12 Promocije
Bosch širi ponudu na području gospodarskih vozila
04.07.12 Tvrtke i tržišta
Bosch jača poslovanje velikih sustava
29.06.12 Karijere
Promjene u upravnom odboru društva Robert Bosch GmbH
18.06.12 DOP
Donacija tvrtke Bosch bolnici u Gornjoj Bistri
30.05.12 Promocije
Bosch započinje sa serijskom proizvodnjom novog sustava ESP® plus
25.05.12 Vijesti iz regije
Bosch gradi tvornicu u blizini Beograda
23.05.12 Tvrtke i tržišta
Bosch u Hrvatskoj i svijetu nastavlja s rastom
22.05.12 Tvrtke i tržišta
Bosch povećao prihode u Sloveniji za petinu
06.12.11 Karijere
Javier Gonzalez Pareja novi direktor grupe Bosch u Hrvatskoj
01.12.11 Vijesti iz regije
Njemački Bosch ulaže u Srbiji
24.05.11 Tvrtke i tržišta
Bosch Hrvatska izlazi iz krize s većim prometom
07.03.11 Promocije
Bosch rotacijski laseri
20.10.10 Vijesti iz regije
Bosch ulaže 33 mil. eura u razvojni centar u Budimpešti
11.05.10 Tvrtke i tržišta
Promet Boscha u Hrvatskoj i BiH 29 mil. eura
01.04.10 Tvrtke i tržišta
Promovirana tvrtka Bosch toplinska tehnika
02.06.08 Vijesti iz svijeta
Bosch dao ponudu za preuzimanje Ersola
27.05.08 Tvrtke i tržišta
Bosch u Hrvatskoj lani ostvario 24,5 milijuna eura prometa
11.01.08 Trgovina motornim vozilima
Njemački Bosch očekuje milijardu eura od prodaje dijelova za jeftina vozila
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa