Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
08.05.2014. Predstavljeni rezultati pilot projekta prijenosa znanja i najboljih praksi EBRD-a Hamag investu
Danas su na završnoj svečanosti povodom formalnog zaključenja Programa usluga poslovnog savjetovanja (Small Business Support – SBS) Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predstavljeni rezultati pilot projekta prijenosa znanja i najboljih praksi Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST).

Europska banka za obnovu i razvoj, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije te Ministarstvo poduzetništva i obrta proveli su 14-mjesečnu suradnju koja je obuhvatila 25 zajedničkih projekata malih potpora iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša, nekoliko višednevnih edukacija za djelatnike HAMAG INVEST-a i konzultante te izradu opsežne studije ispitivanja tržišta konzultantskog sektora u Hrvatskoj.

Pored toga, EBRD SBS proveo je formalni transfer znanja, metodologija, datoteka i dokumentacije HAMAG INVEST-u, čime ova međunarodna institucija osigurava dugoročnu održivost te nastavak svojih programa kroz jednu nacionalnu instituciju. U sklopu ovog projekta, EBRD SBS prenio je HAMAG INVEST-u svoje cjelokupno 12-godišnje iskustvo u radu sa sektorom malog gospodarstva u Hrvatskoj te subvencioniranja savjetodavnih usluga za projekte mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Program suradnje započeo je potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti između ove dvije institucije u ožujku 2013. godine. Financiranje ovog programa suradnje omogućila je Europska banka za obnovu i razvoj s 1,4 milijuna kuna te Vlada Republike Hrvatske koja je dodijelila potpore za 25 projekata u vrijednosti od 1,1 milijuna kuna.

Ovo je ujedno bila prigoda za prezentaciju investicijske vrijednosti realiziranih projekata. U vrlo konstruktivnom susretu poslovne zajednice s državnim institucijama, prezentirana je i studija konzultantskog tržišta, vrlo vrijedan analitički dokument kakav nije izrađen u posljednjih desetak godina.

Svečani skup otvorio je prigodnim riječima Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta: „Suradnja dviju institucija kao što su Europska banka za obnovu i razvoj i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije pravi je put za učinkovitu podršku malim i srednjim poduzetnicima na kojima počiva snaga svakog gospodarstva. Živimo u suvremenom svijetu čija razvijenost ima cijenu u ekološkom smislu.

Stoga Ministarstvo poduzetništva i obrta pitanje energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša prepoznaje kao elementarni dio opće kulture suvremenog čovjeka, a ujedno i kao veliku priliku za male i srednje poduzetnike. Zahvalni smo na ovom transferu znanja i naša daljnja nastojanja svakako će se nastaviti u istom smjeru.“
Charlotte Ruhe, direktorica EBRD Small Business Support komentirala je: “Mali i srednji poduzetnici susreću se sa izazovima koje ne možemo riješiti samo financiranjem.

Potrebna su im profesionalna znanja kako bi unaprijedili svoje poslovanje i dalje rasli. To je razlog zbog kojeg gradimo snažna, konkurentna tržišta poslovnog savjetovanja koja će u budućnosti rasti te ih povezujemo s lokalnim partnerima koji će preuzeti naš posao.“
Zadovoljan rezultatima provedenog projekta, Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG INVEST-a zaključio je: „Uspješan završetak zajedničkog projekta Europske banke za obnovu i razvoj i HAMAG INVEST-a ukazuje na potrebu još intenzivnijeg uključivanja javnih institucija u poticanje ekološki osviještenog poduzetničkog djelovanja.

Danas kada se poseban naglasak stavlja upravo na održivi razvoj, realizacija ovog i sličnih projekata predstavlja ulaganje u budućnost u pravom smislu riječi. Poduzetnici kao generatori razvoja i napretka svakog gospodarstva, pa tako i hrvatskog, idealan su kanal za planiranje te budućnosti.“
  • Prijenos znanja i praktična izobrazba za ključne djelatnike Sektora za razvoj malog i srednjeg poduzetništva HAMAG INVEST-a
  • Djelatnici EBRD BAS-a su kroz 30 in house edukacija prenijeli svoje cjelokupno znanje, metodologije, procedure, dokumentaciju i datoteke HAMAG INVEST-u. Na taj način će ovaj program EBRD-a koji su u potpunosti tijekom 12 godina financirali donatori nastaviti postojati kroz jednu nacionalnu instituciju.
  • 25 zajedničkih projekata malih potpora za male i srednje poduzetnike iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša
  • Dodijeljeno je 25 malih potpora hrvatskim malim i srednjim tvrtkama za korištenje konzultantskih usluga iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. Korišteni su isključivo domaći konzultanti, a tipični projekti kao što su energetski pregledi tvrtki, uvođenje energetskih i okolišnih međunarodnih standarda te studije za uvođenje nekog od obnovljivih izvora energija generirale su 6,6 milijuna kuna potencijalnih daljnjih kapitalnih investicija kod tvrtki. Najviši iznos potpore po ovom Projektu iznosio je 70.000,00 kuna, dok je maksimalni intenzitet ukupno prihvatljivih troškova konzultantskih usluga bio 75%.
  • Studija konzultantskog tržišta u Hrvatskoj
  • Studija ispitivanja konzultantskog tržišta pokazala je potražnju malih i srednjih tvrtki te ponudu aktualnih konzultantskih usluga na hrvatskom tržištu. Konzultantski sektor osobito je važan uzme li se u obzir činjenica da su konzultanti jedna od glavnih poluga za povlačenje EU fondova, posebno kod malih i srednjih tvrtki. Studija će poslužiti kao predložak za daljnje planiranje programa HAMAG INVEST-a, pritom imajući u vidu potrebe sektora malih i srednjih tvrtki.
  • Edukacije za konzultantski sektor
  • Za 45 hrvatskih konzultanta predviđene su dvije višednevne edukacije. Prva je bila posvećena standardu za Energetski management ISO 5001. Druga će se održati u svibnju 2014., a odnosi se na pripremu i provođenje EU fondova. Svrha obje edukacije jest podizanje standarda i kvalitete hrvatskog konzultantskog sektora te kreiranje stručnjaka u područjima koja su deficitarna.
  • Edukacije za djelatnike HAMAG INVEST-a
  • Djelatnici HAMAG INVEST-a pohađali su edukacije iz područja evaluacije projekata koji uključuju energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša te edukaciju iz područja napredne financijske analize.


Ostvareni učinci dodijeljenih bespovratnih sredstava biti će vidljivi u roku od godinu dana od isplate sredstava. Očekivani učinci projekta na male i srednje poduzetnike obuhvaćene ovim programom su: povećanje izvoza, smanjenje troškova, zadovoljenje ekoloških standarda poslovanja, smanjenje izbacivanja štetnih emisija u okoliš, povećanje energetske učinkovitosti, poticanje korištenja obnovljivih izvora energije i slično.

Povezani članci
28.09.16 Seminari, konferencije
Održana prva u nizu radionica za žene poduzetnice u organizaciji RBA i EBRD
06.09.16 Tvrtke i tržišta
Podravka s EBRD-om i četiri poslovne banke potpisala kredit s najpovoljnijim uvjetima u regiji
15.07.16 Financije i gospodarstvo
EBRD nastavlja Program za žene poduzetnice uz potporu tajvanskih donatora
12.07.16 Strateški savezi
EBRD izdvaja 90 milijuna eura za Raiffeisen Factoring
10.06.16 Vijesti
EBRD-ov kredit od 35 milijuna eura RBA Leasingu za financiranje malog i srednjeg poduzetništva
31.03.16 Sajmovi i izložbe
Otvoren prvi specijalizirani sajam opreme za bazene, wellnesse, plaže i uređenje okoliša u Opatiji
11.02.16 Financije i gospodarstvo
Podrška EBRD-a hrvatskom distributeru Orbico
18.01.16 Financije i gospodarstvo
Kreditna linija EBRD-a Privrednoj banci Zagreb d.d. za podršku ženama poduzetnicama
13.01.16 Financije i gospodarstvo
Rekordna ulaganja EBRD-a u 2015.
11.01.16 Financije i gospodarstvo
EBRD dokapitalizirao Zagrebačku ‎burzu
21.12.15 Strateški savezi
EBRD i Erste banka nastavljaju suradnju
05.11.15 Financije i gospodarstvo
EBRD podigao prognozu rasta hrvatskog BDP-a za 2015. na 0,9 posto
22.10.15 Financije i gospodarstvo
EBRD nagrađuje projekte održive energije
13.10.15 Seminari, konferencije
HBOR u 4 godine plasirao 38 mlrd kuna gospodarstvu
07.08.15 Financije i gospodarstvo
Za investicije u agraru 1,36 milijardi kuna
28.07.15 Financije i gospodarstvo
HBOR u prvih šest mjeseci uspješno poslovao
22.07.15 Financije i gospodarstvo
HBOR malim izvoznicima i izvoznicima početnicima osigurao 5 milijuna kuna izvoznog prometa
09.07.15 Financije i gospodarstvo
HBOR nastavlja s povoljnim kreditiranjem investicija hrvatskih poduzetnika
06.07.15 Financije i gospodarstvo
HBOR podržao Brodosplit u izgradnji najvećeg jedrenjaka na svijetu
11.06.15 Financije i gospodarstvo
HBOR potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 40 milijuna eura s Europskom investicijskom bankom
09.04.15 Tvrtke i tržišta
Pristup financiranju i dalje najveća prepreka za poslovanje hrvatskih tvrtki - istraživanje EBRD-a
16.03.15 Financije i gospodarstvo
Do HBOR-ovih sredstava i putem leasing društava
05.03.15 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija “Jačanje uloge žena u gospodarstvu”
03.03.15 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija “Osnaživanje žena u gospodarstvu”
03.02.15 Financije i gospodarstvo
HBOR: krediti za mikro poduzetnike uz jednostavnije osiguranje
22.01.15 Tvrtke i tržišta
EBRD sa 20 milijuna eura financira širenje Jadran Galenskog Laboratorija
19.01.15 Financije i gospodarstvo
EBRD očekuje blagi rast hrvatskog gospodarstva u 2015.
14.01.15 Financije i gospodarstvo
EBRD povećao ulaganja u 2014. za 4,7 posto
12.12.14 Vijesti
EBRD u Zagrebu predstavio svoje Tranzicijsko izvješće za 2014.
27.11.14 DOP
Privredna banka Zagreb pridružila se inicijativi za energetsku učinkovitost
14.11.14 Seminari, konferencije
EBRD organizira konferenciju o agribusinessu u Dubrovniku
04.11.14 Financije i gospodarstvo
HAMAG-BICRO: Poduzetnicima iduće godine na raspolaganju 15 puta više sredstava
16.10.14 Karijere
Goran Filipić u Upravi HBOR-a
11.09.14 Financije i gospodarstvo
EBRD odobrio SG Leasingu 20 mil. eura za financiranje poduzetnika
29.08.14 Financije i gospodarstvo
HBOR: u prvom polugodištu pozitivan financijski rezultat od 94,7 milijuna kuna
07.08.14 Financije i gospodarstvo
CIP ugovor HBOR-a i EIF-a za lakše kreditiranje mikro poduzetnika
13.06.14 Izravna strana ulaganja
Uz podršku HBOR-a hrvatski poduzetnici grade naselje za odmor u Rusiji
28.05.14 Seminari, konferencije
Hamag-Bicro i Studentski centar u Zagrebu organizirali druženje studenata i poduzetnika
28.05.14 Karijere
HBOR više neće biti banka, na čelo stiže Vladimir Kristijan?
23.05.14 Strateški savezi
EBRD zainteresirana za sudjelovanje u privatizaciji Telekoma Srbija
22.05.14 DOP
Jelušić Kašić: EBRD će ubrzati projekte u poplavom ugroženim područjima
08.05.14 Izvoz
HBOR-u milijarda kuna za pomoć izvoznicima
03.04.14 Vijesti
Snažan poticaj EBRD-a hrvatskim izvoznim ambicijama
24.03.14 Europska unija
EIB odobrio HBOR-u zajam od 800 milijuna eura
18.03.14 Seminari, konferencije
EBRD predstavio rezultate „Women in business“ programa u Hrvatskoj
09.03.14 Vijesti
HBOR u 22 godine za razne poslove izdvojio 120 milijardi kuna
10.02.14 Financije i gospodarstvo
Erste banka postala članicom inicijative za energetsku učinkovitost
05.02.14 Financije i gospodarstvo
Kovačev u Osijeku predstavio novine u HBOR-ovim programima kreditiranja
30.01.14 Financije i gospodarstvo
EBRD: Hrvatska treba reforme tržišta rada, javne uprave i poslovne klime
24.01.14 Financije i gospodarstvo
EBRD odobrio 4,8 milijuna eura kredita hrvatskoj tvrtki Vodoskok
17.01.14 Financije i gospodarstvo
Hamag Invest i Europski investicijski fond predstavili jamstveni program EU početnik
15.01.14 Financije i gospodarstvo
EBRD-ova ulaganja u 2013. ukupno 8,5 mlrd. eura
24.12.13 Financije i gospodarstvo
EBRD osniva regionalni fond vrijedan 40 mil. eura
16.12.13 Financije i gospodarstvo
HBOR u 2013. smanjio kreditiranje
16.12.13 Korisne informacije
HŽ dobio zajam od 40 mil. eura za restrukturiranje
05.12.13 Karijere
Ljerka Puljić najmoćnija žena hrvatskog biznisa
03.12.13 Financije i gospodarstvo
HBOR uveo nove kreditne linije za poduzetnike
11.11.13 Financije i gospodarstvo
Potpore HAMAG-a za 25 projekata energetske učinkovitosti
09.10.13 Financije i gospodarstvo
Predstavljeni programi Mikrokreditiranja 2014.
06.09.13 Seminari, konferencije
12. međunarodna konferencija o poticanju izvoza
26.08.13 Zaposlenost / plaće
Novi programi HBOR-a za mlade i početnike
06.08.13 Financije i gospodarstvo
S&P revidirano naniže izglede za rejting HBOR-a
02.08.13 Financije i gospodarstvo
Za mikro kreditiranje 2,1 milijun kuna
19.07.13 Europska unija
HAMAG INVEST primljen u članstvo Europskog udruženja jamstvenih institucija (AECM)
08.07.13 Financije i gospodarstvo
HBOR potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 90 milijuna eura s Razvojnom bankom Vijeća Europe
28.06.13 Financije i gospodarstvo
HBOR-u kreditno jamstvo Svjetske banke za financiranje izvoznika
12.06.13 Korisne informacije
Tristo tisuća kuna za najbolje inovativne koncepte
28.05.13 Financije i gospodarstvo
Suradnja HAMAG-a i HUKU na kreditiranju novih poduzetnika
09.05.13 Financije i gospodarstvo
Vlada predlaže strategiju razvoja poduzetništva
04.04.13 Carine
Vlada: novi zakon o carinskoj službi
03.04.13 Korisne informacije
HAMAG Invest: sva odobrena jamstva na internet stranicama
27.03.13 Ekologija
MINPO, EBRD i HAMAG pomažu izradu projekata uštede energije i zaštite okoliša
11.03.13 Financije i gospodarstvo
HAMAG potaknuo 363 milijuna kuna investicija
21.02.13 Financije i gospodarstvo
Vlada kreće na 'road show' u pet gradova, evo kojih!
08.02.13 Financije i gospodarstvo
S-Leasing i HAMAG INVEST potpisali Sporazum o poslovnoj suradnji
30.01.13 Financije i gospodarstvo
HAMAG Invest: lani odobreno 243 jamstva
16.01.13 Financije i gospodarstvo
Hamag Invest ove godine počinje kreditiranje poduzetnika početnika
10.12.12 Alternativne (privatne)
Mreža Studentskih poduzetničkih inkubatora
29.10.12 Financije i gospodarstvo
HBOR-u zajam Svjetske banke od 50 milijuna eura
04.10.12 Tvrtke i tržišta
Atlantic razmišlja o seljenju Multipowera u Hrvatsku
21.09.12 Vijesti
Čačić: Za poticanje izvoza ključno jačanje HBOR-a
21.09.12 Seminari, konferencije
Održana 11. Međunarodna konferencija o poticanju izvoza
21.09.12 Financije i gospodarstvo
Zajam Svjetske banke HBOR-u od 50 milijuna eura
18.09.12 Financije i gospodarstvo
HBOR-u zajam EIB-a od 100 milijuna eura
05.09.12 Financije i gospodarstvo
PBZ i HAMAG Invest potpisali sporazum o poslovnoj suradnji
01.08.12 Financije i gospodarstvo
HBOR održao 3. aukciju za program Razvoj gospodarstva
31.07.12 Financije i gospodarstvo
HBOR potpisao ugovor o kreditu od 50 milijuna eura s Razvojnom bankom Vijeća Europe
30.07.12 Financije i gospodarstvo
Hamag Invest i Podravska banka potpisali sporazum o suradnji
27.07.12 Financije i gospodarstvo
Ugovor Erste Banke i Grada Rijeke za nabavku autobusa na plin
24.07.12 Financije i gospodarstvo
HPB kreditira uz jamstvo HAMAG Investa
23.07.12 Financije i gospodarstvo
Kreditna banka Zagreb i HAMAG Invest potpisali sporazum o suradnji
12.07.12 Financije i gospodarstvo
HBOR održao drugu aukciju za Program razvoj gospodarstva
09.07.12 Financije i gospodarstvo
OTP banka i HAMAG Invest potpisali sporazum o suradnji
03.07.12 Financije i gospodarstvo
Potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji Societe Generale-Splitske banke i Hamag Investa
28.06.12 Financije i gospodarstvo
RBA i HAMAG Invest potpisali sporazum o suradnji
21.06.12 Financije i gospodarstvo
Volksbank i Hamag Invest potpisali Sporazum o poslovnoj suradnji
14.06.12 Financije i gospodarstvo
HBOR: Završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva
14.06.12 Financije i gospodarstvo
Ugovoren jamstveni program UniCredit Leasinga i Hamaga
13.06.12 Financije i gospodarstvo
Zagrebačka banka ugovorila jamstvene programe s Hamag Investom
13.06.12 Financije i gospodarstvo
Erste banka i Hamag Invest potpisali sporazum o poslovnoj suradnji
30.05.12 Financije i gospodarstvo
HBOR predstavio Program kreditiranja razvoja gospodarstva
15.05.12 Financije i gospodarstvo
U Dubrovniku održana Glavna skupština Europske udruge javnih banaka
04.05.12 Financije i gospodarstvo
Maras i Liović o novostima u radu HAMAG Investa
30.04.12 Financije i gospodarstvo
HBOR u 2011. godini poslovao pozitivno
25.04.12 Seminari, konferencije
Država i banke moraju preuzeti više rizika za kredite
17.04.12 Vijesti
Obrtnički forum na ZV-u
26.03.12 Financije i gospodarstvo
Maras najavio povoljnije financiranje za poduzetnike
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa