Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
09.10.2013. Hrvatskim proizvodima priznat status geografskog porijekla
Mandarine iz Neretvanske doline u Hrvatskoj i kulen iz Baranjske regije na istoku zemlje, izborili su svoje pravo na status oznake geografskog porijekla.

Mandarine iz Neretvanske doline u Hrvatskoj i kulen iz Baranjske regije na istoku zemlje, izborili su svoje pravo na status oznake geografskog porijekla (Geographical Indication (GI)), a to je oznaka koja krasi proizvode sa specifičnim geografskim porijeklom i kvalitetom, ugledom ili karakteristikama koje se prvenstveno pridružuju tom porijeklu, priopćeno je iz EBRD-a.

Priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Geografske oznake porijekla zaštićene su temeljem međunarodnih sporazuma i nacionalnih zakona, uključujući i zakone o zaštitnom znaku u vidu skupnih oznaka ili oznaka certificiranja, zakonima protiv nelojalne konkurencije, zakonima o zaštiti potrošača i zakonima ili odredbama koji priznaju individualne oznake geografskog porijekla.

Budući da je potražnja za proizvodima zasnovanima na porijeklu i visokoj kvaliteti u neprestanom porastu, ovo priznanje utjecat će na povećanje njihove konkurentnosti na tržištu.

‘Ovakvo registriranje pruža priliku domaćim proizvođačima da učinkovitije na tržištu reklamiraju svoje proizvodne niše, omogućujući im pristup većem broju distribucijskih mreža i europskim tržištima, upravo zahvaljujući većoj prepoznatljivosti brenda’, rekla je Vedrana Jelušić Kašić, Direktorica EBRD-a za Hrvatsku, na zajedničkoj konferenciji FAO-a i EBRD-a, održanoj danas u Zagrebu.

Novim registriranjem, Neretvanska mandarina i Baranjski “kulen”, pridružuju se proizvodima svjetskoga glasa kao što su parmezan, šampanjac ili naranče s Floride (Parmigiano Reggiano, Champagne i Florida Oranges). Na svijetu ima okvirno 10.000 proizvoda koji su registrirani s oznakom geografskog porijekla, a njihova se godišnja prodajna vrijednost procijenjuje na 50 milijardi USD.

Registriranje proizvoda pod oznakom geografskog porijekla učinkovit je način prenošenja poruke potrošačima o kvaliteti, sigurnosti i tradiciji proizvoda. Proces registracije okuplja proizvođače koji surađuju pri postavljanju službenih mjerila vrijednosti. Ta mjerila štite ugled proizvoda i doprinose njihovoj vrijednosti.

Sljedeći korak za Hrvatsku je osiguravanje priznavanja njenih proizvoda s oznakom geografskog porijekla od strane Europske komisije, čime će oni biti zaštićeni i na europskom tržištu. Hrvastko Ministarstvo poljoprivrede nadgledat će taj proces koji će omogućiti da se u Neretvanskim mandarinama i u Baranjskom kulenu uživa i u inozemstvu, i da financijski prihod hrvatskih poljoprivrednika bude u porastu.
Kolektivno brendiranje putem oznaka geografskog porijekla može doprinjeti ojačavanju ruralnog razvoja, očuvanju kulturnog nasljeđa i pridodati vrijednost domaćim proizvodima. ‘Imamo nekoliko regija – Slavoniju, Baranju, Istru i Dalmaciju – gdje su prisutne različite tehnologije i različite vrste tradicionalnih proizvoda’, rekla je Jelena Đugum, Voditeljica Službe za označavanje kvalitete proizvoda u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede. ‘Načini proizvodnje prenose se s generacije na generaciju, a danas su uistinu tipični i vrlo dobri za našu zemlju, naročito s aspekta turističke ponude’, dodala je.

Baranjski kulen uspješno je registriran oznakom zaštićenog geografskog porijekla (protected geographical indication (PGI)) u srpnju 2012. godine, dok su mandarine ostvarile status zaštitne oznake porijekla (protected designation of origin (PDO)) – za koji su na snazi još rigoroznija mjerila negoli za PGI – u rujnu 2013.

Uspješna registracija rezultat je zajedničkog projekta FAO-a i EBRD-a vezanog za razvoj oznaka zaštićenog geografskog porijekla u Hrvatskoj i za osnaživanje povratnog povezivanja. Uz podršku hrvatske agribusiness kompanije, Agrokora, i Ministarstva poljoprivrede, organizirane su radne skupine poljoprivrednika i stvorena su mjerila za službenu registraciju oznake geografskog porijekla u razdoblju od sampo tri godine.

Učinci priznanja ova dva proizvoda s oznakom geografskog porijekla nadilaze same proizvode, za koje se očekuje da će poslužiti kao primjer za cijelu regiju. Proizvođači sličnih proizvoda na području Balkana već su započeli process registracije za ostvarivanje oznake geografskog porijekla. Kako raste međunarodno priznanje, poljoprivrednicima će biti omogućeno zadržavanje lokalne tradicije i culture, te uživanje u porastu ulaganja. (poslovni.hr)

Povezani članci
12.10.16 Seminari, konferencije
EBRD nastavlja s potporom ženama u poduzetništvu u Hrvatskoj
10.08.16 Promocije
Baranjski kulen dobitnik prestižnog priznanja Best Buy Award
04.08.16 Vijesti iz svijeta
FAO: Cijene hrane vjerojatno neće rasti u bliskoj budućnosti
15.07.16 Financije i gospodarstvo
EBRD nastavlja Program za žene poduzetnice uz potporu tajvanskih donatora
12.07.16 Strateški savezi
EBRD izdvaja 90 milijuna eura za Raiffeisen Factoring
13.06.16 Promocije
Baranjski kulen Belje osvojio zlatnu medalju na najvećoj hrvatskoj kulenijadi
13.05.16 Promocije
Baranjski kulen oduševio studente s Harvarda
28.10.15 Financije i gospodarstvo
Belje ove godine očekuje 1,6 milijardi kuna prihoda
23.09.15 Financije i gospodarstvo
Još jedan hrvatski proizvod registriran na eu razini Baranjski kulen
02.09.15 Promocije
Baranjski kulen predstavljen u Europskom parlamentu
02.04.15 Vijesti iz svijeta
FAO: Cijene hrane ponovo pale u ožujku
14.11.14 Seminari, konferencije
EBRD organizira konferenciju o agribusinessu u Dubrovniku
04.11.14 Korisne informacije
Agencija: Proizvođači žele donirati 3.800 tona jabuka i mandarina
22.05.14 DOP
Jelušić Kašić: EBRD će ubrzati projekte u poplavom ugroženim područjima
30.01.14 Financije i gospodarstvo
EBRD: Hrvatska treba reforme tržišta rada, javne uprave i poslovne klime
14.06.13 Prehrambeni proizvodi
Zlatne medalje za kvalitetu beljskog baranjskog kulena
05.06.13 Prehrambeni proizvodi
Slavonski kulen na putu do zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla
19.06.12 Prehrambeni proizvodi
Rezultati 12. ocjenjivanja kakvoće slavonskog kulena
12.04.12 Financije i gospodarstvo
HPK i HVZ: Mraz uništio hrvatsko voćarstvo
04.04.12 Prehrambeni proizvodi
Povećana hrvatska proizvodnja jabuka, marelica, višanja...
31.08.11 Prehrambeni proizvodi
Otkupna cijena mandarina tri kune
03.08.11 Prehrambeni proizvodi
Agrokor zaštićuje neretvansku mandarinu
19.11.08 Izvoz
Konzum izvozi neretvanske mandarine u Veliku Britaniju
27.09.07 Prehrambeni proizvodi
Cijene jabuka ove će zime biti 30 do 35 posto više nego lani
10.10.06 Prehrambeni proizvodi
Veći urod mandarina i jabuka prve klase
23.06.06 Prehrambeni proizvodi
Pozlatilo se osam kulenova
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa