Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
23.09.2015. Još jedan hrvatski proizvod registriran na eu razini Baranjski kulen
U Službenom listu Europske unije, L 246/7, od 23. rujna 2015. objavljena je PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2015/1579 od 09. rujna 2015. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (Baranjski kulen (ZOZP).

Time je Republika Hrvatska dobila, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja / Ogulinskog kiselog kupusa, još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.
BARANJSKI KULEN ZAŠTIĆENA OZNAKA ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA
Proces zaštite naziva „Baranjski kulen“ (ZOZPI) započeo je u kolovozu 2010. godine, kada je Udruga proizvođača Baranjskog kulena podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva „Baranjski kulen“.

Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv „Baranjski kulen“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

U veljači 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla „Baranjski kulen“ na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „Baranjski kulen“ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Zaštita proizvoda „Baranjski kulen“ temelji se na njegovom ugledu. Proizvodnja „Baranjskog kulena“ obuhvaća područje Baranje koju administrativno čini grad Beli Manastir i općine: Bilje, Čeminac, Darda, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac.

„Baranjski kulen” je fermentirana trajna kobasica, proizvod od usitnjenog svinjskog mesa, začinjenog mljevenom paprikom i bijelim lukom te paprom, napunjen u svinjsko slijepo crijevo (caekum) ili „katicu“.

Ovalna je oblika i čvrste konzistencije, oblik je određen ovitkom koji je u potpunosti ispunjen smjesom. Težina gotovog proizvoda iznosi minimalno 0,80 kg. Na presjeku, Baranjski kulen ima karakteristično ujednačen izgled, što se postiže korištenjem uvijek iste granulacije od 8 mm prilikom usitnjavanja mesa u pripravi nadjeva.

Dominira miris po dimu, karakterističan za proizvode od mesa koji se podvrgavaju hladnom dimljenju. Okus Baranjskog kulena blago je ljut, zbog dodatka mljevene paprike, s karakterističnom aromom dimljenog fermentiranog mesa koju nadopunjuje bijeli luk i papar.

Povezani članci
10.08.16 Promocije
Baranjski kulen dobitnik prestižnog priznanja Best Buy Award
13.06.16 Promocije
Baranjski kulen Belje osvojio zlatnu medalju na najvećoj hrvatskoj kulenijadi
13.05.16 Promocije
Baranjski kulen oduševio studente s Harvarda
28.10.15 Financije i gospodarstvo
Belje ove godine očekuje 1,6 milijardi kuna prihoda
02.09.15 Promocije
Baranjski kulen predstavljen u Europskom parlamentu
24.07.15 Prehrambeni proizvodi
Europska komisija objavila zahtjev za zaštitu "Drniškog pršuta"
17.04.15 Prehrambeni proizvodi
Proglašeni najbolji domaći pršuti, ovo su šampioni
15.04.15 Prehrambeni proizvodi
Krčki pršut prvi hrvatski proizvod registriran na EU razini
18.11.13 Turizam
Održani Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu
09.10.13 Prehrambeni proizvodi
Hrvatskim proizvodima priznat status geografskog porijekla
14.06.13 Prehrambeni proizvodi
Zlatne medalje za kvalitetu beljskog baranjskog kulena
28.05.12 Vijesti iz svijeta
Europske nevolje u maslinovu ulju
24.05.12 Brandovi
Zvijezda predstavila novo ulje iz asortimana OL Dalmatia
24.04.12 Sajmovi i izložbe
Na Vinistri više od 130 izlagača
27.02.12 Sajmovi i izložbe
Jubilarni 15. Susreti Oleum olivarum 10. i 11. ožujka u Krasici
11.01.12 Financije i gospodarstvo
Ministar Maras položio kamen temeljac za poslovno-proizvodno središte
15.11.11 Sajmovi i izložbe
U Zagrebu započeo festival mladih maslinovih ulja, gastro delicija i vina
20.07.11 Promocije
OL Dalmatia - ekstra djevičansko maslinovo ulje dalmatinskih maslinika
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa