Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
28.07.2010. Ljubljanska banka - posljednji kamen spoticanja
Slovenija je zbog onemogućavanja rada Novoj ljubljanskoj banci u Hrvatskoj suzdržana prema zatvaranju pregovaračkog poglavlja Sloboda kretanja kapitala. Hoće li to najavljeni susret Kosor i Pahor promijeniti?

Hrvatska polako zatvara poglavlje po poglavlje za ulazak u Europsku uniju (EU). Dan prije sastanka hrvatskog i slovenskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara riješena su poglavlja o sigurnosti hrane i financijskog nadzora.

Od tzv. ključnih su (pre)ostala Pravosuđe, te Sloboda kretanja kapitala. Baš će to posljednje biti zanimljivo za pratiti jer Slovenci žele u to poglavlje uključiti i problem dugova Ljubljanske banke (LB) hrvatskim štedišama, odnosno ulazak Nove ljubljanske banke (NLB) u Hrvatsku.

Kako u srijedu javljaju hrvatski mediji Jandroković i Žbogar naći će se u Jesenicama na Dolenjskem na sastanku koji bi trebao biti priprema razgovora između premijerke Jadranke Kosor i predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora u subotu u Bohinju.

Prema medijskim najavama sastanak Kosor-Pahor trebao biti posvećen jedinom preostalom otvorenom pitanju između dviju zemalja, problemu - Ljubljanske banke.

Žbogar je nedavno za agenciju Reuters izjavio da Hrvatska neće moći zaključiti pregovore s Europskom unijom dok ne otvori svoje financijsko tržište za NLB.

Nadalje, slovenski ino-ministar ponovio je stajališta slovenskog premijera Pahora koji je zbog problema LB-a izrazio slovensku suzdržanost prema zatvaranju pregovaračkog poglavlja Sloboda kretanja kapitala.

Naime, slovenski premijer Borut Pahor je sredinom lipnja u intervjuu HTV-u govorio i o Ljubljanskoj banci, za koju je potvrdio kako još uvijek postoji kao problem.

"Ono što me zabrinjava jest 4. poglavlje, Sloboda kretanja kapitala. Neke izjave s hrvatske strane - da Ljubljanska banka neće moći doći na hrvatsko financijsko tržište jer nije riješeno pitanje deviznih štediša, znači da Hrvatska kao nova članica EU-a diskriminira jednu državu. To je u suprotnosti pravilima kluba kojem se pridružujete. Zato moram s premijerkom Kosor, objema vladama i parlamentima naći rješenje za taj 18-godišnji problem, a mogućnost postoji", rekao je Pahor.
Rješenje bi se, prema njegovom mišljenju moglo pronaći u pregovorima o sukcesiji pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

No o tome se treba postići dogovor i s drugim državama sukcesorima. Iako je tada izrazio nadu da će se to pitanje riješiti do 9. srpnja do Croatia summita i susreta s premijerkom Kosor, to se nije dogodilo.

Uskoro po Pahorovom intervjuu i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski kazao je kako je prema dosadašnjem dogovoru Ljubljanska banka trebala doći na hrvatsko tržište onog trenutka kada štediše dođu do svoje štednje.

Osim toga Rohatinski je u intervjuu Jutarnjem listu kazao kako je ukupna štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci iznosila oko 420 milijuna eura, a od toga je Hrvatska u svoj javni dug preuzela oko 260 milijuna eura dok su ostatak od oko 160 milijuna eura štediše zadržali.

Na pitanje da Slovenci tvrde da njima hrvatska poduzeća duguju oko 400 milijuna eura, guverner HNB-a je rekao kako su potraživanja Ljubljanske banke prema poduzećima u Hrvatskoj iznosila oko 157 milijuna eura.

"Sada govore o 400 milijuna jer su si pribrojili kamate, dok dugu prema hrvatskim štedišama nisu pribrojili kamate. Dakle, kad govore o potraživanjima štediša, govore samo o glavnici koja iznosi 260 milijuna eura prenesene i 160 milijuna eura neprenesene štednje. Uz to, potraživanja Nove ljubljanske banke prema poduzećima u Hrvatskoj su prošlost, jer velikog dijela tih poduzeća više nema.", rekao je Željko Rohatinski za Jutarnji list.

Analitičar Damir Novotny smatra da se Slovenci koriste poglavljem o slobodi kretanja kapitala da bi osigurali ekspanziju Ljubljanske banke, koju je blokirao Savjet HNB-a, no ne vjeruje da će to zaustaviti Hrvatsku na putu prema Europi.

A čak i ako HNB spriječi da NLB osnuje filijale u Hrvatskoj ili da preuzme neku banku, Novotny upozorava da ulaskom u EU nitko neće moći zabraniti hrvatskim tvrtkama da uzimanju kredite kod njih, ili hrvatske građane da štede u Brežicama ako im Slovenci ponude bolje uvjete.

I Vesna Pusić, predsjednica Saborskog odbora za pregovore Hrvatske s EU, smatra da Slovenci neće moći zbog Ljubljanske banke blokirati hrvatske pregovore s EU: 'Slabe su šanse za takav zaplet, jer je problem izigranih štediša zbog slučaja Islanda i štediša Velike Britanije i Nizozemske već dobro poznat u Europi.'

Što se tiče same Nove Ljubljanske banke, iz njene Uprave je za T-portal priopćeno kako su se u strategiji NLB grupe 2010-2015. godine opredijelili za sljedeća tržišta zapadnog Balkana: BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju dok je potencijalno strateško tržište NLB-a i Hrvatska.

Na pitanje jesu li tražili pomoć slovenske vlade oko ulaska na hrvatsko tržište, iz najveće slovenske banke poručili su kako to ne mogu komentirati.
Inače, i sama NLB banka je trenutno u problemima jer je prošlotjedni stres-test pokazao kako najvećoj slovenskoj banci treba dokapitalizacija od 219 milijuna eura.

Nadalje, u dokapitalizaciji NLB se u Sloveniji vode rasprave gotovo godinu dana i još uvijek nije jasno tko će sve sudjelovati i u kojem iznosu jer nakon dugih pregovora belgijski KBC (ima nešto više od 30% vlasništva NLB-a) još nije potvrdio svoje sudjelovanje, a i sama Slovenija se dvoumi da li prodati svoj udio do 25 posto plus jednu dionicu.

Ako bi bilo tako, u vlasničku strukturu bi trebale ući Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna financijska korporacija (IFC).

Osim Hrvatske i štediše iz BiH također potražuju svoju staru štednju, a to je bila i jedna od tema u utorak održanog sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikola Špirić sa Borutom Pahorom. (Bankamagazin)

Povezani članci
23.06.14 Strateški savezi
NLB tvrdi da prodaja dionica Mercatora spada u obveze prema EK
21.06.14 Vijesti iz regije
Akcija slovenskog "Uskoka" možda posljednja prepreka u prodaji Mercatora
06.11.12 Financije i gospodarstvo
Europski sud presudio u korist štediša Ljubljanske banke
13.07.12 Vijesti iz regije
NLB u provaliji od 1,5 mlrd eura
03.07.12 Vijesti iz regije
Slovenski paradržavni fondovi dokapitalizirali NLB
22.06.12 Vijesti iz regije
Slovenija za sada ne namjerava tražiti europsku pomoć za banke
20.04.12 Financije i gospodarstvo
NLB se povlači iz Njemačke i Švicarske
15.03.12 Trgovina na malo
Prestao djelovati konzorcij za prodaju Mercatora, ali se kupac i dalje traži
08.03.12 Vijesti iz regije
Slovenski mediji: Veliki dioničari Mercatora žele smijeniti upravu
29.02.12 Trgovina na malo
Sudbina Mercatora vezana uz NLB
17.02.12 Financije i gospodarstvo
NLB u 2011. povećala gubitak
09.02.12 Vijesti iz regije
Prošlogodišnji gubitak NLB-a 232 milijuna eura
25.01.12 Trgovina na malo
Odluku o Mercatorovim dionicama donijet će dioničari NLB-a
11.01.12 Vijesti iz regije
NLB odgovorila na kritike glede ugovora s Agrokorom
24.11.11 Trgovina na malo
NLB: Pregovori s Agrokorom će se nastaviti
08.11.11 Trgovina na malo
NLB: pregovori s Agrokorom o Mercatoru do kraja godine
08.08.11 Financije i gospodarstvo
NLB na polugodištu s minimalnom dobiti
04.08.11 Financije i gospodarstvo
Ljubljanska banka duguje štedišama u BiH 500 milijuna eura
09.05.11 Vijesti iz regije
NLB s uredom za zaštitu tržišnog natjecanja o Mercatoru
10.02.11 Vijesti iz regije
Gubitak NLB-a 183,4 milijuna eura
24.01.11 Vijesti iz regije
Slovenija: NLB u gubitku od 185 milijuna eura
15.11.10 Financije i gospodarstvo
Večernji list: Basel odbio biti arbitar u sporu sa Slovencima o Ljubljanskoj banci
10.11.10 Vijesti iz regije
NLB u devetomjesečnom gubitku od 52 mil. eura
14.10.10 Financije i gospodarstvo
Vlada: Nastavak pregovora o Ljubljanskoj banci
13.10.10 Vijesti iz regije
Slovenija: Nova strategija za NLB
22.09.10 Vijesti iz regije
Slovenija: 243 mil. eura za konsolidaciju i dokapitalizaciju NLB-a
06.08.10 Financije i gospodarstvo
Polugodišnji gubitak NLB banke 36,4 mil. eura
30.07.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Prvo rješenje stare štednje, a tek onda dozvola NLB-u
12.07.10 Vijesti iz regije
NLB mora prodati Mercator i Pivovarnu Laško
22.06.10 Financije i gospodarstvo
UniCredit prikuplja ponude za kupnju dionica NLB-a
14.06.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski za JL: Ako je važan EU, dug NLB-a može vratiti i naša Vlada
12.06.10 Financije i gospodarstvo
Kosor vjeruje Pahoru da neće biti blokade pregovora
11.06.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Oduprijet ćemo se slovenskim pritiscima
11.06.10 Financije i gospodarstvo
Sve dok Hrvatska blokira NLB, Slovenci blokiraju pregovore s EU
19.04.10 Vijesti iz regije
Slovenija razmatra prodaju NLB banke
08.02.10 Vijesti iz regije
Delo: Lani gubitak grupacije NLB 100 mil. eura
10.09.09 Financije i gospodarstvo
Božo Jašovič na čelu NLB-a
07.08.09 Vijesti iz regije
Gubitak Grupe NLB 5,6 mil. eura
03.10.08 Financije i gospodarstvo
Odbačena tužba hrvatskih štedišta protiv Ljubljanske banke
02.10.08 Financije i gospodarstvo
U petak u Strasbourgu odluka o hrvatskim štedišama LB-a
07.05.08 Vijesti iz regije
Počinje drugi krug dokapitalizacije NLB-a
18.09.07 Izravna strana ulaganja
Slovenci lani u inozemstvu investirali 3,5 mlrd. eura
22.06.07 Financije i gospodarstvo
Trst: Završen sudski proces protiv Ljubljanske banke
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa