Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
06.11.2012. Europski sud presudio u korist štediša Ljubljanske banke
Problem stare devizne štednje hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci otvoreni je problem između Hrvatske i Slovenije još od raspada bivše SFRJ.

Posljednjih mjeseci financijski stručnjaci dviju država pokušavaju naći rješenje za problem prenesene štednje, a u slučaju tzv. neprenesene štednje danas je Europski sud za ljudska prava donio presudu da je Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Slovenije, dok je Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Srbije.

Po podacima s kojima raspolaže Hrvatska narodna banka, kada se radi o prenesenoj deviznoj štednji hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci riječ je o iznosu od oko 545 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, a neprenesena štednja iznosi približno 312 milijuna maraka (glavnice, a koliko to iznosi kada se pribroje kamate ovisi o odredbama svakog pojedinog ugovora, odnosno valuti i visini kamatne stope).

Presuda Europskog suda za ljudska prava bitna je za štediše koje imaju neprenijetu štednju, dok je problem prenesene devizne štednje, za koju je hrvatska država dala punomoć Zagrebačkoj i Privrednoj banci Zagreb za tužbu protiv Ljubljanske banke, problem za koji rješenje pokušavaju naći hrvatski i slovenski financijski stručnjaci Zdravko Rogić i Franc Arhar.

Sa svog zadnjeg sastanka početkom listopada njih su dvojica predložila ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije da se Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu zajedno pošalje pismo u kojima će tu instituciju obje strane zamoliti za suradnju u traženju rješenja za pitanje stare devizne štednje Ljubljanske banke, te najavili da će u međuvremenu razgovarati i o mogućem bilateralnom rješenju.

Hrvatskim građanima koji nikada nisu prenijeli svoju staru deviznu štednju iz Ljubljanske banke i do svojeg su novca neki od njih i ranije pokušavali doći preko sudova, nadu daje današnja presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Taj je sud nepravomoćnu presudu donio u predmetu troje državljana BiH koji su pokrenuli postupak tražeći da Europski sud utvrdi odgovornost tuženih država za neisplatu tzv. stare devizne štednje u podružnici Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina.

Europski sud je utvrdio odgovornom Republiku Sloveniju za povredu prava na mirno uživanje vlasništva i prava na učinkovito pravno sredstvo štedišama koje su svoju deviznu štednju položile u podružnice Ljubljanske banke izvan teritorija Slovenije, te Republiku Srbiju za neisplatu devizne štednje položene u Invest banci izvan teritorija Srbije.

Također je presudio da propusti Slovenije i Srbije da podnositelje zahtjeva (tužitelje) u ovom predmetu, ali i sve druge osobe u istom pravnom položaju uključe u određene sheme povrata te štednje, predstavlja sustavni problem.
Stoga obje države trebaju u roku od šest mjeseci od konačnosti ove presude omogućiti podnositeljima i svim drugim štedišama u istom položaju isplatu stare devizne štednje pod istim uvjetima kao što je omogućeno onima koji su imali staru deviznu štednju u podružnicama slovenskih banaka u Sloveniji, odnosno srpskim državljanima koji su imali štednju u poslovnicama srpskih banaka na području Srbije.

Slovenska strana najavljuje žalbu na presudu, te ponavlja kako je Ljubljanska banka Sarajevo nacionalizirana 1993. godine, čime je, kako tvrde, bila prekinuta i svaka veza između Slovenije i te banke.

U Hrvatskoj je Ljubljanska banka krajem 1989. postala Glavna filijala Zagreb Ljubljanske banke d.d. Ljubljana, bez statusa pravne osobe, a početkom 90-ih se Ljubljanska banka povukla s hrvatskog tržišta.

Slovenija je ustavnim zakonom iz srpnja 1994. osnovala Novu Ljubljansku banku, a ne-slovenskim štedišama je onemogućeno da naplate svoja potraživanja temeljem sudskih rješenja.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavljuje žalbu Slovenije na presudu Europskog suda, ponavljajući slovenske stavove po kojima problem stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci treba rješavati u okviru sukcesijskih pregovora, a ne sudskim postupcima te kako se presudom krši "načelo teritorijalnosti" po kojemu su za deviznu štednju iz vremena bivše Jugoslavije odgovorne države nasljednice na čijem teritoriju žive štediše, a ne država u kojima je bila centrala banaka u kojima su štedjeli.

S hrvatske pak strane ocjenjuju kako presuda daje nadu hrvatskim štedišama da će doći do svoje stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci.

Odvjetnik dijela hrvatskih štediša Ljubljanske banke Milivoj Žugić ocjenjuje da presuda daje "konkretnu, jasnu, ostvarljivu i izglednu nadu da će štediše doći do svojih novaca".

Zastupnica Republike Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava Štefica Stažnik ističe kako je presuda važna i za štediše koji nisu podnijeli zahtjev Europskom sudu ili je njihov zahtjev na sudu ali o njemu nije odlučivao. (H)

Povezani članci
02.05.13 Financije i gospodarstvo
MFIN: Ulaskom u EU osigurani depoziti do 100 tisuća eura
12.01.12 Vijesti iz regije
Bankarski sektor u BiH stabilan i oprezan
04.08.11 Financije i gospodarstvo
Ljubljanska banka duguje štedišama u BiH 500 milijuna eura
15.11.10 Financije i gospodarstvo
Večernji list: Basel odbio biti arbitar u sporu sa Slovencima o Ljubljanskoj banci
14.10.10 Financije i gospodarstvo
Vlada: Nastavak pregovora o Ljubljanskoj banci
30.07.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Prvo rješenje stare štednje, a tek onda dozvola NLB-u
28.07.10 Financije i gospodarstvo
Ljubljanska banka - posljednji kamen spoticanja
14.06.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski za JL: Ako je važan EU, dug NLB-a može vratiti i naša Vlada
11.06.10 Financije i gospodarstvo
Sve dok Hrvatska blokira NLB, Slovenci blokiraju pregovore s EU
15.03.10 Financije i gospodarstvo
Ljubljana: Presuda u korist hrvatske tužiteljice protiv Ljubljanske banke
14.01.10 Vijesti iz regije
Štednja građana u BiH 2,8 mlrd eura
22.05.09 Vijesti iz regije
FBiH isplatila 37 mil. eura stare devizne štednje
31.10.08 Vijesti iz regije
BiH: Depoziti građana oko 2,9 mlrd eura
17.10.08 Vijesti iz regije
BiH: Građani iz banaka povukli oko 50. mil. eura
03.10.08 Financije i gospodarstvo
Odbačena tužba hrvatskih štedišta protiv Ljubljanske banke
02.10.08 Financije i gospodarstvo
U petak u Strasbourgu odluka o hrvatskim štedišama LB-a
23.06.08 Vijesti iz regije
Republika Srpska pred dužničkom krizom
07.05.08 Vijesti iz regije
Počinje drugi krug dokapitalizacije NLB-a
10.03.08 Vijesti iz regije
Ukupna aktiva banaka u FBiH u 2007. godini dosegla 14,2 milijarde KM
12.02.08 Vijesti iz regije
Federacija pokreće banku s najvećim kapitalom u državi
11.02.08 Vijesti iz regije
Bh. investicijski fondovi upravljaju imovinom od dvije milijarde KM
24.01.08 Vijesti iz regije
FBiH: U 11 mjeseci prikupljeno 5,2 milijarde KM javnih prihoda
14.01.08 Vijesti iz regije
Poslodavci u FBiH inzistiraju na smanjenju poreznih opterećenja
09.01.08 Vijesti iz regije
BiH uskoro izdaje obveznice za staru deviznu štednju
18.12.07 Vijesti iz regije
Svjetska banka kreditira BiH sa 400 milijuna dolara
10.12.07 Vijesti iz regije
MMF: RS napreduje bolje od FBiH
18.09.07 Izravna strana ulaganja
Slovenci lani u inozemstvu investirali 3,5 mlrd. eura
22.08.07 Izvoz
BiH među 13 najrizičnijih država svijeta za naplatu dugova
18.07.07 Izvoz
Hrvatska i u prvoj polovici 2007. najvažniji trgovinski partner BiH
22.06.07 Financije i gospodarstvo
Trst: Završen sudski proces protiv Ljubljanske banke
20.06.07 Trgovina na veliko
Deficit bh. robne razmjene s inozemstvom 1,47 milijardi eura
20.09.06 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka i MMF protiv brzog vraćanja stare devizne štednje stanovnicima BiH
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa