Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
02.10.2008. U petak u Strasbourgu odluka o hrvatskim štedišama LB-a
Tri štediše podružnice Ljubljanske banke u Zagrebu su 1998. godine tužili Sloveniju zbog kršenja prava na dostupnost ušteđevine te zbog nacionalne diskriminacije

Veliki senat Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u petak će objaviti konačnu presudu u slučaju tužbe triju hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke protiv Slovenije.

Točnije, odlučit će o zahtjevu tužitelja po presudi s kojom je sud u Strasbourgu u studenom 2006. godine njihovu tužbu već odbio, priopćeno je iz Suda.

Europski sud je naime 6. studenog 2006. u slučaju "Kovačić i drugi protiv Slovenije" tužbu odbio jer su dva tužitelja bila u potpunosti isplaćena, a jedna tužiteljica nije iscrpila sva pravna sredstva u Hrvatskoj.

Tri štediše podružnice Ljubljanske banke u Zagrebu su 1998. godine tužili Sloveniju zbog kršenja prava na dostupnost ušteđevine te zbog nacionalne diskriminacije. Tužbu su podigli i jer nisu imali mogućnost podići svoje devizne ušteđevine zajedno s pripadajućim kamatama.

Zagrebački odvjetnik Milivoj Žugić, koji zastupa spomenute štediše, je nakon odluke Suda u veljači prošle godine uložio zahtjev da o presudi raspravlja i veliki senat jer prema njegovom mišljenju Sud nije odgovorio na osnovno pitanje je li Slovenija prekršila ljudska prava štediša.

Slovenija očekuje da će veliki senat u petak potvrditi prvotnu presudu. Predstavnici te zemlje tvrde kako je Slovenija, u skladu s teritorijalnim načelom, preuzela jamstva za stare devizne uloge u bankama na području Slovenije i očekuje da će se po jednakom načelu ravnati i Hrvatska koja je nakon raspada bivše Jugoslavije preuzela monetarnu suverenost na svom teritoriju.

Slovenija ustraje u tvrdnji da pitanje jamstva starih deviznih uloga treba riješiti sporazumom o nasljedstvu bivše SFRJ odnosno putem Banke za međunarodna poravnanja u Baselu.

Hrvatski štediše i hrvatska vlada pred Sudom u Strasbourgu zagovaraju stajalište da se za isplatu deviznih uloga mora pobrinuti Slovenija kao država u kojoj je bivša Ljubljanska banka imala sjedište jer se radi o posebnom pravnom odnosu štediše i banke. (Bankamagazin)

Povezani članci
06.11.12 Financije i gospodarstvo
Europski sud presudio u korist štediša Ljubljanske banke
04.08.11 Financije i gospodarstvo
Ljubljanska banka duguje štedišama u BiH 500 milijuna eura
15.11.10 Financije i gospodarstvo
Večernji list: Basel odbio biti arbitar u sporu sa Slovencima o Ljubljanskoj banci
14.10.10 Financije i gospodarstvo
Vlada: Nastavak pregovora o Ljubljanskoj banci
30.07.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Prvo rješenje stare štednje, a tek onda dozvola NLB-u
28.07.10 Financije i gospodarstvo
Ljubljanska banka - posljednji kamen spoticanja
14.06.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski za JL: Ako je važan EU, dug NLB-a može vratiti i naša Vlada
11.06.10 Financije i gospodarstvo
Sve dok Hrvatska blokira NLB, Slovenci blokiraju pregovore s EU
03.10.08 Financije i gospodarstvo
Odbačena tužba hrvatskih štedišta protiv Ljubljanske banke
07.05.08 Vijesti iz regije
Počinje drugi krug dokapitalizacije NLB-a
18.09.07 Izravna strana ulaganja
Slovenci lani u inozemstvu investirali 3,5 mlrd. eura
22.06.07 Financije i gospodarstvo
Trst: Završen sudski proces protiv Ljubljanske banke
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa