Potrošači
Seniko studio
Vijesti
27.07.2006. Tijekom kolovoza javna rasprava o zajedničkom korištenju DTK
HAT upravljanje s DTK namjerava preuzeti 1. listopada, mjesec dana po završetku javne rasprave

Javna rasprava o zajedničkom korištenju distributivnih telekomunikacijskih kanala (DTK) trajat će mjesec dana, a počet će 1. kolovoza kada će Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT) na svojim web stranicama www.telekom.hr objaviti svoje prijedloge i dokumente vezane uz ovaj problem. Javna rasprava odvijat će se na portalu Agencije tako da zainteresirani, nakon registracije, mogu komentirati prijedloge Agencije, a obuhvatit će pravila korištenja DTK, pravila rješavanja zahtjeva za iznajmljivanje DTK, iznose naknada za iznajmljivanje prema prijedlogu HAT-a, kazne i sankcije za kršenje utvrđenih pravila, sređivanje postojećeg stanja na terenu, održavanje DTK i vođenje dokumentacije.

Gašper Gaćina u ime Agencije naglasio je kako se preuzimanjem upravljanja s DTK ni na koji način ne prejudicira pitanje vlasništva nad tom infrastrukturom jer to može riješiti samo pravna struka.

Agencija upravljanje s DTK namjerava preuzeti 1. listopada, mjesec dana po završetku javne rasprave, a time bi se trebala ostvariti tri cilja: učiniti DTK jednako dostupnom svim operaterima pod jednakim uvjetima, uvesti reda jer je zbog nestručnog eksploatiranja DTK ugroženo funkcioniranje cjelokupnog telekomunikacijskog sustava, a ispunjenjem ovih dvaju ciljeva stvorili bi se ciljevi za ispunjenje trećeg - stvaranje uvjeta za daljnji razvoj telekomunikacijskog sustava.

Na pitanje tko je kršio zakone pri korištenju DTK, Gaćina je odgovorio da su to činili svi operateri. Hrvatske telekomunikacije ponašale su kao da je DTK njihovo vlasništvo, iako se to ne može sa sigurnošću tvrditi, i sklapali su ugovore o korištenju s novim operaterima, koji su pak potpisivali nepovoljne ugovore kojih se kasnije nisu pridržavali. Rezultat cijele priče je da su kabeli polagani protivno propisima struke, bez evidencije, a nisu se plaćale ni naknade za služnost. Gaćina je rekao kako Agencija ima ovlasti za kažnjavanje onih koji se pravila neće pridržavati. U telekomunikacijama je jako bitan ugled, a "ako netko bude kažnjen, to će imati velikog odjeka". HAT će također utvrđivati postoje li negdje slobodni kapaciteti ili ne, kako se ne bi dešavalo kao sada da se kapaciteti zauzimaju fiktivno kako bi se spriječio pristup konkurenciji. (Bankamagazin)

Izvor: banka.hr

Povezani članci
07.02.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija vrijedno 14,2 milijarde kuna
09.11.07 Vijesti
Eukonomist: Natječaji za TK usluge mimo zakona
19.05.07 Tvrtke i tržišta
Mudrinić: Pitanje DTK mreže bit će riješeno prije IPO-a
22.03.07 Vijesti
T-HT i Optima Telekom se dogovorili o najmu DTK mreže
07.03.07 Vijesti
Okrugli stol: čija je DTK mreža?
06.12.06 Vijesti
Mudrinić: Za mjesec dana znat će se vlasnik DTK
11.10.06 Inspekcijske službe
HAT o korištenju zajedničke DTK infrastrukture
03.10.06 Vijesti
HAT smanjio cijene korištenja DTK za 30 posto
01.10.06 Vijesti
HAT nadležan za TK infrastrukturu
02.09.06 Korisne informacije
Nužno propisati uvjete i pravila
23.08.06 Korisne informacije
Zbog zloporabe DTK operateri će gubiti koncesije
17.08.06 Vijesti
Novi operateri očekuju niže cijene
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa