Potrošači
Seniko studio
Vijesti
03.10.2006. HAT smanjio cijene korištenja DTK za 30 posto
HAT je ustrojio i vlastiti nadzor, a u Zagrebu i Varaždinu dogovorio suradnju s komunalnim službama koje će sprečavati neovlašteno korištenje DTK

Poražena su dva najjača lobija u telekomunikacijama. Gašper Gaćina, predsjednik Hrvatske agencije za telekomunikacije (HAT) jučer je lijevim krošeom udaljio s TK tržišta političare posvađane oko vlasništva nad DTK infrastrukturom, a potom desnim aperkatom smirio mobilne operatore koji su do sada uspješno izbjegavali uvesti uslugu prenosivosti mobilnog broja. Rezultat prvog Gaćininog meča je značajno poboljšanje uvjeta poslovanja na hrvatskom TK tržištu, jer od danas svi telekomi mogu legalno i pod jednakim uvjetima koristiti DTK. Podsjetimo, DTK je nacionalna podzemna mreža cijevi u koje se polažu TK kablovi i tako grade TK mreže. Pobjedom u svom drugom meču Gaćina je poslovnim i privatnim korisnicima omogućio da jednostavno pređu s jednog mobilnog operatora na drugi i pri tom zadrže svoj postojeći broj mobitela.

DTK pojeftinio
“Zadovoljan sam postignutom razinom liberalizacije, a vjerujem da su zadovoljni i svi koji su uključeni u taj proces. HAT do sada nije primio niti jedan prigovor na naše nove mjere. Od jučer je HAT preuzeo nadzor nad DTK i u skladu s našim zakonskim obvezama poticat ćemo zajedničku uporabu izgrađene DTK. Ovaj datum značajan je i zbog uvođenja usluge prenosivosti mobilnog broja čime građani mogu besplatno promijeniti mobilnog operatora sukladno njihovim željama”, izjavio je za Poslovni dnevnik Gašper Gaćina, predsjednik HAT-a. Preuzimanjem nadzora nad DTK, tržišni je regulator značajno smanjio iznos naknade za korištenje DTK. Prema HAT-ovu cjeniku operatori će u cijeloj Hrvatskoj po kilometru postavljenog kabla plaćati naknadu od 5350 kuna godišnje. To je oko 30 posto jeftinije nego što trenutno traži T-HT, dvostruko jeftinije nego što želi naplaćivati grad Split te čak tri puta jeftinije od onoga što želi naplaćivati lokalna samouprava u Zagrebu. Gaćina pojašnjava da prikupljena sredstva HAT planira čuvati dok se vlada, lokalna samouprava i Deutsche Telekom ne dogovore oko toga tko je vlasnik DTK. Kad se to utvrdi, HAT će novac proslijediti legitimnom vlasniku. No, time neće završiti posao tržišnog regulatora. Gaćina pojašnjava da po zakonu HAT može arbitrirati ako vlasnik DTK odbije surađivati s nekim operatorom. Tržišni regulator spreman je i za eventualnu samovolju operatora. HAT je ustrojio svoj vlastiti nadzor, a dodatno, u Zagrebu i Varaždinu dogovorio je suradnju s komunalnim službama koje će na terenu sprečavati neovlašteno korištenje DTK.

Povećan rizik
“Naš je cilj zaštita zdravlja građana i tržišne utakmice u TK, te smo zato preuzeli upravljanje nad DTK. HAT će po dužnom metru kabla postavljenog u DTK naplaćivati 5,35 kuna godišnje na području cijele Hrvatske. Do cijene smo došli po izračunu u koji su uključeni troškovi građenja, amortizacija tijekom 25 godina te osiguranje razumne dobiti vlasniku. Cijena ne uključuje naknadu za pravo služnosti, jer ona nije u nadlažnosti HAT-a. Europske su smjernice da se naknada za služnost odredi na državnoj razini, a u korist lokalne i područne samouprave”, kaže Gaćina. Osim velikog pomaka u liberalizaciji fiksnih TK, Gaćina je napravio i velik pomak u liberalizaciji mobilnih TK. Usluga prijenosa mobilnog broja za T-Mobile, Vipnet i Tele2 znači da mogu lakše doći do novih korisnika. Primjerice, mogu ih s lakoćom međusobno preotimati. Korisnici zadrže broj svog mobitela, samo mijenjaju operatora. No, to također znači da je sada rizik poslovanja u mobilnim TK značajano povećan, jer od danas te tvrtke mogu vrlo brzo izgubiti postojeće korisnike, a time i prihode. U Tele2 i T-Mobileu očekuju da će oko 200.000 korisnika promijeniti mobilnog operatora. Razlikuju se samo u vremenu koje će biti potrebno da bi se ta prognoza ostvarila. Tele2 tvrdi nekoliko mjeseci, a T-Mobile nekoliko godina. Usprkos samouvjerenosti, upravo je T-Mobile jučer uveo opciju besplatnih razgovora unutar svoje mreže za sve svoje korisnike. Ta se usluga naplaćuje fiksno 25 kuna mjesečno. Vipnet je nešto slično uveo sa svojim opcijama Fiksna i Vip, te pokretanjem Tomata. “Usluga prenosivosti broja u fiksnoj mreži dostupna je unazad godinu dana. Na taj je način 155.000 korisnika zadržalo svoje fiksne brojeve i prešlo na alternativne operatore. Sada će i korisnici mobilnih telefona moći odabrati najpovoljnije pakete, a da pritom ne moraju promijeniti broj”, zaključio je Gaćina.

Gaćina: Slijedi pad cijena ADSL-a
Predsjednik HAT-a vrlo je optimističan kad govori o daljnjem tijeku liberalizacije TK. Gaćina očekuje pad cijena ADSL-a i povećanje korištenja širokopojasnih tehnologija. Kaže da su novi telekomi privukli 155.000 korisnika. Kao najveće uspjehe tržišnog regulatora navodi ulazak trećeg mobilnog operatora na tržište i uspješne natječaje za Wimax gdje su podijeljene 42 koncesije. “Zadvoljan sam liberalizacijom, ali uvijek može bolje. Do kraja 2006. očekujem da će poslovni i privatni korisnici dobiti niže cijene usluga. To bi trebalo dovesti do veće gustoće korisnika i povećanja gospodarske efikasnosti. Također to će dovesti do još bržeg prijenosa informacija, razvoja novih javnih servisa i sadržaja”, zaključio je Gaćina.

Izvor: Poslovni.hr

Povezani članci
21.05.08 Financije i gospodarstvo
Preko 16 mil kuna poticaja za širokopojasni internet dobilo deset tvrtki
04.03.08 Tvrtke i tržišta
HAT: Sedam tvrtki traži poticaje za broadband
07.02.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija vrijedno 14,2 milijarde kuna
31.01.08 Financije i gospodarstvo
Kalmeta: Zahvaljujući konkurenciji cijene u mobilnoj telefoniji pale 22%
30.01.08 Inspekcijske službe
HAT naložila HT-u da još ne započinje s MAXphone uslugom
09.11.07 Vijesti
Eukonomist: Natječaji za TK usluge mimo zakona
19.05.07 Tvrtke i tržišta
Mudrinić: Pitanje DTK mreže bit će riješeno prije IPO-a
22.03.07 Vijesti
T-HT i Optima Telekom se dogovorili o najmu DTK mreže
07.03.07 Vijesti
Okrugli stol: čija je DTK mreža?
06.12.06 Vijesti
Mudrinić: Za mjesec dana znat će se vlasnik DTK
11.10.06 Inspekcijske službe
HAT o korištenju zajedničke DTK infrastrukture
08.10.06 Vijesti
HAT snizio cijene auditex usluga od 15 do 57 posto
01.10.06 Vijesti
HAT nadležan za TK infrastrukturu
29.09.06 Korisne informacije
HAT preuzima odgovornost za uporabu TK infrastrukture
02.09.06 Korisne informacije
Nužno propisati uvjete i pravila
23.08.06 Korisne informacije
Zbog zloporabe DTK operateri će gubiti koncesije
17.08.06 Vijesti
Novi operateri očekuju niže cijene
27.07.06 Vijesti
Tijekom kolovoza javna rasprava o zajedničkom korištenju DTK
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa