Info
Seniko studio
Korisne informacije
23.08.2006. (Marinko Petković) Zbog zloporabe DTK operateri će gubiti koncesije
DTK mreža je devastirana, a njezino redovito održavanje potpuno je zapušteno zbog nesređenog pitanja vlasništva

O uvođenju reda u korištenje distributivne telekomunikacijske kanalizacije (DTK mreže) razgovarali smo s predsjednikom Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije (HAT) Gašperom Gaćinom.

Zašto je HAT pokrenuo javnu raspravu o zajedničkom korištenju DTK mreže?
- Do sada se zajedničko korištenje DTK mreže odvijalo uz nepoštivanje pravila struke, što je dovelo do znatno otežanog održavanja postojećih telekomunikacijskih kapaciteta, te ugrožavanja nesmetanog odvijanja telekomunikacijskog prometa. Svjesna svoje odgovornosti Agencija je pristupila pokušaju sređivanja ovog iznimno lošeg stanja. Javna je rasprava pokrenuta kako bi se u rješavanje problema uključilo što više stručnog znanja, te kako bi usvojeno rješenje bilo što prihvatljivije za sve sudionike u zajedničkom korištenju DTK, a sve u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama.

U kakvom je stanju DTK mreža?
- DTK mreža je devastirana. Cijevi DTK se nisu uvijek popunjavale propisanim redom te kabeli nisu propisno vođeni kroz zdence, a i višak kabela je samo spušten u zdenac, umjesto posložen po propisima. To je dovelo do situacije da se u pojedinim slučajevima DTK ne može iskoristiti u punom kapacitetu te je uvelike otežan, a katkad i onemogućen ulazak u zdenac. Iz tog razloga, kao i zbog nesređenog pitanja vlasništva redovito održavanje DTK mreže je potpuno zapušteno.

Na koji način će HAT odrediti način korištenja DTK?
- Odredit će se pravila ponašanja kod zajedničkog korištenja DTK. Većina tih pravila definirana su važećim propisima, ali s obzirom na njihovo nepoštivanje HAT na ista podsjeća i upozorava. Također će se precizno definirati procesi rješavanja zahtjeva i naknade za korištenje.

Kako će odrediti, odnosno izračunati cijenu njezina iznajmljivanja?
- Cijena iznajmljivanja DTK utvrdit će se prema Pravilniku o tehničkim uvjetima gradnje i uporabe telekomunikacijske infrastrukture. Formula za izračun cijene iz navedenog pravilnika uzima u obzir troškove izgradnje DTK, njen životni vijek i cijenu kapitala. Ovako izračunata cijena uvećat će se za troškove koji nisu obuhvaćeni formulom, a to su troškovi održavanja DTK i vođenja dokumentacije o istoj, te za iznose prava služnosti zemljišta.
Kakve će biti kazne i sankcije zbog zloporabe DTK?
- Kazne i sankcije trebale bi imati progresivan karakter, te se predlaže da se u slučaju neovlaštenog uvlačenja kabela, vlasniku kabela naloži izvlačenje kabela na njegov trošak, uz naplatu kazne. Visina kazne bila bi jednaka iznosu šestomjesečne naknade. Ako vlasnik kabela odmah ne pristupi izvlačenju kabela, za isti posao angažirao bi se neki drugi izvođač radova, uz naplatu nastalih troškova vlasniku kabela. Ako isti operater ili koncesionar kabelske distribucije nastavi uvlačiti kabele bez potrebne suglasnosti, odredile bi mu se drastične novčane kazne. Ukoliko ni to ne bi pridonijelo promjeni njegovog ponašanja, Vijeće HAT-a razmotrilo bi donošenje odluke o ukidanju koncesije, odnosno dozvole za rad.

Kada će HAT preuzeti upravljanje nad DTK-om?
- Nakon javne rasprave definirat će se sva pravila, te provesti natječaji za ustupanje radova za koje će Agencija angažirati kvalificirane stručne kompanije. HAT planira preuzeti upravljanje nad DTK-om 1. listopada 2006.

Ima li interesa za četvrtog mobilnog operatera?
- Nije iskazan ozbiljan interes.

Kako su protekli pregovori oko digitalizacije televizije?
- U Ženevi je od 15. svibnja do 16. lipnja 2006. održana Regionalna radiokomunikacijska konferencija (RRC-06) u organizaciji Međunarodne telekomunikacijske unije, tijela UN-a koje koordinira rad globalnih telekomunikacijskih servisa i mreža.
Za Republiku Hrvatsku ova je posljednja konferencija završila iznimno uspješno. Stručnjaci HAT-a, koji su se za RRC-06 pripremali više od dvije godine, uspjeli su dogovoriti i osigurati dovoljno frekvencijskih resursa da zadovolje sve potrebe televizijskih medija koje možemo gledati danas, kao i onih koji bi se mogli pojaviti u budućnosti. U brojkama to ugrubo znači da će postojati mogućnost odašiljanja i prijama 40-ak nacionalnih programa standardne razlučivosti slike, ukoliko buduća nacionalna strategija razvoja televizijskih elektroničkih medija to bude zahtijevala.

Zašto je hrvatski plan frekvencija ostao neusklađen samo s Italijom?
- Hrvatski plan frekvencija je ostao neusklađen samo s Italijom koja je na pregovorima prije konferencije iskazivala apetite koji su značili doslovno mrvice za sve njene susjede i koja nije prihvaćala načelo ravnopravnog i ravnomjernog pristupa radiofrekvencijskom spektru, a s takvim stavom nije bilo moguće postići nikakav dogovor. To je značilo da će na samoj konferenciji softver i računala »odlučiti« kojoj će zemlji pripasti koja frekvencija. Na konferenciji su, zbog ovakvih slučajeva, postojale četiri iteracije na kojima je sustav računala svaki put dodjeljivao frekvencije svim prisutnim zemljama (ukupno 118) s time da je četvrta iteracija bila posljednja i predstavljala je plan s kojim će se svaka delegacija vratiti kući bez mogućnosti popravka rezultata.
Kako je riješen spor?
- Stručnjaci Agencije su se izvrsno pripremili za konferenciju jer je nakon prve iteracije rezultat za Hrvatsku bio 94 posto zadovoljenih zahtjeva za frekvencijama, a Italije 13 posto. Nakon takvog ishoda prve iteracije, delegacija Italije je bila prisiljena na kompromis te su se u idućim iteracijama planovi RH i Italije korigirali kako bi bili međusobno kompatibilni. Već u trećoj iteraciji Hrvatska je postigla 100-postotni uspjeh kao i u četvrtoj iteraciji koju je hrvatska delegacija iskoristila za dodatne frekvencijske zahtjeve pored osnovnog plana. Treba napomenuti da novi plan frekvencija GE06 postaje u potpunosti slobodan za korištenje 2015. godine, do kada postoji obveza zaštite »analognih« frekvencija u radu. Tek tada će se osloboditi svi frekvencijski resursi, a digitalizacijom će biti moguće ponuditi maksimalni broj televizijskih programa. U svrhu olakšavanja izrade i usvajanja strategije razvoja elektroničkih medija u prijelaznom razdoblju kao i nakon 2015. godine Agencija je potkraj prošle godine pokrenula DVB forum, skup stručnjaka koji bi trebao usvojiti zaključke kao podlogu za usvajanje strategije.

Digitalni prijam sa starim televizorom i antenom
Što korisnicima donosi digitalizacija televizije?
- Osim države koja će raspolagati većim frekvencijskim dobrom i korisnik će višestruko profitirati. Osim većeg broja programa i kvalitetnije slike i zvuka, gledatelj će moći iskoristiti sve pogodnosti digitalizacije TV signala. Digitalni signal, za razliku od analognog, može se pratiti u pokretu, kvalitetnija je i jednostavnija pohrana i obrada slike i zvuka, moguće su različite razlučivosti (HDTV npr.), analogni teletekst postaje digitalni superteletekst koji podsjeća na internetski portal, gledatelj ima mogućnost koristiti elektronički programski vodič, a ako postoji dvosmjerna veza između gledatelja i pružatelja sadržaja omogućena je i interaktivnost... Pritom je naravno potreban i prijamnički uređaj koji će prilagoditi digitalni signal u oblik pogodan za prikazivanje na današnjim televizorima, tzv. SetTopBox. Antenu i televizor neće biti potrebno mijenjati.

Izvor: vjesnik.hr

Povezani članci
07.02.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija vrijedno 14,2 milijarde kuna
09.11.07 Vijesti
Eukonomist: Natječaji za TK usluge mimo zakona
19.05.07 Tvrtke i tržišta
Mudrinić: Pitanje DTK mreže bit će riješeno prije IPO-a
22.03.07 Vijesti
T-HT i Optima Telekom se dogovorili o najmu DTK mreže
07.03.07 Vijesti
Okrugli stol: čija je DTK mreža?
06.12.06 Vijesti
Mudrinić: Za mjesec dana znat će se vlasnik DTK
11.10.06 Inspekcijske službe
HAT o korištenju zajedničke DTK infrastrukture
03.10.06 Vijesti
HAT smanjio cijene korištenja DTK za 30 posto
01.10.06 Vijesti
HAT nadležan za TK infrastrukturu
02.09.06 Korisne informacije
Nužno propisati uvjete i pravila
17.08.06 Vijesti
Novi operateri očekuju niže cijene
27.07.06 Vijesti
Tijekom kolovoza javna rasprava o zajedničkom korištenju DTK
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa