Potrošači
Seniko studio
Vijesti
07.03.2007. Okrugli stol: čija je DTK mreža?
Je li DTK mreža u vlasništvu T-Hrvatskog telekoma ili je ona javno dobro, kako sporovi oko vlasništva utječu na razvoj telekomunikacijskog tržišta i gdje je rješenje koje bi zadovoljilo interese T-HT-a, alternativnih operatora, države i jedinica lokalne samouprave, bile su teme okruglog stola o DTK mreži održanog u sklopu konferencije SEE Telecom Arena

Spor oko vlasništva nad DTK-om (distributivna telekomunikacijska kanalizacija) ograničava razvoj informacijskog društva, usporava liberalizaciju telekom sektora i opći privredni razvoj, a pogoduje samo nastavku T-HT-ova povlaštena položaja. To smatra predsjednica zagrebačke Gradske skupštine i bivša čelnica Vipneta Tatjana Holjevac koja je začetnica inicijative 22 grada, koji žele vlasništvo nad DTK-om.

Prema njezinom mišljenju, temelj za vlasništvo gradova i jedinica lokalne samouprave (JLS) nad telekomunikacijskom kanalizacijom je činjenica da su oni gradili, razvijali i održavali tu infrastrukturu.

DTK se, kaže Holjevac, nalazi ispod javnih površina koje nisu u vlasništvu T-HT-a, a T-HT nikad nije putem zemljišnih knjiga dokazao vlasništvo nad DTK-om.

Telekomunikacijsku kanalizaciju trebalo bi, kaže ona, smatrati komunalnom infrastrukturom, a gradovi i JLS-i bi trebali ubirati pristojbe od njezina korištenja te pritom osigurati ravnopravni tretman svih potencijalnih korisnika.

Grad Zagreb, kako je izvijestila, donio je odluku da u svim rekonstrukcijama javnih cesta i drugih površina te gradnji novih objekata, gradi novu DTK i drugu infrastrukturu, kako bi izbjegao sporove oko vlasništva.

Drukčije misli Siniša Đuranović, pravnik T-HT-a, koji ističe da je ta tvrtka i njezini pravni prednici, gradila i održavala infrastrukturu, a ona je i sastavni dio T-HT-ove bilance. Đuranović također smatra da pitanje liberalizacije nije pitanje vlasništva nad infrastrukturom, jer da je tako, kaže, liberalizacija ne bi bila provedena diljem Europe, gdje su u većini slučajeva bivši državni monopolisti vlasnici infrastrukture.

Saborski zastupnik Tonči Tadić mišljenja je da bi DTK trebala biti u vlasništvu države ili institucije koja će njome upravljati u njezino ime. Sadašnje stanje komentirao je tvrdnjom da T-HT pokušava višegodišnje korištenje pretvoriti u posjed, a posjed u vlasništvo, što je, prema njegovoj ocjeni, nategnuti pravni manevar.

Većina predstavnika alternativnih operatora u raspravi je istaknula da ne mogu čekati rješavanje pitanja vlasništva, a pogotovo njihovi korisnici, te istaknula zahtjev za donošenjem barem privremene jasne regulative koja će omogućiti razvoj tržišta.

Na marginama rasprave mogao se čuti i stav da će rješavanje pitanja DTK infrastrukture biti presedan za infrastrukturu HEP-a HŽ-a i drugih javnih poduzeća, gdje će se također otvoriti pitanje pristupa i komercijalne upotrebe od strane drugih tvrtki. (H)

Povezani članci
07.02.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija vrijedno 14,2 milijarde kuna
09.11.07 Vijesti
Eukonomist: Natječaji za TK usluge mimo zakona
19.05.07 Tvrtke i tržišta
Mudrinić: Pitanje DTK mreže bit će riješeno prije IPO-a
22.03.07 Vijesti
T-HT i Optima Telekom se dogovorili o najmu DTK mreže
06.12.06 Vijesti
Mudrinić: Za mjesec dana znat će se vlasnik DTK
11.10.06 Inspekcijske službe
HAT o korištenju zajedničke DTK infrastrukture
03.10.06 Vijesti
HAT smanjio cijene korištenja DTK za 30 posto
01.10.06 Vijesti
HAT nadležan za TK infrastrukturu
02.09.06 Korisne informacije
Nužno propisati uvjete i pravila
23.08.06 Korisne informacije
Zbog zloporabe DTK operateri će gubiti koncesije
17.08.06 Vijesti
Novi operateri očekuju niže cijene
27.07.06 Vijesti
Tijekom kolovoza javna rasprava o zajedničkom korištenju DTK
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa