Potrošači
Seniko studio
Vijesti
28.06.2016. Građani Hrvatske žele bolju edukaciju o sigurnosti na internetu kako bi spriječili internetske napade
Još uvijek nemamo naviku mijenjati lozinke, ne prijavljujemo internetske prijevare nadležnim institucijama i oslanjamo se uglavnom na savjete prijatelja, a ne stručnjaka kada je u pitanju sigurnost na internetu, pokazuje omnibus istraživanje kojim Hrvatska udruga banaka (HUB) nastavlja osvješćivati građane o važnosti zaštite od internetskih prijetnji. Ohrabruju pritom ipak rezultati koji pokazuju da prepoznajemo potrebu za edukacijom u ovom području.

Rezultati istraživanja provedenog početkom lipnja 2016. na uzorku od 610 korisnika interneta, pokazuju da i dalje ponavljamo najučestaliju grešku – ne mijenjamo naše lozinke. Tako čak 60 posto građana lozinke ne mijenja nikada ili samo kada zaborave staru lozinku, a jedna četvrtina građana na promjenu lozinke odlučuje se samo jednom godišnje.

U zaštiti naših računala i sadržaja koje izmjenjujemo putem interneta prvu liniju obrane čini antivirusna zaštita koju bi svatko trebao imati instaliranu na svom računalu i redovito je ažurirati. Iako je instaliranu ima 95 posto građana, polovica njih nije dobro ili uopće upoznata čemu antivirusna zaštita služi i kako funkcionira.

„Istraživanje pokazuje da građani još uvijek nisu svjesni potencijalnih opasnosti koje vrebaju. Tome u prilog ide i činjenica kako više od trećine građana (35 posto) tvrdi da nisu ugroženi, a gotovo polovica (45 posto) uopće ne razmišlja da bi upravo oni mogli postati žrtvom internetskih prijevara.

Samo je manji broj građana svjestan potencijalnih prijetnji koje vrebaju na internetu, pa tako tek 20 posto njih smatra da su izloženi ili ugroženi internetskim napadima“, upozorio je na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja Zdenko Adrović, direktor HUB-a.
Kada se građane pita što poduzimaju kada postanu žrtvom internetske prijevare, 45 posto tvrdi da se nikada nisu susreli s pokušajima prijevare. Ništa neće poduzeti 28 posto građana, a još će ih manje upozoriti svoje suradnike, prijatelje ili rođake (22 posto). Iako bi svaki slučaj trebalo prijaviti banci ili policiji, nadležnim institucijama ovakve prijetnje prijavi samo 12 posto građana.

O sigurnosti na internetu važno je biti dobro informiran, a u slučaju potencijalne internetske prijevare nužno je zatražiti pomoć stručnjaka. Ispitanici su stoga upitani putem kojih kanala se informiraju o načinima zaštite od računalnih napada. Odgovori pokazuju da se nažalost samo 10 posto građana konzultira s IT stručnjacima. Građani se još uvijek najviše oslanjaju na

savjete svojih prijatelja, suradnika ili rođaka (35 posto) ili objašnjenje traže pretragom interneta (16 posto). Ostali to ne smatraju relevantnom temom, do informacija dolaze slučajno ili smatraju da znaju sve o sigurnosti na internetu.

Građani ipak prepoznaju nužnost edukacije kao načina bolje prevencije internetskih napada. „Smatramo ohrabrujućim podatkom što 41 posto građana smatra kako bi se trebali više educirati o sigurnosti na internetu. Međutim, s druge strane zabrinjavajuće je da, iako su djeca već od malih nogu izložena internetskim sadržajima, škole kao mjesto edukacije podržava 18 posto građana.

Slično tome, samo 13 posto smatra da bi se edukacija trebala provoditi na radnome mjestu, iako upravo tamo najčešće baratamo osjetljivim dokumentima“, izjavio je Milan Parat, predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a.

Provođenjem ovog istraživanja kao dijela kampanje o sigurnosti na internetu HUB i banke članice i ove godine nastavljaju osvješćivati građane o važnosti zaštite od internetskih prijevara. Iako u posljednje vrijeme nije zabilježen značajan broj napada, ključno je pratiti i na vrijeme spriječiti potencijalne prijetnje.

Za sve koji se žele informirati o prijetnjama na internetu i načinima zaštite, te preuzeti korisne savjete postoji specijalizirana internetska stranica www.sigurnostnainternetu.hr.

Povezani članci
05.04.16 Seminari, konferencije
Konferencija „Krediti i gospodarski rast“
27.01.16 Financije i gospodarstvo
HUB poziva na preuzimanje dokumentacije za konverziju
01.12.15 Karijere
Damir Zorić predsjednik HUP-Udruge financijskog poslovanja
03.04.15 Financije i gospodarstvo
Banke spremne na konverziju kredita u 'švicarcima' u eure, Udruga franak ne pristaje
02.04.15 Financije i gospodarstvo
Banke rade na modelu konverzije kredita u 'švicarcima' u eure
17.03.15 Vijesti
HUB upozorava na povećan broj lažnih e-mail poruka
30.09.13 Vijesti
Mudrinić: stanje je blizu alarmantnog
19.07.13 Financije i gospodarstvo
Ekonomisti banaka: pad BDP-a u ovoj godini 1,1 posto
11.03.13 Korisne informacije
KentBank d.d. postala je devetnaesta članica Hrvatske udruge banaka
19.12.12 Financije i gospodarstvo
HUB: banke visoko kapitalizirane, stabilne i spremne kreditima pratiti gospodarstvo
28.09.12 Financije i gospodarstvo
Bohaček o zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi
25.09.12 Vijesti
Ivica Mudrinić novi predsjednik HUP-a
12.09.12 Financije i gospodarstvo
HUB o najavljenim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju
18.07.12 Financije i gospodarstvo
HUB o fiskalnoj politici: Smjer je dobar, ali korak prekratak
11.07.12 Financije i gospodarstvo
HUB analize: Očekuje se kontrakcija najvažnijih komponenti BDP-a
28.06.12 Vijesti
"Potrošač" pozdravlja ukidanje naplate opomena
28.06.12 Financije i gospodarstvo
HUB: Naplata opomena dobra je za potrošače
06.06.12 Financije i gospodarstvo
HUB: Građani nemaju razloga za brigu
06.02.12 Financije i gospodarstvo
HNB oslobađa 700 mil. eura za spas državnog rejtinga
01.04.08 Karijere
PBZ: Milan Parat imenovan izvršnim direktorom Ureda Uprave za sigurnost
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa